[dropcap size=big]Ε[/dropcap]ίναι το πρόσωπο που ανέλαβε πλήρως τον προγραμματισμό της ομάδας και ότι αφορά το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι. Είναι το πρόσωπο που θα δώσει το τελικό «ok» για την απόκτηση των οποιωνδήποτε ποδοσφαιριστών, και αυτός που ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας θα ψάξει για τους παίχτες αυτούς. Είναι το πρόσωπο το οποίο θα βάλει σε επαγγελματικά πλαίσια το ποδοσφαιρικό τμήμα, από την πιο μικρή λεπτομέρεια μέχρι την πιο μεγάλη. Άλλωστε, είναι με δικές του οδηγίες που από φέτος η Ανόρθωση δουλεύει σαφώς πιο επαγγελματικά στον τομέα ιατρικής, με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, ενώ δικό του όραμα είναι η δημιουργία του κέντρου αποκατάστασης ποδοσφαιριστών που θα χτιστεί για τις ανάγκες της ομάδας μας. Ο λόγος φυσικά για τον Ολλανδό τεχνικό διευθυντή της ομάδας Τεντ Φαν Λέουβεν, ο οποίος έδωσε στο Anorthosis24 την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη από την ημέρα που ήρθε στην Κύπρο. Ο κ. Φαν Λέουβεν μας αναλύει το όραμα του για την Ανόρθωση που χτίζεται, για το Κυπριακό ποδόσφαιρο, για τα θέλω του αλλά και τις ανάγκες της ομάδας. Ποδοσφαιρικό τμήμα δεν είναι μόνο οι μεταγραφές και για αυτό η συνέντευξη ξέφυγε από τα «όρια» αυτά, με τον Ολλανδό να μας αναλύει τη δική του φιλοσοφία για το πώς θέλει και το πώς θα δούμε την νέα Ανόρθωση να δουλεύει. Αναλυτικά η συνέντευξη:
Η ΦΗΜΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ
Κύριε Λέουβεν, ήρθατε στην ομάδα λίγο πριν τη λήξη της περσινής χρονιάς. Τι ήταν αυτό που είδατε;
Είδα ένα δυνατό πρωτάθλημα και μια ομάδα με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Τώρα αρκετοί από αυτούς τους ποδοσφαιριστές έχουν φύγει και έχουμε μία νέα ομάδα, τουλάχιστον ένα μέρος της.
Νιώθετε σίγουρος για αυτή τη χρονιά; Για μία ομάδα που θα παίζει καλό ποδόσφαιρο και θα φέρει τον κόσμο πίσω στο γήπεδο;
Δεν ξέρω αν ο κόσμος έρθει στο γήπεδο αλλά μπορούμε να επηρεάσουμε τον τρόπο που παίζουμε ποδόσφαιρο αλλά και να βρούμε τους καλύτερους ποδοσφαιριστές με το μπάτζετ που έχουμε στη διάθεση μας. Είναι φανταστικό να δουλεύεις εδώ (στις Πλάτρες). Όλα είναι καλά. Τα παιδιά δουλεύουν πολύ σκληρά. Ο καθένας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και αυτό είναι ότι καλύτερο που μπορούν να κάνουν. Τα υπόλοιπα έχουν να κάνουν με την ποιότητα.
Νιώθετε περιορισμένος με το μπάτζετ που έχετε για να κτίσετε την ομάδα;
Ναι αλλά πάντα έχεις αυτό το συναίσθημα ακόμα κι αν δουλεύεις στον Άγιαξ, στην Ντόρτμουντ κλπ. Υπάρχει πάντα κάποιος πιο «πλούσιος» από σένα. Για μας είναι δύσκολο, το ξέρω, αλλά το ήξερα αυτό πριν ξεκινήσουμε. Δεν παραπονιέμαι όμως γι’αυτό.
Αυτός είναι ο λόγος που περιμένουμε μέχρι τον Αύγουστο, για φθηνότερες επιλογές για καλούς ποδοσφαιριστές;
Ακριβώς. Η ποιότητα είναι το πιο σημαντικό, και μετά τα λεφτά. Έτσι προσπαθείς να βρεις καλύτερους ποδοσφαιριστές από αυτούς που έχεις, και όταν τους βρεις, πρέπει να βρεις ένα τρόπο να τους φέρεις εδώ. Δεν είναι εύκολο όμως να βρεις καλύτερους ποδοσφαιριστές εδώ λόγω της φήμης της Κύπρου.
Εννοείτε τη φήμη να μην πλήρωνονται οι ποδοσφαιριστές;
Ακριβώς. Αυτό δεν έχει να κάνει με την Ανόρθωση αλλά με τη χώρα γενικά. Και αυτό (τα λεφτά) είναι πολύ σημαντικό για να έρθει κάποιος ποδοσφαιριστής στην Κύπρο. Γνωρίζω αρκετά ταλέντα που είναι δύσπιστοι στο να έρθουν στην Κύπρο. Είναι θέμα χρημάτων αλλά και ότι πολλοί πιστεύουν ότι το κυπριακό ποδόσφαιρο δεν είναι τόσο καλό. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Το ποδόσφαιρο εδώ είναι αρκετά καλό. Έχεις δύο ομάδες που θα αγωνιστούν στο Champions League κάτι που σημαίνει ότι το πρωτάθλημα είναι αρκετά δύσκολο, όμως για κάποιο λόγο ο κόσμος δεν γνωρίζει πόσο καλό είναι το πρωτάθλημα στην Κύπρο.
Είσαστε στο ποδόσφαιρο για πολλά χρόνια. Νομίζετε ότι το έργο που έχετε αναλάβει να φέρετε εις πέρας στην Ανόρθωση είναι το δυσκολότερο που έχετε αναλάβει στην καριέρα σας;
Ναι. Υποτίμησα λίγο το γεγονός ότι είναι δύσκολο να φέρεις ποδοσφαιριστές στην Κύπρο. Μπορείς να βρεις τους ποδοσφαιριστές με το μπάτζετ που έχεις αλλά όταν πρόκειται για ιδιαίτερα ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που είναι νεαροί, είναι ακόμη δυσκολότερο να τους κάνεις να έρθουν. Δεν είναι μόνο η Κύπρος. Είναι και η οικονομική κρίση παντού και οι ποδοσφαιριστές πρέπει να συνηθίσουν να χαμηλώσουν τους μισθούς αλλά αυτό συμβαίνει παντού στην Ευρώπη. Γι’αυτό η αγορά φέτος κινείται πιο αργά. Αυτοί είναι πολύ περίπλοκοι παράγοντες. Όμως από την άλλη είναι ένα πρότζεκτ, όπως όλα τα πρότζεκτ. Ακόμα κι αν έχεις 45 εκατομμύρια μπάτζετ «ζηλεύεις» τους ανθρώπους που δουλεύουν με 150 εκατομμύρια και κυνηγάς διαφορετικής κατηγορίας ποδοσφαιριστές. Μέσα στα όρια του μπάτζετ πρέπει να κυνηγάς τους καλύτερους ποδοσφαιριστές. Τώρα, εκτός από τους ποδοσφαιριστές που έχουμε, δεν θέλω να αγοράσουμε κάποιο ποδοσφαιριστή απλά για χάρη της μεταγραφής…
Είστε όμως αισιόδοξος.
Έτσι πρέπει. Πρέπει να έχεις υπομονή. Συνήθως, η ιστορία μας διδάσκει πως τους καλύτερους ποδοσφαιριστές τους βρίσκεις τον Αύγουστο.
Είναι το διάστημα που δεν βρίσκουν τα συμβόλαια και τις ομάδες που θέλουν κι έτσι μειώνουν τις προσδοκίες τους;
Μία πιθανότητα είναι πως αρκετές ομάδες θέλουν να πάρουν καλούς παίχτες δανεικούς. Οι ομάδες θα κοιτάξουν πρώτα την ποιότητα αυτών των ποδοσφαιριστών, μετά αν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα τραυματισμών, και μετά στο τέλος του «παραθύρου» μεταγραφών οι ομάδες θα αποδεχθούν ή όχι αν θα δώσουν δανεικούς τους ποδοσφαιριστές. Αυτό «κινεί» και την αγορά. Έτσι, οι ποδοσφαιριστές που δεν έχουν βρει ομάδα θα πρέπει να βρουν. Είναι σαν να παίζεις σκάκι.
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΤΕΝΤ ΦΑΝ ΛΕΟΥΒΕΝ
Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη σας πρόκληση;
Να βρω τους καλύτερους ποδοσφαιριστές.
Πως γίνεται η γενική διαχείριση σε ότι αφορά τα μεταγραφικά; Προτείνετε ποδοσφαιριστές στον προπονητή ή ο προπονητής μπορεί επίσης να προτείνει ποδοσφαιριστές, τους ελέγχεις; Ποια η διαδικασία;
Ναι εγώ βλέπω ποδοσφαιριστές. Ο προπονητής μπορεί επίσης να προτείνει αλλά δεν είναι ο προπονητής που παίρνει τους ποδοσφαιριστές. Ο κάθε προπονητής μπορεί να φύγει την επόμενη χρονιά. Σε αυτή την περίπτωση εγώ κάθομαι σε αυτή την καρέκλα, μπορεί κάποιος άλλος να είναι στη θέση μου. Αλλά αυτή είναι η φιλοσοφία της ομάδας.
Αν έχετε την ίδια φιλοσοφία, θα ξέρετε τι να κάνετε σε κάθε περίπτωση.
Ακριβώς. Και μπορείς έτσι να προσεγγίσεις τον προπονητή και να του πεις «Άκου! θα παίζεις με αυτό τον τρόπο. Συμφωνείς; Αν δεν συμφωνείς, μην έρθεις να παραπονιέσαι και να ζητάς πέντε νέους επιθετικούς ή δύο άλλους τερματοφύλακες». Έτσι πρέπει να είναι επειδή οι προπονητές φεύγουν. Υπάρχουν διαφορετικά στυλ ποδοσφαίρου.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε νέο προπονητή, δέκα ποδοσφαιριστές φεύγουν και δέκα καινούριοι έρχονται. Άρα δεν μπορείς να κτίσεις ομάδα με αυτό τον τρόπο.
Ακριβώς. Γι’αυτό συμβουλεύω αυτή την ομάδα να δουλέψει με αυτό τον τρόπο. Αυτό που κάνουμε τώρα για να φτιάξουμε μια φιλοσοφία, την φιλοσοφία της Ανόρθωσης, πώς να παίζει ποδόσφαιρο.
Ποια είναι η δική σας φιλοσοφία;
Το ελκυστικό ποδόσφαιρο. Όχι μακρινές μπαλιές, να χτίζουμε το παιγνίδι μας από πίσω, όπως το Ισπανικό και το Ολλανδικό στυλ. Θέλουμε ένα ποδόσφαιρο με τεχνίτες και γρήγορους ποδοσφαιριστές, αυτό είναι που μου αρέσει. Όμως δεν μπορείς να το κάνεις πάντα αυτό, κάποιες φορές θα πρέπει να κάνεις κάποιες μετατροπές, κάποιες φορές θα χρειαστεί να παίξεις και στην αντεπίθεση. Σε όλες τις ομάδες που δούλεψα αυτή ήταν η φιλοσοφία μου. Στο τέλος, οι ποδοσφαιριστές που ελκύεις είναι αυτοί που κάνουν την ομάδα.
Ποιο είναι το δικό μας μακροπρόθεσμο όραμα;
Είναι πολύ δύσκολο να πεις τώρα. Πρώτα πρέπει να αναπτυχθούμε, πρέπει να δούμε τι είναι βασικό για το σύλλογο. Αυτό είναι το βασικό, δηλαδή μία καλή βάση. Έχουμε ένα καινούριο προπονητικό γήπεδο, έχουμε νέο προσωπικό. Το επόμενο είναι να έχουμε αναβάθμιση στο ιατρικό προσωπικό. Σε ένα – δύο χρόνια θα κτιστεί και το κέντρο αποκατάστασης αθλητώντης Ανόρθωσης, στα πρότυπα όπως αυτού της Μίλαν. Αυτό είναι το βασικό για όλα. Μετά «εγκαθιστάς» και το scouting. Το μακροπρόθεσμο όραμα είναι να το σταθεροποιήσεις αυτό. Η ομάδα πρέπει να έχει ένα πλαίσιο, ένα όραμα, ένα δίκτυο για να το δουλέψει ακόμη και αν εγώ φύγω, ή αν ο Αντρέ Πάους φύγει. Αυτό πρέπει να προέρχεται από την ομάδα. Όχι τόσα πολλά «πρωτόκολλα», αλλά ένα τρόπο να δουλεύουμε.
Κάτι σαν Μπαρτσελόνα δηλαδή. Η ίδια φιλοσοφία ασχέτως προπονητή ή ποδοσφαιριστών.
Ακριβώς. Δεν έχει σημασία ποιος έρχεται. Το να έχεις ένα καλό τμήμα scouting είναι πολύ σημαντικό. Αν έχεις τα πάντα στο σωστό τρόπο, δεν έχει σημασία. Το σημαντικό είναι να βρεις ένα καλό προπονητή. Αν έχεις ένα διαφορετικό προπονητή (που δεν ταιριάζει στη φιλοσοφία της ομάδας), δεν φταίει ο προπονητής. Είναι η ομάδα που ελκύει τους προπονητές. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να βρεις ένα καλό προπονητή. Αν έχεις ένα διαφορετικό προπονητή δεν μπορείς να ρίχνεις την ευθύνη στον προπονητή. Είναι η ομάδα που κάνει τον προπονητή.
Ο Αντρέ Πάους ήταν η πρώτη σας επιλογή;
Ναι. Κι αν δεν ήταν, θα το έλεγα; (Γέλια)
Η ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΟΥ ΟΛΛΑΝΔΟΥ
Ο κόσμος της Ανόρθωσης γνωρίζει ότι η φετινή χρονιά είναι μια καινούρια χρονιά και είναι υπομονετικοί.
Το μόνο πράγμα που μπορεί να γίνει από μέρους των ποδοσφαιριστών είναι να δουλέψουν όσο σκληρά γίνεται. Δεν μπορείς να περιμένεις περισσότερα. Μπορείς να αναπτύξεις τους ποδοσφαιριστές κι αυτό θέλει χρόνο αλλά οι προπονητές είναι προπονητές, δεν είναι μάγοι. Ότι δεν υπάρχει εκεί, δεν μπορείς να το δουλέψεις. Όμως μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα. Μπορείς να βοηθήσεις. Αυτό είναι όλο. Εδώ υπάρχουν φανταστικές συνθήκες (εννοώντας τις Πλάτρες) για να δουλέψεις, καλή οργάνωση στο γήπεδο κι όλοι οι ποδοσφαιριστές μπορούν να παίξουν όταν υπάρχει καλή οργάνωση. Η οργάνωση κάνει τη μισή δουλειά και η υπόλοιπη είναι η ποιότητα.
Οι ποδοσφαιριστές με το περσινό χάος δεν μπορούσαν να αποδώσουν. Ποιος κατά τη γνώμη σας ο λόγος της περσινής κατάστασης;
Η ομάδα είναι μια συλλογή από διαδικασίες και όλα τα πράγματα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Και ποτέ δεν ξέρεις αν δεν έπαιζαν καλά επειδή η ατμόσφαιρα ήταν κακή ή αν η ατμόσφαιρα ήταν κακή και τότε άρχισαν να παίζουν καλύτερα, δηλαδή το αντίστροφο. Έχεις καλή ατμόσφαιρα και η ομάδα κερδίζει, ή έχεις μια ομάδα που κερδίζει λόγω της ατμόσφαιρας; Μόνο αν είσαι στο «πλάι» μπορείς να το αναλύσεις αν σκεφτείς τι συνέβηκε (κοιτάξεις τι έφταιξε), που συνήθως δεν είναι προφανές. Δεν ξέρω τι έγινε την περσινή χρονιά. Δεν ήμουν εδώ όταν συνέβηκε. Είδα μόνο τους τελευταίους μήνες, είδα δηλαδή το τέλος της περσινής «διαδικασίας», μια ομάδα με χαμηλή αυτοπεποίθηση και όλα είναι εναντίον σου. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο….
Βλέπεις μια διαφορά τώρα. Οι ποδοσφαιριστές να είναι πιο σίγουροι για τον εαυτό τους…
Φυσικά, επειδή δεν παίζουν ακόμα (γέλια). Η προετοιμασία είναι η καλύτερη περίοδος της χρονιάς σε όλο τον κόσμο. Κανείς δεν πηγαίνει διαβάθμιση. Όλοι μπορούν να είναι πρωταθλητές.
Το ότι δεν συμμετέχουμε στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι καλύτερο για την ομάδα επειδή για να κτίσεις μια καινούρια ομάδα χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο;
Μας δίνει λίγο περισσότερο χρόνο για να βρούμε ποδοσφαιριστές. Αλλά όχι δεν είναι καλύτερο γιατί για νεαρούς ποδοσφαιριστές όπως οι Οικονόμου, Λαϊφης, Λοιζίδης, Μακρής είναι πολύ καλό να έχουν αυτή την εμπειρία.
Αλλά είναι καλύτερο για τον προπονητή γιατί δεν έχει και την πίεση (το άγχος) για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια.
Αν δεν μπορείς να ζήσεις με την πίεση, τότε δεν θα έπρεπε να είσαι στο ποδόσφαιρο. Αν δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις με την πίεση, τότε κάνε κάτι άλλο. Η πίεση είναι μόνο καλή. Όπως βλέπεις, στα καλύτερα αθλήματα η πίεση έρχεται από μέσα σου, όχι από έξω. Δεν με ενδιαφέρει τι σκέφτεται ο καθένας. Έχω τα δικά μου πρότυπα. Κάποιες φορές πάω σπίτι με πονοκέφαλο όταν έχουμε νικήσει γιατί δεν παίξαμε καλά. Μπορεί όμως να πάω σπίτι με καλή διάθεση ακόμα και μετά που χάσαμε, γιατί παίξαμε καλά, ή είδαμε πράγματα που θέλαμε.Φυσικά στο τέλος θέλεις να νικήσεις αλλά πρώτα πρέπει να παίξεις καλά και όταν γίνει αυτό, θα έρθουν τα αποτελέσματα. Όμως ποτέ δεν λες σους ποδοσφαιριστές «Πρέπει να νικήσετε, πρέπει να νικήσετε». Πρέπει να τους πεις τον τρόπο για να νικήσουν κι αν αυτό πετύχει, τότε είναι θέμα ποιότητας.
Αυτός είναι ο Ολλανδικός τρόπος (γέλια)
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Όχι, δεν είναι μόνο ο Ολλανδικός τρόπος. Ξέρω όμως ότι στη Γερμανία μιλούν έτσι. Είναι άτομα του «αποτελέσματος». «Πρέπει να νικήσετε σήμερα…».
Όμως τα τελευταία χρόνια οι Γερμανοί έπαιξαν πολύ καλό ποδόσφαιρο…
Ναι αλλά τώρα μιλάμε για τρόπους προσέγγισης. Εξάλλου αυτοί έχουν ποδοσφαιριστές ποιότητας κι αυτό είναι διαφορετικό. Όμως ακόμα κι αν έχεις ποδοσφαιριστές πποιότητας, αυτό δεν εγγυάται την επιτυχία. Αυτό που μπορείς να μάθεις από τους Γερμανούς είναι ότι δέκα χρόνια πριν, άρχισαν ένα δικό τους τρόπο κι ακόμη και με απογοητευτικά αποτελέσματα συνέχισαν με αυτό τον τρόπο. Δεν άλλαξαν προπονητές, δεν άλλαξαν κάτι. Απλά προσαρμόστηκαν λίγο. Αυτό είναι όραμα. Αυτό είναι ένα μακρυπρόθεσμο όραμα. Δεν πανικοβάλλονται μετά από δύο ήττες.
Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
Πως είδατε την πρώτη περίοδο της προετοιμασίας της ομάδας;
Ήταν μια εβδομάδα δύσκολης προπόνησης κι αυτό που κάνουμε εδώ είναι κτίσιμο ομάδας. Είναι δύσκολο και το γεγονός ότι προπονούμαστε χωρίς επιθετικούς. Αλλά από την επόμενη εβδομάδα, θα αρχίσουμε τακτικές για το πώς να κτίζεις την ανάπτυξη από πίσω (από την άμυνα). Τώρα απλά κτίζουμε την φυσική κατάσταση και «μετρούμε» τους ποδοσφαιριστές στον υπολογιστή. Όλοι έχουν μια μηχανή μέτρησης που είναι συνδεδεμένη με υπολογιστή, και έτσι γνωρίζουμε τα πάντα για τους ποδοσφαιριστές. Και μετά θα πάμε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για ιατρικές εξετάσεις. Αυτό είναι το βασικό. Αλλά από τη βάση, μπορείς να ξεκινήσεις να δουλεύεις, να δεις την ανάπτυξη των ποδοσφαιριστών αν χρειάζεται να δώσεις «περισσότερη βενζίνη» για τον κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά και μετά ξεκινά το ποδοσφαιρικό μέρος. Πρώτα απ’όλα αρχίζεις με το σύστημα που θέλεις να παίζεις και μετά θα δούμε τι μπορεί να κάνει ο κάθε ποδοσφαιριστής ξεχωριστά. Αυτό είναι το ιατρικό κομμάτι και αυτό είναι το ποδοσφαιρικό κομμάτι, και κάπου ενδιάμεσα υπάρχει το ψυχολογικό κομμάτι. Και πρέπει να τα συνδέσεις όλα αυτά μαζί. Σ’αυτή τη διαδικασία που είμαστε τώρα, θα «ξεκινήσουμε όλα τα κομμάτια.
Στην περσινή Ανόρθωση δεν υπήρχε το ψυχολογικό κομμάτι…
Αν χάσεις τόσα πολλά παιχνίδια σε σειρά, όλα πηγαίνουν λάθος.
Ήταν ένα καλό ξεκίνημα της χρονιάς, δύο νίκες με Ομόνοια και Απόλλωνα αλλά η συνέχεια ήταν εντελώς διαφορετική.
Δεν ήμουν εκεί γι’αυτό δεν μπορώ να κρίνω.
Και η αρχή της φετινής χρονιάς είναι πολύ δύσκολη επειδή είναι όλα ντέρμπι τις πρώτες αγωνιστικές. Αυτό είναι κακό για μια ομάδα που είναι στον αρχικό σχεδιασμό; Είναι και η πίεση…
Αυτό είναι ένα πράγμα. Όσο περισσότερο μιλάς γι’αυτό, τόσο περισσότερο γίνεται το πρόβλημα γιατί είναι κάτι που δεν αλλάζει. Έτσι χάνεται η ενέργεια και είναι καλύτερο να βάζεις ενέργεια σε ότι μπορείς να επηρεάσεις. Αυτό είναι το συμπέρασμα και θα δούμε αν είναι καλό ή κακό. Δεν ξέρω, ακόμη.
Κύριε Φαν Λέουβεν σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που μας διαθέσατε τον χρόνο σας και ανοίξατε τα χαρτιά σας στον κόσμο της Ανόρθωσης.
Εγώ σας ευχαριστώ που ήρθατε μέχρι εδώ, να ‘στε καλά. Καλή συνέχεια.