Σαν σήμερα: Όταν η Ανόρθωση «ροπάλιασε» τον Ηρακλή (φωτογραφίες + βίντεο)

Σαν σήμερα πριν 14 χρόνια η Ανόρθωση απέκλεισε τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης και περνούσε στο β΄ γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Η χρονιά είχε ξεκινήσει με οικονομικά προβλήματα, τέσσερις ποδοσφαιριστές  (Παναγιώτου, Λουκά, Κοτσώνης, Φουκαρής) βρέθηκαν στο κατώφλι της εξόδου το οποίο τελικά είχαν διαβεί οι δύο (Κοτσώνης, Λουκά). Αναστροφή του αρνητικού κλίματος είχαμε με την επιστροφή του Τιμούρ Κετσπάγια που ωστόσο δεν θα μπορούσε να βοηθήσει πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου καθ’ότι ήταν τραυματίας.

Στο πηδάλιο της τεχνικής ηγεσίας ξεκίνησε ο Νικολάι Κοστόφ,  ο οποίος όμως απολύθηκε λόγω της ταπεινωτικής ήττας στο Σούπερ Καπ από τον ΑΠΟΕΛ και την θέση του πήρε ο Πολωνός Έτβαρτ Λόρενς.

lorens lorenz

Στον προκριματικό γύρο η κληρωτίδα έφερε την Ανόρθωση αντιμέτωπη με την Γκρεβενμάχερ του Λουξεμβούργου.  Στο πρώτο ματς η Ανόρθωση κέρδισε με 3-0, ενώ στον επαναληπτικό του Λουξεμβούργου στο τσακ πήρε την πρόκριση καθώς είχε δεχθεί ήττα σοκ με 2-0.

Επόμενος αντίπαλος στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης των Στολτίδη, Χαλκιά, Μίτσελ και άλλων, με προπονητή τον πρωτάρη τότε Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Στα χαρτιά το φαβορί ήταν ο Ηρακλής, κάτι το οποίο δεν άργησε να αποδείξει  και στο χλοοτάπητα του γηπέδου της Νέας Ευκαρπίας, εκεί όπου είχε διεξαχθεί η πρώτη αναμέτρηση. Ο Ηρακλής επικράτησε  κατά κράτος της Ανόρθωσης και βρέθηκε να προηγείται με 3-0 στο 51’ και 4-1 στο 88’ ωστόσο ένα εύστοχο χτύπημα πέναλτι στις καθυστερήσεις από τον Μάριο Νεοφύτου αναπτέρωσε τις ελπίδες της ομάδας για τον επαναληπτικό του Γ.Σ.Π.

ano-ira

Η αποστολή μας για  πρόκριση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, όμως με τον Κετσπάγια να είναι σε καλύτερο σημείο ετοιμότητας σε σχέση με τον επαναληπτικό τα πάντα μπορούσαν να συμβούν.  Μια μέρα πριν, η ομάδα μας είχε αποκτήσει ένα απρόσμενο σύμμαχο, τον Μίετσελ. Ο Πολωνός φορ του Ηρακλή υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα και αποκλείστηκε από τον Γιοβάνοβιτς.

Το ξεκίνημα για την ομάδα μας ονειρικό: Μια επέλαση από τον Μάγιακ, ο οποίος στην κατάλληλη στιγμή  έδωσε την ασίστ στον Τιμούρ ο οποίος με τη σειρά του δεν χαρίστηκε στον Χαλκιά δίνοντας στην ομάδα μας το γρήγορο προβάδισμα που αναζητούσε. Η συνέχεια μπορεί να ήταν καλή όμως δεν έφερε το δεύτερο γκολ που επεδίωκαν οι ποδοσφαιριστές μας σε αντίθεση με τον Ηρακλή που στο 32΄, κόντρα στην ροή του αγώνα, μας ισοφάρισε.

temur

Ένα ημίχρονο απέμενε και η ομάδα μας χρειαζόταν δύο τέρματα για να προκριθεί. Ένα γκολ του Μάγιακ στο 58’ μετά από κόρνερ του Βελή απομάκρυνε τα σύννεφα απαισιοδοξίας που είχαν συγκεντρωθεί πάνω από το στάδιο της πρωτεύουσας και έδωσαν την ώθηση στο κόσμο να σπρώξει με περισσότερη θέρμη την Ανόρθωση προς την πρόκριση. Το ΓΣΠ πλέον είχε κατηφορίσει προς την εστία του Ηρακλή και η είσοδος του Ξιούρουπα για την Ανόρθωση έδωσε μια άλλη πνοή στην επιθετική μας γραμμή. Στο 82’ ο γερόλυκος επιθετικός δεν άφησε την πάσα του Κουρσάρου να πάει χαμένη και με δυνατό σουτ  νίκησε τον Χαλκιά, δίνοντας στην ομάδα μας το πολυπόθητο σκορ πρόκρισης που ζητούσε!

Το τελικό σφύριγμα του διαιτητή βρήκε τη Μεγάλη Κυρία να γράφει ιστορία. Ήταν μια από τις σπουδαιότερες ανατροπές στην ευρωπαϊκή ιστορία της Ανόρθωσης και έδωσε απίστευτη χαρά σε όσους είχαμε την ευκαιρία και την ευτυχία να ζήσουμε εκείνες τις πραγματικά αλησμόνητες στιγμές!

 

Το ρεπορτάζ του αγώνα  από τον Φιλελεύθερο

Κυρίαρχη με τα όλα της!

Πανηγυρική πρόκριση για την Ανόρθωση. Με το σπαθί της (3-1) έβγαλε νοκ άουτ τον Ηρακλή και συνεχίζει στο ΟΥΕΦΑ

H “ΚΥΡΙΑ-ΑΡΧΗ του παιχνιδιού με τα όλα της ήταν χθες βράδυ στο ΓΣΠ η Ανόρθωση. Η κυπελλούχος μας «πάτησε» τον Ηρακλή (3-1) και ανατρέποντας το 2-4 της Θεσσαλονίκης πήρε πανηγυρικά το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ταυτοχρόνως συνέχισε την παράδοση, που θέλει τις κυπριακές ομάδες να αποκλείουν τον Ηρακλή από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Προηγήθηκαν ως γνωστόν δύο επιτυχίες του ΑΠΟΕΛ εις βάρος του «Γηραιού» (1977, 1997). Ο «γερόλυκος» Πανίκος Ξιούρουπας, που δεν ξεχνά την τέχνη του γκολ βεβαίως, ήταν ο παίκτης που έδωσε στην «Κυρία» τη βίζα της πρόκρισης, σκοράροντας το «χρυσό» γκολ στο 82′. Ο 34χρονος στράικερ είχε μπει αλλαγή στο 70′ και αποδείχθηκε τελικώς η χρυσή αλλαγή του Λόρεντς.

mihalski

Η Ανόρθωση ήταν σαφώς η πρωταγωνίστρια του αγώνα, τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο μέρος και θα μπορούσε να είχε «καθαρίσει» την υπόθεση πρόκριση νωρίς. Βλέπετε, η κυπελλούχος μας όχι μόνο πέτυχε ό,τι ευχόταν να πετύχει (ένα γρήγορο γκολ), αλλά είχε κι ένα σερί σπουδαίων ευκαιριών για να βάλει τις βάσεις της πρόκρισης, πολλή ώρα πριν «χτυπήσει» ο Ξιούρουπας. Ο Λόρεντς «κατέβασε» την «Κυρία» με ένα μάλλον ριψοκίνδυνο 3-5-2, έχοντας τρεις κεντρικούς αμυντικούς σε ζώνη, δύο ακραίους (μπακ-χαφ), αλλά κανέναν «κλασικό» κόφτη, ενώ ο Κετσπάγια είχε ρόλο τρίτου φορ. Ο Γεωργιανός έδειξε την κλάση του στο 9′, όταν τέλειωσε με εντυπωσιακό τρόπο τη φάση που είχε ξεκινήσει ο Μάγιακ με μπάσιμο και συρτή μπαλιά από αριστερά: Συρτό σουτ εν κινήσει από το ύψος περίπου της περιοχής και άναυδος ο Χαλκιάς.

PH33

Η Ανόρθωση θα μπορούσε να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει τα γκολ της στη συνέχεια, αλλά ο Νεοφύτου αστόχησε ελάχιστα στο 11′ (κεφαλιά και απόκρουση του Χαλκιά) και το 29′ (σουτ άουτ από ευνοϊκή θέση) και ο Μάγιακ, από τους κορυφαίους της Ανόρθωσης χθες βράδυ, έχασε μοναδική ευκαιρία στο 23′ πλασάροντας άουτ από εξαιρετικά πλεονεκτική θέση.

Ο «κουμπωμένος» και φοβισμένος εν πολλοίς Ηρακλής χωρίς να στείλει σοβαρή προειδοποίηση άρχισε να ξεθαρρεύει μετά το 25′ και σκόραρε σε ανύποπτο χρόνο, στο 32′, στην πρώτη του σοβαρή επίθεση (κόρνερ ο Μουράτι, κεφαλιά ο Φοφόνκα).

Στο β΄ μέρος ο Λόρεντς απέσυρε τον αρνητικό Κόβαλτσικ, κάνοντας και εσωτερικές ανακατατάξεις, καθώς έπαιξε στη μεσαία γραμμή ο νεοεισελθών Κουρσάρος (βοήθησε με τη σπιρτάδα του) και μετατέθηκε στην επίθεση ο Κετσπάγια. Ο Μάγιακ «ζωντάνεψε» τις ελπίδες της «Κυρίας» στο 58′ με έξοχο γκολ (2-1, πλασέ εν κινήσει από διαγώνια θέση αριστερά, ύστερα από κόρνερ του Βελή και κεφαλιά του Κονναφή) και όλα έδειχναν ότι πλέον ήταν θέμα χρόνου η πρόκριση, αφού ο Ηρακλής έδειχνε ανήμπορος να αντιδράσει στην ορμή και την υπεροπλία της Ανόρθωσης. Η ομάδα μας συνέχισε να κυνηγά το γκολ και να ελέγχει την κατάσταση, καθώς ο Λόρεντς ενίσχυσε την επίθεση του με τον Ξιούρουπα και φρέσκαρε επίσης το κέντρο του στο τελευταίο κρίσιμο δεκάλεπτο βγάζοντας τον κουρασμένο Κετσπάγια.

PH44

Στο 72′ ο Μίχαλσκι έχασε εκπληκτική ευκαιρία (γυριστό σουτ πάνω στον Χαλκιά), όπως και ο Νεοφύτου (67′, 74′), ενώ ο Βελής αστόχησε από σπουδαία θέση στο 87′ για να βάλει το κερασάκι στην τούρτα της πανάξιας πρόκρισης.

Από τη θαυμάσια Ανόρθωση, ξεχώρισαν οι Μάγιακ, Κετσπάγια, Βελής, Μίχαλσκι και οι «αλλαγές» Ξιούρουπας και Κουρσάρος, ενώ από τον άχρωμο Ηρακλή επέπλευσαν Χατζί, Φρέιντε (στον… αέρα μόνο), Στολτίδης.

ano ira

Ο Πανίκος Ξιούρουπας δεν κρατιόταν μετά το ματς. «Ευχαριστώ τον Θεό, που με έχει καλά και βάζω σημαντικά γκολ στα 34 μου», είπε ο βετεράνος άσος, ενώ ο Νίκος Παναγιώτου πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη βραδιά για την Ανόρθωση και το κυπριακό ποδόσφαιρο.» Ο προπονητής του Ηρακλή Ιβάν Γιοβάνοβιτς ιπποτικά παραδέχτηκε την ανωτερότητα της κυπριακής ομάδας λέγοντας: «Η Ανόρθωση προκρίθηκε δίκαια. Παίξαμε καλά στο πρώτο μέρος, σκοράραμε, αλλά στο δεύτερο χάσαμε την αυτοσυγκέντρωσή μας και ηττηθήκαμε καθαρά». «Πιστεύαμε όλοι στην πρόκριση (διοίκηση, παίκτες, τεχνική ηγεσία) και την πετύχαμε», είπε ο προπονητής της Ανόρθωσης Έντβαρντ Λόρεντς.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μπούτσεκ (Τσεχ.)

ΚΑΡΤΕΣ: Μίχαλσκι/Χαλκιάς, Μουράτι, Φρέιντε, Στολτίδης

ΘΕΑΤΕΣ: 6.000

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ: Παναγιώτου-Φουκαρής, Μίχαλσκι, Κονναφής-Βελής, Κετσπάγια (79′ Θούπος), Πιεκάρσκι (70′ Ξιούρουπας), Μάγιακ, Μπρούνσγουϊκ-Κόβαλτσικ (46′ Κουρσάρος), Νεοφύτου

ΗΡΑΚΛΗΣ: Χαλκιάς-Κυριαζής, Κατσιαμπής, Φρέιντε, Χατζί-Χάγκαν (70′ Νασιόπουλος), Κουτσουρές (83′ Καπετάνιος), Γκώνιας, Στολτίδης, Μουράτι (75′ Δρούγας)-Φοφόνκα

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ