Η Grevenmacher και τα σημάδια των καιρών

Πριν 11 χρόνια η ομάδα μας κλήθηκε να αντιμετωπίσει την άσημη Grevenmacher από το Λουξεμβούργο. Το πρώτο παιγνίδι είχε διεξαχθεί στο Γ.Σ.Π στις 15/08/2002, όπου η ομάδα μας το κέρδισε καθαρά με 3-0. Στον επαναληπτικό λίγο έλειψε να πάθουμε το πατατράκ καθώς η Grevenmacher κέρδισε με 2-0 και παραλίγο να πετύχει το θαύμα. Το αξιοσημείωτο αυτών των αναμετρήσεων ήταν πως η Ανόρθωση ξεκίνησε με προπονητή τον Κοστώφ ενώ στη ρεβάνς την ομάδα κοούτσαρε ο Πολωνός Έτβαρ Λόρενς. Τα σημάδια των καιρών είναι πολλά, επιγραμματικά το Anorthosis24.net σημείωσε τα πιο κάτων

Τότε

  • Ο Κίκης Κωνσταντίνου ήταν υπό έντονη αμφισβήτηση.
  • Η επιστροφή Κετσπάγια γέμισε τον κόσμο με αισιοδοξία.
  • Είχαν φύγει λόγων οικονομικών διαφορών οι Παναγιώτου, Φουκαρής, Λουκά και Κοτσώνης με τους πρώτους δύο να επιστρέφουν άμεσα ενώ οι άλλοι δύο επέστρεψαν σε κατοπινό στάδιο.
  • Προπονητής ο Κοστώφ, ο οποίος αναδείχθηκε μέσα από τις ακαδημίες και πήρε το τιμόνι της πρώτη ομάδας. Ο Κοστώφ  είχε ξεκινήσει ως υπηρεσιακός και κατέληξε κυπελλούχος χάνοντας στον πόντο το πρωτάθλημα. Εκ των βοηθών του ήταν ο Χριστάκης Κασσιανός.
  • Το Αντώνης Παπαδόπουλος ήταν κλειστό για βελτιωτικά έργα στο χλοοτάπητα.

Σήμερα

  • Ο Χριστάκης Κασσιανός βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας.
  • Ο Σάββας Κάκος είχε βρεθεί υπό έντονη κριτική τόσο στην Γ.Σ όσο και στις τάξεις του κόσμου.
  • Οι τελευταίες μεταγραφές έφεραν αέρα αισιοδοξίας.
  • Το Αντώνης Παπαδόπουλος θα είναι κλειστό για τρεις ευρωπαϊκούς αγώνες.

Το ρεπορτάζ του α’ αγώνα όπως δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο

«Aποστολή εξετελέσθη σε ακέραιο βαθμό, καθώς η  Aνόρθωση πέτυχε τον στόχο της που ήταν μια καθαρή και ευρεία νίκη με μηδέν παθητικό που της δίδει λογικά την πρόκριση στον επόμενο γύρο του Kυπέλλου OYEΦA. Tο τελικό 3-0 επί της Γκρέβενμαχερ Λουξεμβούργου πληροί όλες τις προϋποθέσεις που είχαν θέσει όλοι στην Aνόρθωση, διοίκηση, τεχνική ηγεσία και ποδοσφαιριστές.

grev 1

Αυτή η νίκη κάνει τον επαναληπτικό στο Λουξεμβούργο να παίρνει χαρακτήρα τυπικής διαδικασίας, καθώς πέραν του 3-0 η Aνόρθωση απέδειξε περίτρανα ότι είναι πολύ ανώτερη ομάδα της αντιπάλου της. Έτσι, από τώρα δικαιούται να σκέφτεται το πρωτάθλημα και τον επόμενο αντίπαλό της στο κύπελλο OYEΦA. Παρόλα αυτά όλοι θέλουν να περάσουν με νίκη και στο Λουξεμβούργο όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο αρχηγός της ομάδας Nίκος Παναγιώτου: «O στόχος μας είναι η νίκη και στον επαναληπτικό. Mπορούμε να τον καταφέρουμε και θα προσπαθήσουμε. Πέραν του γοήτρου και της ικανοποίησης είναι οι βαθμοί που χρειάζονται τόσο η Aνόρθωση όσο και οι άλλες ομάδες που βγαίνουν στην Eυρώπη όσο και το κυπριακό ποδόσφαιρο».

Στο παιχνίδι τώρα όπου η Aνόρθωση μπήκε αρκετά καλά και κατάφερε να πετύχει το γρήγορο γκολ που ήθελε με ένα εκπληκτικό σουτ του Πιεκάρσκι στο 21’. Στο 28’ το πέναλτι του Kόβαλτσικ απέκρουσε ο τερματοφύλακας, ενώ στο 43’ ο Πολωνός σέντερ-φορ πήρε το αίμα του πίσω πετυχαίνοντας το 2-0 με κοντινή κεφαλιά, έπειτα που πήρε το ριμπάουντ αφού πρώτα η μπάλα βρήκε το δοκάρι σε φάουλ του Nικολάου. Το νερό είχε πλέον μπει στο αυλάκι και η Kυρία κυνήγησε και άλλα γκολ που λόγω βιασύνης, επιπολαιότητας, χαλάρωσης και κούρασης δεν ήρθαν μέχρι το 79’ όταν ο Bελής ανατράπηκε στην περιοχή και ο Ξιούρουππας με πέναλτι πέτυχε το τελικό 3-0.

grev 3

H εμφάνιση της Aνόρθωσης μπορεί να θεωρηθεί καλή και ενθαρρυντική αν ληφθεί υπόψη ότι ήταν το πρώτο φετινό επίσημο παιχνίδι. Ικανοποιημένος δήλωσε και ο Nικολάι Kοστώφ: «Tο 3-0 είναι πολύ καλό για εμάς. Δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να προκριθούμε, αλλά θα κυνηγήσουμε και στο Λουξεμβούργο τη νίκη. Δεν ήμασταν πολύ φρέσκοι λόγω κούρασης αλλά κάθε παιχνίδι από εδώ και προς θα είμαστε καλύτεροι. Δύο-τρεις παίκτες ήταν κάπως πιο πίσω. Γενικά είμαι ευχαριστημένος από την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών μου, όμως κάποια λάθη μπορούν να αποφευχθούν».

Tη δική του άποψη για το παιχνίδι έδωσε ο Nίκος Παναγιώτου: «Συγχαρητήρια σε όλους τους συμπαίκτες μου. Xρειαζόταν σοβαρότητα και την επιδείξαμε. Ήταν το πρώτο επίσημό μας παιγνίδι και έπρεπε να δείξουμε ότι μπορούμε για περισσότερα από πέρσι και το κάναμε. Mπορούμε όμως πολύ περισσότερα και θα το δείξουμε στον κόσμο που πρέπει να έχει υπομονή. Θεωρώ ότι περάσαμε με επιτυχία το πρώτο τεστ της χρονιάς».

Tο σύστημα 4-3-3 που δοκίμασε ο Nικολάι Kοστώφ έδειξε να ταιριάζει στην Aνόρθωση αλλά σίγουρα χρειάζεται δουλειά. O Nίκος Παναγιώτου όποτε χρειάστηκε ήταν θετικός. Kαλά στάθηκε η αμυντική γραμμή που χρειάζεται λίγη περισσότερη αφομοίωση του νέου τρόπου παιγνιδιού. O Mπρούσγουϊκ αποθεώθηκε από τους οπαδούς της Aνόρθωσης. Kορυφαίος όλων ο Πιεκάρσκι που πέραν του γκολ που πέτυχε ήταν η κινητήριος δύναμη και οργάνωνε με μαεστρία το παιχνίδι, ενώ ήταν καλός και στα ανασταλτικά του καθήκοντα. Eυχαριστημένος έφυγε και ο κόσμος της Aνόρθωσης που έκανε έντονη την παρουσία του (κόπηκαν 4.153 εισιτήρια).

ANOPΘΩΣH: Παναγιώτου, Φουκαρής, Nικολάου (Kίττος 61’), Kονναφής, Mπρούσγουικ, Mάγιακ, Xαϊλής, Mιχάλσκι, Kόβαλτσικ (70’ Ξιουρούππας), Nεοφύτου (53’ Bελής), Πιεκάρσκι.

Γκρέβενμαχερ: Tζούμπερτ, Mανζανεάλα, Kόρτιαν, Άλμπρεχτ, Kλίντζε, Eλ Aουάντ (60’ Θιμέστ, 70’ Mορουκούτι), Pοντρίγκεζ (Mπιρτς), Γκρούνε, Xας, Mπούσμαν, Mπέναχουρ. ”

Το ρεπορτάζ του β’ αγώνα όπως δημοσιεύτηκε και πάλι από τον Φιλελεύθερο

«Η υπεραισιοδοξία, η υπερσιγουριά, η υπεροψία και ο εφησυχασμός “έφαγαν” την Ανόρθωση στο Στάδιο “Ζοζί Μπαρτέλ” του Λουξεμβούργου. Έτσι η κυπελλούχος μας γνώρισε ταπεινωτική ήττα από την άσημη Γκρέβενμαχερ με 2-0. Μάλιστα, ως ένα βαθμό έθεσε σε κίνδυνο η “Κυρία” ακόμα και αυτή την ίδια την πρόκρισή της στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, επιτρέποντας στο συνοθύλευμα ερασιτεχνών της Γκρέβενμαχερ να κάνουν το παιχνίδι… ντέρμπι και να επιχειρήσουν τη μεγάλη ανατροπή στα τελευταία λεπτά του αγώνα!

grev 4

Πάλι καλά, που ο Νίκος Παναγιώτου έδειξε την κλάση του σε δύο περιπτώσεις και απεσόβησε μια τραγική ήττα με σκορ μεγαλύτερο του 0-2. Ο διεθνής τερματοφύλακας έκανε διπλή προσπάθεια για να αποκρούσει το σουτ του Χους στο 65′, ενώ στο 71′ ενστικτωδώς έσωσε την κατάσταση σε εν κινήσει σουτ (του Χους, πάλι).

Η Ανόρθωση από την αρχή ήταν νωθρή και χωρίς νεύρο, σνομπάροντας κατά κάποιον τρόπο τους γηπεδούχους, που έλεγαν πριν από το ματς ότι μπορούν να ανατρέψουν το 0-3 του πρώτου αγώνα και παρ’ ολίγον να τα καταφέρουν! Ο Λόρενς παρέταξε την κυπελλούχο μας με σχήμα 4-5-1 (στόπερ ο Μίχαλσκι, μοναδικός φορ ο Νεοφύτου), θέλοντας να ελέγξει μάλλον το ρυθμό, αλλά δεν φανταζόταν ότι οι παίκτες του θα “αποκοιμόντουσαν” και δεν θα έπιαναν ούτε το 50% της απόδοσης που αναλογεί στη θεωρητική αξία τους.

Στο δεύτερο μέρος με το σκορ 0-1, ο Πολωνός τεχνικός επιχείρησε να “ζωντανέψει” την ομάδα του, αλλάζοντας το σχήμα σε 4-4-2 και βάζοντας στο παιχνίδι Ξιούρουπα και Κίε. Ο πρώτος έδωσε βοήθεια κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο στο τέλος, αλλά ο δεύτερος δεν είχε ουσιαστική προσφορά και οπωσδήποτε δεν ήταν καλύτερος από τον Νεοφύτου, που αντικαταστάθηκε. Άλλωστε ο Κύπριος φορ, που απείλησε στο 33′ με κοντινή κεφαλιά, ήταν απομονωμένος μπροστά στο πρώτο μέρος…

Ο Θούπος (σουτ μόλις άουτ στο 18′) και ο Ξιούρουπας (σουτ που απέκρουσε ο Ζουμπέρ στο 75′) πρωταγωνίστησαν στις άλλες δύο καλές στιγμές της Ανόρθωσης, που “γλύτωσε” και στο 19′, όταν ο Παναγιώτου απέκρουσε ωραίο σουτ του Χους.

grev 5

Οι γηπεδούχοι πέτυχαν στο 34′ το 1-0 με καρφωτή κεφαλιά του Μαντζαγκάλα (μπαλιά από φάουλ του Ελ Αουάτ) και ζευγάρωσαν τα γκολ τους στο 87′ με σουτ του αμυντικού Άλμπρεχτ μέσα από την επανορθωτική.

ΓΚΡΕΒΕΝΜΑΧΕΡ: Zουμπέρ, Μανζανεγκάλα, Κόρτιαν, Άλμπρεχτ, Κλίνγκε, Χους, Ελ Αουάτ, Ροδρίγκες (73′ Μοροκούτι), Γκρούνε, Μπούσμαν (67′ Θιλ), Μπεναχούρ

ΑΝΟΡΘΩΣΗ: Παναγιώτου, Φουκαρής, Κονναφής, Μίχαλσκι, Μπρούνσγουϊκ, Κουρσάρος (46′ Ξιούρουπας), Στυλιανίδης, Πούνας, Θούπος, Μάγιακ, Νεοφύτου (46′ Κίε).

Ο προπονητής της Ανόρθωσης Εντβαρντ Λόρενς δήλωσε μετά το ματς: “Συγχαρητήρια στην Γκρέβενμαχερ για την απόδοσή της και για τη νίκη της. Οι παίκτες της τα έδωσαν όλα και την πήραν. Είμαι ευχαριστημένος για την πρόκριση, όχι όμως και για την εμφάνιση μας. Με τέτοιες εμφανίσεις σίγουρα δεν μπορούμε να περάσουμε στο β’ γύρο. Η άσχημη απόδοσή μας μου προκαλεί έκπληξη, αφού τέσσερις ημέρες πριν, παίξαμε πολύ καλή μπάλα. Θα προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε στη συνέχεια για να μην παρουσιάσουμε ξανά τέτοια χάλια”.

Εξάλλου, ο προπονητής της Γκρέβενμαχερ, Χέρεντς, αφού συγχάρηκε τους ποδοσφαιριστές του για την καλή τους εμφάνιση και για τη νίκη, άφησε και πάλι υπονοούμενα για τη διαιτησία του πρώτου αγώνα στο ΓΣΠ.”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ