Ιακοβένκο – Σάμπαλα, και ο Τεντ…

Μία επίσημη εμφάνιση του Ιακοβένκο με τη φανέλα της Ανόρθωσης, και μία επίσημη εμφάνιση του Σάμπαλα με τη φανέλα της Εθνικής Λετονίας, ήταν αρκετές για να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό η άποψη του κόσμου της Ανόρθωσης για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν φέτος την επιθετική γραμμή της ομάδας.

Πολλά ακούστηκαν και πολλά λέχθηκαν για τις δύο επιλογές του Τεντ Φαν Λέουβεν για τους δύο ποδοσφαιριστές που θα αποτελέσουν τις επιλογές στην επίθεση της Ανόρθωσης. Κοινός παρονομαστής στα όσα λέγονταν, ήταν η νεαρή ηλικία και η απειρία των δύο ποδοσφαιριστών, ιδιαίτερα για την περίπτωση του Ουκρανού ο οποίος πέρσι στην Γαλλική Αζαξιό μέτρησε μόλις δύο συμμετοχές.

Είναι γεγονός ότι δεν «ακούστηκε» καλά στα αυτιά των οπαδών της ομάδας το ότι θα πορευτούμε με δύο 20χρονους επιθετικούς κατά τη διάρκεια της χρονιάς (ή τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο). Όμως ο Τεντ Φαν Λέουβεν έχει άλλη άποψη. Έφερε στην ομάδα δύο ποδοσφαιριστές που είχε από καιρό στο μάτι, εκμεταλλευόμενος δύο ευκαιρίες που βρήκε. Η πρώτη, η διαβάθμιση της Γαλλικής Αζαξιό και η αυτόματη «ελευθερία» του Ιακοβένκο, και η δεύτερη, το ότι η Μπριζ ναι μεν επένδυσε στον Σάμπαλα, όμως για φέτος τουλάχιστον δεν ήταν στις βασικές επιλογές της Βελγικής ομάδας.

Και μιλάμε για δύο σχολές με παράδοση στην ανεύρεση ταλέντων. Οι Γάλλοι και οι Βέλγοι εξέλιξαν το scouting σε επιστήμη, και ιδιαίτερα οι δεύτεροι τα τελευταία χρόνια έχουν ίσως τις καλύτερες ακαδημίες στον πλανήτη. Έχουν «μάτι» για να ξεχωρίζουν τους καλούς παίχτες, και όπως είπαμε ο Φαν Λέουβεν δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Ο Ιακοβένκο, ο πιο άπειρος από τους δύο, έκανε ένα πολύ καλό παιγνίδι με την Ομόνοια. Πέτυχε ένα καταπληκτικό τέρμα, είχε ένα δοκάρι στο πρώτο ημίχρονο, και με την γενικότερη εμφάνισή του άφησε μεγάλες υποσχέσεις για το μέλλον. Αυτό που πρέπει να προσέξει όμως είναι λίγο τα νεύρα του, αν και στο παιγνίδι με την Ομόνοια προκλήθηκε αρκετές φορές από τους αντίπαλους ποδοσφαιριστές. Η απειρία του δεν φάνηκε καθόλου, παρά μόνο στον τρόπο διαχείρισης των νεύρων του.

Ο Σάμπαλα, ο πιο έμπειρος από τους δύο (αν και μικρότερος σε ηλικία), έδειξε χθες ότι είναι ο ανερχόμενος επιθετικός στην Εθνική Λετονίας. Στο φιλικό με την Αρμενία πέτυχε και τα δύο τέρματα της Εθνικής του στη νίκη με 2-0, και δείχνει ότι παρά τη νεαρή του ηλικία, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να ηγηθεί της επίθεσης της Ανόρθωσης. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι έχει σχεδόν 40 τέρματα στο πρωτάθλημα της Λετονίας (και πολλές ασίστ), ενώ δεν έχει κλείσει ακόμη τα 20 του χρόνια!

Χωρίς να μπορούμε να πούμε τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον, πιστεύουμε ότι ο Φαν Λέουβεν στο τέλος θα δικαιωθεί για τις δύο αυτές επιλογές του. Η απειρία θα φανεί σε κάποια στάδια, όμως το ταλέντο τους είναι αδιαμφισβήτητο. Ο Ολλανδός τεχνικός διευθυντής είχε την ευχέρεια να δώσει αρκετά χρήματα (για τα δεδομένα μας), και να φέρει «όνομα» επιθετικό για να «ησυχάσει» ο κόσμος, όμως αυτός προτίμησε την καλύτερη λύση με βάση αυτά που έχει στο μυαλό του. Και του βγάζουμε το καπέλο γι’ αυτό. Δεν ακούει τι λέει ο καθένας και κάνει αυτό που θεωρεί ο ίδιος σωστό. Πλέον, οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να δικαιώσουν την εμπιστοσύνη που τους δείχνει ο Ολλανδός, μέσα στον αγωνιστικό χώρο…

Πείτε μας και τη δική σας άποψη για τους δύο επιθετικούς της ομάδας μας και έχοντας πάρει πλέον μία γεύση από το τι να περιμένουμε, στα σχόλια πιο κάτω.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ