Κόκκινη γραμμή το «Παπαδόπουλος»!

Η πρώτη έγνοια του κάθε Ανορθωσιάτη σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά το Σωματείο, είναι το γήπεδο. Ο Σύλλογος έχει τρία τεράστια περιουσιακά στοιχεία: τον κόσμο, το όνομα «Ανόρθωσις» και το «Αντώνης Παπαδόπουλος». Ο κόσμος έχει απομακρυνθεί, το όνομα δεν «πουλά» πλέον αφού έχει απαξιωθεί επικίνδυνα, ενώ το γήπεδο κινδυνεύει!

Η Εταιρεία

Η λύση της εταιρείας, έτσι όπως παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση της Πέμπτης, ήταν μια κάποια θεραπεία. Κάποιοι ωστόσο από τους παρόντες επιχειρηματολόγησαν πως τα νούμερα (που έγιναν γνωστά το μεσημέρι της Πέμπτης, με αποτέλεσμα η καχυποψία να κτυπήσει κόκκινο) δεν έβγαιναν. Όπως επεσήμανε ένα μέλος, ενώ η εταιρεία δεσμεύεται να έχει πλεονασματικούς ή έστω ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, στα δυο πρώτα χρόνια λειτουργίας της προβλέπει ζημιές 2,9 και 1,6 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα.

Ζημιές, οι οποίες μπορούν να αντισταθμιστούν μόνο εάν πωλούνταν μετοχές αξίας 9 εκατομμυρίων 700 χιλιάδων! Διότι μόνο έτσι θα εισπράξει η εταιρεία τα 2,9 εκατομμύρια που χρειάζεται για να μην τερματιστεί η συμφωνία από τον πρώτο χρόνο, λόγω μη εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών της προς το Σωματείο.

Ο κίνδυνος για το γήπεδο

Έπειτα, μετά από μια δεκαετία λειτουργίας (εάν έφτανε ως εκεί), η εταιρεία θα ανταπέδιδε στο Σωματείο ποσό 9,7 εκατομμυρίων και στην Κτηματική ενός εκατομμυρίου, χωρίς καμιά εγγύηση για τα πιο πάνω ποσά. Λίγο περισσότερο από το μισό μας χρέος δηλαδή. Τα υπόλοιπα; Τα μέλη αυτά αγωνιούν, ότι σε περίπτωση που οι πιστωτές κινηθούν νομικά εναντίον του Συλλόγου, αυτός κινδυνεύει να χάσει το γήπεδο αφού είναι ο μεγαλομέτοχος της Κτηματικής. Κάτι τέτοιο, το να χαθεί δηλαδή το «Αντώνης Παπαδόπουλος», είναι κόκκινη γραμμή – θεωρούμε – για όλους!

Η απαίτηση για κάθαρση

Πέραν από τις πιο πάνω εύλογες (ανεξάρτητα αν τις υιοθετεί κανείς ή όχι) ανησυχίες, τα μέλη καταπιάστηκαν με την κάθαρση και τα προσωπικά δάνεια. Η μεν πρώτη, θα έρθει όταν υλοποιηθεί η δέσμευση Χρίστου Πουλλαΐδη για ανεξάρτητο ελεγχτικό οίκο, που θα κάνει φύλλο και φτερό τα βιβλία και συμβόλαια του Συλλόγου για να διαπιστώσει τα χρέη που άφησε κάθε διοίκηση και την κακοδιαχείριση που είναι αυταπόδεικτο ότι υπήρξε από τις πλείστες αυτών. Τα δε προσωπικά δάνεια, μένουν εκεί και ταλανίζουν το Σύλλογο και τα μέλη. Ίσως είναι η ώρα να ξεκαθαρίσει το καθεστώς τους, ώστε η δυσπιστία να εξαφανιστεί από το μυαλό των μελών αλλά και του υπόλοιπου κόσμου. Εάν αποδεδειγμένα κάποιοι έβαλαν χρήματα στο Σύλλογο ως δάνειο διότι οι τράπεζες αδυνατούσαν να μας δανείσουν και δεν διαχειρίστηκαν οι ίδιοι τα χρήματά τους, τότε μάλιστα, να βρεθεί μια φόρμουλα αποπληρωμής, αφού βέβαια εξοφληθούν όλα τα άλλα χρέη. Για τα υπόλοιπα, θα πρέπει να έρθει μια εισήγηση από το Συμβούλιο προς τη Γενική Συνέλευση – το ανώτατο όργανο του Σωματείου – ώστε να γίνει μια και καλή διακανονισμός του θέματος και να πάψει να τρώει τα σωθικά της Ανόρθωσης. Μόνο όταν κλείσουν αυτές οι ανοικτές πληγές θα ηρεμήσει ο κόσμος και κατά συνέπειαν η ομάδα.

Λύση χθες

Η Ανόρθωσις θέλει άμεσες λύσεις. Ο πρόεδρος ξεκαθάρισε σήμερα με τη δήλωσή του, ότι η απόφαση για απόρριψη της εταιρείας είναι σεβαστή και θα αναζητηθεί άλλη λύση. Εάν επανερχόταν άλλωστε με την ίδια πρόταση και εισέπραττε ενδεχομένως δεύτερο «όχι», οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες. Γι’ αυτό κάλεσε άπαντες να βρεθούν απόψε στο «Παπαδόπουλος», ώστε συλλογικά να βρεθούν οι λύσεις. Και οφείλουν τα μέλη να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του προέδρου.

Η Κτηματική

Στο τραπέζι υπάρχει το πλάνο που κατέθεσε ο Κρις Γεωργιάδης. Και αυτό όμως για να πετύχει, έχει πάνω-κάτω τις ίδιες προϋποθέσεις. Να ξεκαθαρίσει το χρέος, να εμπιστευτεί ο κόσμος τη διοίκηση και να βάλει το χέρι στην τσέπη. Κανείς δεν έχει λεφτά για πέταμα σήμερα. Εάν όντως η συγκεκριμένη πρόταση εξασφαλίζει και την προστασία του γηπέδου από νομικές διαμάχες με πιστωτές, έτη καλύτερα. Αυτά, θα τα εξηγήσουν – ελπίζουμε απόψε – οι νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου.

Δάνειο;

Λύσεις υπάρχουν και άλλες αν και όχι τόσο ευχάριστες στο άκουσμα. Για παράδειγμα, η Κτηματική να πάρει δάνειο με υποθήκη το «Αντώνης Παπαδόπουλος», όπως έγινε περίπου και το 2004. Υπάρχουν τράπεζες που μπορούν να δανειοδοτήσουν την Κτηματική η οποία έχει περιουσία πέραν των 20-25 εκατομμυρίων, με ένα δάνειο τουλάχιστον στη μισή αξία. Πλην όμως, θα πρέπει να μπουν τέτοιες ασφαλιστικές δικλείδες στην απ’ εδώ και πέρα λειτουργία της ομάδας, που δεν θα επιτρέψουν τα εγκλήματα του παρελθόντος.

Ασφαλιστικές δικλείδες

Κι εδώ είναι που έρχεται η διοίκηση Πουλλαΐδη, με τον ίδιο τον πρόεδρο, την σοφία του, την τεχνογνωσία στο οικονομικό και το κύρος του, να εγγυάται ότι δεν θα επιτρέψει σε κανένα στο μέλλον να φουσκώσει ξανά τους προϋπολογισμούς, ούτε να κάνει το μάγκα με δανεικά, πολύ δε περισσότερο να πραγματοποιεί μεταγραφές για να χρυσώνει τους μάνατζερ. Ο πρόεδρος έχει το πλάνο και τις δικλείδες εκείνες για να αποτρέψει τα φαινόμενα του πρόσφατου παρελθόντος.

Πλέον, όλοι αναμένουν με αγωνία τι θα βγάλει η αποψινή νύχτα στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», η οποία αναμένεται να είναι μακρά και δύσκολη…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ