Ρατσιστές που δεν είναι… ρατσιστές

Ο πειθαρχικός εισαγγελέας της ΚΟΠ Αριστοτέλης Βρυωνίδης, προειδοποίησε σήμερα για τις αυστηρότατες ποινές που επισύρουν ρατσιστικές συμπεριφορές στα γήπεδα. Για τις ποινές και το πόσο προσεκτικοί οφείλουμε να είμαστε από εδώ και πέρα, κάναμε αναφορά σε προηγούμενο άρθρο μας. Όμως, επειδή ζούμε στην Κύπρο και ξέρουμε πολύ καλά την αντιμετώπιση που υπάρχει από ομάδα σε ομάδα, δεν μπορούμε παρά να αναλογιστούμε για το πώς θα εφαρμοστούν οι ποινές από περίπτωση σε περίπτωση.

Εδώ και πολλά χρόνια βλέπουμε στο νησί μας επιλεκτική εφαρμογή των διάφορων νόμων. Όλοι μας θυμόμαστε πέρσι το παράδειγμα του Ρούι Μιγκέλ και όλοι μας βλέπουμε αγωνιστική με αγωνιστική τη διαφορετική αντιμετώπιση που έχουν κάποιες ομάδες όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις ανάμματος φωτοβολίδων. Π.χ στο παιγνίδι μας στην πρεμιέρα απέναντι στην Ομόνοια υπήρξε προειδοποίηση για διακοπή του αγώνα, ενώ στο παιγνίδι ΑΕΛ – ΑΠΟΕΛ ούτε προειδοποίηση υπήρξε ούτε τίποτα.

Όσο αφορά τα ρατσιστικά συνθήματα, οπαδοί συγκεκριμένης ομάδας σχεδόν σε κάθε παιγνίδι προχωρούν στη «γνωστή» αντιμετώπιση των έγχρωμων ποδοσφαιριστών των αντιπάλων, την ίδια ώρα που αρκετοί έγχρωμοι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται στην ομάδα τους! Παρόλα αυτά, ούτε και μία φορά υπήρξε αναφορά για αυτό από τους παρατηρητές στα παιγνίδια της ομάδας αυτής.

Και εδώ είναι το μεγάλο ερώτημα. Πόσο «διατεθειμένοι» είναι οι διαιτητές και οι παρατηρητές για να εφαρμόσουν το νόμο αυτό κατά γράμμα; Γιατί οι ποινές που επισύρουν οι νόμοι αυτοί είναι πραγματικά εξαντλητικές και αν υπάρχει μεροληπτική αντιμετώπιση στα οποιαδήποτε συμβάντα, μπορεί να υπάρξουν καταστάσεις άνευ προηγουμένου. Αφαίρεση βαθμών, παιγνίδια κεκλεισμένων των θυρών, ενώ την ίδια ώρα οπαδοί ομάδων που συμπεριφέρονται ρατσιστικά να έχουν «ασυλία». Για να δούμε λοιπόν τι μας επιφυλάσσει το μέλλον…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ