Μία ομάδα δεν χτίζεται για μία χρονιά

Όπως αναφέρθηκε στην Εκλογική Συνέλευση (άλλωστε ήταν και κοινό… μυστικό), το έλλειμμα για τη φετινή περίοδο είναι αυτή τη στιγμή στα δύο εκατομμύρια Ευρώ, ενώ το μισθολόγιο και ο προϋπολογισμός έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους στόχους που τέθηκαν τον περασμένο Μάη.

Το καλοκαίρι που πέρασε, για ακόμα μία φορά προτιμήσαμε σε μεταγραφική περίοδο να επιλέξουμε παίχτες με εμπειρία, παίχτες με όνομα, κάτι που στοίχησε εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ στα ταμεία της ομάδας. Ναι, για να πρωταγωνιστήσει η ομάδα χρειάζονται ποδοσφαιριστές που θα σου δώσουν το κάτι παραπάνω, αλλά ένας υγιές ποδοσφαιρικό σωματείο φροντίζει την ίδια ώρα να φέρει και παίχτες νεαρούς, διψασμένους για μπάλα, όπως έγινε πριν μερικά χρόνια με την περίπτωση Λαβόρδε.

Όταν λέμε νεαρούς, δεν εννοούμε 17-18 ετών παιδιά που θα μπουν μετά από δύο – τρία χρόνια στην ομάδα. Άλλωστε, αυτή  τη στιγμή διαθέτουμε αρκετούς ποδοσφαιριστές τέτοιας ηλικίας, και αρκετά ταλαντούχους, αλλά η ενσωμάτωση τους στην ομάδα απαιτεί χρόνο. Όπως αναφέραμε, μεγάλη μερίδα των ποδοσφαιριστών που ήρθαν το καλοκαίρι στην ομάδα, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, είναι ποδοσφαιριστές κάποιας ηλικίας που σίγουρα μπορεί να μην έχουν τη δίψα που θα είχαν κάποιοι νεαρότεροί τους.

Η απόφαση για το νέο προπονητή της ομάδας θα πρέπει να είναι η σοφότερη και θα πρέπει να είναι επιλογή με διάρκεια στο χρόνο. Προπονητής με μακροχρόνιο όραμα, που θα χτίσει μία Ανόρθωση με βλέψεις και για το μέλλον αλλά όχι μόνο στο παρόν. Και για να γίνει αυτό, δεν μπορείς κάθε καλοκαίρι να χαλάς όλη την ομάδα και να την ξαναχτίζεις από την αρχή, αλλά να κάνεις λίγες αλλαγές που δεν θα επηρεάζουν την ομοιογένεια της ομάδας, αλλά θα αυξάνουν την ποιότητά της. Άλλωστε, αυτό είναι το μυστικό των περισσότερων ομάδων με μακροχρόνιες επιτυχίες και όχι απλά ομάδες πυροτεχνήματα της μίας χρονιάς.

Πρέπει επιτέλους να δουλέψει επαγγελματικά το ποδοσφαιρικό τμήμα στην ολότητά του. Να υπάρχουν οι σκάουτερς που μέσα στη χρονιά θα αναζητούν νεαρά ταλαντούχα παιδιά, και να βλέπουν την εξέλιξή τους. Να έρθουν νεαροί ποδοσφαιριστές στην ομάδα, που θα διψούν για μπάλα και που θα έχουν την ικανότητα να στεριώσουν για χρόνια. Να έχουν την ποιότητα που θα τους επιτρέψει να πωληθούν στο εξωτερικό έτσι ώστε να επωφελείται οικονομικά η ομάδα. Και αν για τη δεύτερη περίπτωση υπάρχει το παράδειγμα του Λαβόρδε, για την πρώτη υπάρχει το παράδειγμα του Λαμπάν και τόσων άλλων…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ