Έτσι είδαμε την Πιάστ – Επιθετική ομάδα με κενά στην άμυνα

Τη νίκη με 3-2 πήρε η υποψήφια αντίπαλός μας για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, Πιάστ, απέναντι στην Κρακοβία σε αγώνα στα πλαίσια της πρεμιέρας του Πολωνικού πρωταθλήματος. Το Anorthosis24 παρακολούθησε το παιγνίδι και «πήρε» κάποιες σημειώσεις από την Πολωνική ομάδα. Πρόκειται για μία γρήγορη ομάδα που πιέζει ψηλά και ασταμάτητα, ανεβάζει πολλούς ποδοσφαιριστές στην περιοχή αλλά πίσω αφήνει αρκετά κενά. Η Πιάστ βρέθηκε πίσω στο σκορ, ισοφάρισε στο πρώτο ημίχρονο και πέτυχε ακόμα δύο τέρματα στο δεύτερο, ενώ ακολούθως ήρθε η μείωση και το τελικό αποτέλεσμα από την Κρακοβία.

Όπως αναφέραμε, η Πολωνική ομάδα πιέζει από ψηλά, ακόμη και στα στημένα του αντίπαλου τερματοφύλακα, με αρκετούς ποδοσφαιριστές και συνεχές τρέξιμο. Πλην των τεσσάρων αμυντικών, κυνηγούν συνεχώς τη μπάλα με διπλά μαρκαρίσματα. Στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιγνιδιού, η Πιάστ πίεζε από ψηλά και φάνηκε να έχει αρκετές δυνάμεις, αν και πιέστηκε στο τέλος από την Κρακοβία, η οποία στις καθυστερήσεις είχε δοκάρι και δικαιούται να φωνάζει για ένα πέναλτι που δεν δόθηκε. Στιγμιότυπα από την πίεση της Πιάστ (με τα μπλε):

piast piesi meta to terma 2

piast piesi meta to terma

piast piesi psila

piast goalkick

Πλην των τεσσάρων αμυντικών, κυνηγούν συνεχώς τη μπάλα με διπλά μαρκαρίσματα. Οι δύο επιθετικοί τους όμως μένουν συνεχώς πάνω, μαρκάρουν μέχρι τη γραμμή του κέντρου και λίγο προς την περιοχή τους και μετά αφήνουν τα μαρκαρίσματα περιμένοντας κλέψιμο και γρήγορη πάσα προς το μέρος τους για να βγουν στην αντεπίθεση.

piast markarismata epithetikwn

Έχουν γρήγορη ανάπτυξη στον ανοιχτό χώρο. Σε μία περίπτωση συγκεκριμένα, μετά από κλέψιμο, με δύο πάσες βγήκαν τετ α τετ το οποίο χάθηκε όμως. Αυτό που σας αναφέραμε με τους επιθετικούς που περιμένουν ψηλά και περιμένουν κλέψιμο για γρήγορη αντεπίθεση.

piast anaptixi

Η Πιάστ αγωνίζεται αρκετά με σέντρες από τα πλάγια και ειδικά από τα δεξιά. Έβγαλαν πολλές σέντρες από δεξιά και δημιούργησαν επικίνδυνες καταστάσεις. Από σέντρα από τα δεξιά προήλθε στο 27’ το τέρμα της ισοφάρισης. Από τα αριστερά της επίθεσης, παίζουν κυρίως με τη μπάλα κάτω και προσπαθούν να μπουν περιοχή σε αντίθεση με δεξιά που παίζουν με σέντρες. Πιο επικίνδυνος παίχτης τους ο Χουράδο που είναι μέσος αλλά ανεβαίνει συνεχώς στο αντίπαλο τετράγωνο, ο οποίος πέτυχε και το πρώτο τέρμα.

piast dexia

 

piast terma xourado

 

piast terma xourado 2

Μετά το 1-0 ανέκτησαν τον έλεγχο του αγώνα. Δεν επιδιώκουν κατοχή αλλά γρήγορες επιθέσεις. Η Πιάστ είναι ομάδα που ανεβάζει αρκετούς ποδοσφαιριστές στην αντίπαλη περιοχή. Ακόμη και σε φάση αντεπίθεσης, πολλοί ποδοσφαιριστές της Πολωνικής ομάδας ανεβαίνουν στην αντίπαλη περιοχή.

piast pextes epithesi

Μετά το πρώτο τέρμα που δέχθηκαν, το παιγνίδι τους ήταν λίγο άναρχο αλλά γρήγορα ανέλαβαν πρωτοβουλία του παιγνιδιού. Η Πολωνική ομάδα παρουσίασε αρκετά κενά στην αμυντική της γραμμή. Στο πρώτο τέρμα που δέχθηκαν, ανέβηκαν  να πιέσουν ψηλά σε αράουτ αντίπαλου στα δεξιά της άμυνας της Κρακοβίας, έχασαν τη μπάλα και η άμυνα βρέθηκε με παίχτες λιγότερους.

piast 1-0

Όσο αφορά την αμυντική συμπεριφορά της Πιάστ, η τετράδα της άμυνας αγωνίζεται σε ευθεία, και στο κοντρόλ αντίπαλου επιθετικού βγαίνει ο ένας κεντρικός αμυντικός ψηλά και ντουμπλάρει τον επιθετικό που κρατάει μπάλα.

piast tetrada aminas

piast tetrada aminas 2

Υπήρχαν αρκετά κενά στα δεξιά της άμυνας, από εκεί οι περισσότερες επιθέσεις του αντιπάλου. Επιτίθεται περισσότερο ο δεξιός ακραίος αμυντικός από τον αριστερό και μένει εκτεθειμένη η άμυνα τους στη δεξιά πλευρά.

Όσο αφορά τις στημένες φάσεις, επιθετικά είναι πολύ επικίνδυνη ομάδα. Το δεύτερο και τρίτο τέρμα της σημειώθηκαν από αμυντικό ποδοσφαιριστή, τον Damian Zbozien. Είναι δηλαδή ομάδα που πετυχαίνει τέρματα και από ποδοσφαιριστές των άλλων γραμμών και όχι μόνο της επιθετικής, όπως έδειξε σήμερα απέναντι στην Κρακοβία.

piast stimena

Αμυντικά όμως, δυσκολεύεται αρκετά στα στημένα του αντιπάλου. Η Κρακοβία δημιούργησε κάποιες φάσεις μετά από στημένη εκτέλεση, ενώ από στημένη φάση ήρθε το δεύτερο της τέρμα με το οποίο μείωσε στο σκορ.

Εν κατακλείδι, μπορούμε να πούμε ότι η Πιάστ είναι μία ομάδα που αγωνίζεται αρκετά επιθετικά, με συνεχή πίεση από ψηλά αλλά αυτό αφήνει κενά πίσω στην άμυνα της. Σήμερα πέτυχε τρία τέρματα αλλά δέχθηκε δύο. Μερικές φορές το παιγνίδι της είναι άναρχο και βασίζεται στην ατομική ποιότητα των ποδοσφαιριστών της. Όταν κλέψει τη μπάλα στη μεσαία γραμμή βγαίνει πολύ γρήγορα στην αντεπίθεση, ενώ σε set παιγνίδι αγωνίζεται κυρίως από τα δεξιά και με σέντρες. Στην άμυνα παρουσιάζει αρκετά κενά καθώς σε αρκετές περιπτώσεις η Κρακοβία βρέθηκε με αριθμητικό πλεονέκτημα. Είχε ένα δοκάρι στις καθυστερήσεις όπου μπορούσε να ισοφαρίσει, και ακόμα ένα ενώ το σκορ ήταν ισόπαλο 1-1.

Η εντεκάδα της Πιάστ, η οποία αγωνίστηκε σε σχηματισμό 4-4-1-1

Szumski, Zbozień, Horvath, Polak, Król, Marc (57′ Matras), Podgórski, Cicman (86′ Klepczynski), Lazdins, Fernandez (69′ Murawski), Docekal

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ