Άρωμα Αμμοχώστου

Άρωμα Αμμοχώστου θα έχει η 8η Αγωνιστική που μας βρίσκει αντιμέτωπους με τη Συμπολίτιδα Νέα Σαλαμίνα στο στάδιο «Αντώνης Παπαδόπουλος».

Ενόψει λοιπόν του Βαρωσιώτικου ντέρμπι η ιστοσελίδα Anorthosis24.net θα κάνει ένα μικρό αφιέρωμα στη Πόλη μας με την ευχή, ο επόμενος αγώνας μεταξύ Ανόρθωσης και Νέας Σαλαμίνας να γίνει στο Γ.Σ.Ε

Η Αμμόχωστος είναι η διάδοχος Πόλη της αρχαίας Σαλαμίνας, που ιδρύθηκε από τον Τεύκρο, ήρωα του Τρωϊκού πολέμου όταν τον εξόρισε ο πατέρας του, ο βασιλιάς της Σαλαμίνας, ελλαδικού νησιωτικού βασιλείου.

Για 36 αιώνες η Πόλη αυτή που ντύθηκε με τόσα ονόματα (Έγκωμη, Σαλαμίνα, Αρσινόη, Κωνσταντία, Αμμόχωστος) στεκόταν ως ο Φάρος του Ελληνισμού στη Κύπρο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο πρώτος εθνικός ήρωας των Ελλήνων της Κύπρου θεωρείται ο Ονήσιλος, βασιλιάς της Σαλαμίνας, οποίος έπεσε μαχόμενος, αλλά και προδομένος από τους Οπλίτες του, κατά των περσών κατακτητών αφού πρώτα ένωσε την Κύπρο κάτω από το σκήπτρο του (πλην της Αμαθούντας) και αφού πρώτα σκότωσε τον αρχηγό του περσικού στρατού.

Ακολουθεί φυσικά ο Ευαγόρας ο Ά, που ο θρύλος τον θέλει απόγονο του οίκου των Τευκρίδων. Των ιδρυτών της Πόλης δηλαδή. Ξεκινώντας με 50 πολεμιστές του ανακατέλαβε την Πόλη του την επανελλήνισε φέρνοντας πληθυσμό από την μητροπολιτική Ελλάδα. Χαρακτηρίστηκε μάλιστα από τον Ισοκράτη ως πρότυπο ηγεμόνα. Προδομένος και αυτός, δολοφονήθηκε το 374 π.Χ.

Τον δε μεσαίωνα και κατα τη διάρκεια της φραγκοκρατίας στη Κύπρο, η Αμμόχωστος είχε πάρει την ονομασία Famagusta, που σημαίνει η Περίφημη Πόλη. Ο πλούτος των κατοίκων της ήταν τόσος που σε κάποιο μεσαιωνικό ιστορικό αναφέρεται πως κατα τον γάμο της κόρης ενός Αμμοχωστιανού έμπορα, ο πατέρας της της δώρησε ένα στέμμα που όμοιο του δεν είχαν ούτε οι βασίλισσες των ευρωπαϊκων βασιλείων της εποχής.

Στην τουρκοκρατία, ο Ελληνικός πληθυσμός της πόλης εκτοπίστηκε γύρω από την Πόλη, στην περιοχή που σήμερα ονομάζουμε «Βαρώσι». Το Βαρώσι λοιπόν, αναπτύχθηκε κυρίως κατά τις αρχές της αγγλοκρατίας όταν οι τούρκοι παρέδωσαν το νησί σε αυτούς το 1878 υπό τη μορφή προτεκτοράτου.

Κατά τη διάρκεια δε του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ η Αμμόχωστος, έδωσε ξανά τα παιδιά της θυσία στον βωμό της Πατρίδας. Εφαλτήριο τους φυσικά δεν ήταν άλλο από το Σωματείο «ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ» το οποίο ιδρύθηκε το 1911 για να ποτίσει τον ανθό της Αμμοχωστιανής γης με τα Ελληνοχριστιανικά ιδεώδη.

Έτσι οδηγούμαστε μοιραία σε εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974 όπου η Αμμόχωστος προδωμένη έπεφτε στους τούρκους αναγκάζοντας τα παιδιά της να γίνουν πρόσφυγες στην ίδια τους τη γή. Οι Αμμοχωστιανοί κρατούν μέχρι σήμερα την ελπίδα για την Επιστροφή στη Πατρώα Γη της Αμμοχώστου έχοντας ως σημείο αναφοράς τόσο το Σωματείο «Ανόρθωσις Αμμοχώστου» όσο και το Σωματείο «Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου».

Γιαυτό, την Κυριακή στο γήπεδο δίνουμε ένα αγώνα διαφορετικό από όλους τους άλλους. Αντιμετωπίζουμε τους συμπολίτες μας στην προσωρινή μας έδρα και ευχόμαστε ειλικρινά την επόμενη φορά να τεθούμε αντιμέτωποι στη φυσική έδρα και των δυο. Στον «Γυμναστικό Σύλλογο Ευαγόρα».

@ Προσπάθησα να κρατήσω το άρθρο όσο το δυνατό μικρότερο γιατί για την ιστορία της Αμμοχώστου και της Ανόρθωσης γράφτηκαν και μπορούν να γραφτούν τόμοι…

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ