Κάτι απο 2007-8;

Mates,

Σας χαιρετώ ξανά απο το Λονδίνο. Φαντάζομαι όλοι απολαμβάνετε την Κυριακή σας.. 3 φορές σήμερα! Θα το πάρω κάπως αλλιώς σήμερα, κάνοντας μια συσχέτιση/σύγκριση του πως συμπεριφέρθηκε η ομάδα χθες στο γήπεδο με το 2008, την τελευταία φορα που πήραμε το πρωτάθλημα

Τα κοινά

Ο Βαλβέρδε άρχισε να εμπνέει σιγουριά να είναι πιο.. “συνεννοημένος” με την άμυνα του και να κάνει αυτό που θέλουμε. Χθες έκανε κάποιες καλές επεμβάσεις και έδειξε να βγάζει τσαμπουκά.. Μπεκιάι! Οι 4 στην άμυνα χθες, αλλά και στο προηγούμενο με την Δοξα, επίσης θυμίζουν την αμυντική τετράδα του 07-08. Σταθερότητα στα αμυντικά τους καθήκοντα με λιγότερη συμμετοχή στα επιθετικά. 2 γκολ σε 4 μάτς είναι καλή αναλογία ειδικά όταν το 1 απο τα 2 ήταν στο 92′ με σκορ 5-0! Δεν μπορώ να πω ότι εκτος του Μποα, κανενας άλλος απο αυτούς που αγωνίστηκαν στο άκρο δημιούρησε ρήγματα μπροστά και δυστυχώς ο Μποα αποτελεί παρελθόν απο τους αγωνιστικούς χώρους. Κάτι παρόμοιο είχαμε και το 07-8 αν θυμάστε. Η κλασσική 4αδα Πουρσαιτίδη, Κατσαβάκη, Κωνσταντίνου και Ντικουμάνα ήταν εξαιρετική πίσω, αλλά η συνεισφορά στο επιθετικό κομμάτι περιοριζόταν σε μερικές προωθήσεις του μισητού (για μενα τουλάχιστον) πλέον Πουρσαιτίδη και μερικές κεφαλιές-γκολ του Κάτσα. Στα αμυντικά χαφ οι ομοιότητες είναι περισσότερες. Ο Σκοπελίτης ήταν βασικός και αναντικατάστατος το 07-08 και σήμερα φαίνεται να κερδίζει θέση βασικού, ενώ ο Βίνσεντ που έκανε τα πρώτα του βήματα τότε είναι πλέον ένας εκ των ηγετών μας. Την δουλειά του Σλόγκαρ (σκληροτράχυλος παίχτης με πολλή δουλειά στο κέντρο), φέτος έχει αναλάβει ο Αλέξα με ακόμα περισσότερη δύναμη και τσαμπουκά στο παιχνίδι του. Στη θέση “10” ο Νίκος Νικολάου είχε το γκολ και πατούσε συχνά περιοχή, με τον Σπαντάτσιο φετός να κάνει το ίδιο και με το παραπάνω (5 γκολ σε 4 ματς!). Στα άκρα είχαμε τους βραζιλιάνους βιρτουόζους Φαμπίνιο και Μποα (και στο δεύτερο μισό τον τρελοΠάολο) τότε που κατάφερναν έστω και την υστάτη να.. “ξεκλειδώσουν” τις κλειστές άμυνες, ενώ φέτος τον ρόλο αναλαμβάνουν άλλοι 2 βιρτουόζοι Λαβόρδε και Κάλβο. Μπροστά το εύκολο γκολ (τουλάχιστον το 2007-8!) είχε ο Σόσιν που κακά τα ψέματα παρόλο που δεν ήταν ποτέ ο Σόσιν του φυγά, τα 16 του γκολ βοήθησαν τα μέγιστα. Φέτος με 3 γκολ σε 4 παιχνίδια ο Ρέζεκ δείχνει να είναι έτοιμος να παει σε διψήφιο αριθμό και να βοηθήσει εξίσου.

Διαφορές με μεγενθυντικό φακό

Στο στυλ παιχνιδιού, στη νοοτροπία και στο.. αποτέλεσμα μοιάζει η ομάδα με αυτή του 07-08 και αυτό είναι καλό. Κατα την άποψη μου όμως αυτή η Ανόρθωση οταν (και εαν) αποκτήσει ομοιογένεια και σταθερότητα θα είναι μια πολύ βελτιωμένη έκδοση της καλής Ανόρθωσης του 07-08. Γιατί;

Με εξαίρεση το οτι ο Βαλβέρδε θα κριθεί σε βάθος χρόνου για να συγκριθεί με την Αράχνη και το ότι ο Αντιτς δεν είναι Πουρσαιτίδης η άμυνα δεν υστερεί σε σχέση με αυτη του 07-08. Άκομα και το ερωτηματικό στην περίπτωση Σιέλη στο άκρο δεν με φοβίζει. Ο μικρός ξέρει μπάλα και όταν πάρει 90λεπτα θα ωριμάσει το παιχνίδι του. Είναι τσαμπουκάς και τα έχει πολύ βαρετά ο Βαλεντίνος, δεν θα το βάλει κάτω. Λάθη έκανε και χθες και θα κάνει κι άλλα αλλα έδειξε ότι έχει πολύ καλα χαρακτηριστικά για τη θέση. Τον πιστεύει και ο Ρόνι και θα δείτε πως τον Γενάρη θα γυρέψουμε βασικό δέξι μπακ, όχι αριστερό! Πίσω στην σύγκριση μας όμως, ο Ντικουμάνα ηταν βράχος πίσω, αλλά μπροστά… μήδεν!

Στο κέντρο είμαστε μονο +!

Αλέξα vs Σλογκαρ: Ξέρει πολύ περισσότερη μπάλα ο Ρουμάνος, τρέχει περισσότερο και είναι πολύ πιο δυνατός. Καλός ο Σλογκαρ, αλλά υπερβολικά αργός. Δεν λέμε πως ο Αλέξα ειναι ο Μπολτ, αλλά η ταχύτητα του, του επιτρέπει να κάνει αυτά που θέλουμε στο επιθετικό, ενώ ο Σλόγκαρ δυσκολευόταν αφάνταστα να κρατήσει τη μπάλα.

Σπαντάτσιο vs Νικολάου: Ήταν μεγάλη μορφή ο Νίκος, και βοήθησε και στη θέση “10” που έπαιξε στη δύση της καριέρας του. Ο Σπαντάτσιο όμως μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα στο γήπεδο. Πιο γρήγορος και ευέλικτος παίκτης, εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και καλύτερη “κάθετη”. Δεν υποτιμώ τον Νίκο, αλλά ο Σπαντάτσιο έδειξε ότι κάνει περισσότερα απο αυτά που ελπίζαμε να κάνει στην θέση του επιτελικού!

Ποιότητα πάγκου 2012 vs Ποιότητα πάγκου 2008: Με Οχαγιόν και ένα εκ των Σκοπελίτη ή Λαμπάν στον πάγκο δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με τις εναλλακτικές του 2008 που ήταν ο νεαρός και άπειρος τότε Λαμπάν, ο Τριποτσέρης (πολύ πάθος, άκομα πιο πολλή ατσαλοσύνη) και αργότερα ο βαρύς, καρατίστας Μέγκαχεντ. Α, ήταν και οι Ντεγιάνοφ και Παναγή που έπαιξαν απο 2 φορες!

Λαβ + Τονι vs Φάμπι/Πάολο + Μπόα: Εδώ καμμία σχέση. Ο αγαπημένος Μπόα έλαμψε αργότερα σαν αριστερό μπακ, βοήθησε και σαν εξτρέμ αλλα δεν ήταν το κάτι εξαιρετικό. Δεν διαθέτει την εκρηκτικότητα που χρειάζεται το εξρέμ ούτε σπουδαία τελειώματα έχει. Ο Φαμπι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο, βοήθησε στο “ξεκλείδωμα” διάφορων αμυνών αλλά ήταν αυτο που λέμε, του “υψους τζιαι του βάθους”. Ο Πάολο έκανε τότε ένα πολύ καλό εξάμηνο και τράβησε πολύ το κουπί στο τέλος. Έκανε όμως συχνά παρακράτηση της μπάλας και η συμπεριφορά του γενικώς δεν ήταν επαγγελματική. Καλοί, αλλά ως εκεί. Φέτος έχουμε κατ’εμενα τους δύο καλύτερους εξτρεμ του πρωταθλήματος με αισθητή διαφορά. Ο μονός άλλος που διαθέτει τέτοια ποιότητα (μετα την φυγη Τρισκόφσκι) είναι ο Μαντούκα που κοντεύει όμως τα 33 του. Εκτός της ποιότητας του δείχνουν να παίζουν πιο ώριμα και πιο μυαλωμένα από τις προηγούμενες τους χρονιές. Εν τέλει οι εναλλακτικές Οκκά και Ρονκάτο είναι σαφώς καλύτερες απο τις εναλλακτικές του 2008 που ήταν ο Πάχαρς (στην αρχή) και ο Πέλιτς!

Και εν τέλει για την.. αιχμή του δόρατος

Ο Σόσιν δεν ήταν Ρέζεκ: Ο Πολωνός έκανε μεγάλη καριέρα στην Κύπρο αλλά την ποιότητα του Ρέζεκ δεν την είχε ποτέ. Πάρτε για παράδειγμα τα τελευταία 2 γκολ του Γιαν και θα καταλάβετε τι εννοώ. Ακούραστος και με μεγάλες ικανότητες στο σκοράρισμα, ο Ρέζεκ φέτος θα κάνει πολλά πραγματα. Το 2007-8 μας ξελάσπωσε και ο μεγάλος Φρούσσος, αλλά φέτος με παίκτη του βεληνεκούς Γιτζχάκι περιμένουμε πολύ περισσότερα απο απλό.. “ξελάσπωμα”, αφού μαζί με τον Ρέζεκ ελπίζουμε να δημιουργηθεί υγιεινός ανταγωνισμός για την 11άδα. Φέτος υπάρχει και η.. λύση ανάγκης του Ζούλα, ενώ στον “χαμό του κόσμου” Οκκάς και Ρονκάτο έδειξαν πέρσι ότι ανταποκρίνοντε καλά και σε αυτή τη θέση.

Συμπεράσματα

Αν εξαιρέσουμε την ομοιογένεια και τη σταθερότητα που είχε αναπτύξει η ομάδα του 2007-8 που παραμένει ερωτηματικό για φέτος και το.. “Timur factor”, η ομάδα φέτος έχει όλα τα γενικά χαρακτηριστικά που συνόδευαν την πρωταθλήτρια ομάδα του 2007-8. Δείχνει μεχρι στιγμής να έχει πλάνο στο γήπεδο, τρέξιμο και την απαραίτητη οργάνωση. Έχει την σταθερότητα στην άμυνα, την εκρηκτικότητα μπροστά και την ποιότητα που την καθιστά άκρως επικίνδυνη για κάθε άμυνα. Έκτος απο αυτά, σε ατομικό επιπέδο εχει το “κάτι παραπάνω”, στην ταχύτητα και τη δύναμη των παικτών του κέντρου, την ποιότητα και εκρηκτικότητα τον ακραίων αλλά και στην 7αδα του πάγκου. Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. 3 – 1 – 0 και συντελεστή τερμάτων 11 – 2. Χρείαζεται δέσιμο, συγκέντρωση και δουλειά. Απο την πλευρά μας χρείαζεται πίστη και στήριξη και θα.. δέσει το γλυκό.

Stay safe til next time,

The Londoner

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ