Γιάν Ρέζεκ:”Ο στόχος μου είναι μόνο ένας, να κερδίσουμε τον τίτλο”

Ήταν το πρόσωπο που μονοπώλησε το ενδιαφέρον τις τελευταίες εβδομάδες έτσι φυσιολογικά έγινε και περιζήτητος για να δώσει συνέντευξη. Ο Τσέχος σταρ μετά την συνέντευξη που παραχώρησε, την Παρασκευή, στην ιστοσελίδα μας, έδωσε συνέντευξη και στην Κυριακάτικη Σημερινή.

Μεταξύ άλλων αναφέρει το ομαδικό πνεύμα που επικρατεί στην ομάδα, την σκληρή δουλειά που γίνεται στις προπονήσεις και για τον στόχο του που δεν είναι άλλος από τον τίτλο.

Η Ανόρθωση έχει πραγματοποιήσει το καλύτερο ξεκίνημα των τελευταίων χρόνων. Δείχνει ικανή και έτοιμη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

«Ξέρω ότι έχουμε κάνει μια καλή αρχή μέχρι στιγμής, αλλά είμαστε ακόμα στα μισά της σεζόν και αν χάσουμε τη συγκέντρωσή μας, η σεζόν μπορεί να τελειώσει άσχημα. Το πιο σημαντικό είναι να μετρήσουμε τους βαθμούς μετά το τέλος της χρονιάς και να κάνουμε τον απολογισμό μας».

Πολλοί φοβήθηκαν μετά τον αποκλεισμό από την Ευρώπη, ότι η Ανόρθωση θα περνούσε δύσκολες στιγμές.

«Ναι, το γνωρίζω, ήταν δύσκολες στιγμές για όλους, επειδή μετά το 1-0 του πρώτου αγώνα σκεφτόμασταν ότι δεν θα μπορούσαμε να χάσουμε, όμως χάσαμε και αποκλειστήκαμε. Οι οπαδοί ήταν δυσαρεστημένοι, όμως προσπαθήσαμε να τα δώσουμε όλα από την αρχή του πρωταθλήματος και να φέρουμε τον κόσμο κοντά, το καταφέραμε και είναι σημαντικό για εμάς».

Φέτος η Ανόρθωση φαίνεται ότι είναι ομάδα συνόλου και δεν στηρίζεται σε κάποιους ποδοσφαιριστές.

«Συμφωνώ, όλοι δουλεύουν πολύ σκληρά και στα δύσκολα παιχνίδια η ομάδα δείχνει χαρακτήρα, γιατί αν παίξεις ένα παιχνίδι που θα κερδίσεις 5-0, τότε όλοι παίζουν και δείχνουν τις ικανότητές τους. Στα δύσκολα παιχνίδια μια αληθινή ομάδα δείχνει το πνεύμα της και εμείς έχουμε πολύ καλό πνεύμα».

Ο ανταγωνισμός είναι έντονος φέτος στην Ανόρθωση. Βλέπουμε να γίνεται μάχη για μια θέση στην ενδεκάδα.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ανταγωνισμός και όσοι δουλεύουν σκληρά, θέλουν να παίζουν. Όπως είπε ο προπονητής, η σεζόν είναι μεγάλη και θα παίξουν όλοι. Στο τέλος, όμως, όλοι οι παίκτες πρέπει να δείχνουν στο γήπεδο ότι αξίζουν να παίζουν. Και φυσικά μας βοηθά όλους αυτός ο ανταγωνισμός να δουλεύουμε σκληρά. Αλλά εξακολουθούμε να είμαστε όλοι πολύ καλοί φίλοι».

Ο Ρόνι Λέβι είναι λάτρης της πειθαρχίας εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.

«Νομίζω ότι η πειθαρχία είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα, επειδή ο κάθε ποδοσφαιριστής είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του, αλλά στο τέλος όλοι πρέπει να δουλέψουν και να τα δώσουν όλα στην ομάδα. Γι’ αυτό η πειθαρχία είναι πολύ σημαντική».

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ανόρθωση δεν προσφέρει το υψηλό ποδόσφαιρο, όμως βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας.

«Φυσικά θέλουμε να παίζουμε όμορφο ποδόσφαιρο, όμως θυμάμαι στο παρελθόν με ομάδες που αγωνιζόμουν ότι κάναμε καλά παιχνίδια αλλά δεν κερδίζαμε. Επίσης θυμάμαι στιγμές στην καριέρα μου που δεν παίζαμε τόσο καλά, αλλά κερδίζαμε έστω 1-0 και παίρναμε το πρωτάθλημα. Είναι σημαντικό, ακόμα και αν δεν παίζουμε καλά, να κερδίζουμε. Νομίζω ότι στα τελευταία παιχνίδια παίζουμε καλύτερα, γιατί στην αρχή είχαμε πίεση αλλά φυσικά έχουμε περιθώρια βελτίωσης και είμαι σίγουρος ότι θα γίνουμε καλύτεροι».

Φέτος παρουσιάζεσαι αναγεννημένος. Πού οφείλεται αυτό;

«Δεν ξέρω αν είμαι αναγεννημένος, αλλά προσπαθώ να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό. Φέτος παίζουμε περισσότερο επιθετικά, σκοράρουμε περισσότερο και φυσικά αυτή είναι η δουλειά των επιθετικών. Είμαι τυχερός αυτήν τη στιγμή επειδή πέτυχα κάποια τέρματα, αλλά αυτή η στιγμή θα έρθει για όλους τους παίκτες. Επειδή είμαστε μια ομάδα, για να σκοράρω με βοηθάνε και οι συμπαίκτες μου».

Πέρσι επηρέασε, και σε ποιο βαθμό, η τιμωρία των τεσσάρων αγωνιστικών;

«Ναι, φυσικά με επηρέασε, ήταν πολύ δύσκολη στιγμή για εμένα. Ήμουν 4 παιχνίδια εκτός λόγω της τιμωρίας, μετά ακολούθησαν τα Χριστούγεννα και μετά τραυματίστηκα, έτσι δεν έπαιξα για έξι παιχνίδια και μου κόστισε πολύ. Έχασα. Ήταν πολύ δύσκολη στιγμή για εμένα».

Σαφώς ένας από τους στόχους σου είναι η επίτευξη όσο περισσοτέρων τερμάτων, ωστόσο ο πρωταρχικός είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος;

«Ναι, σίγουρα ο πρωταρχικός στόχος είναι το πρωτάθλημα. Δεν έχω στόχο να πετύχω πολλά τέρματα, θέλω πάντα να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό και να κερδίζει η ομάδα μου».

Πώς νιώθεις φέτος στην ομάδα;

«Στην αρχή ήταν δύσκολα για εμένα, επειδή ήρθα από το Euro και δεν είχα χρόνο να προετοιμαστώ με την ομάδα, δεν ήμουν στην αρχική ενδεκάδα και ήταν δύσκολο ψυχολογικά για εμένα. Όμως κράτησα τη συγκέντρωσή μου και προσπάθησα να δείξω ότι αξίζω να παίζω και είμαι πολύ χαρούμενος που ο προπονητής μου μού έδωσε την ευκαιρία από την αρχή του πρωταθλήματος να παίξω και προσπαθώ να αποδεικνύω συνεχώς ότι αξίζω να παίζω».

Σε ποιο βαθμό σε βοήθησε η συμμετοχή σου στο EURO 2012;

«Ήταν καταπληκτική εμπειρία, αυτόν τον 1,5 μήνα δεν θα τον ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Δεν ξέρω αν με βοήθησε, ίσως να μου έδωσε περισσότερη αυτοπεποίθηση και ψυχολογία».

Συχνά πυκνά υπάρχει αναφορά σε ΜΜΕ της Τσεχίας για σένα. Πώς νιώθεις γι’ αυτό;

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν μου αρέσει να υπάρχει πολλή προσοχή σ’ εμένα. Επειδή έχω κακή εμπειρία με τις εφημερίδες στο παρελθόν, προσπαθώ να είμαι πολύ προσεκτικός».

Το πρωτάθλημα και το Τσάμπιονς Λιγκ

Ο Ρέζεκ δεν συμμερίζεται την άποψη ότι το πρωτάθλημα είναι υπόθεση δύο ομάδων, αντίθετα θεωρεί ότι ίσως υπάρχει εμπλοκή περισσότερων. «Πιστεύω πως ανάμεσα σε 4-5 ομάδες θα υπάρξει πολύ σκληρός ανταγωνισμός, υπάρχουν πολλά παιχνίδια και κάποιοι βαθμοί θα χαθούν. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, είμαστε στην κορυφή και ελπίζω όλοι να καταλάβουν ότι φέτος μπορούμε να κάνουμε κάτι πολύ καλό».

Θεωρείς καλύτερο το φετινό πρωτάθλημα;

«Για εμάς σίγουρα, γιατί είμαστε στην κορυφή, αλλά νομίζω ότι κάθε χρόνο υπάρχει κάτι νέο. Πολλές ομάδες έχουν πολλούς νέους ποδοσφαιριστές και αλλάζουν κάθε χρόνο».
Ποια είναι, κατά την άποψή σου, τα αρνητικά στοιχεία του φετινού πρωταθλήματος;

«Γίνονται κάποια λάθη στο πρωτάθλημα, αλλά το πιο σημαντικό είναι να μαθαίνουμε όλοι από αυτά και να τα διορθώνουμε».

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για τη φετινή χρονιά;

«Ο στόχος μου είναι μόνο ένας, να κερδίσουμε τον τίτλο».

Το καλοκαίρι ανανέωσες το συμβόλαιό σου για τα επόμενα τρία χρόνια. Είσαι ικανοποιημένος;

«Ναι, ήταν η επιθυμία μου από τη στιγμή που ήρθα εδώ. Μου αρέσει η Κύπρος, αγαπώ την Ανόρθωση και φυσικά είμαι πολύ χαρούμενος που παίζω εδώ».

Θα ήθελες να αγωνιστείς σε πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα;

«Δεν το σκέφτομαι αυτό το πράγμα αυτήν τη στιγμή. Είμαι πολύ καλά στην Ανόρθωση».

Στόχος σου είναι η συμμετοχή με την Ανόρθωση σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ;

«Νομίζω ότι αυτό είναι το όνειρο του κάθε ποδοσφαιριστή από μικρό παιδί. Ναι, αυτό είναι το όνειρό μου».

«Σημαίνει πολλά ο κόσμος»

«Ο κόσμος της Ανόρθωσης σημαίνει πολλά για μένα, γιατί από τότε που ήρθα με υποστηρίζουν και με εκτιμούν. Είναι απίστευτο συναίσθημα. Καταλαβαίνω ότι θέλουν πάντα να
κερδίζουμε, αλλά είναι ποδόσφαιρο και κάποια παιχνίδια θα χαθούν. Θέλουμε να μας στηρίζουν και να είναι υπομονετικοί. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ καλή και μας δίνουν αυτοπεποίθηση».

Το γεγονός ότι είναι πολύ απαιτητικός σας γεμίζει άγχος και πίεση;

«Όχι, επειδή σε όλες τις ομάδες οι οπαδοί είναι απαιτητικοί. Γι’ αυτό είμαστε εδώ για να κερδίζουμε και εγώ προσωπικά δεν νιώθω πίεση γι’ αυτό».

Ποιο είναι το μήνυμά σου προς τον κόσμο;

«Χρειαζόμαστε τη στήριξή τους επειδή χωρίς αυτούς δεν είμαστε τίποτα και ειδικά όταν η ομάδα δεν πάει πολύ καλά, τους χρειαζόμαστε περισσότερο».

Πηγή: Σημερινή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ