Τι θα βρει ο Κωστένογλου

Από το πρωί ανακοινώθηκε και επίσημα η πρόσληψη του Νίκου Κωστένογλου στην τεχνική ηγεσία του Φοίνικα και από αύριο πιάνει δουλειά ο Ελλαδίτης τεχνικός. Ντεμπούτο στον πάγκο, θα κάνει στη δύσκολη έξοδο με την αξιόμαχη Ένωση, την Κυριακή. Τι βρίσκει όμως ο «πάτερ» ερχόμενος στο «Αντώνης Παπαδόπουλος»;

ΡΟΣΤΕΡ

Πρώτα απ’ όλα συναντά ένα ρόστερ που δεν έφτιαξε ο ίδιος. Ούτε καν την ευκαιρία για προσθαφαιρέσεις δεν θα έχει, αφού η μεταγραφική περίοδος του χειμώνα έχει εκπνεύσει. Το ρόστερ της ομάδας είχε χαρακτηριστεί τόσο από μας, όσο και από το Ζόρζε Κόστα το καλοκαίρι που ανέλαβε, ως μη ισορροπημένο. Ποιότητα και πληθώρα ποδοσφαιριστών από τη μέση και μπροστά, γύμνια από τη μέση και πίσω. Κάτι που αντικατοπτρίζουν και οι αριθμοί, με την Ανόρθωση να έχει την καλύτερη επίθεση με 44 γκολ και μια κάκιστη άμυνα (χειρότερη της 7άδας) με 24 παθητικό.

Σαν να μην έφτανε αυτό, απομακρύνθηκαν δυο κεντρικοί αμυντικοί (Γκάλαμαζ, Παβίσεβιτς) κι ένας επιθετικός (Οκκάς), με την εγγραφή ενός παίχτη επίσης στη μεσοεπιθετική γραμμή, του Μπεσέρα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Τα οικονομικά δεδομένα στο Σύλλογο, είναι τα χειρότερα στην ιστορία του. Χρέη και αγωγές συνθέτουν το σκηνικό. Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας πρόσφατα, «το ταμείο είναι άδειο». Οι ποδοσφαιριστές τους οποίους θα κοουτσάρει ο Νίκος Κωστένογλου είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβρη, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να πληρωθεί ο Νοέμβριος, μάλλον τη Δευτέρα ή Τρίτη.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Σε 20 παιχνίδια η Ανόρθωσις έχει μόλις 11 νίκες, στατιστικό τραγικό για την εμβέλεια του Σωματείου. Γνωρίσαμε 5 ήττες και εξήλθαμε 4 φορές ισόπαλοι. Ξεκινήσαμε καλά την χρονιά με δυο νίκες σε ντέρμπι (Ομόνοια και Απόλλωνα) οι οποίες δεν εξαργυρώθηκαν ποτέ αφού πετάξαμε βαθμούς με «εύκολους» αντιπάλους, ενώ στα υπόλοιπα ντέρμπι φύγαμε με σκυμμένο το κεφάλι, πλην μιας ισοπαλίας με τον Απόλλωνα στο Τσίρειο.

Η ομάδα έχει κάποια καλά 10λεπτα ή 15λεπτα, αλλά και τους χρόνους που κοιμάται και κάνει τα εύκολα αμυντικά λάθη. Ο κ. Κωστένογλου καλείται να βρει τους τρόπους να αυξήσει την διάρκεια των καλών διαστημάτων, να κρατά τους παίχτες σε εγρήγορση, να δώσει σταθερότητα στο σύνολο και να τονώσει την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών, οι οποίοι πέφτουν σε λήθαργο όποτε δεχτούμε τέρμα.

ΝΕΑΡΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ

Ένα από τα «συν» στα οποία θα πρέπει να δουλέψει ο Ελλαδίτης κόουτς, είναι οι νέοι παίχτες. Μακρής και Οικονόμου πλέον έχουν με το σπαθί τους κερδίσει θέσεις στην εντεκάδα, ενώ τη δική του ευκαιρία ζητά ο Ζαχαρίας Θεοδώρου, που έδειξε στο παρελθόν δείγμα του ταλέντου του. Ο Κωνσταντίνος Λαΐφης επέστρεψε και δικαιούται την ευκαιρία στο αριστερό άκρο της άμυνας (ή και ως κεντρικός μπακ) όπως και οι υπόλοιποι νεαροί, Λοϊζίδης, Ανδρέου και άλλοι.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Πλεονέκτημα αποτελούν και οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» και το «Αντώνης Καράς», οι οποίες δημιουργούν άριστες επαγγελματικές συνθήκες εργασίας για τον Κωστένογλου. Ωστόσο, προβλήματα τύπου «διακοπή παροχής νερού» θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τη διοίκηση, για να είναι ο κόουτς απερίσπαστος στο δύσκολο έργο του.

ΣΤΟΧΟΙ

Η ομάδα είναι ως γνωστόν εκτός κυπέλλου. Έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει έξοδο στην Ευρώπη, μάλλον μέσω της 4ης ή υπό προϋποθέσεις  της 5ης θέσης. Κακά τα ψέματα, δεν δείξαμε μέχρι τώρα ότι μπορούμε για περισσότερα, άρα ας μην κοροϊδευόμαστε. Ο δεύτερος – αλλά εξίσου σημαντικός – στόχος, πρέπει να είναι η ανάδειξη των νεαρών ποδοσφαιριστών του ρόστερ αλλά και η προώθηση άλλων από τις ακαδημίες. Φτάνει πάντα να το αξίζουν!

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μπροστά μας έχουμε δύσκολη έξοδο στο Παραλίμνι, αντιμετωπίζουμε ακολούθως την πρωτοπόρο ΑΕΛ σε ουδέτερο στάδιο, πάμε στο ΓΣΖ για την ΑΕΚ, φιλοξενούμε Σαλαμίνα, εκτός με Άρη και κλείνουμε το κανονικό πρόγραμμα με Ερμή στο «Αντώνης Παπαδόπουλος». Είναι έξι παιχνίδια, στα οποία ο μέσος Ανορθωσιάτης θα ήταν μάλλον ικανοποιημένος αν δεν έχανε και έπαιρνε τουλάχιστον τρεις με τέσσερις νίκες. Πιο ευχαριστημένος όμως, θα ήταν αν έβλεπε όμορφο ποδόσφαιρο από την ομάδα του, με τους νεαρούς Κύπριους να παίρνουν τις ευκαιρίες τους, πάντα με την προϋπόθεση ότι τις αξίζουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ