Παρακολουθώντας τον ΑΠΟΕΛ απέναντι στην Μπορντό, είδαμε μια ομάδα που ψάχνει την αγωνιστική της ταυτότητα με ελάχιστους ποδοσφαιριστές να έχουν εξασφαλισμένη θέση στο αρχικό σχήμα. Πέραν των Πάρντο, Ολιβέιρα, Σέρτζιο, Μοράις και Αλωνεύτη, παίκτες όπως οι Αλεξάνδρου και Ντα Σίλβα δεν αγωνίζονται πάντα στην ίδια θέση, ενώ παίκτες όπως οι Μαντούκα και Σέρινταν βρίσκονται μεταξύ γηπέδου, πάγκου και κερκίδας.
Ο Γιώργος Δώνης αρχικά παρέταξε την ομάδα του με σύστημα 4-2-3-1, εκπλήσσοντας με την τοποθέτηση του Ντα Σίλβα στον χώρο του κέντρου μαζί με τους Μοράις και Βινίσιους. Σχετικά νωρίς και με αφορμή το γκολ των Γάλλων ο Ντα Σίλβα μεταφέρθηκε στο αριστερό άκρο της άμυνας, ο Αλεξάνδρου στο αριστερό φτερό της μεσαίας γραμμής, ενώ ο Αλωνεύτης προωθήθηκε ως παρτενέρ του Ίσμαελ σε σχήμα 4-4-2. Αυτή η διάταξη επέτρεψε στον ΑΠΟΕΛ να λειτουργήσει πιο ορθολογικά με τον Αλωνεύτη να επωφελείται από τον ελεύθερο του ρόλο, όντας πιο δημιουργικός, ενώ ήταν και ο ποδοσφαιριστής που μοίρασε την ασσίστ. Η εξέλιξη του παιχνιδιού επέτρεψε στον ΑΠΟΕΛ να απειλήσει με φαρμακερές αντεπιθέσεις με τον Κύπριο διεθνή να εκμεταλλεύεται την ταχύτητά του στους κενούς χώρους.
Όσον αφορά τις γραμμές του ΑΠΟΕΛ, ο Ούγκο Πάρντο επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση έχοντας σωτήριες επεμβάσεις κινούμενος σε όλα τα μήκη και πλάτη της μεγάλης του περιοχής. Από την αμυντική τετράδα θα πρέπει να προσεχθεί το σκληρό έως αντιαθλητικό παιχνίδι του Ολιβέιρα ο οποίος δεν διστάζει με ύπουλα κτυπήματα να προσπαθεί να επηρεάσει την συγκέντρωση των αντιπάλων. Οι δύο ακραίοι αμυντικοί του ΑΠΟΕΛ φημίζονται περισσότερο για τα επιθετικά παρά ανασταλτικά τους καθήκοντα ενώ ερωτηματικό αποτελεί η διατήρηση του Αμορίν στο κέντρο της άμυνας, ο οποίος έχει κοινά χαρακτηριστικά με τον πρώην δικό μας, Γιούργκεν Κόλιν.
Στη μεσαία γραμμή κυριαρχεί η αβεβαιότητα, ενώ ρόλο στην επιλογή της τριάδας θα διαδραματίσει και το κατά πόσο ο Δώνης θα επιλέξει επιθετικογενή ή συντηρητική τακτική. Σίγουροι θα πρέπει να θεωρούνται οι Μοραΐς και Βινίσιους με τους Μπενασούρ, Τιάγκο να ερίζουν για την τρίτη θέση, χωρίς να αποκλείεται να προτιμηθεί παίκτης τύπου Μαντούκα ή Αλωνεύτη.
Τέλος, όσον αφορά τη γραμμή κρούσης, σίγουρος θεωρείται ο Ίσμαελ ενώ η στελέχωση των άκρων της επίθεσης θα εξαρτηθεί από τυχόν τοποθέτηση Μαντούκα ή Αλωνεύτη ως μεσοεπιθετικού, με τον Χαραλαμπίδη να προβληματίζει με την μετριότατη έως κακή απόδοσή του κόντρα στην Μπορντό. Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να προωθηθεί στην κορυφή ένας βαρετός φορ όπως ο Μπούντιμιρ με τις ανάλογες ανακατατάξεις στα άκρα.
Συμπερασματικά, ο Ελλαδίτης προπονητής δύναται να επιλέξει και πάλι ποδοσφαιριστές που του δίνουν την ευελιξία να αλλάζει σχηματισμό, επομένως και η δική μας ομάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να προσαρμοστεί. Κεντρικό πρόσωπο και πιο φορμαρισμένος παίκτης του ΑΠΟΕΛ τη δεδομένη στιγμή είναι ο Αλωνεύτης ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να βρει χώρους για τρεξίματα. Ερωτηματικό αποτελεί ο Μαντούκα η απουσία του οποίου φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού και ενδεχομένως να αποτελέσει άσο στο μανίκι του Δώνη. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να προσεχθούν οι προωθήσεις των ακραίων αμυντικών του ΑΠΟΕΛ και παράλληλα να εκμεταλλευτούμε τους χώρους που θα αφήσουν. Ο Κολαούτι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός απέναντι στις προκλήσεις του Ολιβέιρα, μιας και ο πρώτος σκόρερ της ομάδας φάνηκε επιρρεπής σε αντεγκλήσεις σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις τη φετινή χρονιά.