Σε “Πρώτα Πλάνο” βρέθηκε σήμερα ο Τιμούρ Κετσπάγια, στην απογευματινή εκπομπή του Σίγμα. Ένας διαφορετικός Τιμούρ, όχι “ποδοσφαιρικός”, αλλά πάντα γνήσιος, ειλικρινής και αυθεντικός!
Μίλησε για τις δυσκολίες που είχε στην παιδική του ηλικία και τη μεγάλη απόφαση όταν έφυγε από τη Γεωργία για την Κύπρο και την Ανόρθωση. Χαρακτηρίζει τους γονείς του που έχασε, ως τους καλύτερους ανθρώπους. Τους θυμάται κάθε μέρα, άνθρωποι που ζούσαν στη φτώχεια, χωρίς ανέσεις και πολυτέλειες, δουλεύοντας για να ταΐσουν τα τέσσερα παιδιά τους, τρία αγόρια και ένα κορίτσι. Εκτιμά αφάνταστα το γεγονός πως όταν πέρασε τις εξετάσεις με άριστα και έγινε δεκτός στο ποδοσφαιρικό σχολείο της χώρας του, ο πατέρας του πούλησε το μηχανάκι του για να πληρώσει τα 500 ρούβλια που απαιτούνταν ως δίδακτρα. Ποσό τεράστιο για την εποχή, αφού ο μισθός του έφτανε μόλις στα 150 ρούβλια! Μια θυσία που δεν θα ξεχάσει ποτέ!
Ως κορυφαία στιγμή στην καριέρα του, αξιολογεί την πρόκριση της Μεγάλης Κυρίας στην Τραπεζούντα. Παρά το ότι ήταν παρών στα πρώτα παιχνίδια της εθνικής Γεωργίας, σκόραρε το πρώτο επίσημο γκολ, έβαλε πάνω από 150 τέρματα τα οποία θεωρεί όλα ξεχωριστά, πέτυχε το καθοριστικό τηλεκατευθυνόμενο 2-3 με Αποέλ, αναδείχθηκε καλύτερος παίχτης στο πρωτάθλημα Γεωργίας, πήρε κύπελλα στην Ελλάδα, έφτασε σε τελικό κυπέλλου στην Αγγλία, σκόραρε να μπει η Νιούκαστλ στους ομίλους. Ωστόσο, η Τραπεζούντα ξεχωρίζει, καθώς ήταν ένα γεγονός που έβγαλε όλο τον κόσμο στους δρόμους να γιορτάσει και να πανηγυρίσει. Χαριτολογώντας, είπε ότι χρειάστηκε να γίνει προπονητής για να πάρει πρωτάθλημα!
Αγάπησε με τόσο πάθος την Ανόρθωση καθώς ήταν η πρώτη ομάδα που τον φιλοξένησε όταν έφυγε από τη Γεωργία. Καλεσμένος έκπληξη στην εκπομπή ήταν ο Στέλιος Χιώτης, που τραγούδησε το τραγούδι της Αμμοχώστου, συγκινώντας τον Τιμούρ. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ανατριχιάζει όταν ακούει το “Χώμα που Περπάτησα”, αφού αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα η οικογένειά του στη Γεωργία. Είναι πρόσφυγες από την Αμπχαζία που αναγκαστικά άφησαν πίσω τα πάντα και μετακινήθηκαν στην Τιφλίδα, ακριβώς όπως και οι Αμμοχωστιανοί προσφυγοποιήθηκαν στην υπόλοιπη Κύπρο.
Ο Τιμούρ μίλησε ακόμα για την οικονομική κρίση. Ανέφερε πως το πρόβλημα είναι πολύ χειρότερο στη Γεωργία. Εκεί ένα 60-70% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Δυστυχώς, υγιείς άνθρωποι, ακόμα και να θέλουν δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν καθώς δεν υπάρχουν δουλειές.
Κατόπιν ερώτησης έγινε αναφορά και στον τρόπο που έφυγε αήττητος από τον Ολυμπιακό Πειραιώς. Ο ίδιος είπε πως έφυγε λόγω των καταστάσεων. Κάποιοι δεν τον συμπαθούσαν ίσως κι επειδή δεν έχανε από τον Ολυμπιακό σαν αντίπαλος! “Καλά που με άντεξαν!” είπε χαρακτηριστικά. Θεωρεί όμως ευτύχημα το ότι τελικά έφυγε. Ήταν μια καλή ευκαιρία, δεν αρκεί να πιστεύει όμως μόνο ένας άνθρωπος. Πρέπει να πιστεύουν και οι υπόλοιποι γύρω του!
Εκ μέρους της οικογένειας Κετσπάγια μίλησε η σύζυγός του Κατερίνα. Η σύντροφος του όλα αυτά τα χρόνια, πιστεύει ότι ο Τιμούρ ξεχωρίζει από το πείσμα του. Είναι άνθρωπος που θέτει ψηλά τον πήχη. Αδυνατεί να του βρει κάποιο ελάττωμα και δηλώνει μετά από τόσα χρόνια ερωτευμένη μαζί του. Όνειρο του Τιμούρ – εκμυστηρεύεται – ήταν η είσοδος κυπριακής ομάδας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που φυσικά κατάφερε με την Ανόρθωση.
Αναφερόμενος ο Τιμούρ στην κόρη του, παραδέχεται πως η Λήδα είναι η αδυναμία του. Δεν της χαλά σχεδόν ποτέ χατήρι. Αυτό που ζητά είναι να είναι απλή, να μην είναι “η κόρη του Κετσπάγια”, κάτι που πιστεύει πως πετυχαίνει. Ξέρει τι θέλει, να σπουδάσει εγκληματολογία, έχει το… κληρονομικό πείσμα του πατέρα της και θα το πετύχει!
Μας μιλά ακόμα για τα σχέδια που είχε για Ποδοσφαιρική Ακαδημία στην Κύπρο. Έγινε μια πρωτόγνωρη προσπάθεια για τα κυπριακά δεδομένα, ώστε μικρά παιδιά να αθλούνται σε κανονικά γήπεδα, αλλά δεν είδε την αναμενόμενη ανταπόκριση. Από τη μια τα παιδιά δεν ήταν σοβαρά σε αυτή την προσπάθεια, δεν σκέφτονταν το ποδόσφαιρο επαγγελματικά. Από την άλλη, έρχονταν στις προπονήσεις κουρασμένα, αφού προηγουμένως είχαν άλλες υποχρεώσεις, διάβασμα, φροντιστήρια. Κακίζει ακόμα τη νοοτροπία μας, τους τρεις μήνες του καλοκαιριού να κάνουμε διακοπές και από τις προπονήσεις, αντί σε αυτή την περίοδο που δεν έχουν σχολείο τα παιδιά να κάνουν επιπλέον προπόνηση!
Στην ζωή του ο Τιμούρ, δίνει ιδιαίτερη σημασία στη φιλία. Θεωρεί ότι έχει αρκετούς φίλους, όπου κι αν πάει, αλλά φυσιολογικά λίγοι είναι πράγματι στενοί φίλοι. Ένας απ’ αυτούς, ο Μιχάλης Μιχαήλ μίλησε στον φακό:
Λέει για τον Τιμούρ ότι είναι πολύ απλός, επικοινωνιακός άνθρωπος, ενώ διαθέτει χιούμορ αν και δεν του φαίνεται, λόγω της εικόνας του αυστηρού προπονητή που βγάζει στο γήπεδο. Άλλο δουλειά όμως κι άλλο ζωή. Πολλοί θα ήθελαν να τον έχουν αφεντικό, σημειώνει. Θέτει υψηλούς στόχους, του αρέσει η πίεση και τη μεταφέρει σωστά στην ομάδα και τους συνεργάτες του. Ως ελαττώματα αξιολογεί την ειλικρίνεια, το ήθος και την εντιμότητά του! Χαρακτηριστικά που ο Κετσπάγια έχει στο μέγιστο, πράγμα κακό για την εποχή που διανύουμε σύμφωνα με το Μιχάλη. Θυμάται δε χαρακτηριστικά στην Τραπεζούντα, όταν όλοι στα αποδυτήρια πανηγύριζαν ακόμα, ο Τιμούρ ήταν διαφορετικός, καθώς ήδη σκεφτόταν τη Ρέιντζερς!
Για τον Τιμούρ μίλησε και ο φυσιοθεραπευτής της ομάδας μας Νίκος Ιωάννου, ο οποίος τον γνωρίζει από την αρχή της παρουσίας του στην Κύπρο. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο Τιμούρ είναι άλλος άνθρωπος ως οικογενειάρχης, άλλος στο χορτάρι του γηπέδου, κι άλλος όταν παίζει σπάστρα. Ακόμα κι εκεί, θέλει να κερδίζει τις περισσότερες φορές. Και το καταφέρνει!
Παρέμβαση στην εκπομπή έκανε και η Κάτια Πετρακίδου, η πρώην διατροφολόγος της ομάδας μας: Ανέφερε πως ο Κετσπάγια είναι προπονητής που δεν δέχεται παρεμβάσεις στο έργο του. Δεν έθιξε ποτέ, αντίθετα στήριζε τους συνεργάτες του, κάνοντάς τους να νιώθουν σημαντικοί για την ομάδα. Υπογραμμίζει πως ήταν ο πρώτος που έβαλε διατροφολόγο – και μάλιστα γυναίκα – σε ομάδα στην Κύπρο, για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα σωματεία.
Ο γνωστός ποδοσφαιριστής από την παρουσία του σε Ελλάδα και Αγγλία Νίκος Νταμπίζας, συμποδοσφαιριστής του Τιμούρ στη Νιούκαστλ, επίσης παρενέβη. Είπε πως ο Κετσπάγια είναι νονός του μεγαλύτερου γιου του. Μαρτυρεί πως είναι άνθρωπος που θα σου πει κατάμουτρα αυτό που σκέφτεται, είτε σου αρέσει είτε όχι. Ξεχωριστός ποδοσφαιριστής και άνθρωπος. Ξεχειλίζει από πάθος, ενώ είναι εκρηκτικός χαρακτήρας στο γήπεδο. Ήταν δύσκολος αντίπαλος ακόμα και στην προπόνηση! Στην Κύπρο άφησε πάρα πολύ έντονο στο στίγμα του. Πιστεύει ακόμα πως είναι παρεξηγημένη προσωπικότητα αφού δεν νευριάζει εύκολα. Για να φτάσει στα άκρα, θα υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος. Δεν συμβιβάζεται σε ρόλο κομπάρσου, ούτε ηττημένου. Ήθελε πάντα να παίζει και μάλιστα να είναι πρωταγωνιστής.
Σε ερώτηση αν ποτέ τον πρόδωσαν φίλοι του, ο Τιμούρ παραδέχεται ότι ίσως έγινε άθελα. Μπορεί κάποιος να αναγκάστηκε, να παρασύρθηκε από γεγονότα αν το έκανε. Κανένας δεν θέλει να κάνει κακό στους φίλους του, βεβαιώνει. Μπορεί όμως να βρεθεί σε κάποια τέτοια κατάσταση, εκεί φαίνεται η δύναμη του ανθρώπου και της φιλίας. Συνήθως αναφέρει πως συγχωρεί, μπορεί να θυμώσει, αλλά αν ακούσει ένα καλό λόγο, του περνά. Μόνο όταν είναι προμελετημένη μια ενέργεια δεν αξίζει συγχώρεσης…
Αισθάνεται από τους λίγους τυχερούς που νιώθει αγάπη και αποδοχή σαν άνθρωπος, ποδοσφαιριστής και προπονητής. Ευχαριστεί τον κόσμο της Κύπρου γι’ αυτό και είναι και ο λόγος που δεν μπορεί να μείνει μακριά από την Κύπρο πάνω από δέκα μέρες! Ακόμα και στην Γεωργία όταν πάει που είναι η υπόλοιπη οικογένειά του, θέλει να επιστρέψει μετά από μια βδομάδα, 10 μέρες το πολύ.Κρίνοντας τον εαυτό του, ο ίδιος ο Κετσπάγια θεωρεί ότι δεν ξεχωρίζει, ήταν απλός άνθρωπος και παραμένει. “Δεν έχω αλλάξει” τονίζει εμφαντικά! Ακόμα και τώρα στη Γεωργία που υπάρχει αρκετή ένταση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση και το ποδόσφαιρο είναι στο επίκεντρο, δεν τόλμησε κανένας να του επιβάλει τίποτε! “Δεν είναι δουλειά μου η πολτική, αλλά το ποδόσφαιρο. Ότι πρόβλημα έχω το λέω” δηλώνει κατηγορηματικά. Ομολογεί πως δεν περίμενε τόση πρόοδο, να φτάσει η εθνική σε αυτά τα επίπεδα. Παραμένει πολύ δύσκολο εγχείρημα το περάσει στα τελικά, αλλά σε σχέση με πριν τρία χρόνια που η ομάδα είχε τρία χρόνια να κάνει νίκη, έγινε τρομερή δουλειά. Σε 26 παιχνίδια, έχει 10 νίκες, 6 ισοπαλίες και 7 ήττες, κάτι που τον κάνει χαρούμενο, αφού έδωσε στον κόσμο την χαρά να πανηγυρίσει.
Στην καθημερινότητα παραδέχεται πως του λείπει η καθημερινή επαφή με το γήπεδο και τις προπονήσεις αν και του αρέσει ο ρόλος του ομοσπονδιακού προπονητή, αφού νιώθει όλη τη χώρα στο πλάι του. Περνά την ώρα του με φίλους σε καφετέριες, αδυνατώντας όπως παραδέχεται να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο. Έκανε κάποιες προσπάθειες, αλλά με χαμόγελο λέει πως δεν πέτυχαν. Προτιμά συνεπώς να περνά ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά του.
Ο Τιμούρ είναι άνθρωπος που πιστεύει στο Θεό. Θεωρεί μάλιστα, πως ό,τι έχει πετύχει στη ζωή του, είναι με τη βοήθεια του Θεού που έχει επιτευχθεί. Δεν έχει σκεφτεί ποτέ τη ζωή χωρίς ποδόσφαιρο, αλλά δεν έχει ένσταση που η κόρη του δεν θέλησε να ασχοληθεί τελικά με τον αθλητισμό. Ομολογεί πως δεν πολυκαταλαβαίνει από υπολογιστές, διαδίκτυο και κοινωνικές σελίδες. Όλα αυτά ανήκουν στο γνωστικό πεδίο της Λήδας, που του λύνει και τα σχετικά προβλήματα!
Το μήνυμα που στέλλει στα νέα παιδιά που θέλουν να γίνουν ποδοσφαιριστές, είναι να το κάνουν με τη θέλησή τους κι όχι επειδή τους το επιβάλλουν οι γονείς. Τονίζει πως στο ποδόσφαιρο παίζει ο καλύτερος και πρέπει να το αποδεικνύουν στο γήπεδο, στην προπόνηση. Το ποδόσφαιρο δεν είναι φτιαγμένο να βοηθήσει μικρά παιδιά να παίξουν δυστυχώς, αφού ο κόσμος και οι διοικήσεις θέλουν την ουσία, με αποτέλεσμα οι προπονητές να ζητούν έτοιμους παίχτες και να μην έχουν χρόνο να δουλέψουν με νεαρούς. Κατά συνέπεια, απαιτείται πολύ σκληρή δουλειά!
Τέλος, οι στόχοι του ιδίου είναι η είσοδος στα τελικά του Euro2016 στο Παρίσι, όπου θα συμμετάσχουν 24 ομάδες, άρα θα περνούν τουλάχιστον 2 από κάθε όμιλο. Για το Μουντιάλ ήταν άτυχος στην κλήρωση, αφού του έτυχε δύσκολος όμιλος με Γαλλία και Ισπανία κατά πρώτο λόγο αλλά και Φιλανδία και Λευκορωσία. Το πρόγραμμα όμως υπάρχει ώστε η ομάδα να είναι έτοιμη για το 2016 και αισιοδοξεί.
Κερασάκι στην τούρτα, η ερώτηση για επιστροφή στη Μεγάλη Κυρία. Η απάντηση, αφοπλιστικά ίδια με αυτή που δόθηκε προ ημερών στο Anorthosis24: “Ποτέ μην λες ποτέ”!