Ο Δήμος Θεοδώρου μας λύνει όλες τις απορίες για το τεχνητό γρασίδι

Στο περιθώριο της προπόνησης της ποδοσφαιρικής μας ομάδας στα γήπεδα προπονήσεων των Ακαδημιών μας στον Άγιο Αθανάσιο, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια σύντομη κουβέντα με τον Τεχνικό Διευθυντή του κλιμακίου Λεμεσού των Ακαδημιών Ποδοσφαίρου Ανόρθωσις Αμμοχώστου, Δήμο Θεοδώρου.

Ο κ. Θεοδώρου, διεξάγει καθημερινά προπονήσεις τόσο σε γήπεδο με τεχνητό (ΣΕΚ Αγίου Αθανασίου), όσο και σε γήπεδο με φυσικό γρασίδι (Γήπεδο “Δεν Ξεχνώ-Επιστροφή” στα Πολεμίδια) και είναι από τους πλέον κατάλληλους να μας πληροφορήσει για τη διαφορά των δύο, με τις εξειδικευμένες του γνώσεις.

Anorthosis24.net: Κύριε Θεοδώρου, ποιές είναι οι βασικές διαφορές του τεχνητού από το φυσικό χλοοτάπητα;

Δήμος Θεοδώρου: Κατ’ αρχάς να σας πω ότι υπάρχει διαφόρων ειδών πλαστικό γρασίδι, με διαβάθμιση στην ποιότητα. Πάνω απ’ όλα, είναι η ποιότητα και το σύστημα υποδομής του γηπέδου. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν τα φτηνά γήπεδα που δεν είναι καλής ποιότητας και τα γήπεδα εξαιρετικής ποιότητας. Αυτό το γήπεδο στο οποίο κάνει προπόνηση τώρα η Ανόρθωσις, έχει ένα κορυφαίο σύστημα υποδομής. Μιλούμε για ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Για να αντιληφθείτε, παρότι το γήπεδο είναι πλαστικό, ποτίζεται κανονικά ενώ μπαίνει μέσα και τρακτέρ ώστε να “σηκώνει” το χορτάρι και να προσομοιάζει όσο γίνεται με το φυσικό.

Σε ότι αφορά τις διαφορές, θα έλεγα ότι ένα πολύ καλής ποιότητας πλαστικό γήπεδο, είναι κατά 90% με 95% ίδιο με το φυσικό. Και για τους παίχτες μέσα στο γήπεδο και για τον τερματοφύλακα, το αναπήδημα της μπάλας είναι το ίδιο. Η μεγαλύτερη διαφορά, έγκειται στην ταχύτητα με την οποία κινείται η μπάλα. Η μπάλα κινείται πολύ πιο γρήγορα αν το σύστημα υποδομής είναι καλό. Αλλιώς δεν κινείται πιο γρήγορα. Ως εκ τούτου, σε ένα καλό, πλαστικό γήπεδο, οι ποδοσφαιριστές κινούνται πιο γρήγορα μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Α: Αυτό πρέπει να μας τρομάζει;

Δ.Θ.: Εδώ όντως υπάρχει μια παγίδα για ομάδες που πάνε σε πλαστικό γρασίδι άπειρες και απροετοίμαστες. Στα πρώτα 15-20 λεπτά οι ποδοσφαιριστές κουράζονται πάρα πολύ λόγω της γρήγορης ταχύτητας με την οποία κινούνται και η μπάλα πριν καλα-καλά το καταλάβουν είναι μέσα στα δίκτυα! Γι’ αυτό και ο Χρίστος Κασσιανός επέλεξε να κάνει προπονήσεις στο πλαστικό γήπεδο, ώστε να προετοιμάσει τους παίχτες του. Από την στιγμή που η ομάδα μπαίνει μέσα στο γήπεδο και έχει κατά νου αυτό, είναι σωστά προετοιμασμένη, δεν έχει κάτι να φοβάται.

Α: Σε ότι αφορά στον τρόπο παιχνιδιού αλλάζει κάτι; Πρέπει ας πούμε η ομάδα να παίζει μόνο κάτω την μπάλα;

Δ.Θ.: Υπάρχει μια τέτοια άποψη, αλλά δεν συμφωνώ. Όχι κατ’ ανάγκην. Εάν είναι καλής ποιότητας ο πλαστικός χλοοτάπητας, το αναπήδημα της μπάλας είναι το ίδιο, άρα το παιχνίδι παίζεται και κάτω, παίζεται και ψηλά.

A: Σε μια χώρα όπως η Κύπρος, για ποιό σκοπό χρησιμοποιείται το πλαστικό γρασίδι;

Δ.Θ.: Για τις ακαδημίες μας πρέπει να σας πω ότι είναι πιο καλό το πλαστικό. Το τεχνικό κομμάτι δουλεύεται με απόλυτη επιτυχία. Δεν υπάρχουν προβλήματα στο κοντρόλ του ποδοσφαιριστή, να του φύγει η μπάλα κλπ, όπως έχουμε στο φυσικό χορτάρι. Εξ ου και μέχρι την ηλικία των 12, προτιμούμε πλαστικό για να διδάσκουμε, ώστε να συγκεντρωνόμαστε απόλυτα σε αυτά που θέλουμε να περάσουμε στον ποδοσφαιριστή. Γίνεται βέβαια και στο κανονικό χόρτο, αλλά είναι πιο δύσκολο.

A: Οι μπάλες και τα παπούτσια των ποδοσφαιριστών είναι ίδια και στις δυο περιπτώσεις;

Δ.Θ.: Άκριβώς τα ίδια. Θα επαναλάβω ότι σε ένα καλής ποιότητας γήπεδο, 95% οι συνθήκες μοιάζουν με το φυσικό γρασίδι.

A: Επ’ ευκαιρίας, να μας πείτε και δυο κουβέντες για το κλιμάκιο Λεμεσού; Είχαμε μεγάλες επιτυχίες φέτος σε όλες τις ηλικίες, θα χαρακτηρίζαμε εξαιρετική την χρονιά.

Δ.Θ.: Όντως, είχαμε μια καλή χρονιά, δουλέψαμε σκληρά μαζί με τους υπόλοιπους προπονητές και τα παιδιά και ως αποτέλεσμα ήρθαν οι επιτυχίες στα πρωταθλήματα Grassroots της ΚΟΠ και τα άλλα τουρνουά, αλλά δεν στεκόμαστε εκεί. Φέτος, μετά τα U-13 φτιάχνουμε και τμήμα U-15. Τα αγωνιστικά μας τμήματα αρχίζουν προπονήσεις από την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου, ενώ τα υπόλοιπα από τις 2 Σεπτεμβρίου. Έχουν αρχίσει οι εγγραφές και συνεχίζονται.

A: Κύριε Θεοδώρου, ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας δώσατε, ευχόμαστε καλή συνέχεια στις ακαδημίες μας.

Δ.Θ.: Να ‘στε καλά, στη διάθεσή σας, καλή επιτυχία στην ομάδα μας!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ