Σε ενημέρωση της δράσης του προχώρησαν οι Δρομείς της ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ.
Αναλυτικά πιο κάτω:
Τι και αν ήταν Δευτέρα του Πάσχα, τι και αν ήταν στη μακρινή Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Η Ανόρθωση της Αμμοχώστου χθες είχε αντιπρόσωπο στον 129ο Μαραθώνιο της Βοστώνης, την παλαιότερη ετήσια διοργάνωση μαραθωνίου στον κόσμο.
Ο ακούραστος Γιώργος Τουμαζής έβαλε τον Φοίνικα στο στήθος και κουβάλησε στην πλάτη του την Αμμόχωστο δίνοντας στο Τμήμα μας ακόμα ένα λόγο να υπερηφανευόμαστε. Ο Γιώργος έτρεξε αυτόν τον μαραθώνιο σε χρόνο 2:52:01 σπάζοντας το ατομικό του ρεκόρ.
Συγχαρητήρια Γιώργο και εις ανώτερα.
Ευχαριστίες στον προπονητή του Τμήματος Αντώνης Χαλκάς για την πολυετή συνεργασία και προετοιμασία πολλών εκ των αθλητών μας.
Λίγα λόγια για τον Μαραθώνιο της Βοστώνης:
•Φέτος ήταν ο 129ος Μαραθώνιος της Βοστώνης, η παλαιότερη ετήσια διοργάνωση μαραθωνίου στον κόσμο.
•Εμπνευσμένος από την επιτυχία του πρώτου μαραθωνίου, το 1896 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ο Μαραθώνιος της Βοστώνης διεξάχθηκε για πρώτη φορά την άνοιξη της επόμενης χρονιάς το 1897.
•Παραδοσιακά λαμβάνει χώρα την ημέρα που γιορτάζουν στη Μασαχουσέτη το “Patriots’ Day” τη τρίτη Δευτέρα του Απριλίου.
•Αρκετά δύσκολη και λοφώδης διαδρομή, ξεκινά από τη πόλη Hopkinton και τερματίζει στη Boylston Street στη κεντρική Βοστώνη.
•Συμμετέχουν κάθε χρόνο 30.000 περίπου δρομείς οι οποίοι πέτυχαν χρόνο πρόκρισης προηγουμένως, Boston qualifying time.
•Το 1946 ο Στέλιος Κυριακίδης, γεννημένος στη Πάφο, έτρεξε με τα χρώματα της Ελλάδας και κέρδισε το Μαραθώνιο της Βοστώνης με επίδοση που παρέμεινε η καλύτερη στην Ελλάδα για 22 χρόνια. Μετά τη νίκη του γύρισε την Αμερική και συγκέντρωσε πάνω από 250,000 δολάρια και 25.000 τόνους εφοδίων για τον ταλαιπωρημένο λαό στην Ελλάδα μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το λεγόμενο “Πακέτο Κυριακίδη”. Ένα εκατομμύριο Έλληνες του έκαναν υποδοχή ήρωα όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ενώ για πρώτη φορά μετά την κατοχή φωταγωγήθηκε η Ακρόπολη προς τιμή του.
•Στο πρώτο μίλι της διαδρομής του Μαραθωνίου της Βοστώνης, κάποιος μπορεί να δει το άγαλμα του Στέλιου Κυριακίδη μαζί με τον Σπύρο Λούη (νικητή του 1ου Μαραθωνίου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 1897) να δείχνει το δρόμο προς την νίκη. Οι Αμερικανοί το αποκαλούν “The spirit of the Marathon”.
Αντίγραφο του αγάλματος υπάρχει και στο Μαραθώνα, στην πόλη που δίδεται η εκκίνηση για την αυθεντική διαδρομή του Μαραθωνίου.
Τρέχουμε, συμμετέχουμε, δημιουργούμε, για 1911 λόγους.