«Παύλο Παυλάκη εμείς, τα παιδιά σας, θα κρατήσουμε την Ανόρθωση!»

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών ο πρώην Πρόεδρος του σωματείου μας, περιόδους 1961-62 και 1966-67, Παύλος Παυλάκης, προσωπικότητα που ο σύλλογος ανακήρυξε σε επίτιμο Πρόεδρο με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. στις 6/11/2015. Το σχετικό απόσπασμα των πρακτικών ανέφερε:

«Εμείς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ανόρθωσις Αμμοχώστου, ομόφωνα αποφασίζουμε σήμερα, 06 Νοεμβρίου 2015, την ανακήρυξη του κ. Παύλου Παυλάκη, πρώην Προέδρου του Συλλόγου μας, σε Επίτιμο Πρόεδρο, ασκώντας τις εξουσίες που μας παρέχονται από το Καταστατικό του Συλλόγου. Η απόφαση μας εδράζεται στην πλούσια και αξιοζήλευτη δράση του στα κοινά της Ανορθώσεως, στην αξιοπρόσεκτη συνεισφορά του στα κοινά του τόπου και στην ανιδιοτελή προσφορά του στους αγώνες του Έθνους, όλα εκ των πιο πάνω ούσες ιδρυτικές αξίες του Συλλόγου μας».

Το Δ.Σ. της Ανόρθωσης αποφάσισε όπως κηρυχθεί τριήμερο πένθος με τις σημαίες στο γήπεδο να κυματίζουν μεσίστιες. Επιπλέον αιτηθήκαμε στην ΚΟΠ, κι έγινε αποδεκτό, όπως πριν την έναρξη του αγώνα πρωταθλήματος με την Πάφος FC τηρηθεί μονόλεπτος σιγή στη μνήμη του. Νοείται πως τα Δ.Σ. Σωματείου και Εταιρείας θα εκπροσωπηθούν στην κηδεία στο υψηλότερο επίπεδο. H εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στην Εκκλησία Παναγίας Αγίας Νάπας το Σάββατο (7/5) στις 11:00.

Ποιος ήταν ο Παύλος Παυλάκης

Η προσφορά του εκλιπόντος στον τόπο δεν αναλώνεται ασφαλώς μέσα από την παρουσία του στα κοινά του σωματείου μας, καθώς διετέλεσε έναν αγωνιστή της ελευθερίας και κατείχε πολιτειακά αξιώματα. Με καταγωγή από τα Άρδανα της Επαρχίας Αμμοχώστου, μετακόμισε στο Bαρώσι το 1948 και ήταν εκ των πρώτων που μυήθηκαν στην ΕΟΚΑ από το Γενάρη του 1955  κατά την προπαρασκευή του αγώνα. Υπήρξε Τομεάρχης Αμμοχώστου και για τη δράση του φυλακίστηκε στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς μετά από σύλληψή του στο οίκημα του σωματείου μας.

Με την υπογραφή της συνθήκης Ανεξαρτησίας της Κύπρου το 1959 ορίστηκε γενικός γραμματέας του ΕΔΜΑ (Ενιαίο Δημοκρατικό Μέτωπο Αναδημιουργίας), το οποίο αποτέλεσε την πολιτική έκφραση των αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Το 1960 εξελέγη βουλευτής Αμμοχώστου με τον συνδυασμό του Πατριωτικού Μετώπου, αξίωμα που διατήρησε έως το 1970.

Στα της Ανόρθωσης, διετέλεσε Πρόεδρος του συλλόγου σε δυο περιόδους ενώ διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στις προσπάθειες για ανέγερση του καλλιμάρμαρου ιδιόκτητου οικήματος της Ανόρθωσης. Με δική του πρωτοβουλία, αρχές του 1960, συγκλήθηκε η πρώτη συγκέντρωση προς τον σκοπό αυτό, ενώ διετέλεσε στη συνέχεια και πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής για την κατασκευή του καλλιμάρμαρου οικήματος.

Ο Παύλος Παυλάκης υπήρξε αδελφικός φίλος με τον Αντώνη Παπαδόπουλο, στου οποίου την προτομή που κοσμεί το ποδοσφαιρικό γήπεδο της Ανόρθωσης, γράφει τα ακόλουθα:

«ΑΓΡΑ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α

ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ

ΑΡΧΑΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΘΑΝΑΤΟ ΕΝΣΑΡΚΩΣΕΣ

ΑΓΩΝΑ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΕΛΑΜΠΡΥΝΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΒΕΝΤΙΑ ΑΝΑΣΤΗΣΕΣ

ΗΘΟΣ, ΑΡΕΤΗ, ΣΕΜΝΟΗΤΑ, ΕΔΙΔΑΞΕΣ

ΔΕ ΧΑΘΗΚΕΣ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ…

ΣΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ…

«ΜΕΛΑΣ» ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α – ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΑΚΗΣ

Η Ανόρθωση δικαίως υπερηφανεύεται για τούτο το άξιο και εκλεκτό της στέλεχός με την πολύπλευρη προσφορά τόσο προς τον Σύλλογο όσο και προς την πατρίδα και η μνήμη του θα τιμάται εις τους αιώνες.

Εν κατακλείδι, παραθέτουμε τα δικά του λόγια στο αφιέρωμα του anomedia στην ομάδα μας, με την ιερή υπόσχεση πως:

«Παύλο Παυλάκη εμείς, τα παιδιά σας, θα κρατήσουμε την Ανόρθωση!»

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ