Σαν σήμερα: Η Ανόρθωση τις ευκαιρίες, ο Καφού το πέναλτι

Στις 31 Οκτωβρίου 2002, ο Μίχαλσκι με γκολ στις καθυστερήσεις του αγώνα, μείωνε σε 2-1, αφήνοντας ορθάνοιχτη την πόρτα για πρόκριση για τον επόμενο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Μία πρόκριση που η ομάδα μας, διεκδίκησε σαν σήμερα το 2002, αν και βρισκόταν για 90 λεπτά κοντά στο 1-0 που θα της χάριζε τη πρόκριση στο τρίτο γύρο του ΟΥΕΦΑ (ο πρώτος αγώνας έληξε 2-1), δεν κατάφερε να μετατρέψει σε τέρμα μία από τις ευκαιρίες που δημιούργησε στο πρώτο ημίχρονο.

Αντίθετα, η Μποαβίστα ήταν αυτή που σημείωσε το μοναδικό τέρμα του αγώνα, με πέναλτι του Σίλβα στο 93’.

Αναλυτικά πως καταγράφηκε το παιχνίδι, από το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος»

Πικρό αντίο με ήττα στα σημεία

Η Ανόρθωση «κλότσησε» τις ευκαιρίες και η Μποαβίστα την τιμώρησε στο φινάλε (1-0)

Η ΑΝΟΡΘΩΣΗ ήθελε και (έδειξε ότι θα) μπορούσε να κάνει την… υπέρβαση κόντρα στην Μποαβίστα χθες βράδυ στο ΓΣΠ (με 7.000 φίλους της να τη «σπρώχνουν» ασταμάτητα επί 90 λεπτά), αφού δημιούργησε τις ευκαιρίες για να «σπάσει» το εύθραυστο 1-2 του πρώτου αγώνα και να πάρει μια ιστορική πρόκριση στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Όμως, σε τόσο σημαντικά παιχνίδια, όπου οι λεπτομέρειες είναι συχνά καθοριστικές, οι Πορτογάλοι (πιο ψύχραιμοι, πιο έμεπιροι και σαφώς πιο… πονηροί) βρήκαν τον τρόπο να κερδίσουν στα σημεία και την πρόκριση, αλλά και τη νίκη στην εκπνοή (1-0). Μια νίκη που μάλλον δεν δικαιούνταν, αλλά στο ποδόσφαιρο εκείνο που μετράει τελικά είναι το αποτέλεσμα…

Το άγχος ήταν κυρίαρχο στοιχείο και φάνηκε από τον επιφυλακτικό τρόπο που έπαιξαν οι δυο ομάδες στο πρώτο ημίχρονο:

Ενισχυμένο κέντρο, αποφυγή του ρίσκου, αργός ρυθμός, ελάχιστες «καυτές» φάσεις. Η Ανόρθωση (με τους 11 του Πόρτο και σχήμα 4-5-1) πάντως έχασε στο 6′ μεγάλη ευκαιρία (σουτ πάνω από τα δοκάρια ο Νεοφύτου από πολύ καλή θέση), για να τη μιμηθεί η Μποαβίστα στο 12′ (σωτήρια απόκρουση του Παναγιώτου σε σουτ του Σίλβα), ενώ στο 29′ ο Κίττος, που έφυγε στην κόντρα από αριστερά, σούταρε άστοχα εν κινήσει.

Η κυπελλούχος μας, βλέποντας τη συντηρητική στάση της Μποαβίστα, άλλαξε ρυθμό στο β’ μέρος και επιχείρησε να πιέσει μπροστά (έπαιξε σαν δεύτερος επιθετικός ο Βελής ως το 60′), απέναντι σε μια στιβαρή ομάδα όμως, που έκλεινε τους χώρους καλά, ροκάνιζε το χρόνο (με ποικιλότροπες έντεχνες καθυστερήσεις) και δεν επέτρεπε στην Ανόρθωση να την απειλήσει σταθερά. Ο Λόρενς στο τελευταίο ημίωρο έβαλε δεύτερο καθαρό φορ (Ξιούρουπας) και δεύτερο οργανωτή (Πιεκάρσκι), μετατρέποντας το σχήμα του σε 4-4-2 ή και 4-3-3 ενίοτε, ενώ από το 67′ προώθησε και τον Μίχαλσκι στο κέντρο, τοποθετώντας στην άμυνα τον Νικολάου. Αντιθέτως η Μποαβίστα, που έμεινε με δέκα παίκτες από το 74′ (αποβλήθηκε ο Ίκο) σταδιακά άρχισε να προσανατολίζεται στο πώς θα κρατούσε τη λευκή ισοπαλία.

Ο Κετσπάγια είχε δυο καλά σουτ χωρίς αποτέλεσμα (47′ φάουλ-άουτ, 66′ απόκρουση Ρικάρδο), ενώ η Ανόρθωση γλύτωσε στο 75′, όταν ο Παναγιώτου με τα πόδια απέκρουσε σουτ του Κόουτο σε τετ-α-τετ.

Οι πραγματικά μεγάλες φάσεις της «Κυρίας» σημειώθηκαν στο 79′ και 80′. Πρώτα ο Ξιούρουπας, που χόρεψε δύο αντιπάλους, έδωσε… μισό γκολ στους Μίχαλσκι (σούτ και κόντρα σε αμυνόμενους) και Νεοφύτου (σούτ και κόρνερ από τυφλή απόκρουση). Αμέσως μετά ο Κετσπάγια βρέθηκε σε εξαιρετική θέση βολής, μα το σουτ του βγήκε κόρνερ στο.. τσακ, από παρέμβαση αμυνομένων.

Η Ανόρθωση έκανε απέλπιδα προσπάθεια για το χρυσοφόρο γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο, αλλά υπό το κράτος της «πίεσης» επιτέθηκε σπασμωδικά. Και το χειρότερο;

Στην εκπνοή (90+4), ο Καφού βρήκε ανοιχτό γήπεδο, έφυγε στην αντεπίθεση, απέφυγε δυο φορές δυο αμυντικούς και ο Παναγιώτου, που έμεινε αβοήθητος να τον… κυνηγά, τον ανέτρεψε στην επανορθωτική. Πέναλτι φυσικά, και ο Σίλβα πέτυχε το γκολ-χαριστική βολή.

ΚΑΡΤΕΣ: Μίχαλσκι, Έντερ, Πέδρο Σάντος (κίτρινες). Ο Ίκο πήρε κόκκινη κάρτα (2η κίτρινη) στο 74′.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Πασκάκοφ (Ρωσία).

ANOΡΘΩΣΗ: Παναγιώτου-Φουκαρής, Κονναφής, Μίχαλσκι, Μπρούνσβαϊκ-Κίττος (59′ Ξιούρουπας), Βελής, Πούνας (67′ Νικολάου), Στυλιανίδης (59′ Πιεκάρσκι), Κετσπάγια-Νεοφύτου

ΜΠΟΑΒΙΣΤΑ: Ρικάρδο-Μποζίνγκουα (72′ Καφού), Ρούι Όσκαρ, Έντερ, Εριβάν- Ζόρζε Σίλβα, Άβαλος, Ίκο, Σάντσες (59′ Πέδρο Σάντος), Ζόρζε Κόουτο (76′ Μάριο Λόζια)-Σίλβα.

Πηγή: Φιλελέλευθερος

Το φωτορεπορτάζ της αναμέτρησης

[envira-gallery id=”103648″]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ