Όταν η Λέγκια γονάτισε μες το «Αντώνης Παπαδόπουλος» (φωτογραφίες + βίντεο)

Δεκαεφτά χρόνια πίσω γυρίζει η μηχανή του χρόνου και συγκεκριμένα, στις 16/09/1999.

Η Ανόρθωση προερχόμενη από τρεις σερί τίτλους και με τον Ντούσαν Μιτόσεβιτς να δηλώνει συνεχώς, πως πλέον στόχος ήταν η ευρωπαϊκή υπέρβαση. Υπέρβαση η οποία ήρθε εν μέρει στο Τσιάμπιονς Ληγκ, με την Ανόρθωση να αποκλείει την Σλόβαν Μπρατισλάβας ωστόσο παρά την προσπάθεια και τις πολύ καλές εμφανίσεις, είχε γνωρίσει τον αποκλεισμό από τη Χέρτα Βερολίνου των Ντάισλερ, Αλί Νταί και Μίκαελ Πρητζ.

Ο αποκλεισμός από την προκριατική φάση του Τσιάμπιονς Λήγκ, έδινε το εισιτήριο για το τότε κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Με την Κύπρο βυθισμένη στο πένθος, λόγω του θανάτου του Γιάννου Κρανιδιώτη, η Ανόρθωση θα αντιμετώπιζε στον α’ γύρο την Λέγκια Βαρσοβίας, με φόντο την πρόκριση στο δεύτερο γύρο, κάτι που δεν είχε πετύχει πότε μέχρι τότε στην ιστορία της.

Για ακόμα μια φορά η Ανόρθωση είχε φανεί άξιος εκπρόσωπος της Κύπρου στα κύπελλα Ευρώπης. Λύγισε μέσα στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» τη Λέγκια Βαρσοβίας με 1-0 και είχε βάλει τις βάσεις για πρόκριση στον δεύτερο γύρο του ΟΥΕΦΑ.

Η Ανόρθωση ήταν καλύτερη των Πολωνών και άσκησε συνεχή πίεση, η οποία έφερε στο τέλος το ποθητό αποτέλεσμα. Οι κυανόλευκοι είχαν ένα ξέφρενο ρυθμό στα πρώτα 15 λεπτά, όμως στη συνέχεια έπεσε. Στο 29’ ο Ομπίκου ανατράπηκε στην περιοχή και ο διαιτητής αγνόησε το πέναλτι, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες.

Στο δεύτερο ημίχρονο πάλι η ομάδα του Μιτόσεβιτς έκανε εντυπωσιακό ξεκίνημα με χαμένες ευκαιρίες, όπως και στο πρώτο ημίχρονο, αλλά οι Πολωνοί στο διάστημα 60-75’ είχαν με τη σειρά τους καλές ευκαιρίες. Από εκεί και πέρα κυριάρχησε η Ανόρθωση και στο 83’ ο Εγκωμίτης με δυνατό σουτ, ξετίναξε τα δίχτυα.

Προηγήθηκε φάουλ του Χαραλάμπους, η μπάλα κτύπησε στο τείχος που έφτιαξαν οι παίκτες της Λέγκια, με την μπάλα να καταλήγει στον σκόρερ.

Για την Ανόρθωση αγωνίστηκαν οι Παναγιώτου, Α. Μελαναρκίτης, Χ.Χαραλάμπους, Λουκά (32’ Τσίριτς), Β. Μελαναρκίτης, Μιλίνκοβιτς (46’ Φουκαρής), Εγκωμίτης, Κοτσώνης, Οκκάς, Νεοφύτου, Ομπίκου (57’ Σωτηρίου).

Στοιχεία από το παιχνίδι, πάρθηκαν από το βιβλίο του Γιώργου Στεφανίδη, 40 χρόνια κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ