Αλμπέρτο Μπενίτο: «Ομάδα με τεράστιες δυνατότητες»

Για όλα μιλάει ο Αλμπέρτο Μπενίτο στη συνέντευξη που παραχώρησε στο balla.com.cy, με τον Ισπανό τεχνικό διευθυντή να εμφανίζεται αισιόδοξος για την ομάδα που φτιάχνεται, τονίζοντας πως πρόκειται για ομάδα με τεράστιες δυνατότητες και διάθεση για επιτυχία.

Να ξεκινήσουμε με τις μέχρι στιγμής εντυπώσεις σας από την Κύπρο, το κυπριακό ποδόσφαιρο και την Ανόρθωση…

Ειλικρινά, για μένα ήταν μία τεράστια πρόκληση να πάω σε μία άλλη κουλτούρα, σε μία άλλη χώρα. Μέχρι τώρα είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος. Μου αρέσει ο κόσμος. Δεν είναι εύκολο να κάνεις φίλους, αλλά εδώ πιστεύω ότι έχω φίλους, και δεν αναφέρομαι σε αθλητικό επίπεδο, αλλά σε προσωπικό. Η ενσωμάτωσή μου εδώ, η δική μου, της οικογένειάς μου, των παιδιών μου, είναι πάρα πολύ καλή, με τον κόσμο, στο δρόμο. Τα παιδιά μου ήρθαν πιο μετά και είναι πολύ ικανοποιημένα, είναι σχεδόν δύο μήνες εδώ. Τους αρέσει η χώρα, η πόλη. Πολύ ικανοποιημένος. Και με την ομάδα επίσης. Πιστεύω ότι είναι μία ομάδα με τεράστιες δυνατότητες, μία ομάδα με διάθεση για επιτυχία. Τα τελευταία χρόνια δεν ήταν καλά, αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Έχω πολύ καλό feeling ότι θα κάνουμε πολύ καλή σεζόν. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Η αρχή ποτέ δεν είναι εύκολη. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι μία καλή χρονιά. Είμαι ικανοποιημένος από κάθε άποψη. Κρίμα που στο πρώτο μας παιχνίδι δεν κερδίσαμε κι αυτό άφησε κακή γεύση στον κόσμο. Πιστεύω ότι είμαστε στο δρόμο για κάτι καλό.

Έχετε παρακολουθήσει παιχνίδια αυτές τις δύο αγωνιστικές. Πώς βλέπετε το πρωτάθλημα και πώς βλέπετε την Ανόρθωση;

Πέρυσι, όταν ήρθα, είδα πολλά παιχνίδια σε βίντεο. Αλλά δεν είναι το ίδιο. Φέτος έχω δει –πέρα από το ματς, τα φιλικά και τις προπονήσεις της Ανόρθωσης- όλα τα παιχνίδια των δύο πρώτων αγωνιστικών, και όσα μπόρεσα από κοντά. Είμαστε τυχεροί εδώ, γιατί οι αποστάσεις είναι μικρές και μπόρεσα να δω αρκετά παιχνίδια. Το επίπεδο; Είναι ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Απ’ έξω ίσως φαίνεται διαφορετικά. Αλλά είναι δύσκολο. Είναι δύσκολο να κερδίσεις, οποιαδήποτε μικρή ομάδα μπορεί να σε δυσκολέψει. Σε κάθε χώρα υπάρχει ένα στιλ παιχνιδιού. Εδώ πρέπει να παίζεις μπροστά, ο κόσμος σου ζητάει συνήθως να επιτίθεσαι. Γνωρίζουμε σιγά-σιγά το επίπεδο. Υπάρχουν ομάδες πολύ δυνατές. Την ΑΕΚ την έχω δει μόνο στα ευρωπαϊκά παιχνίδια και μου φαίνεται πολύ δυνατή. Ο Απόλλωνας μάλλον κατά τη γνώμη μου σήμερα είναι η καλύτερη ομάδα που έχω δει, από την άποψη ότι είναι συμπαγής ομάδα. Ο ΑΠΟΕΛ μάλλον έχει τους καλύτερους παίκτες. Η ΑΕΚ έχει την καλύτερη οργάνωση και μοντέλο παιχνιδιού. Εμείς έχουμε τον καλύτερο κόσμο, την καλύτερη ατμόσφαιρα, το καλύτερο γήπεδο. Υπάρχουν και ομάδες που γνωρίζω λιγότερο, όπως η Ομόνοια που είναι μία μεγάλη ομάδα που θέλει περισσότερα. Είναι η Νέα Σαλαμίνα που δεν είναι εύκολη ομάδα. Και οι μικρές ομάδες είναι οργανωμένες. Η Δόξα με εξέπληξε θετικά, με εξέπληξε πολύ στα φιλικά που είδα στην προετοιμασία, η ΑΕΖ είναι δουλεμένη ομάδα και αμυντικά δυνατός, ο Ερμής δεν φοβάται τίποτα, η ΑΕΛ είναι ομάδα γυμνασμένη, ο Άρης είναι ανταγωνιστικός. Και η Καρμιώτισσα έχει καλούς παίκτες, και ο Εθνικός έχει καλή ομάδα. Υπάρχουν ομάδες που τις γνωρίζω καλύτερα και άλλες λιγότερο. Αλλά δεν υπάρχουν εύκολοι αντίπαλοι και το βλέπουμε στα αποτελέσματα. Ακόμη και ομάδες που κερδίζουν το έκαναν με βάση την εξέλιξη του αγώνα, αλλά είδα ανταγωνιστικά παιχνίδια, δεν είναι εύκολο να κερδίσεις κανένα παιχνίδι, όπως και σε κανένα μέρος του κόσμου. Εγώ όταν ήρθα εδώ μου είπαν ότι υπάρχουν ομάδες πιο αδύναμες. Όχι, όχι. Υπάρχουν σίγουρα ομάδες πιο μικρές και πιο μεγάλες, αλλά τίποτα δεν κερδίζεται εύκολα.

 

Είναι διαφορετικό το κυπριακό ποδόσφαιρο από ό,τι περιμένατε;

Εγώ μιλάω όταν δω κάτι. Όταν ήρθα δεν μπορούσα να μιλήσω, γιατί δεν είχα δει, είχα μόνο ακούσει από άλλους πώς είναι το πρωτάθλημα κτλ. Αλλά διά ζώσης το βλέπεις διαφορετικά. Με εξέπληξε, όχι το ποδοσφαιρικό επίπεδο όπου υπάρχει ισορροπία, ίσως με κάποιες ομάδες καλύτερες, αλλά γενικά ισορροπημένο. Με εξέπληξαν περισσότερο οι φίλαθλοι. Στο δρόμο, όλος ο κόσμος ενημερώνεται για τα πάντα, στο facebook, στο twitter, γυναίκες, άντρες, παιδιά, όλοι. Μου είχαν πει ότι η Ανόρθωση είναι μία πολύ μεγάλη ομάδα και το ήξερα, αλλά είναι εκπληκτικό. Παίξαμε ένα φιλικό και είχε πολύ καλή ατμόσφαιρα, αλλά ειδικά στον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος η ατμόσφαιρα ήταν τρομερή. Ο κόσμος και η διάθεση για νίκη σε ένα επίσημο παιχνίδι ήταν απίστευτη. Για μένα ως επαγγελματίας και φαντάζομαι για τους παίκτες ακόμη περισσότερο αυτό είναι θεαματικό να μπορείς να παίξεις σε τέτοιο κοινό. Από τη μία είναι πίεση, αλλά είναι η πίεση που θέλουμε, είναι πάθος. Η ομάδα έχει παθιασμένους οπαδούς κι αυτό ο παίκτης το αισθάνεται. Αυτό είναι ωραίο για όποιον αγαπά το ποδόσφαιρο. Εμένα μου αρέσει πολύ. Μετά το πρώτο μας παιχνίδι πήγα στο σπίτι πραγματικά απογοητευμένος, γιατί δεν κερδίσαμε και ο κόσμος είχε έρθει στο γήπεδο με επιθυμία για ένα ξεκίνημα μιας καλής χρονιάς, κι εμείς δεν τους δώσαμε αυτό που ήθελαν. Αυτό ήταν η αρχή και ελπίζω να βελτιωνόμαστε κάθε μέρα και να δώσουμε στον κόσμο αυτό που περιμένει καιρό.

Στην παρουσίαση σας, ο κ. Πούτσε δήλωσε πως ήθελε η ομάδα του να παίζει επιθετικά. Μέχρι τώρα βλέπουμε μια ομάδα που δεν μπορεί να βάλει γκολ. Θα αλλάξει κάτι επ’ αυτού;

Η φιλοσοφία είναι να παίζουμε επιθετικό ποδόσφαιρο. Έχετε δίκιο στο ότι δεν έχουμε πετύχει πολλά γκολ και σε κάποια παιχνίδια δεν δημιουργήσαμε και πολλές ευκαιρίες. Αλλά η ιδέα της ομάδας είναι να παίζουμε επιθετικά παίρνοντας ρίσκα. Μετά το πρώτο παιχνίδι όλοι ήμασταν θυμωμένοι. Μετά είδα το παιχνίδι δύο φορές σε βίντεο. Πιστεύω ότι κάναμε σωστά τη δουλειά μας για πολλά λεπτά στα πρώτα 60-70 μέτρα. Πρέπει να βελτιωθούμε πολύ στα τελευταία 30 μέτρα για να δημιουργούμε περισσότερες ευκαιρίες. Σ’ αυτό δουλεύουμε. Δεν είναι εύκολο να ξεκινάς μία νέα ομάδα, με νέες προπονήσεις, με νέα φιλοσοφία. Είμαστε ικανοποιημένοι  από την ανταπόκριση της ομάδας. Βλέπουμε μία ομάδα με επαγγελματίες, παίκτες που θέλουν να βελτιωθούν, θέλουν  να συναγωνιστούν, θέλουν να δώσουν αυτό που ζητά ο προπονητής. Πρέπει να έρθει ένα θετικό αποτέλεσμα, αλλά και να πάρει την τελική της μορφή η ομάδα. Έχουμε παίκτες-κλειδιά για την ομάδα που ήρθαν αργά και πρέπει να βρουν ρυθμό. Πιστεύω ότι οι παίκτες έχουν αντιληφθεί αυτό που θέλει ο προπονητής. Αλλά μας λείπει άλλο ένα βήμα.

Είπαμε για παίκτες που ήρθαν αργά και για καινούρια ομάδα. Πόσο χρόνο χρειάζεται για να δέσει και να παίξει στο 100%;

Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν νόμοι. Άλλοι παίκτες ήρθαν, άλλοι έφυγαν, είναι μία συνεχής διαδικασία για όλους μας. Για παράδειγμα ο Αϊράμ είχε μία αναποδιά, πιστεύαμε ότι θα μπορούσε μία συγκεκριμένη στιγμή να παίξει 90 λεπτά, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να παίξει ούτε λεπτό. Οπότε είναι κάτι που βλέπουμε στην πορεία, στην εξέλιξή του. Υπάρχουν παίκτες που ήταν αρκετό καιρό χωρίς να παίξουν και αργούν να βρουν ρυθμό. Ο Ρουμπέν Ράγιος είναι κάθε μέρα καλύτερα, πέρυσι δεν έπαιξε πολύ, με την προετοιμασία προσπάθησε να βρει ρυθμό, στο πρώτο παιχνίδι ήταν καλός, κάθε μέρα ανεβαίνει. Γι’ αυτό και στις τελευταίες  μεταγραφές θέλαμε παίκτες που να μην είναι καιρό ανενεργοί. Ο Κολούνγκα έκανε όλη την προετοιμασία, έπαιξε στο πρώτο επίσημο παιχνίδι. Αυτή ήταν ιδέα, να έρθουν παίκτες που ήταν ενεργοί, για να μην χρειάζονται χρόνο για να αποκτήσουν ρυθμό.

Μια και αναφέρατε τον Αϊράμ, πότε θα είναι έτοιμος να παίξει;

Ο Αϊράμ, όπως είπε, είχε μία αναποδιά και θα πρέπει να δούμε πώς πάει η αποθεραπεία του. Στο επόμενο παιχνίδι δεν θα είναι έτοιμος, ανεβάζει ρυθμούς κάθε μέρα, τρέχει, αλλά θα πρέπει να δούμε πώς πάει. Δεν είχε θλάση, οπότε δεν θα είναι εκτός 3-4 εβδομάδες. Αλλά πιστεύω ότι δεν προλαβαίνει το επόμενο παιχνίδι.

Μπορούμε να πούμε πότε όλοι αυτοί οι νέοι παίκτες θα είναι έτοιμοι για να δούμε την ομάδα στην πλήρη της μορφή;

Εξαρτάται από διάφορα. Μακάρι σύντομα. Βοηθούν και οι νίκες, όσο κερδίζεις, έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση, όλα επηρεάζουν. Αλλά δεν θέλω δικαιολογίες. Έχουμε νέα ομάδα, αλλά το πρωτάθλημα ξεκίνησε, πρέπει να κερδίζουμε. Δεν είμαι από αυτούς που ψάχνουν δικαιολογίες σε παίκτες, σε μπάτζετ. Αν δεν είναι έτοιμος ένας παίκτης, έχει την ευκαιρία κάποιος άλλος και θα πρέπει να ανταποκριθεί. Αν έχουμε μικρότερο μπάτζετ από άλλες ομάδες, είμαστε η Ανόρθωση και μπορεί να έχουμε μικρότερο μπάτζετ, αλλά έχουμε περισσότερο κόσμο να μας στηρίζει.

Οπότε πιστεύετε ότι η ομάδα μπορεί να κερδίζει και όσο δεν είναι έτοιμοι κάποιοι νέοι παίκτες…

Πρέπει να κερδίζουμε όποιος κι αν παίζει. Δεν θα μιλήσω για το στόχο που έχουμε στο τέλος της σεζόν, ο στόχος μας είναι να κερδίζουμε το επόμενο παιχνίδι. Ακόμη και το φιλικό με την ΑΕΚ, γιατί πρέπει να παίξουμε για τη φανέλα αυτής της ομάδας. Πρέπει να κερδίζουμε το κάθε παιχνίδι και να δούμε μετά που είμαστε. Δεν θα πω ότι δεν θα παλέψουμε για το πρωτάθλημα, το όνειρό μου είναι να παλέψουμε για το πρωτάθλημα, αν και υπάρχουν πιο έτοιμες ομάδες. Αλλά αυτό είναι το όνειρό μου. Αλλά για να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, πρέπει να κερδίσουμε τον Άρη, μετά την ΑΕΖ, μετά την ΑΕΚ. Θα πάμε παιχνίδι με παιχνίδι, αλλά δεν θα βάλουμε όρια. Είμαστε μεγάλη ομάδα και δεν μπορούμε να πούμε πως δεν στοχεύουμε ψηλά. Ο στόχος είναι να κερδίζουμε το κάθε παιχνίδι για να παλέψουμε για το καλύτερο.

Αλλά δεν υπάρχει ένας ξεκάθαρος στόχος; Ένας τίτλος, η Ευρώπη;

Το όνειρό μου είναι να κερδίσω έναν τίτλο εδώ, αλλά δεν είναι εύκολο. Είναι το όνειρο και άλλων έξι-επτά ομάδων. Θέλουμε να είμαστε μίνιμουμ στην τριάδα που οδηγεί στην Ευρώπη, αλλά αυτό θα μας το πει η διοργάνωση, η διοργάνωση, όπως εξελίσσεται, θα ορίσει το στόχο μας. Το πρωτάθλημα; Εγώ λέω ότι θέλω να παλέψουμε για το μάξιμουμ και να βγούμε στην Ευρώπη. Όπως εξελίσσεται η διοργάνωση θα δούμε πού αξίζουμε να είμαστε. Αλλά δεν θα βάλουμε φρένο, γιατί πρέπει να παλέψουμε για το μάξιμουμ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ