8 Ιουλίου 1958: Η μέρα που η Ανόρθωση πέρασε τα σκαλιά της Αθανασίας (βίντεο)

58 ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ανατίναξη του οικήματος της Ανόρθωσης από τους Άγγλους κατακτητές, 58 χρόνια από την μέρα που η Κυρία του Βαρωσιού έμπαινε στο πάνθεον της ιστορίας!

Διαβάστε παρακάτω παλαιότερο αφιέρωμα της σελίδας μας στην ιστορικότερη επέτειο της ομάδας.

Η 8η Ιουλίου 1958 δεν αποτελεί απλά μια μέρα που γράφτηκε στην ιστορία του συλλόγου, με ολόχρυσα γράμματα. Αποτελεί μια μέρα που ο σύλλογος ξεπέρασε τα όρια και διάβηκε τα σκαλιά της αθανασίας, πήρε το διαβατήριο για την αιωνιότητα και το πάνθεο της ιστορίας.

oikima_anatinaxi-anorthosis900-flip

Το πρωί της ίδιας μέρας, απέναντι από το οίκημα της Ανορθώσεως, στο κατάστημα “Δ.Ε. Παραλιμνίτης & ΣΙΑ”, είχαν σκοτωθεί ένας Άγγλος αξιωματικός και ο συνοδός του. Οι Εγγλέζοι, βρήκαν την αφορμή που έψαχναν ώστε να πλήξουν το Σωματείο που λειτουργούσε ως ορμητήριο αγωνιστών και δεν χρονοτρίβησαν. Διενήργησαν έρευνα στο οίκημα και ο Βρετανός ανακριτής ονόματι Λόνιγκαν, ισχυρίστηκε ότι ανευρέθησαν βόμβες πακτωμένες στο πάτωμα. Προφασίστηκε ότι η μετακίνησή τους ήταν δήθεν επικίνδυνη, έτσι προτίμησε την “ασφαλή” λύση. Να ανατιναχθεί ολάκερο το κτήριο!

oikima

Ήταν εκείνο το καλοκαιρινό απόγευμα στις 15:05, όταν ο Άγγλος δυνάστης πυροδοτούσε τα εκρηκτικά ανατινάζοντας το οίκημα της Ανόρθωσης στην Οδό Ερμού, με την ελπίδα πως θα γλύτωνε από τη δράση των μελών του συλλόγου. Μάταια ήλπιζαν όμως, τα ιδανικά και τα πιστεύω που πρεσβεύει ο σύλλογος ούτε καίγονται ούτε ανατινάζονται. Πίστευαν οι Εγγλέζοι, ότι ανατινάσσονται οι Ιδέες και καίγονται τα Ιδανικά. Γελάστηκαν όμως, όπως γελάστηκαν καίγοντας τον Γρηγόρη, ανατινάζοντας τον Κυριάκο, στέλνοντας στην αθανασία τόσους γενναίους Αγωνιστές.

«Πλανάσθε, το πνεύμα της Ανορθώσεως δεν πτοάται, δεν καταστρέφεται και η ωραία μας Ανόρθωσις, ως ο Φοίνιξ, αενάως αναγεννάται δια να συνεχίσει την ιστορικήν και μεγάλην πορεία της», διεκήρυξε ο Πρόεδρος Αναστάσιος Οικονομίδης μετά την ανατίναξη. Όπερ και εγένετο. Ο Φοίνικας δεν κάμφθηκε, ατσαλώθηκε, πείσμωσε, αναγεννήθηκε μέσ’ απ’ τις στάχτες του, για να μεγαλουργήσει και πάλι!

Η 8η Ιουλίου και ανατίναξη του οικήματος της Ανόρθωσης, αποτελεί δίχως καμία αμφιβολία την ύψιστη τιμή στην ιστορία του συλλόγου, και μακράν το μεγαλύτερο παράσημο ανδρείας για αθλητικό σωματείο. Ημέρα γραμμένη με ολόχρυσα γράμματα στην ιστορία του συλλόγου, για να διδάσκεται από γενιά σε γενιά και να γαλουχεί νέους με τα ιδανικά που πρεσβεύει ο σύλλογος από ιδρύσεως του.

Μαζί με τους πρώτους «Μαχητές», τους «Μαχητές της Ελευθερίας», η Ανόρθωσις δίδαξε έμπρακτα πως θέλει αρετήν και τόλμην η Λευτεριά!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ