Πως τα καταφέραμε…

Επιστολή στο Anorthosis24 – Οι επιστολές που δημοσιεύονται αντιπροσωπεύουν τις προσωπικές απόψεις των συγγραφέων τους και όχι κατ’ ανάγκην του Anorthosis24. Στείλτε μας κι εσείς τη δική σας επιστολή, στο[email protected].

Είναι πραγματικά άξιον απορίας το πώς καταφέραμε μέσα σε μερικά χρόνια από  παράδειγμα προς μίμηση να γίνουμε παράδειγμα προς αποφυγή. Επιφανείς Ανορθωσιάτες που ανέλαβαν τις τύχες της ομάδας τα τελευταία οκτώ χρόνια και όλοι τους έφυγαν μεσάνυκτα με την ταμπέλα του απατεώνα και του αποτυχημένου. Όλοι αυτοί στην προσωπική τους ζωή θεωρούνται επιτυχημένοι αλλά στην Ανόρθωση δεν κατάφεραν να πετύχουν. Και εδώ γεννιέται το ερώτημα, πως γίνεται ένας πετυχημένος επιχειρηματίας ή ένας μεγαλοδικηγόρος να είναι τόσο επιτυχημένος επαγγελματικά αλλά στην Ανόρθωση να μην μπορεί να πετύχει;

Η προσωπική μου άποψη στο πιο πάνω ερώτημα είναι, πως η απάντηση στηρίζεται σε τέσσερα βασικά σημεία. Σημεία τα οποία οι τελευταίοι πρόεδροι που πέρασαν από την Ανόρθωση τα τελευταία χρόνια παράβλεψαν τουλάχιστον τα δύο:

  1. Όταν θέλεις να αναλάβεις την τύχη του ιστορικότερου σωματείου της Κύπρου, ενός σωματείου που κάποτε εκπροσωπούσε την ομορφότερη πόλη της Ευρώπης και σήμερα έγινε φάρος ολόκληρης της προσφυγιάς, θα πρέπει να αντιλήφθης πως τίποτα δεν μπορεί να τεθεί πάνω από αυτό. Όταν παίρνεις την απόφαση να αναλάβεις τα ινία πρέπει να έχεις ξεκαθαρίσει στο μυαλό σου πως πρέπει να αφοσιωθείς 100% σε αυτό και τα υπόλοιπα, ακόμα και η οικογένεια σου έρχονται σε δεύτερη μοίρα….
  1. Όταν ξεκαθαρίσεις στο μυαλό σου τις προτεραιότητές σου, τότε αυτόματα ξεκαθαρίζεις πως είσαι εκεί για ένα σκοπό. Ιερό σκοπό και αυτόματα δεν υπάρχουν ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΟΦΕΛΗ μέσα από αυτό το λειτούργημα που πρόκειται να διατελέσεις. Το ΕΓΩ διαγράφεται από το λεξικό σου και υπάρχει μόνο η λέξη ΕΜΕΙΣ. Λειτουργείς ομαδικά πάντα και προσπαθείς να φιλτράρεις πάντα στις αποφάσεις σου μέσα από ομαδικές συζητήσεις με τους συνεργάτες σου. Ένα μυαλό δεν μπορεί να σκεφτεί αυτά που μπορούν δέκα μαζί….
  1. Για να μπορείς να παίρνεις όμως απόψεις ορθές και κατ’ επέκταση σωστές αποφάσεις πρέπει να έχεις δίπλα σου ανθρώπους κλειδιά. Άτομα που να κατέχουν το αντικείμενο και με εμπειρίες. Άτομα τα οποία θα σε στηρίξουν και θα στηρίξεις σε κάθε σου κίνηση και δεν θα σε ξεπουλήσουν για μια μίζα… Είπαμε εσύ δεν είσαι ειδικός. Εσύ είσαι πολύ καλός δικηγόρος, κτίστης, επιχειρηματίας… δεν έχεις τις απαιτούμενες γνώσεις ποδοσφαίρου για να αποφασίσεις για το ποδοσφαιρικό υλικό της ομάδας ή για τον τρόπο που θα φέρεις κόσμο στο γήπεδο. Εσύ πρέπει να είσαι καλός μόνο σε ένα πράγμα…. ΝΑ ΚΟΙΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΜΟΝΟ. Σε αυτό πρέπει να πιέζεις τα άτομα που είναι δίπλα ή κάτω από εσένα. Το τεχνικό τιμ αριθμούς στον βαθμολογικό πίνακα, τον οικονομικό διευθυντή αριθμούς στους ισολογισμούς και τον εμπορικό διευθυντή αριθμούς ατόμων μέσα στο γήπεδο και εσόδων από το πλάνο μάρκετινγκ. Για αυτό τους πληρώνει η ομάδα….
  1. Και επειδή στην Κύπρο ζούμε θα ήταν σοφό εκτός από αριθμούς θα πρέπει χειριστείς ορθά το θέμα του παρασκηνίου με τα κατάλληλα άτομα … Από ΚΟΠ μέχρι διαιτησίες και από το τι κάνουν οι παίχτες σου και οι συνεργάτες σου από την στιγμή που βγαίνουν εκτός γραφείων ή γηπέδου. Πρέπει να έρχονται πληροφορίες κοντά σου συνεχώς.

Δεν θα αναφερθώ  σε οικονομικές διαφάνειες κλπ επειδή όλα αυτά είναι που έχουν διχάσει τον κόσμο της ομάδας τα τελευταία χρόνια. Ένας πρόεδρος κερδίζει τον κόσμο της ομάδας με τους ΑΡΙΘΜΟΥΣ που καταφέρνει να μαζέψει και όχι με ψεύτικες αναφορές για το που ξόδεψε, για το τι αποφάσισε να ξοδέψει και πως θέλει να κινηθεί σε πέντε χρόνια. Χαμηλούς τόνους, χωρίς μεγάλα λόγια και υποσχέσεις . μόνο αποφάσεις για το καλό της ομάδας. Άλλωστε δεν μπορούν να συμφωνούν όλοι με τις αποφάσεις σου, για αυτό να είσαι έτοιμος να δεκτείς λογοκρισία τόσο από τον δικό σου κόσμο και όσο και από τα  ΜΜΕ  Στο τέλος όμως  τα αποτελέσματα των αριθμών που λέγαμε, θα σε δικαιώσουν αν ήσουν ορθός  στις αποφάσεις  σου….

Petros Costi

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ