Ανόρθωση και Ζίλινα Σλοβακίας

Την περίοδο 2008-2009 η Ανόρθωση έκανε το μεγάλο άλμα στην Ευρώπη, μπαίνοντας στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και μάλιστα με την δύσκολη οδό. Ακολούθησαν οι καινοτομίες που εφάρμοσε η Ουέφα την αμέσως επόμενη χρονιά και που έδιδαν το δικαίωμα στο όνειρο για τις ομάδες  που προέρχονταν από «μικρότερες» ποδοσφαιρικά χώρες.

Το όσα ακολούθησαν στο Σωματείο μας, κατάντησαν κουραστικά αλλά πιο κάτω γίνεται αναφορά για τις ομάδες που δεν εκμεταλλεύτηκαν τα οφέλη από την είσοδό τους στους χρυσοφόρους ομίλους, με πρώτη και καλύτερη την Ανόρθωση η οποία όχι μόνο δεν ξαναγνώρισε την καταξίωση στην Ευρώπη αλλά «χάθηκε» και από τις διακρίσεις στο εγχώριο πρωτάθλημα, πληγώνοντας ανεπανόρθωτα η ίδια το γόητρό της.

Περίοδος 2008 – 2009
Άαλμπρογκ, Ανόρθωση, Μπάτε Μπορίσοφ, Κλούζ, Διναμό Κιέβου και Στεάουα ήταν οι ομάδες οι οποίες δεν αποτελούσαν αυτό που λέμε… «παραδοσιακές δυνάμεις» στον χώρο της Ευρώπης και δη στο Τσάμπιονς Λιγκ και βρέθηκαν στους ομίλους της.
uefa cl 2008
Περίοδος 2009 – 2010

Για πρώτη φορά μπαίνει στους ομίλους το ΑΠΟΕΛ το οποίο έκανε βίο αντίθετο με την Ανόρθωση και επί της ουσίας μέχρι σήμερα είναι η μεγάλη δύναμη στην Κύπρο… Μαζί του εκείνη την σεζόν μπήκαν στους ομίλους η Αζ Αλκμαάρ, Ντέμπρετσεν, Διναμό Κιέβου, Μακάμπι Χάϊφα, Ρουμπίν Καζάν, Ουνιρέα και η Ζυρίχη.
uefa cl 2009
Περίοδος 2010 – 2011
Μπούρσασπόρ, Κλούζ, Χάποελ Τελ Αβίδ, Παρτίζαν, Ρουμπίν, Τβέντε και Ζίλινα είναι οι ομάδες οι οποίες είχαν την τύχη να είναι στους ομίλους της συγκεκριμένης περιόδου.
uefa cl 2010
Περίοδος 2011 – 2012
Ο ΑΠΟΕΛ ξαναμπαίνει στους ομίλους, άρτια εκμεταλλευόμενος το οικονομικό όφελος της πρώτης φοράς όπως και η Μπάτε Μπορίσοφ. Μαζί τους εκτός από τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές ομάδες με παραστάσεις σε ομίλους μπήκαν οι Λίλλη, Οτελούλ, Βικτόρια Πλζέν, Γάνδη και Τραπεζούντα.
uefa cl 2011
Περίοδος 2012 – 2013
Η περίοδος που η Ανόρθωση επανήλθε δυναμικά στην διεκδίκηση του τίτλου που θα τις έδινε το δικαίωμα να παλέψει ξανά για το θαύμα των ομίλων όμως έγιναν τα άγνωστα… γνωστά και η ομάδα έχασε ένα τίτλο που έδειχνε να κρατάει σφικτά την μεγαλύτερη διάρκεια του πρωταθλήματος. Εκείνη την περίοδο στους ομίλους μπήκαν οι Μπάτε Μπορίσοφ, Κλουζ, Δυναμό Ζάγκρεπ, Διναμό Κιέβου, Γαλατασαράι, Noρτσελαντ, Μάλαγα, Μοντμπελλιέρ και Σπάρτακ Μόσχας.
uefa cl 2012

Περίοδος 2013 – 2014
Αούστρια Βιέννης, Γαλατάσαράι, Ρεάλ Σοσιεδάδ και Στεάουα από την Ρουμανία συνέθεσαν το πάζλ για τους ομίλους εκείνης της περιόδου.
uefa cl 2013

Περίοδος 2014 – 2015
Το ΑΠΟΕΛ εισέρχεται για 3η φορά στα 6 τελευταία χρόνια κάτι που γεμίζει αισθητά τα ταμεία του και που τον βοηθά να κατακτά το ένα πρωτάθλημα μετά το άλλο. Μαζί του μπήκαν η Μπιλμπάο, Μπάτε, Γαλατάσαράι, Λουντογκόρετς Βουλγαρίας, Μάλμο και Μάριμπορ.
uefa cl 2014
Περίοδος 2015 – 2016
Η περίοδος που τέλειωσε βρήκε τις Αστάνα, Μπάτε Μπορίσοφ, Δυναμό Ζάγκρεμπ, Δυναμό Κιέβου και Γαλατάσαραι να βρίσκονται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
uefa cl 2015
Ανόρθωση όπως λέμε Ζίλινα Σλοβακίας
Από τις πιο πάνω ομάδες ξεχωρίζουν αρνητικά η Ανόρθωση και η Ζίλινα Σλοβακίας. Αμφότερες οι δυο ομάδες απέχουν από ευρωπαϊκές διακρίσεις μετά την είσοδο τους στο Τσάμπιονς Λιγκ… με την Ανόρθωση να μένει εκτός Ευρώπης για 3 χρόνια και την Ζίλινα για 2 χρόνια αφού η τελευταία της παρουσία ήταν την περίοδο 2013-2014 όταν αποκλείστηκε από τον τρίτο προκριματικό γύρο από την Ριέκα με συνολικό σκορ 2-3.

Στα εγχώρια πρωταθλήματα η «πρωτιά» μας ανήκει πανηγυρικά αφού από το 2008 και μετά καμία διάκριση δεν πετύχαμε. Η Ζίλινα από την άλλη κατάφερε την περίοδο 2011-2012 μετά από την είσοδό της στο Τσάμπιονς Λιγκ να κατακτήσει το νταμπλ, να είναι φιναλίστ κυπέλου της περιόδου 2012-2013 και δευτεραθλήτρια την περίοδο 2014-2015.

Πηγή – εικόνες: uefa.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ