Σαν σήμερα: Τριάρα στο ρελαντί μέσα στο ΓΣΠ

14 χρόνια πριν γυρίζει η μηχανή του χρόνου και συγκεκριμένα στο 2002, όταν η Ανόρθωση κατέβηκε στο ΓΣΠ να αντιμετωπίσει τον ΑΠΟΕΛ, σε ένα παιχνίδι που ήταν καθαρά το αουτσάιντερ.

Με τον Νικολάι Κοστωφ να μετράει μόλις 13 μέρες στον πάγκο της Ανόρθωσης, δεν υπήρχε άλλη επιλογή από τη νίκη, προκειμένου η ομάδα μας να συνεχίσει την αντεπίθεση διαρκείας που είχε ξεκινήσει μετά το ντεφορμάρισμα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Η Ανόρθωση εντός αγωνιστικού χώρου, ήταν κλάσεις ανώτερη από τον πολυδιαφημισμένο αντίπαλο της και έχοντας σε μεγάλη μέρα τους Πολωνούς Κόβαλτσικ και Μάγιακ, υπέταξε τον ΑΠΟΕΛ με 3-1 μέσα στη Λευκωσία.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ αλλά και τα στιγμιότυπα του παιχνιδιού όπως καταγράφηκε από την τότε αθλητική ιστοσελίδα sportcy.com

Μαγεία, η Μεγάλη Κυρία!

Επιχείρηση… καταιγίδα προχθές στο ΓΣΠ, όπου μια «Κυρία» έκανε τον ΑΠΟΕΛ να γονατίσει μπροστά στο μεγαλείο της! Η Ανόρθωση, βγαλμένη κυριολεκτικά μέσα από τα καλύτερα όνειρα του Νικολάι Κοστόφ, έκανε ό,τι ήθελε στο γήπεδο, κυριαρχώντας των μέχρι προχθές πρωτοπόρων με 3-1 και στέλλοντας στους επτά ουρανούς τους φίλους της, αλλά και την ίδια- βαθμολογικά- μέσα στη «μάχη» της διεκδίκησης του φετινού τίτλου.

Ο Βούλγαρος προπονητής των «κυανόλευκων», λες και κρατούσε μαγικό ραβδί, μεταμόρφωσε τους παίκτες του σε πραγματικούς γίγαντες που έτρεχαν ακατάπαυστα σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου, μετατρέποντας παράλληλα τους αντιπάλους τους σε… άψυχα σώματα που έμοιαζαν να αποτελούν τους κομπάρσους, απλά και μόνο για να υπάρχουν δυο αντίπαλοι μέσα στον αγωνιστικό χώρο, βασική προϋπόθεση για να διεξαχθεί ένας ποδοσφαιρικός αγώνας!

PH18

Παράσταση για ένα ρόλο ήταν λοιπόν το προχθεσινό παιχνίδι, το οποίο είχε τον χαρακτήρα μόνο για 13΄ λεπτά! Σε εκείνο το λεπτό η Ανόρθωση άνοιξε το σκορ με κεφαλιά… ποίημα του Κόβαλτσικ (πανομοιότυπος ο τρόπος, όπως και στον αγώνα του πρώτου γύρου, όταν και πάλι η «Κυρία» θριάμβευσε επί των προχθεσινών αντιπάλων της με 3-2) και από εκεί και πέρα άρχισε η μαγευτική βραδιά για τους «κυανόλευκους».

Για τους «γαλαζοκίτρινους» όμως, μόλις άρχιζε ο εφιάλτης! Σε ένα παιχνίδι που μόλις στο 4ο λεπτό βρέθηκε κοντά στον γκολ, αλλά ο Σολάκης (ωσεί παρών προχθές) που πήρε μπαλιά-γκολ από τον Γκογκιτς… πάσαρε στον Παναγιώτου, ο ΑΠΟΕΛ παρουσιάστηκε στη συνέχεια σαν φάντασμα του εαυτού του και φυσιολογικά υπέκυψε στην ανωτερότητα της αντιπάλου του, η επιτυχία της οποίας, όχι μόνο ήταν δικαιότατη, αλλά κάλλιστα ο δείκτης του θριάμβου της μπορούσε να έφθανε σε εκπληκτικά επίπεδα, αν οι παίκτες της και κυρίως ο Κόβαλτσικ και ο Νεοφύτου, ήταν πιο προσεκτικοί στην τελική τους προσπάθεια.

Η Ανόρθωση εξέπληξε με τη σοβαρότητά της, το ασφυκτικό πρέσινγκ, την αλλαγή της μπάλας με τη μία και πάνω από όλα την έξυπνη τακτική που ακολούθησε ο Νικολάι Κοστόφ, ο οποίος παρουσιάζοντας την ομάδα του με λίμπερο δημιούργησε τείχος μπροστά στην εστία του Νίκου Παναγιώτου που κυριολεκτικά είχε κατεβασμένα τα ρολά, σε εκείνες τις ελάχιστες -έστω- περιπτώσεις- που η ομάδα του βρέθηκε προ του κινδύνου, ενώ με την τακτική των γρήγορων αντεπιθέσεων από τα άκρα, αλλά και κατά μέτωπον, εγκλώβισε τον Ευγένιο Γκέραρντ που βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να παρακολουθήσει όλους τους παίκτες του σε πολύ άσχημη ημέρα και αδύναμους βέβαια να παρακολουθήσουν τους ρυθμούς της «Κυρίας».

Το πάθος και η δύναμη των παικτών της Ανόρθωσης, ήταν βέβαια κάτι το αναμενόμενο, αφού σε αυτό το παιχνίδι έπαιζαν το μέλλον τους στη «μάχη» του τίτλου. Και τα κατάφεραν με εντυπωσιακό τρόπο, σπάζοντας τη δυσμενή γι’ αυτούς παράδοση στο ΓΣΠ, κάτι βέβαια που τους ανεβάζει φυσιολογικά τις… μετοχές στο χρηματιστήριο του φετινού Μαραθώνιου.

Στην άλλη πλευρά του… λόφου, ο ΑΠΟΕΛ ήταν αυτός που κανένας δεν περίμενε. Αξιοθρήνητοι οι παίκτες του Ευγένιου Γκέραρντ, έδειξαν ότι η μεγάλη ευκαιρία του Σολάκη στο 4΄ ήταν γι’ αυτούς το χειρότερο που μπορούσε να τους συμβεί. Η ψυχολογία τους έπεσε κατακόρυφα από εκείνο το σημείο και σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες του αγώνα.

Και ο Γκέραντ όμως, φάνηκε αργός στις κινήσεις του προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα. Από την αρχή φάνηκε ότι οι γηπεδούχοι θα είχαν προβλήματα στην αριστερή τους πλευρά, αφού ο Χαραλάμπους έδειχνε να μην μπορεί να αντεπεξέλθει με αντίπαλο τον εκπληκτικό προχθές Βελή. Τελικά, από εκεί ήρθε το πρώτο γκολ, αλλά δεν έγινε καμιά κίνηση από τον «γαλαζοκίτρινο» πάγκο. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν γίνουν… σκόνη και θρύψαλα όλα τα σχέδια του Γκέραρντ με τους παίκτες του Ελληοολλανδού τεχνικού να αποτελούν τραγικές φιγούρες και να παραδίνονται ομαδικά χωρίς καμιά αντίδραση μετά το 31΄ όταν στο αποκορύφωμα της αμυντικογενούς τακτικής τους, να δέχονται το 2-0 από τον Μάγιακ.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Κοστόφ, δεν είχε και πολλά πράγματα να κάνει. Δίνοντας οδηγίες στους παίκτες του να προσέξουν την αναμενόμενη αντίδραση των γηπεδούχων, διατήρησε την τακτική των αντεπιθέσεων για το… τελειωτικό κτύπημα. Και αυτό έγινε στο 54΄ από τον Βελή, σε μια περίοδο που ο Γκέραρντ προσπαθούσε να περισώσει αν μη τι άλλο το γόητρο της ομάδας του. Από τη στιγμή όμως που δεν κινήθηκε αμέσως μετά το πρώτο γκολ που δέχθηκε η ομάδα του, από εκεί και πέρα, οι επιλογές του ήταν περιορισμένης έκτασης και… αποτελεσματικότητας.

Η αλλαγή του ανύπαρκτου Σολάκη δεν επέφερε κανένα αποτέλεσμα, αφού αποδείχθηκε ότι ο ΑΠΟΕΛ δεν είχε τις απαιτούμενες εναλλακτικές λύσεις. Το γκολ του Γκόγκιτς με πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος σε μια επιπόλαιη κίνηση του κατά τα άλλα πολύ καλού, Νικολάου, απλά αποτέλεσε τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Η εξέλιξη του αγώνα και η διαφορά δυναμικότητας που δημιούργησε η Ανόρθωση, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ιδιαίτερη κριτική. Πλην του ότι, ποδοσφαιριστές και τεχνική ηγεσία του ΑΠΟΕΛ δεν ανταποκρίθηκαν καθόλου στις ανάγκες της συνάντησης, σε αντίθεση με τον Κοστόφ που ευτύχησε να χαρεί όλα τα σχέδιά του να στέφονται με πλήρη επιτυχία…

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ
* Στην εντυπωσιακή παρουσία και έξυπνη τακτική των παικτών της Ανόρθωσης.
* Στην…ανυπαρξία και στις τρεις γραμμές των ποδοσφαιριστών του ΑΠΟΕΛ
* Στο γρήγορο, τρίτο γκολ της Ανόρθωσης στο β΄ ημίχρονο (54΄), που… σκότωσε το ντέρμπι.

http://www.youtube.com/watch?v=TOvcTbvmE5c

Ο Κοβαλτσικ καρφώνει τον Μορφή και 0-1

http://www.youtube.com/watch?v=O8lmbCAztyI

Ο Μαγιακ σημειώνει το 0-2

http://www.youtube.com/watch?v=Ut5slLB8Nhk

Ο Χρήστος Βελής με κεφαλιά το 0-3

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ