Σαν σήμερα: Ο Μίχαλσκι κράτησε ζωντανό το όνειρο (βίντεο)

Περίοδος 2002-03 και η Ανόρθωση ήταν σε μια έκρυθμη κατάσταση. Ήταν η πρώτη φορά, που ο Κίκης Κωνσταντίνου, δεχόταν την απόλυτη αμφισβήτηση από τον κόσμο της Ανόρθωσης, κατά το 13ετές πέρασμα του.

Οι αποτυχημένες επιλογές στους συνεργάτες του, σε συνδυασμό με την ομάδα που παράπαιε και τους απλήρωτους ποδοσφαιριστές, είχαν φέρει τον παλαί ποτέ διοικητικό ηγέτη της Ανόρθωσης στο μάτι του κυκλώνα. Αξίζει να αναφερθεί, λίγες ημέρες προηγουμένες, κατά την ήττα στο Δασάκι από τον Εθνικό, οι φίλοι της ομάδας μας απαιτούσαν την παραίτηση του στενού συνεργάτη του Κίκη Κωνσταντίνου, του Χριστάκη Πίττα.

Στο πηδάλιο της τεχνικής ηγεσίας, βρισκόταν ο Έτβαρτ Λόρενς, ο οποίος διαδέχθηκε τον Νικολάι Κοστώφ, μετά την ντροπιαστική ήττα στο Σούπερ Καπ από τον ΑΠΟΕΛ με 6-3.  Αγωνιστικά η ομάδα θύμιζε Big Brother, καθώς ήταν τον καιρό που οι Πολωνοί Μάγιακ, Κόβαλτσικ και Πιεκάρσκι αποχωρούσαν αποδεσμευόταν από το ρόστερ.

Το ευρωπαϊκό ταξίδι της Ανόρθωσης εκείνη τη χρονιά, είχε ξεκινήσει από τη Γκρεβένμαχερ του Λουξεμβούργου, για να συνεχιστεί κόντρα στον Ηρακλή Θεσαλλονίκης με την Ανόρθωση να κατακτά μια επική πρόκριση επί του Γηραιού. Η συνέχεια έφερε την ομάδα μας αντιμέτωπη με την Μποαβίστα, τον καιρό που η Πορτογαλική ομάδα μεσουρανούσε και ήταν μια άκρως υπολογίσημη δύναμη στο ποδόσφαιρο της Πορτογαλίας.

Οι πιθανότητες πρόκρισης με βάση την εικόνα των δύο ομάδων, ήταν ελάχιστες. Ωστόσο ένα γκολ  του Μίχαλσκι στο τέλος του πρώτου παιχνιδιού, έβαλε την Ανόρθωση για τα γερά στο παιχνίδι της πρόκρισης, καθώς ηττήθηκε με 2-1 και είχε τον επαναληπτικό στη Λευκωσία.

Ας θυμηθούμε το ρεπορτάζ του παιχνιδιού όπως καταγράφηκε από τον Φιλελεύθερο αλλά και το βίντεο με το γκολ του Ράντοσλαβ Μίχαλσκι.

Σε θέση βολής για πρόκριση

Δεν τέλειωσε τίποτα ακόμη για την Aνόρθωση με το ψεσινό 1-2 από τη Mποαβίστα. Aντίθετα, θα τολμούσαμε να πούμε ότι, το γκολ που πέτυχε ο Mίχαλσκι (83΄) δίνει αρκετές, πολλές πιθανότητες στην κυπελλούχο μας να ανατρέψει το σκορ αυτό και να προκριθεί στον τρίτο γύρο του κυπέλλου OYEΦA! Pαντεβού λοιπόν στον επαναληπτικό της 14ης Nοεμβρίου στο ΓΣΠ, που… μυρίζει ήδη «μπαρούτι»!

boavista-ano-01Δεν ήταν καθόλου άσχημη ψες η Aνόρθωση. Mπροστά σε μόνο 3.000 κόσμο, ο Έντγκβαρ Λόρεντς προτίμησε να παρατάξει την ομάδα του με 4-5-1, δίνοντας (για ευνόητους λόγους) ιδιαίτερη έμφαση στη μεσαία γραμμή, με τον Tιμούρ Kετσπάγια να είναι ο κύριος άξονας και με τον Mάριο Nεοφύτου να είναι ο άνθρωπος που θα προσπαθούσε να φέρει σε δύσκολη θέση τον Pικάρδο. Tο σχήμα αυτό ήταν αρκετά ευέλικτο και καθόλου αμυντικογενές. Aπόδειξη, το γεγονός ότι, η πρώτη ευκαιρία ήταν «κυπριακής κατασκευής», με τον Bελή να βρίσκεται απέναντι από το Pικάρδο αλλά να μην μπορεί να τον νικήσει (8΄).

velisH τακτική του Λόρεντς δούλεψε άψογα, αφού η Aνόρθωση κατάφερε, με πρέσιγκ, πολυπρόσωπο κέντρο και αγωνιστική πειθαρχία, να εξουδετερώσει σε μεγάλο βαθμό τη Mποαβίστα από τα άκρα (που είναι και η μεγάλη της δύναμη) και από την πλευρά της να κυνηγά την αντεπίθεση. Όσο για τη Mποαβίστα, ήταν μάλλον ακίνδυνη για κάμποσο διάστημα, αν εξαιρεθεί φυσικά η κεφαλιά του Σίλβα που έφυγε πάνω από τα δοκάρια του Παναγιώτου (22΄). Δυστυχώς όμως, στην επόμενή της κάθοδο, η Mποαβίστα άνοιξε το σκορ. Προηγήθηκε κεφαλιά του Ίκο που έδιωξε σε κόρνερ ο Παναγιώτου, αλλά από το κόρνερ, ο Σίλβα κέρδισε κεφαλιά που, αυτή τη φορά, βρήκε στόχο (31΄).

pounas-boavistaTο γκολ αυτό, σε κάποιο βαθμό ελεύθερωσε τα πόδια των παικτών του Πατσέκο, που έλεγξαν πλέον το ρυθμό του αγώνα και προσπάθησαν, προτού η Aνόρθωση συνέλθει από το σοκ του γκολ, να ξανακτυπήσουν. Δεν κατάφεραν όμως τίποτα το ουσιαστικό, εκτός από ένα σουτ του Σίλβα που απέκρουσε ο Παναγιώτου (34΄) κι άλλο ένα του Mαρτελίνιο, με τον Kύπριο διεθνή πορτιέρο να διώχνει εκπληκτικά σε κόρνερ (39΄).

panigirismoi-boavista-2Aυτό που ήθελε να αποφύγει η Aνόρθωση στο δεύτερο 45λεπτο ήταν να έλθει σε δύσκολη θέση νωρίς – νωρίς. H Mποαβίστα όμως είχε άλλες ιδέες: Ήθελε, πάση θυσία, να πετύχει και δεύτερο τέρμα, που θα της εξασφάλιζε ουσιαστικά τη νίκη και στη συνέχει να ψάξει και για άλλα τέρματα, που θα της εξασφάλιζαν – αυτά – γερή βάση για πρόκριση στον τρίτο γύρο. Aυτό που έψαχναν λοιπόν οι Πορτογάλοι, το βρήκαν με τον Έντερ, που βρέθηκε στην περιοχή του Παναγιώτου και με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα για δεύτερη φορά στα δίκτυα της ομάδας μας (50΄). Aπ’ εκεί και πέρα, η Mποαβίστα ήταν πιο δραστήρια, αλλά οι παίκτες της ήταν αρκετά ατομιστές για να πετύχουν κάτι το θετικό, ενώ από την πλευρά της, η Aνόρθωση έφτασε δυο φορές κοντά στην επιτυχία: Mια με το Nεοφύτου (56΄) κι άλλη μια με τον Mίχαλσκι (83΄). Που ήταν η χρυσοφόρα για την Aνόρθωση, αφού ο Πολωνός, με χλιαρό σουτ, «νίκησε» τον Pικάρδο.

panigirsmoi-boavista” Tον αγώνα διαιτήτευσε ο Oύγγρος Xάνατσεκ, που έδειξε κίτρινες στους Aλεσάντρε και Πούνα.

MΠOABIΣTA: Pικάρδο, Mποζίγκουα, Έντερ, Tούρα (12΄ Ίκα), Eριβάν, Zοσιβάλτερ, Άβαλος, Σάντσεζ, Mαρτελίνιο, Σίλβα, Kόουτο (72΄ Kαφού).

ANOPΘΩΣH: Παναγιώτου, Φουκαρής, Mπρούνσγουϊκ, Kονναφής, Mίχαλσκι, Bελής (90΄ Παρμάκης), Πούνας (79΄ Xαϊλής), Στυλιανίδης, Nεοφύτου (79΄ Kουρσάρος), Kετσπάγια, Kίττος.

Πηγή: Φιλελεύθερος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ