Όταν η Ανόρθωση ντύθηκε… Τσέλσι (φωτογραφίες)

Αναδημοσίευση από το balla.com.cy μίας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ιστορίας για τη φανέλα που φορούσαν οι ποδοσφαιριστές μας την ποδοσφαιρική περίοδο 1979 – 1980.

Τα πρώτα χρόνια μετά την προσφυγιά, η Ανόρθωση Αμμοχώστου είχε περάσει δύσκολα. Γήπεδα να γίνουν προπονήσεις δεν υπήρχαν, οι ποδοσφαιριστές της ομάδας ήταν σκορπισμένοι σε κάθε γωνία της ελεύθερης Κύπρου με την ομάδα να πληρώνει το τίμημα του ξεριζωμού.

STOLI 3Οι ιστορίες ή καλύτερα οι πραγματικότητες που βίωσαν τότε στην ομάδα της Αμμοχώστου, λένε πως η ομάδα δανειζόταν στολές και παπούτσια από άλλες κυπριακές ομάδας. Αλκή και Άρης ήταν από τις ομάδες που βοήθησαν την ομάδα της Αμμοχώστου, αφού έδωσαν στους ποδοσφαιριστές της «Μεγάλης Κυρίας», δανεικά παπούτσια και φανέλες.

Εν έτει 1979-80, η Ανόρθωση άρχισε να θυμίζει Τσέλσι. Η πιο κάτω φωτογραφία είναι από παιχνίδι απέναντι στον ΑΠΟΕΛ, με την ομάδα της Αμμοχώστου να φοράει φανέλες ίδιες με αυτές της Τσέλσι.

STOLI 2Ο λόγος πολύ απλός και αντικατοπτρίζει πλήρως τις συνθήκες της εποχής. Οι συγκεκριμένες φανέλες, αγοράστηκαν από φίλο της Ανόρθωσης στο Λονδίνο και δόθηκαν δώρο στην Ανόρθωση, ούτως ώστε να έχει τις δικές της στολές. Με το σήμα φυσικά να είναι αυτό της Τσέλσι.

STOLI 1Το δύσκολο έργο του ξεκολλήματος ανέλαβε ο αείμνητος Ανδρέας Πιπερίδης, πιο γνωστός ως Πάρης με καταγωγή από τη Μικρά Ασία ο οποίος από το 1957 μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1980 διετέλεσε φροντιστής της Ανόρθωσης. Ειρήσθω εν παρόδω, ο Πάρης είχε τιμηθεί από τα παιδιά του Παν.Συ.Φι Ανόρθωσις Αμμοχώστου, στην χοροεσπερίδα του συνδέσμου το 2005, με τον ίδιο συχνά πυκνά να μοιράζεται ιστορίες της Ανόρθωσης τόσο από τα δύσκολα χρόνια του Βαρωσιού, όσο και τα δύσκολα του ξεριζωμού.

Ο Πάρης ξεκόλλησε με ιδιαίτερη προσοχή το σήμα της Τσέλσι και στη θέση του έραψε τον φοίνικα της Ανόρθωσης. SIMAΈνα από τα σήματα που είχαν ξεκολληθεί, διασώζεται στη συλλογή του πολύ καλού φίλου Γιώργου Παναγιώτου, ο οποίος το κοινοποίησε πριν μερικές ώρες στο facebook.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ