Όταν μιλά ο Κινκλάτζε…

Μια ενδιαφέρουσα  συνέντευξη, στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA, παραχώρησε ο πρώην άσος της Ανόρθωσης , Γκεόρκι Κινκλάτζε, με αφορμή την διεξαγωγή του Σούπερ Καπ Ευρώπης (Μπαρτσελόνα-Σεβίλλη) στη χώρα του την ερχόμενη Παρασκευή. Ο  42χρονος σήμερα «Κίνκυ», υπό την ιδιότητα του πρέσβη της συνάντησης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο γεωργιανό ποδόσφαιρο, τις 2 διαγωνιζόμενες ομάδες αλλά και τον Λιονέλ Μέσι. Το anorthosis24 την απόδωσε στα ελληνικά και σας την μεταφέρει αυτούσια.

Τι σημαίνει για το Γεωργιανό ποδόσφαιρο να φιλοξενεί το Σούπερ Καπ;

-Είναι τεράστια τιμή για ολόκληρη τη χώρα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την UEFA, την κυβέρνηση μας αλλά και την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Γεωργίας για τη φιλοξενία ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι στην πρωτεύουσα μας. Μόνο καλό θα κάνει στη χώρα μας.

Πόσο διαδεδομένο είναι το ποδόσφαιρο στο Τπιλίσι;

-Το Τπιλίσι είναι μια καθαρά ποδοσφαιρική πόλη με απίστευτους φιλάθλους. Χρειάζονται μόλις 10-15 λεπτά να δουν αγωνιζόμενο κάποιο ποδοσφαιριστή για να καταλάβουν αν αυτός έχει την προοπτική να παίξει σε καλό επίπεδο στο μέλλον. Έχουν δει τόσα πολλά παιχνίδια και τόσους ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται που έχουν αποκτήσει μια βαθιά κατανόηση του αθλήματος. Σίγουρα, τα τελευταία χρόνια δεν βιώνουν τα συναισθήματα που ίσως βιώνουν οι οπαδοί στην Αγγλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία νιώθουν κάθε βδομάδα-με εξαίρεση ίσως τα παιχνίδια της Εθνικής μας ομάδας- αλλά τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά στο παρελθόν. Οι οπαδοί στη χώρα μας είναι πολύ παθιασμένοι και το ποδόσφαιρο θα βρίσκεται για πάντα στη κορυφή των προτιμήσεων όσο αφορά τα αθλήματα στη χώρα.

Οι Γεωργιανοί ποδοσφαιριστές που ξεχώριζαν ενώ μεγάλωνες;

-Όλοι οι ποδοσφαιριστές της Δυναμό Τπιλίσι ήταν ήρωες για μας αλλά εγώ πάντα ήθελα να μοιάσω στο Νταβίντ Κιπιάνι. Όταν έγινα ποδοσφαιριστής μεγαλώνοντας, είχα την ευκαιρία να δουλέψω μαζί του στην εθνική ομάδα. Ο Κιπιάνι ήταν σπεσιαλίστας και σαν ποδοσφαιριστής και σαν προπονητής αλλά εγώ τον αγάπησα περισσότερο ως το νο.10. Όσο αφορά την τεχνική και το στυλ του, δεν ήμουν μόνο εγώ που τον λάτρευα αλλά όλη η χώρα. Ποδοσφαιριστές σαν αυτόν σπανίζουν.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας σου, ήσουν γνωστός για τις μαγικές σου ντρίπλες. Η άποψη σου για τον Μέσι και όλα τα μαγικά που κάνει με την μπάλα στα πόδια ποια είναι;

-Άκουσα τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον σε μια συνέντευξη του να αποκαλύπτει ποιους θεωρεί του καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Είπε πως ο Μέσι ανήκει σε μια ξεχωριστή κατηγορία. Προσωπικά, είμαι πολύ μεγάλος φαν του Μαραντόνα αλλά ο Μέσι είναι φαινόμενο. Η απόδοση του σε συλλογικό επίπεδο είναι απίστευτη. Μπορείς να παίξεις καλά για μια σεζόν, άντε δυο, αλλά όχι όλα αυτά τα χρόνια. Έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη από την αρχή…

Η άποψη σου για Μπαρτσελόνα και Σεβίλλη;

-Για συλλόγους σαν και αυτούς η προτεραιότητα είναι τα τρόπαια και η Μπαρτσελόνα ήταν στα καλύτερα της την χρονιά που μας πέρασε. Μου αρέσει ο τρόπος παιχνιδιού τους πάρα πολύ και πραγματικά απολαμβάνω τα παιχνίδια τους.  Η Σεβίλλη, απ’ την άλλη, είναι μια εξίσου πολύ καλή ομάδα. Μια συμπαγής ομάδα. Έχουν κερδίσει 4 Γιουρόπα Λίγκ και έκαναν το Σούπερ Καπ ισπανική υπόθεση. Περιμένω ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι.

Πως είναι να παίζεις στο «Μπόρις  Μπαιχάτζε»; (στάδιο στο οποίο θα διεξαχθεί ο αγώνας)

-Είναι το γήπεδο που μου άρεσε να παίζω πιο πολύ από όλα. Νοσταλγώ τις μέρες που αγωνιζόμουν όταν άλλες ομάδες μπαίνουν στο γήπεδο. Δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσω επ’ ακριβώς τι σημαίνει για μένα.

Ποια είναι η ζωηρότερη ανάμνηση σου από τις μέρες σου ως ποδοσφαιριστής;

-Μάλλον η μέρα που πήρα μεταγραφή για τη Δυναμό Τπιλίσι από τη Μρετέμπι αλλά και όταν υπέγραψα στη Μάντσεστερ Σίτι.

Στο σήμερα, είσαι αθλητικός διευθυντής της Τσκινβάλι, που για πρώτη φορά  στην ιστορία της συμμετείχε στο Γιουρόπα Λίγκ…

-Είμαστε μια νεανική ομάδα και δεν μπορούμε να περιμένουμε και πάρα πολλά τη δεδομένη στιγμή. Παρόλα αυτά, θα μπορούσαμε να περάσουμε τον πρώτο προκριματικό γύρο. Οι ποδοσφαιριστές έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν αλλά δυστυχώς δεν έχουμε τους ποδοσφαιριστές που είχαμε πιο παλιά. Είναι λυπηρό να βλέπεις το ποδόσφαιρο της Γεωργίας να περνά μια τόσο δύσκολη περίοδο αλλά ελπίζω πως θα σταθούμε στα πόδια μας ακόμα και αν πάρει χρόνο.

Ποια είναι η συμβουλή σου για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές στη Γεωργία που προσπαθούν να κάνουν καριέρα;

-Πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις. Ένας ποδοσφαιριστής πρέπει να πηγαίνει στη προπόνηση έχοντας στο νου του μόνο τη προπόνηση και το παιχνίδι. Φυσικά χρειάζεσαι και τις κατάλληλες συνθήκες. Ταλέντα στη Γεωργία υπάρχουν πάρα πολλά και αρκετά από αυτά έχουν το πακέτο που χρειάζεται για να παίξουν ποδόσφαιρο, απλά χρειάζεται να αναπτύξουν εκείνες τις πτυχές του παιχνιδιού που στο τέλος της μέρας θα τους οδηγήσουν στο κορυφαίο επίπεδο.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ