Γιατί Ανόρθωση σημαίνει σχιζοφρένεια!

Τον 20ό αιώνα ο Σίγκμουντ Φρόιντ και ο Καρλ Γιούνγκ διατύπωσαν κάποιες επαναστατικές μελέτες πάνω στη ψυχιατρική.Συγκεκριμένα, ασχολήθηκαν συστηματικά με το κομμάτι των νευρώσεων, ψυχικών κυριότερα, παρουσιάζοντας ριζοσπαστικές ιδέες σχετικά με την έννοια και την προέλευση της σχιζοφρένειας. Ετυμολογικά η σχιζοφρένεια προέρχεται από τα δύο συνθετικά: “το σχίζειν”, δηλαδή ο διαχωρισμός και “το φρένο”, δηλαδή η λογική. Την ερμηνεία του παραλληλισμού την αφήνω στη διακριτική σας ευχέρεια…

Έτσι λοιπόν φτάνουμε στο ξημέρωμα Κυριακής. Μυρωδιά Κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζιού, κάτι από Βαρωσίωτικη κουζίνα, με ραδιόφωνο, μουσική, “Κανείς εδώ δεν τραγουδά” που έλεγε κι ο Νικόλας ο Παπάζογλου και λίγο Ανόρθωση ρε γαμώτο γιατί είναι μια από αυτές τις Κυριακές.

Τις παλιές, εκείνες τις cult εποχές που δεν είχα την τύχη να ζήσω. Αλλά μ’ αρέσει το «ΠΑΠ» ούτως ή άλλως. Ακόμα κι από google map ή google earth την ίδια εικόνα μου βγάζει. Ένα μέρος που φιλοξενεί το νόστο και το παράπονο, το μαράζι της προσφυγιάς των Αμμοχωστιανών. 10,000, επίσημα, καθίσματα που έχουν σαν στάμπα τη ρετσινιά της ιστορίας, του ξεριζωμού. Και ανάθεμά με, δε θα ξεχάσω ποτέ το πρώτο παιχνίδι που είδα στο Ναό. Κι ας χάσαμε. Ε και; Ανόρθωση είσαι αφού. Αυτό θυμάμαι. Κι από το θείο μου κι από τον πατέρα μου. Αυτό το μαγκιώρικο και πλέον νοσταλγικό: «Ανόρθωση Αμμόχωστος Επιστροφή». Γιατί Ανόρθωση δεν έγινα για να τη μετράω πόσο πιο μεγάλη την έχω από τον άλλο, ούτε για να κορδώνομαι σα ξιπασμένος-αλαζόνας παρταόλας, ούτε για να νιώσω το αίσθημα του νικητή. Συνέδεσα την ιδέα της Ανόρθωσης με έννοιες όπως περηφάνια, πίστη κι ελπίδα για καλύτερες πατρίδες.

Οι εποχές αλλάζουν, η φανέλα το ίδιο βαριά.

Καλή επιτυχία Ανορθωσάρα μου!!

Fire Phoenix

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ