Τέλος Στην Ανοχή Του Κόσμου Της Ανόρθωσης

Επιστολή στο Anorthosis24 – Οι επιστολές που δημοσιεύονται αντιπροσωπεύουν τις προσωπικές απόψεις των συγγραφέων τους και όχι κατ’ ανάγκην του Anorthosis24. Στείλτε μας κι εσείς τη δική σας επιστολή, στο [email protected].

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η ομάδα και το σωματείο της Ανόρθωσης τα τελευταία χρόνια από τα αρμόδια όργανα του Κυπριακού ποδοσφαίρου, αλλά επίσης και για την ανοχή και αδιαφορία που επιδεικνύεται σε αυτή την κατάσταση, από όλους όσους κατέχουν θέσεις και αξιώματα και προέρχονται από την επαρχία Αμμοχώστου. Εξ’ όσων διαφαίνεται,μοναδικός σκοπός των θεσμικών αυτών οργάνων είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κακομαθημένων παιδιών μιας συγκεκριμένης ομάδας και η συντήρηση ενός κατεστημένου που σκοπό έχει να χαρίζει τίτλους και χρήματα μόνο σε αυτούς.

Η Ανόρθωσις Αμμοχώστου είναι ένα Σωματείο που πρωτοστάτησε στους Εθνικούς αγώνες προσφέροντας ως θυσία τα παιδιά της και την ίδια την ύπαρξη της ξεκινώντας από τους Βαλκανικούς πολέμους, συνεχίζοντας στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου και καταλήγοντας στον Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος Εθνικοαπαλευθερωτικό αγώνα 1955-59 όπου εκεί στην πιο ένδοξη στιγμή της ιστορίας της, αποτέλεσε το προπύργιο των αμούστακων παιδιών που τα έβαλαν με ολόκληρη αυτοκρατορία και της επέφεραν ισχυρά πλήγματα. Γρηγόρης Αυξεντίου (Ζήδρος), Κυριάκος Μάτσης και Πετράκης Γιάλλουρος ήταν μερικά από τα βλαστάρια της Ανόρθωσης που έδωσαν το αίμα τους για την πολυπόθητη Ένωση.

Αυτή η στάση δεν άρεσε στον κατακτητή και το 1958 ανατινάσσεται το οίκημα της Ανόρθωσης μετά από εντολή του τότε κυβερνήτη. «Πλανάσθε. Το Πνεύμα της Ανορθώσεως δεν πτοάται, δεν καταστρέφεται. Και η ωραία μας Ανόρθωσις ως ο Φοίνιξ, αενάως αναγεννάται. Δια να συνεχίσει την ιστορικήν και μεγάλην πορεία της».Αυτή ήταν η απάντηση του τότε προέδρου μας Αναστάσιου Οικονομίδη. Η Ανόρθωσις επίσης διέγραψε λαμπρή πορεία στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της χώρας με την μαντολινάτα και την φιλαρμονική του Σωματείου.

Σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Ανόρθωσης αποτέλεσαν επίσης:

  • Η αποστολή ευχαριστήριας επιστολής από τον πρωθυπουργό της Ελλάδος Ελευθέριο Βενιζέλο για έρανο που διενήργησε η Ανόρθωση υπέρ του Ελληνικού Έθνους.
  • Τα Οκτωβριανά του 1931 και το κλείσιμο του Σωματείου από τον Άγγλο κατακτητή το 1932.
  • Ο τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Λεόντιος, επιδίδει τους αργυρούς αρραβώνες σε όσους είχαν προσφέρει τους χρυσούς αρραβώνες τους για ανάγκες του Έθνους, στον έρανο που είχε διενεργηθεί στην Κύπρο.

Ακολουθεί η τουρκική εισβολή και ο δρόμος της προσφυγιάς. Ο κόσμος μας έχει σαν φάρο την Ανόρθωση η οποία δεν λυγίζει και ξανακτίζεται μέσα από τις στάχτες της με μεγάλες θυσίες. Μεγαλουργεί και κερδίζει τον σεβασμό τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Η Ανόρθωση αποτέλεσε όπλο στα χέρια των εκάστοτε πολιτικών και κυβερνώντων για την γνωστοποίηση του Κυπριακού προβλήματος στην Ευρώπη και κατ`επέκταση σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέσα από τα ευρωπαϊκά της παιχνίδια, σε μια εποχή που το διαδίκτυο δεν ήταν διαδεδομένο και η τουρκική προπαγάνδα μεσουρανούσε στην Ευρώπη, η Ανόρθωση κοινοποιούσε σε ολόκληρο το Δυτικό κόσμο τα δίκαια του λαού μας, το πρόβλημα των αγνοουμένων και τις τραγικές συνέπειες της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.

Σίγουρα η κυπριακή κοινωνία έχασε τα ιδανικά και τις αξίες των προηγούμενων ετών λόγω της οικονομικής κυρίως ανάπτυξης. Εξελίχθηκε σε μια κοινωνία των κλεφτών, της διαπλοκής και του οικονομικού συμφέροντος. Μέσα σε μια τέτοια κοινωνία δεν χωρούν πλέον σωματεία με έντονη εθνική και κοινωνική δραστηριότητα όπως η Ανόρθωσις. Δεν μπορεί λοιπόν ένα Σωματείο με τόση έντονη προσφορά στα κοινά να αντιμετωπίζεται κατά αυτό τον τρόπο για χάρη πάντα μιας συγκεκριμενης ομάδας που ελέγχει ολόκληρο το κατεστημένο του κυπριακού ποδοσφαίρου:

  • Μόνιμη εύνοια από την διαιτησία.
  •  Όλες οι μεγάλες φάσεις που κρίνουν τίτλους να είναι υπέρ τους.
  • Εύνοια στις μικρές φάσεις ενός αγώνα όπως είναι τα εύκολα φάουλ, οι εύκολες κίτρινες κάρτες προς τον αντίπαλο και οι εξόφθαλμες κίτρινες κάρτες εναντίον τους που σπάνια δίνονται. Αυτό είναι το μεγάλο όπλο τους και νομίζουν ότι δεν τους βλέπουμε. Μπορεί να σπάσουν τα νεύρα του αντιπάλου τους με προκλητική διαιτησία στις μικρές φάσεις και να απουσιάζει η μεγάλη φάση που προκαλεί εντύπωση. Όταν όμως χρειαστεί πέφτουν οι μάσκες και ανακαλύπτουν πέναλτι και άλλα παρόμοια.
  • Έλεγχος κατά μεγάλο ποσοστό όλων των θεσμικών οργάνων της Κυπριακου Ποδοσφαιρου.
  • Κλεμμένους τίτλους από άλλες ομάδες με ανύπαρκτα πέναλτυ ή οφσάιντ.
  • Δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αποβολή δικού τους παίκτη.
  •  Χειραγώγηση των Μ.Μ.Ε. και των δημοσιογράφων. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι είτε λειτουργούν μεροληπτικά υπέρ τους, είτε είναι με το μαχαίρι στο λαιμό αφού όλοι γνωρίζουμε ποιοι είναι οι προϊστάμενοι στις γνωστές αθλητικές εφημερίδες και στους αθλητικούς σταθμούς (κανάλια) της χώρας. Αρκούνται σε γενικόλογα σχόλια και στην γνωστή πλέον καραμέλα «όλες οι μεγάλες ομάδες ευνοούνται». Ναι, είναι αλήθεια ότι ευνοούνται και οι υπόλοιποι όταν βγουν εκτός τροχιάς τίτλου ή όταν δεν θίγονται τα συμφέροντα των κακομαθημένων. Ευνοούνται σε κάποιες φάσεις απλά για να έχουν να λένε και οι υπόλοιποι ότι η εύνοια είναι ισομερής. Οι δημοσιογράφοι τεχνηέντως στρογγυλοποιούν και «κονταίνουν» τις εξόφθαλμες φάσεις για να τις φέρουν στα μέτρα των φάσεων των υπολοίπων ομάδων που είναι ανύπαρκτες συγκριτικά με αυτές των κακομαθημένων. Γελάει ο κόσμος και οι αθλητικογράφοι στην Κύπρο σφυρίζουν αδιάφορα και κάνουν πως δεν βλέπουν υποβαθμίζοντας τις γελοιότητες. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι όταν τους ζητηθεί να εκφράσουν άποψη για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, μια χαρά τα καταφέρνουν. Για την Κύπρο όμως επικρατεί «ΟΜΕΡΤΑ» και η προπαγάνδα καλά κρατεί.

Φυσικά όλα τα πιο πάνω με την σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας μιας πολιτικης παράταξης του τόπου, αφού είναι γνωστές η σχέσεις αυτης και των στελεχων της με τα αρμόδια όργανα του ποδοσφαίρου μας. Και τα εξ Αμμοχώστου στελέχη της συγκεκριμένης παράταξης ουδόλως ασχολήθηκαν ζεστά με το εν λόγω ζήτημα, παρόλο που έχουν την ευχέρεια από τη δική τους θέση να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους.

Όμως, πρέπει να γνωρίζουν ότι ο κόσμος της ομάδας ξύπνησε και παρακολουθεί την απαθή στάση τους.

Σε όλα αυτά εσείς ως συμβούλιο θα πρέπει να δράσετε πιο αποφασιστικά και με περισσότερη τόλμη. Όπως επιλαμβάνεστε με επιτυχία τα υπόλοιπα θέματα της ομάδας, θα θέλαμε να δείτε και αυτό το θέμα με μεγαλύτερη θέρμη. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε και εσείς οι ίδιοι, η Ανόρθωση είναι ένα σημαντικό κομμάτι για τον κόσμο της το οποιο διαφυλαττει ως κορην οφθαλμου. Είναι ο φάρος της ζωής μας και περικλείονται όλες οι αξίες και τα ιδανικά μας.

Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την ΙΣΟΝΟΜΙΑ. Δεν θέλουμε την εύνοια κανενός. Μόνο τον σεβασμό και να σταματήσει επιτέλους η «Χούντα» του κατεστημενου και της κλεψιάς. Η δύναμη της Ανόρθωσης είναι ο κόσμος της και ο κόσμος αυτός έχει φτάσει στα όρια του με αυτά που βλέπει να γίνονται. Μπορεί να είμαστε σε αυτή τη θέση από δικά μας λάθη αλλά η περηφάνια μας δεν καταρρακώθηκε ακόμα. Πολλά είναι τα παιχνίδια της φετινής περιόδου στα οποία αδικηθήκαμε κατάφορα και τα τελευταία γεγονότα είναι απλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε ένα αλαλούμ ευνοιοκρατίας που επικρατεί υπέρ μόνο μιας ομάδας εδω και αρκετά χρόνια και εις βάρος της ομάδα μας, η οποία κατά τα άλλα σημειώνει φιλότιμη και αξιόλογη προσπάθεια κατά τη φετινή περίοδο. Ο κόσμος θυσιάζεται για αυτή την ομάδα και δεν τον λυγίζουν τέτοιες συμπεριφορές. Παραπάνω τον πεισμώνουν και τον δυναμώνουν.

Οι αγανακτισμένοι οπαδοί και φίλοι της ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ