Ο μεταγραφικός σχεδιασμός

Πλησιάζει το τέλος της αγωνιστικής περιόδου και εν μέσω σημαντικών αγώνων θα πρέπει σιγά – σιγά να ριχθούν κλεφτές ματιές στον μεταγραφικό σχεδιασμό της επόμενης ποδοσφαιρικής χρονιάς.

Επισήμως το στάτους με τους Ολλανδούς μπορεί να μην ξεκαθάρισε αλλά όλα δείχνουν ότι η Ανόρθωση θα πορευτεί με τους Τετ φαν Λιούεν και Αντρέ Πάους για τα επόμενα δυο χρόνια, όσο ακριβώς προνοούσε το τριετές πλάνο της διοίκησης Χρήστου Πουλλαΐδη.

Παραλείψεις και λάθη έγιναν στον σχεδιασμό της περασμένης χρονιάς. Άλλωστε αν ήταν όλα τέλεια, τώρα θα πανηγυρίζαμε το τίτλο αφού οι ομάδες που τον διεκδικούν, αυτές με τετραπλάσιο προϋπολογισμό, έδειξαν πολλές αδυναμίες και τρωτά σημεία καθ΄όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος.

Τα λάθη του περσινού προγραμματισμού δεν αφορούσαν αποκλειστικά τον Λιούεν αφού η διοίκηση ήταν δεσμευμένη με ψηλά και μακροχρόνια συμβόλαια ποδοσφαιριστών που έπρεπε να τα κρατήσει για να μπορεί να τα μειώσει. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν τους Άντιτς, Βαλβέρδ και Βέγκα ενώ εκεί που ελέγχεται ο Τετ Φαν Λιούεν είναι στην περίπτωση του Γκονζάλο Γκαρσία, στην απογοήτευση της χρονιάς. Αναμφισβήτητα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, τα λάθη μειώθηκαν αισθητά και αυτό είχε θετικό αντίκτυπο στον κόσμο.

Ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι την περίοδο 2012-2013 που η «Κυρία» πρωταγωνιστούσε, ο μέσος όρος των συμβολαίων ήταν οι €160000 με το μπάτζετ να υπερβαίνει τα €10εκ ενώ την περσινή χρονιά με τις 18 ήττες σε σύνολο 36 αγώνων (12Ν, 6Ι, 18Η) το μπάτζετ ήταν μεγαλύτερο από αυτό της φετινής περιόδου. Εδώ είναι το κέρδος από τον Τετ Φαν Λιούεν που αν εξαιρέσουμε την περίπτωση Γκαρσία έδωσε στους νεοφερμένους συμβόλαια ανάλογα της ποδοσφαιρικής τους αξίας.

paus lueween

Έτσι λοιπόν, ενόψει της νέας μεταγραφικής περιόδου η Ανόρθωση καλείται να αποφύγει ή αν μη τι άλλο να περιορίσει τα λάθη τα περσινά. Αναμονές τύπου Τονούτσι, μεταγραφές της τελευταίας στιγμής όπως οι Χόλκερσον και Καμίνσκι, εμμονές σε ποδοσφαιριστές σαν τον Γκαρσία επιβάλλεται να αποφευχθούν.

Επιβάλλεται από την άλλη να γίνει ένα καλό ξεκαθάρισμα στο ρόστερ. Ένα ρόστερ που περιείχε 3 μη γηγενής τερματοφύλακες την ώρα που θα έπρεπε να είχε μόνο τον Καμίνσκι και ένα καλό Κύπριο κήπερ. Με την κίνηση αυτή αυτόματα αδειάζουν 2 θέσεις που θα μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα.

Με τα σημερινά δεδομένα και βάσει της λογικής που θέλει τους Άντιτς, Βαλβέρδ και Ιακοβένκο να αποχωρούν, η Ανόρθωση χρειάζεται ενίσχυση με 2 κεντρικούς αμυντικούς, ένα ποδοσφαιριστή που να αγωνίζεται και στα 2 άκρα της άμυνας, ένα δεκάρι, ένα καθαρόαιμο επιθετικό και ένα κόφτη.

Επί της ουσίας η Ανόρθωση πρέπει να κινηθεί στους πιο κάτω άξονες:
Αποδέσμευση αυτών που δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα
Γρήγορος προγραμματισμός
Παραμονή του βασικού κορμού της ομάδας
Ποιοτική ενίσχυση με 6 ουσιώδεις προσθήκες
Διατήρηση του οικονομικού πλάνου και των ισορροπιών

Έτσι η «Κυρία» θα ατενίζει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον αφού την επόμενη χρονιά, οι ποδοσφαιριστές θα έχουν την απαραίτητη ομοιογένεια που στα πρώτα παιχνίδια της χρονιάς στοίχισε, θα έχουν τις απαραίτητες εμπειρίες κάτι που ήταν ιδιαίτερα φανερό σε κάποια σημεία των μεγάλων παιχνιδιών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ