Money Rules…

Επιστολή στο Anorthosis24 – Οι επιστολές που δημοσιεύονται αντιπροσωπεύουν τις προσωπικές απόψεις των συγγραφέων τους και όχι κατ’ ανάγκην του Anorthosis24. Στείλτε μας κι εσείς τη δική σας επιστολή, στο [email protected].

 

Ένα από τα κυριότερα ζητήματα, εάν όχι το κυριότερο, που έθεσε η νέα διοίκηση Πουλλαίδη , ήταν η οικονομική εξυγίανση και αυτό γιατί οι προηγούμενες διοικήσεις με τους λάθος ή «άσχετους» χειρισμούς είχαν φέρει την ομάδα προ των πυλών της ολικής κατάρρευσης. Οι «ασχήμιες» του παρελθόντος όμως δεν είναι το θέμα μου. Αυτό που θέλω να μεταφέρω είναι οι κινήσεις που έκανε η νέα διοίκηση σε σχέση με τα οικονομικά θέματα πάντοτε στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης, διαφάνειας και σεβασμό προς τον «πελάτη» (σε εισαγωγικά το «πελάτης» με την καλή έννοια εννοώντας φυσικά τον φίλαθλο και θα το εξηγήσω πιο κάτω).

Καταρχήν ας συμφωνήσουμε στο εξής: Η στυγνή πραγματικότητα, άσχετο με το πώς το βλέπουν ορισμένοι συναισθηματικά φορτισμένοι οπαδοί και φίλοι, λέει ότι το ποδόσφαιρο είναι προϊόν «product” και σαν προϊόν είναι εμπορεύσιμο και μάλιστα πολύ. Αν υπάρχει κάποιος που διαφωνεί τότε ας με συγχωρεί αλλά ζει σε άλλο πλανήτη. Σε αυτό ακριβώς το σημείο υπάρχει η σχέση «product and customer”.  Οποιοσδήποτε καλός μάνατζερ (Πουλλαίδης) οφείλει έξω από συναισθηματισμούς και αντικρίζοντας την ωμή πραγματικότητα να το γνωρίζει αυτό και αυτό ο πρόεδρος μέσα από την εμπειρία του, το ξέρει πάρα πολύ καλά. Μέσα από ένα καταρχήν τριετές πλάνο αλλά και ένα μακροπρόθεσμο πλάνο 2020 έχει βάλει τις βάσεις για μια δυνατή ομάδα αλλά το πιο σημαντικό οικονομικά βιώσιμη και ανεξάρτητη.

Έχει κάνει αρκετά καλές κινήσεις όπως διακανονισμό αποπληρωμής πιστωτών, ποδοσφαιριστών κλπ, μείωση του προϋπολογισμού της ομάδας αλλά με ανταγωνιστικό ρόστερ,  αύξηση εσόδων, ειδικά στα τηλεοπτικά η κίνηση του με την ΚΟΠ TV ήταν για σεμινάριο Business Management για μεταπτυχιακό, απόλυτα νόμιμη με την ομάδα σαφώς διπλά κερδισμένη. (Ορισμένοι θα πούνε ότι αυτή την κίνηση την πληρώνουμε σε άσχημες διαιτησίες και εγώ θα τους έλεγα ότι τις άσχημες διαιτησίες θα τις είχαμε έτσι και αλλιώς γιατί δεν θέλουν την ΑΝΟ μέσα στα πόδια τους έτσι και αλλιώς)

Η αξιοποίηση του σταδίου η και μεμονωμένων χώρων μέσω χορηγών όπως η μπουτίκ  αλλά κυρίως η αναβάθμιση ολόκληρου του συγκροτήματος για να μπορεί να φιλοξενεί αγώνες Champions League και Europa League  είναι παραπάνω από επιβεβλημένη. Ας μην ξεχνάμε τα έσοδα που προέκυψαν πέρσι όταν είχε ενοικιαστεί το γήπεδο σε ομάδες για τις ευρωπαϊκές τους διοργανώσεις και σκεφτείτε μόνο να μπορούσε να φιλοξενήσει και αγώνες Champions και Europa League. Σε ανύποπτο χρόνο πέρσι, λέγαμε  με κάποιους φίλους μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι ίσως να είναι περισσότερα τα χρήματα που πήρε η ομάδα με την παραχώρηση του γηπέδου σε διάφορες ομάδες από όλα τα λεφτά που πήρε λαμβάνοντας μέρος στην Ευρώπη μετά το 2008 συμπεριλαμβανομένου και των χρηματικών τιμωριών. Ναι το Παπαδόπουλος μπορεί και πρέπει να φιλοξενεί τέτοιους αγώνες, όχι μόνο για την ομάδα μας αλλά και για άλλες που θα το ζητήσουν. Διάβαζα ότι ο Απόλλωνας το έχει ζητήσει για τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις φέτος, διάβασα όμως και κάποια σχόλια φίλων που είναι αντίθετα με την παραχώρηση του γηπέδου. Δικαίωμα τους αλλά διαφωνώ πλήρως. Όλα τα έσοδα είναι καλοδεχούμενα ειδικά σε τέτοιες εποχές. Θυμηθείτε “product and customer”

Η αναβάθμιση των ακαδημιών και η αναδείξη ποδοσφαιριστών μέσα από αυτές ή η απόκτηση ποδοσφαιριστών σε μικρή ηλικία με στόχο την πώληση τους στο μέλλον με σημαντικά έσοδα για την ομάδα ήταν ένα από τα πλάνα που με ευχαρίστηση είδαμε όλοι μας να υαλοποιούνται σιγά σιγά. Ποιος δεν χαίρεται όταν βλέπει στον πίνακα των σκόρερ τον «αμούστακο» Μακρή να φιγουράρει με 10 γκολ, ποιος δεν χαίρεται όταν βλέπει το πάθος και την εξυπνάδα του πολυθεσίτη Λαίφη, αλλά και τα ξένα νεαρά παιδιά να μας βγάζουν ασπροπρόσωπους σχεδόν κάθε εβδομάδα και δικαίως να παίρνουν το χειροκρότημα του κόσμου είτε προέρχονται από νίκη είτε ήττα. Ο κόσμος ξέρει να εκτιμά και χειροκροτεί την προσπάθεια και το σθένος, και αυτά τα παιδιά εκτός από αστείρευτο ταλέντο έχουν και κίνητρο και ενθουσιασμό. Όλοι λυπηθήκαμε όταν έφευγε ο Λαβόρδε γιατί χάναμε ένα πολύ ποιοτικό παίχτη που μπορούσε στη μέρα του να σηκώσει την ομάδα στους ώμους του όμως χαρήκαμε και για τα χρήματα που πήρε τότε η ομάδα. Από όλες τις μεγάλες ομάδες της Κύπρου μπορώ να πω ότι είμαστε η μόνη ομάδα που το μέλλον μας δεν είναι ζοφερό. Ας πάρουμε για λίγο την Ομόνοια. Για σκοπούς παραδείγματος, έκανε πέρσι ο Καϊάφας 20 μεταγραφές και μετά αποφάσισε να φέρει τεχνικό διευθυντή που τελικά έφυγε και αυτός. Έχει ένα ρόστερ με μεγάλο μέσο όρο ηλικίας που σίγουρα θα αλλάξει σχεδόν κατά τα 4/5 με την νέα χρονιά. Και η ερώτηση καθώς και η απάντηση είναι αυτονόητη. Ποιας ομάδας από τις δύο προδιαγράφεται το μέλλον της καλύτερα?

Αυτά και μ’ αυτά καταλήγω στο αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα ότι,  αντίθετα με συναισθηματισμούς και άλλες ιδιομορφίες η ιδιαιτερότητες όλοι πρέπει να μείνουμε κοντά στην ομάδα, να την στηρίξουμε οικονομικά, να στηρίξουμε το εξαγγελθέν πρόγραμμα της διοίκησης να αναπνεύσει η ομάδα οικονομικά γιατί  άσχετα με το τι σκεφτόμαστε εμείς μια καλή διοίκηση πρέπει να αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο σαν προϊόν και ναι MONEY RULES αυτή είναι η πραγματικότητα, και τότε θα δούμε μια άλλη Ανόρθωση, αυτή που όλοι ονειρευόμαστε!

Ίσως κάποια από αυτά που λέω να ενοχλήσουν ορισμένους αλλά αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και αυτός είναι ένας από τους λόγους που υποστηρίζω το πλάνο της διοίκηση Πουλλαίδη.

Πάντα φιλικά.

Blue_Knight

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ