Τι έκανες πέρσι και τι φέτος; (ατομική ανασκόπηση)

Βαδίζουμε πρόσω ολοταχώς στην πρώτη αγωνιστική της ΄Β φάσης του πρωταθλήματος και έτσι αξίζει να δούμε και να συγκρίνουμε την πορεία των ποδοσφαιριστών της Ανόρθωσης – παλιούς και νέους – σε σχέση με το περσινή χρονιά. Ποιά στατιστικά κατέγραψαν, ποιοι ανέβηκαν και ποιοι έχουν πτωτική πορεία. Όλα αυτά στην ατομική ανασκόπηση του κάθε ποδοσφαιριστή της «Μεγάλης Κυρίας» από το anorthosis24.net

tomas

Τόμας Καμίνσκι: Ο Βέλγος πορτιέρο τρέλανε κόσμο στην Ανόρθωση μιας και κανένας δεν πίστευε ότι ο 21χρονος – πέρσι – θα μπορούσε να καλύψει άνετα μια τόσο νευραλγική θέση. Αυτός αντιθέτως υπερκάλυψε την θέση και τις προσδοκίες του κόσμου όντας ως ο βασικός τερματοφύλακας της Ανόρθωσης. Φέτος μέτρησε 19 συμμετοχές ενώ την περσινή σεζόν στη Άντερλεχτ είχε μόλις 2. Αν όλα πάνε κατ΄ευχήν και ο ποδοσφαιριστής συνεχίσει να υπερασπίζεται ανελλιπώς την εστία της ομάδας σε πρωτάθλημα και κύπελλο, τότε με τα εναπομείναντα 11 – τουλάχιστον – παιχνίδια, σπάζει το φράγμα των 30 συμμετοχών που κατέγραψε το 2010 σε ηλικία μόλις 18 ετών όταν ήταν ο βασικός τερματοφύλακας της OH LEUVEN ομάδας της Pro league κατηγορίας του Βελγίου.

Μάριο Ντάνιελ Βέγκα: Με την ανακοίνωση της επέκτασης του συμβολαίου του και με την παρουσία των Βαλβέρδ – Κωνσταντίνου – Τέκια όλοι πίστευαν ότι ο «Ιντιάνος» θα είναι ο βασικός κήπερ της περιόδου. Η κάθοδος του Καμίνσκι – κίνηση ματ από τον Λίουεν – περιθωριοποίησε τον Βέγκα που πέρσι είχε 14 συμμετοχές με την Ανόρθωση και φέτος μόλις 1. Σε περίπτωση που δε, παραμείνει ο Βέλγος στο «Παπαδόπουλος» δεν θα ξενίζει τυχόν αποδέσμευση του μη γηγενή ποδοσφαιριστή.

Γαβριήλ Κωνσταντίνου: Μια συμμετοχή μόλις φέτος – στον επαναληπτικό αγώνα κυπέλλου – φέτος για τον αναπληρωματικό τερματοφύλακα της Ανόρθωσης Κωνσταντίνου. Την περσινή χρονιά αγωνίσθηκε σε 3 παιχνίδια.

Άλπερτ Σερράν Πόλο: Αποκτήθηκε για να είναι ο στυλοβάτης της αμυντικής γραμμής. Μέχρι και τον πρώτο τραυματισμό του, τα πήγαινε αρκετά καλά αφού είχε 9 συμμετοχές και ένα γκολ. Την περσινή χρονιά και ενώ βρισκόταν στην Σεγούντα Ντιβιζιόν της Ισπανίας είχε καταγράψει 14 συμμετοχές. Αν επανέλθει άμεσα από τον τραυματισμό του, έχει την δυνατότητα να διεκδικήσει καλύτερα στατιστικά από την περσινή χρονιά αλλά κυρίως να δώσει βοήθειες στην ομάδα.

Μάρκους Χόλκερσον: Διανύει μια πολύ καλή σεζόν για αυτόν με την Ανόρθωση. Ο πρώην συμπαίχτης του Τιερί Ανρί στην Νέα Υόρκη φέτος μέτρησε 21 συμμετοχές σε σχέση με τις 5 συνολικά που κατέγραψε πέρσι σε Γουΐκαν και Χέλσινμποργκ. Η πιο «γεμάτη του χρονιά» ήταν με τη Νέα Υόρκη ΡΠ το 2013 όταν και κατέγραψε 35 συμμετοχές. Μαζί με το Μάκο και ενίοτε με τον Λαΐφη συνέδεσαν ένα απροσπέλαστο αμυντικό τρίο εκεί που θεωρούσαν όλοι λόγω και της ταχύτητας του θα αντιμετώπιζε προβλήματα. Παίζει περισσότερο με το μυαλό, ενώ το ύψος του τον βοηθά στο να αναχαιτίζει με ευκολία τις μπαλιές του αέρα.

Δημήτρης Οικονόμου: Πτωτική τάση παρουσιάζει ο νεαρός Κύπριος αμυντικός από το Παραλίμνι. Πέρσι αγωνίστηκε σε 10 παιχνίδια ενώ φέτος κατέγραψε μόλις 3 συμμετοχές.

nuhu

Ράζακ Νούχου: Ένας από τους ποδοσφαιριστές που παρουσίασαν ίσως την μεγαλύτερη εξέλιξη και πρόοδο σε σχέση με την περσινή τους παρουσία, γενικά στο πρωτάθλημα. Στο πρώτο εξάμηνο της ποδοσφαιρικής σεζόν 2013-2014 βρισκόταν στην Στρομγκοσέτ Νορβηγίας και στο δεύτερο στον Απόλλων Λεμεσού καταγράφοντας από 5 συμμετοχές σε κάθε ομάδα και συνολικά 10 σε ένα χρόνο. Φέτος τις 10 περσινές συμμετοχές τις κάλυψε στις 10 πρώτες αγωνιστικές και ήδη κατέγραψε μέχρι σήμερα 22 συμμετοχές με μόλις μια παύση όταν και τέθηκε εκτός λόγω καρτών. Ρεκόρ καριέρας κατέγραψε την σεζόν 2012-2013 στην Νορβηγία και πάλι με την Στρομγκοσέτ όταν αγωνίστηκε για 25 παιχνίδια. Λογικών εχόντων των πραγμάτων, το προαναφερόμενο ρεκόρ του Γκανέζου θα σπάσει σε λίγες μέρες.

Ιάσονας Δημητρίου: Βρίσκεται στην ομάδα από πέρσι αλλά φέτος κάνει την πιο μεστή του χρονιά. Αυτή τη περίοδο αγωνίστηκε περισσότερο χρόνο αν και υπολείπεται ακόμη 2 συμμετοχές για να ισοφαρίσει την περσινή του επίδοση που σταμάτησε στις 19 συμμετοχές. Διανύει και αυτός μια πολύ καλή σεζόν με τα χρώματα της «Κυρίας» αφού στα περισσότερα παιχνίδια η απόδοσή του κρινόταν ως σημαντική.

Μάρκο Άντιτς: Βρίσκεται στην Ανόρθωση περισσότερο λόγω συμβολαίου με το οποίο δεσμεύεται ενώ παρουσιάζει μεγάλη πτώση σε σχέση με τις συμμετοχές του τις προηγούμενες χρονιές. Μόλις 4 φορές χρησιμοποιήθηκε από τον Αντρέ Πάους ενώ πέρσι κατέγραψε 28 συμμετοχές. Αυτό από μόνο του καταμαρτυρεί ότι το καλοκαίρι θα κουνήσει μαντήλι.

Γρηγόρης Μάκος: Διανύει μια πολύ καλή ποδοσφαιρικά περίοδο και αγωνιστικά – σε σχέση πάντοτε με πέρσι – είναι άλλος ποδοσφαιριστής. Με το περσινό «έκτρωμα» κανείς δεν μπορεί να αδικήσει το Γρηγόρη. Φέτος που η Ανόρθωση έγινε ομάδα, ο Ελλαδίτης είναι μπροστάρης της προσπάθειας. Χρειάζεται ακόμηο οχτώ 90λεπτα για να σπάσει το φράγμα των συνεχόμενων λεπτών της καριέρας του. Αγωνίστηκε με την ίδια επιτυχία τόσο στη θέση του αμυντικού χαφ όσο και σε αυτή του κεντρικού αμυντικού.

Ιράκλι Μαϊσουράντζε: Από τα «χωράφια» της Μάλτας… στα σαλόνια της 1ης κατηγορίας Κύπρου. Η πρώτη μεταγραφή του Τετ Φαν Λιούεν που έφερε το προσωνύμιο «σκυλί». Πλήρεις δικαίωση του Ολλανδού. Ο Γεωργιανός δυναμικός μέσος αγωνίστηκε σε 18 παιχνίδια με την φανέλα της Ανόρθωσης σε σχέση με τα συνολικά 28 που κατέγραψε την περσινή χρονιά. Διακρίνεται για τα απίστευτα του «πνευμόνια» και τα ασταμάτητα του τρεξίματα. Μια σκούπα στο χώρο του κέντρου, ο παίκτης που κάνει την βρώμικη δουλειά. Το θετικό είναι ότι δεσμεύεται με ακόμη ένα χρόνο συμβόλαιο.

Γκιόργκι Αμπουρχάνια: Στον πρώτο αγώνα κυπέλου με το ΑΠΟΕΛ ισοφάρισε την καλύτερη του επίδοση σε συμμετοχές που ήτο 21 και τις κατέγραψε την περσινή χρονιά. Καμία σχέση όμως με τα αγωνιστικά λεπτά αφού φέτος έχει περισσότερρα από τα διπλάσια απόρροια της χρησιμότητας του στο χώρο του κέντρου. Στην Ανόρθωση θα παραμείνει και του χρόνου φτάνει να δώσει το «ΟΚ» ο Τετ Φαν Λιούεν ο οποίος πιστεύει πολύ στον ποδοσφαιριστή.

laifisanorthosis24

Κωνσταντίνος Λαΐφης: Ίσως το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της Ανόρθωσης σήμερα, ο παίκτης … «πασπαρτού», ο ποδοσφαιριστής που στο μαρκάρισμα των πρώτων σκόρερ του πρωταθλήματος, τους έπιασε και την ταυτότητα, πέραν από το γεγονός ότι ουδείς δεν σκόραρε. Προέρχεται από μια φουλ σεζόν σε Ανόρθωση και ΑΛΚΗ όπου σε 25 παιχνίδια αγωνίστηκε 2175 λεπτά και ως εκ τούτου χρειάζεται ακόμη 7 παιχνίδια την φετινή σεζόν για να πραγματοποιήσει την καλύτερή του από όλες τις πλευρές. Αγωνιστική παρουσία, προσφορά και συμμετοχές.

Χρίστος Μαραγκός: Μπορεί φέτος να κατέγραψε περισσότερες συμμετοχές αλλά πέρσι αγωνίστηκε σε περισσότερα λεπτά. Φέτος ο «αρχηγός» αγωνίστηκε σε 16 παιχνίδια εν αντιθέσει με τα 10 της περσινής χρονιάς. Όμως πέρσι είχε πιο «γεμάτη» χρονιά αφού ο χρόνος που αγωνίστηκε σε αυτά τα 10 παιχνίδια ήταν περισσότερος. Αναμφισβήτητα μιλάμε για χαμηλά στατιστικά για ποδοσφαιριστή της αξίας και της εμβέλειας του Μαραγκού.

Γκονζάλο Γκαρσία: Ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που δυστυχώς δεν δικαίωσε τον Τετ Φαν Λιούεν στον φετινό προγραμματισμό. Ο Ολλανδός τεχνικός διευθυντής, πίστευε πολύ στον Ουρουγουανό επιθετικό μέσο δίνοντας του συμβόλαιο 2 χρόνων. Εκεί που άρχισε να βρίσκει τα πατήματά του, με μια άκρως ενθαρρυντική εμφάνιση στο παιχνίδι με την ΔΟΞΑ ήρθε ο τραυματισμός του – έπειτα από κτύπημα αντιπάλου – κάτι που θεωρητικά και πρακτικά τον έστειλε… πίσω. Την περσινή χρονιά κατέγραψε 19 συμμετοχές και 9 γκολ ενώ φέτος μόλις 8 συμμετοχές και 1 γκολ. Σε ένα μικρό ρόστερ όπως το φετινό της «Μεγάλης Κυρίας», ο ποδοσφαιριστής .. . όνομα, επιβάλλεται να έχει περισσότερη συμβολή και παρουσία κυρίως για να κρατιόνται οι ισορροπίες μέσα στα αποδυτήρια.

Τσινεντού Εντέ: Ήρθε στην Ανόρθωση για να προσδώσει τη διαφορά. Στον πρώτο γύρο η απόδοσή του κυμάνθηκε στα ρηχά παρά το ελπιδοφόρο ότι ξεκίνημα με την Ομόνοια στο ΓΣΠ. Από τις αρχές του 2015 άρχισε να βρίσκει τα πατήματά του φτάνοντας μέχρι τον πρώτο αγώνα κυπέλου με το ΑΠΟΕΛ που πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση. Έχει μπροστά του μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να την αρπάξει για να βρίσκεται εδώ που παίρνει χρόνο συμμετοχής αφού έστω και με τις λίγες συμμετοχές που κατέγραψε φέτος (13) κατάφερε να προσπεράσει τις 2 προηγούμενες ποδοσφαιρικές περιόδους στην Γερμανία με 2 και 9 αντίστοιχα για τα έτη 2012 και 2013.

makris

Τόνι Κάλβο: Από ένα ποδοσφαιριστή της κλάσης του Κάλβο πάντα ζητάς περισσότερα καθότι οι δυνατότητές του είναι πολλές. Βρίσκεται στην Ανόρθωση για 3η συνεχόμενη χρονιά αλλά φέτος είναι η χρονιά με την περισσότερη του προσφορά. Έκανε πολύ καλά παιχνίδια, σημείωσε σημαντικά γκολ ενώ έδωσε και μισή χούφτα ασσιστ. Την περσινή σεζόν κατέγραψε 26 συμμετοχές και 4 γκολ ενώ την φετινή 20 συμμετοχές και 3 γκολ. Εκφράζεται αισιοδοξία ότι ξεπέρασε τον τραυματισμό του και θα βοηθήσει περισσότερο ακόμη στην φετινή προσπάθεια αφού η παρουσία του είναι άκρως καταλυτική για την γενική εικόνα της Ανόρθωσης.

Ανδρέας Αβραάμ: Στατιστικά μπορεί να βρίσκεται πίσω σε σχέση με τους αριθμούς που κατέγραψε την περσινή χρονιά αλλά αγωνιστικά φέτος βοήθησε την Ανόρθωση, σημαντικότερα. Στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος ήταν σε αγωνιστική άνοδο, σημείωσε σημαντικά γκολ με κορυφαίο αυτό στο 90 απέναντι στην ΑΕΛ που σηματοδότησε επί της ουσίας την είσοδο της ομάδας στην 6αδα. Πλέον η ομάδα περιμένει την σημαντική επιστροφή του από τραυματισμό ενόψει της δεύτερης φάσης του πρωταθλήματος. Ο Αβραάμ την περσινή περίοδο αγωνίστηκε σε 21 αγώνες σημειώνοντας 2 γκολ ενώ φέτος με μόλις 13 συμμετοχές σκόραρε τρεις φορές.

Φύτος Κυριάκου: Κατηφόρισε στη Λάρνακα και στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» από την Πάφο, κυρίως για επένδυση. Οι πολλοί τραυματισμοί όμως ανάγκασαν τον προπονητή της ομάδας Αντρέ Πάους, να τον ρίξει με μιας στα βαθιά αφού στα δυο τελευταία παιχνίδια επιλέχθηκε στην αρχική εντεκάδα απέναντι στον Απόλλωνα και στον ΑΠΟΕΛ. Αυτή είναι και η πρώτη χρονιά του ποδοσφαιριστή στην πρώτη κατηγορία.

Αδάμος Αντρέου: Τέσσερεις συμμετοχές κατέγραψε ο «νεαρός» ποδοσφαιριστής της Ανόρθωσης τη φετινή χρονιά με τα περισσότερα του λεπτά να τα καταγράφει απέναντι στην ΔΟΞΑ για το πρωτάθλημα όταν και αντικατέστησε τον αποχωρήσαντα με τραυματισμό Γκονζάλο Γκαρσία. Την περσινή σεζόν σημείωσε μόλις 2 συμμετοχές.

Ανδρέας Μακρής: Χρωστά πολλά η Ανόρθωση σε αυτόν αφού μετά τον τραυματισμό του βασικού επιθετικού Γιούρι Ιακοβένκο ο Ανδρέας τράβηξε – σχεδόν – μόνος του το επιθετικό κουπί και ξελάσπωσε την ομάδα ουκ ολίγες φορές. Με τα 9 γκολ που σημείωσε είναι ο πρώτος Κύπριος σκόρερ ενώ βρίσκεται κοντά στο να σπάσει το φράγμα των 25 συμμετοχών που κατέγραψε πέρσι. Υπολείπεται ακόμη 5 αγώνες αλλά αγωνιστικά λεπτά τα υπερκάλυψε προ καιρού.
Εικάζεται πως η επόμενη του χρονιά θα είναι ακόμη καλύτερη όντας απαλλαγμένος πλήρως από τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

isma

Ισμα Γκονσάλβες: Το τελευταίο απόκτημα της Ανόρθωσης τη φετινή χρονιά ήρθε για να καλύψει το κενό – κυρίως – του τραυματία Ιακοβένκο. Ποιοτικός παίκτης που κάνει την διαφορά άσχετα αν στον πρώτο αγώνα με το ΑΠΟΕΛ για το κύπελλο θόλωσε να σκοράρει απέναντι στην ομάδα που τον «έδιωξε» την περασμένη σεζόν. Την περίοδο 2013-2014 αγωνιζόμενος σε ΑΠΟΕΛ και Βέροια κατέγραψε 25 συμμετοχές με 5 γκολ ενώ την περίοδο που διανύουμε σε Ρίο Άβε και Ανόρθωση μετράει 17 συμμετοχές και 3 γκολ. Η επιστροφή των Αβραάμ, Κάλβο και Μακρή αναμένεται μαζί με τον «Ισμα» άλλη οντότητα στην επιθετική γραμμή.

Γιούρι Ιακοβένκο: Τελευταίος αλλά όχι και έσχατος. Ποδοσφαιριστής ποιότητας και ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών. Ατύχησε να τραυματιστεί, ή καλύτερα να τον τραυματίσει το επικίνδυνο παίξιμο του Γκόρα Ταλ στον πρώτο γύρο. Εκ τότε ο Γιούρι δεν πατούσε καλά για να διαπιστωθεί ότι χρειαζόταν εγχείρηση. Πρόλαβε και αγωνίστηκε σε 12 παιχνίδια σημειώνοντας 4 γκολ με σημαντικότερο αυτό απέναντι στην Νέα Σαλαμίνα στο στάδιο «Αμμόχωστος» αφού δεν ήταν απλά το νικητήριο γκολ αλλά ένα γκολ που έδωσε τη νίκη για το βαθμολογικό και ψυχολογικό ανέβασμα ολόκληρης της ομάδας. Η περσινή χρονιά τον βρήκε στην Γαλλία όπου με τα χρώματα της Αζαξιό είχε περιορισμένο χρόνο.. μόλις 2 συμμετοχές. Μιλάμε φυσικά για την πρώτη κατηγορία της Γαλλίας, ένα από τα πιο πλούσια πρωταθλήματα. Εκεί τον εντόπισε ο Τετ Φαν Λιούεν και ευχόμαστε να αποθεραπευτεί και να τον έχουμε σύντομα κοντά μας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ