Γιώργος Κοσιής: «Μεγάλη τιμή για μένα η Ανόρθωσις»

Μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη παρέθεσε στο anorthosis24.net ο πρώην αντιπρόεδρος της «Μεγάλης Κυρίας» Γιώργος Κοσιής. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο διοικητικό μοντέλο, στη θητεία του ως αντιπρόεδρος της ομάδας, στο Κωνσταντίνο Λαΐφη και στον Τιμούρ Κετσπάγια

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη

Πότε εμπλάκηκες ενεργά στην Ανόρθωση;
Καλοκαίρι του 2011, με την τότε οικουμενική διοίκηση Κίκη Κωνσταντίνου. Συνέχισα μέχρι το τέλος της σεζόν, το καλοκαίρι του 2012 όπου και υπέβαλα την παραίτησή μου.

Τι σε ώθησε να παραιτηθείς;
Πολλά πράγματα τα οποία θέλω να τα αφήσω για μένα. Είναι μέρες γιορτινές και άλλωστε την Ανόρθωση μας την ενδιαφέρει το μέλλον. Είναι πολλά πράγματα που πρέπει να αλλάξουν και που άρχισαν ήδη να γίνονται. Δεν είναι μόνο τα πρόσωπα αλλά και γενικά η δομή του σωματείου και κυρίως η κουλτούρα μας.

Πιο διοικητικό μοντέλο προτιμάς; Του σωματείου ή της εταιρίας;
Χαίρομαι για αυτή την ερώτηση. Θα σας πω, η Ανόρθωση είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Είναι ιστορία είναι πολιτισμός, είναι φάρος επιστροφής και πολλά άλλα που εκτός από το ποδόσφαιρο… δεν μπορούν να γίνουν εταιρία, ούτε επιχειρηματική δραστηριότητα. Απλά η εταιρία είναι ένα μοντέλο που καλώς ή κακώς επιλέχθηκε από το ανώτατο όργανο του σωματίου μας, τη Γενική Συνέλευση.
Έχω όμως να πω το εξής. Είτε είναι εταιρία, είτε διοίκηση σωματίου πρέπει να λειτουργεί σωστά, με διαφάνεια, με επαγγελματισμό, με όραμα και να διαφυλάττει σαν κόρη οφθαλμού όλα αυτά που πρεσβεύει ένας σύλλογος όπως είναι η Ανόρθωση.
Οι ομάδες πλέον είναι επαγγελματικές και πρέπει να μπαίνουν σωστές βάσεις, να διαχειρίζονται σωστά τα έσοδά και τα έξοδά τους όσο το δυνατόν καλύτερα, συνδυάζοντας τα με αποτελέσματα τα οποία θα δίνουν προοπτική και οικονομική ρευστότητα.

Βλέπεις αυτή την προσπάθεια να είναι υλοποιήσιμη; Είναι στο βαθμό που θα ανέμενες;
Κοιτάξτε, το σωματείο ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση έπειτα απο λάθη πολλών ετών – συνεχόμενα – που μας έφεραν σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης. Έπρεπε να γίνει κάτι. Τώρα ναι, βλέπω πολλές αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση που και εγώ οραματίζομαι αλλά ταυτόχρονα, αναπόφευκτα γίνονται και λάθη – κάτι που είναι φυσιολογικό. Πιστεύω ότι αν ο κόσμος κάνει αυτό που πρέπει και στηρίξει την προσπάθεια αυτή και ταυτόχρονα ο πρόεδρος Πουλλαΐδης ελέγχει μέσω των συνελεύσεων που πάει και το τελευταίο σεντ, τότε θα έρθουν και καλύτερες μέρες.

koshis cheilimintri

Μεταξύ άλλων αναφέρατε ότι είναι πολλά που πρέπει να αλλάξουν. Τι πρέπει να γίνει;
Είναι ένα πλάνο που θα πρέπει πρώτα να αλλάξει την δομή λειτουργίας της διοίκησης και να καταφέρει να σταματήσει τις αλόγιστες σπατάλες. Να κάνει ένα πρόγραμμα αποπληρωμής δανείων και αφού οικονομικά ξεκινήσει να λειτουργεί σωστά, κάτι που πρέπει να τονίσω ότι έχει ήδη δώσει καλά αποτελέσματα και είναι προς πίστη του προέδρου και αυτών που είναι εκεί δίπλα του αλλά και του κόσμου. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να δουλέψει σωστά στο κομμάτι οργάνωση – πλάνο – προοπτική στο ποδοσφαιρικό τμήμα κάτι που και εδώ εντοπίζουμε να γίνονται σωστά βήματα.
Εδώ θα σταθώ στους νεαρούς που έχουν αρχίσει να αποδίδουν και να δείχνουν να είναι ικανοί να προσδώσουν προοπτική και αξία στην ομάδα άμεσα αλλά και κάποιοι εξ΄αυτών στο άμεσο μέλλον. Όταν όμως τα οικονομικά έρθουν σε ένα καλό σημείο, δηλαδή αν αναλογιστούμε ότι πέραν του €1,5εκ φεύγει για τις παλιές υποθέσεις… τότε θα μπορούμε να καταλάβουμε – όταν αυτό τελειώσει – και το ποσό χρησιμοποιείται στην ενίσχυση της ομάδας πόσο πολύ θα ανέβει η Ανόρθωση αφού θα γίνει πάντρεμα με αυτό που ήδη κτίζεται. Σε παίκτες, νεαρούς και εξελίξιμους.

Χρειάζεται οι παράγοντες, να βάζουν πολλά λεφτά;
Αυτό το ένοιωθα έντονα και στο λίγο χρονικό διάστημα που ήμουν αντιπρόεδρος. Επικρατεί μια άποψη ότι το να είσαι παράγοντας σε ένα σωματείο, πρέπει να βάλεις και πολλά λεφτά. Αυτό είναι λάθος. Είχα και έχω πάγια θέση ότι τα σωματεία να διοικούνται βάσει των εσόδων τους. Τώρα, αν κάποιοι θέλουν να βάζουν λεφτά, τα χρήματα αυτά προτείνω να πηγαίνουν στις εγκαταστάσεις, που θα μείνουν και θα βοηθήσουν για τα επόμενα χρόνια. Έτσι με αυτό, έστω και αν αποτύχεις σε μια χρονιά ποδοσφαιρικά, δεν καταστρέφεσαι ούτε χρεοκοπείς. Άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια που οι παράγοντες – όλων των ομάδων – έβαζαν λεφτά αλλά γνωρίζουμε την κατάσταση με τα οικονομικά των σωματείων.

Αναμίχτηκες ένα διάστημα και με τις ακαδημίες.
Ναι ένα από τα καθήκοντά μου ήταν να είμαι μαζί με τον αναπληρωτή πρόεδρο του σωματείου, κ Χρίστο Γεράνη στη διοίκηση των ακαδημιών. Εκεί πραγματικά έδωσα όλο μου το είναι. Πάρα πολλές ώρες, σχεδόν τριπλάσιες από τις ώρες που είχα στην πρώτη ομάδα. Πίστευα και πιστεύω πολύ στην οργάνωση των τμημάτων υποδομής. Λόγω κάποιων δεσμών που είχα με ανθρώπους της ΑΕΚ Αθηνών, πήγαμε ως Ανόρθωση μέχρι εκεί και πήραμε πολλά πράγματα. Στην ΑΕΚ υπήρχε ένα πλάνο που με επικεφαλή τον Τόνι Σαβέφσκι που εκτελούσε ένα πρόγραμμα του πρώην προπονητή της ΑΕΚ, Λορένζο Σέραρ Φερέρ ο οποίος ως γνωστό ήταν στη Μπαρτσελόνα. Ένα πλάνο το οποίο έπρεπε να αντιγράψουμε.

koshis aek
Έγιναν και κάποια ταξίδια του τεχνικού διευθυντή των ακαδημιών, κ Μαρκίδη στο εξωτερικό για κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα και όλα αυτά είχαν σκοπό να καταλάβουμε τι σημαίνει τμήματα υποδομής.
Με απλά λόγια, μερικά σημαντικά είναι να χαμηλώνουμε τις ηλικίες. Δηλαδή ένας παίκτης 17-21 ετών, πρέπει να περάσει σίγουρα από την πρώτη ομάδα και ανάμεσα σε αυτό το περιθώριο ηλικίας αν δεν γίνει ποδοσφαιριστής, δύσκολα πρέπει να επενδύσεις πάνω του. Εδώ στην Κύπρο, ένας ποδοσφαιριστής 25-26 ετών είναι λέει ταλέντο… Αν είναι ποτέ δυνατόν.

Κεφάλαιο Κωνσταντίνος Λαΐφης. Ποια η συνδρομή σας στο να κατηφορίσει ο παίκτης στην Ανόρθωση;
Τον Κωνσταντίνο τον ήξερα από μικρό παιδί, όπως επίσης και την οικογένειά του. Εξαιρετικοί άνθρωποι και σωστοί χαρακτήρες. Είχα έρθει σε επαφή με τον Τάσο Μάκη – που εδώ θέλω να τον ευχαριστήσω πολύ – γιατί πραγματικά μας βοήθησε πολύ στο να κάνουμε την μεταγραφή του Λαΐφη όπως και δυο άλλων ποδοσφαιριστών που φτάαμε κοντά αλλά τελικά επέλεξαν άλλες ομάδες. Ο Λαΐφης όμως, από την πρώτη στιγμή ήθελε πολύ να έρθει στην Ανόρθωση. Με κάνει περήφανο και εμένα όπως και όλους τους Ανορθωσιάτες. Είναι πολύ καλό παιδί, καλός χαρακτήρας και προσγειωμένος ως ποδοσφαιριστής. Αν παραμείνει και συνεχίσει έτσι, θα ανεβεί πολύ ψηλά. Θα βοηθήσει, αλλά και θα βοηθηθεί από την Ανόρθωση. Υπάρχουν και άλλοι νεαροί, όπως ο Μακρής, ο Θεοδώρου, ο Λοϊζίδης και άλλοι οι οποίοι πρέπει να δουλέψουν πολύ σκληρά. Ένα έχω να τους πω. Παίζουν στη μεγαλύτερη ομάδα της Κύπρου και πρέπει να είναι περήφανοι για αυτό.

Πλάνο που ακολουθείται και τώρα…
Ναι, χαίρομαι που ακολουθείται αυτό το σκεπτικό με τους νεαρούς και από τον κ. Τετ Φαν Λίουεν. Γνωρίζω ότι «οργώνει» την Κύπρο και βλέπει νεαρούς. Αυτό είναι καλό. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στον κ. Μαρκίδη του οποίου γνωρίζω το όραμά και την δουλειά που κάνει στις ακαδημίες καθώς και σε όλους που κάναμε μαζί τις ακαδημίες την χρονική στιγμή που ήμουν εκεί.

Τιμούρ Κετσπάγια
Μεγάλη μου τιμή που τον γνωρίζω προσωπικά και οικογενειακά τα τελευταία χρόνια. Αγαπά πολύ την Ανόρθωση. Είναι μια προσωπικότητα που έχει προσφέρει και έχει συνδέσει το όνομά του με τις πιο χρυσές σελίδες στην ιστορία της Ανόρθωσης. Του οφείλουμε πάρα πολλά. Τον πικράναμε πάρα πολύ αλλά αυτός αγαπά υπερβολικά αυτή την ομάδα και αυτό που τονίζει συνεχώς είναι οτι ο κόσμος είναι αυτός που πρέπει να στηρίξει την Ανόρθωση.

kosis apoel

θα σας ενδιέφερε η εκ νέου εμπλοκή σας στα διοικητικά;
Από τον καιρό που θυμάμαι τον εαυτό μου μικρός, έκλεγα στον θείο μου να με πάρει στο Δασάκι να δω την Ανόρθωση. Για μένα Ανόρθωση είναι πολλά. Πάντα ήμουν δίπλα της και πάντα θα είμαι στην διάθεσή της. Για μένα ήταν η μεγαλύτερη τιμή στη ζωή μου να είμαι έστω και για λίγο, αντιπρόεδρος της.

Ένα μήνυμα στον κόσμο
Θέλω να τους ευχαριστήσω για την εκτίμηση που μου δείχνουν. Στην Ανόρθωση γνώρισα πολλούς ανθρώπους. Με πολλούς συμφώνησα και με κάποιους διαφωνούσα. Ο κόσμος να είναι κοντά στην ομάδα και όλοι μαζί να δουλέψουμε για την Ανόρθωση της Ανόρθωσης. Χρόνια πολλά σε όλους.

Σε ευχαριστούμε
Σας ευχαριστώ πολύ. Όλοι είμαστε ένα τίποτα μπροστά στην Ανόρθωση και αυτό να μην το ξεχνάει κανείς. Καλή επιστροφή στην Αμμόχωστο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ