Συνέντευξη Λαΐφη στο anorthosis24.net: «Νόμιζα ότι τέλειωσε το ποδόσφαιρο για μένα»

Από τις ακαδημίες της ΕΝΠ στη Νόττιχαμ Φόρεστ και από εκεί στη Ανόρθωση Αμμοχώστου. Μια πορεία «σύντομη» αλλά γεμάτη από εκπλήξεις. Ευχάριστες μα και δυσάρεστες. Ένα μέλλον που προδιαγράφεται ευοίωνο. Ο λόγος για τον νεαρό, συνεχώς εξελισσόμενο και πολλά υποσχόμενο πολυσύνθετο ποδοσφαιριστή της Ανόρθωσης, Κωνσταντίνο Λαΐφη.

Κωνσταντίνο, αυτή είναι και η πρώτη σου συνέντευξη στην ιστοσελίδα των φίλων της «Μεγάλης Κυρίας», anorthosis24.net και με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να σου ευχηθούμε ό,τι καλύτερο σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο, με την βαριά φανέλα της Ανόρθωσης. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή διότι ο κόσμος θα ήθελε να μάθει γνωστές ή και άγνωστες πτυχές για το πώς έφθασες να είσαι ένας από τους βασικούς ποδοσφαιριστές της Ανόρθωσης, παρά το πολύ νεαρό της ηλικίας σου.

Καταρχάς ποιος μεσολάβησε για την απόκτηση σου το καλοκαίρι που έφευγες από την Αγγλία και πως επέλεξες την Ανόρθωση για να συνεχίσεις – ή να αρχίσεις καλύτερα – την επαγγελματική σου καριέρα;
Κατά την παραμονή μου στην Αγγλιά, ο Τάσος Μάκης (τον οποίο ευχαριστώ), μίλησε με ανθρώπους της Ανόρθωσης οι οποίοι ήθελαν να έρθω δοκιμαστικά για ένα εξάμηνο. Είχα άλλες δυο προτάσεις, αλλά επέλεξα την Ανόρθωση. Μετά τη δοκιμαστική περίοδο υπόγραψα κανονικό συμβόλαιο. Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε.

Πως ήταν η παραμονή σου στην Αγγλία. Μέχρι ποια ομάδα της Νότιγχαμ έφθασες;
Η ζωή μου στην Αγγλία περιστρεφόταν κυρίως μόνο γύρω από προπόνηση. Το πρόγραμμα ήταν αυστηρό κι έπρεπε να το τηρούμε κατά γράμμα. Τα πρωινά παρακολουθούσαμε μαθήματα, ακολουθούσε πρωινή προπόνηση μέχρι τη 1300. Είχαμε ένα κενό για μεσημεριανό και ξεκούραση κι ακολουθούσε η απογευματινή προπόνηση στις 1600. Αυστηρώς τα φώτα έκλειναν 22:30 το βράδυ κι αποσυρόμασταν στα δωμάτιά μας. Αυτή ήταν η ζωή μου στην Αγγλία. Έφτασα μέχρι τη δεύτερη ομάδα της Νότιγχαμ, έπαιξα και 1-2 φιλικά με την πρώτη ομάδα. Είχα όμως την ευκαιρία και έκανα κάποιες προπονήσεις μαζί τους. Πάντα θα το λέω, από την παραμονή μου στην Αγγλία κέρδισα πάρα πολλά και ποδοσφαιρικά αλλά και ως άνθρωπος.

gefle ano

Πρώτος αγώνας με την φανέλα της Ανόρθωσης στο Σούντσβαλ της Σουηδίας με αντίπαλο την Γκέφλε. Μια τραυματική εμπειρία για σένα αλλά και για όλους στην οικογένεια της Ανόρθωσης. Πως σε επηρέασε αυτός ο αγώνας;
Αυτός ο αγώνας ήταν για μένα μια τραυματική εμπειρία. Μετά απ’ αυτή την αποτυχία νόμιζα ότι τελείωσε το ποδόσφαιρο για μένα. Με είχε ρίξει πολύ ψυχολογικά. Μετά ακολούθησε κι ο δανεισμός μου στην Αλκή. Είναι αυτές οι εμπειρίες που δεν θες να θυμάσαι αλλά από την άλλη όταν περάσει το πρώτο σοκ σε πεισμώνουν περισσότερο. Φτάνει να έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους δίπλα σου να σε στηρίξουν και να μην σε ποδοπατούν.

Τι νομίζεις πως έφταιξε και κατορθώσαμε και αποκλειστήκαμε με βάση και με το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα;
Δεν μπορώ και δεν είναι σωστό να φταίξω κάποιον. Θεωρώ ότι έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης. Μας έλειπε το πάθος μέσα στο παιχνίδι, το είδαμε επιπόλαια από την αρχή και νομίζαμε πως θα ήταν ένας εύκολος αγώνας τον οποίο θα κερδίζαμε χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Κεφάλαιο Κώστας Καϊάφας. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Αναγνωρίζουμε το πόσο πολύ σε βοήθησε αυτός ο προπονητής αλλά και γνωρίζουμε ότι σε ήθελε διακαώς στην Ομόνοια από αυτό το καλοκαίρι.
Ο Κώστας Καϊάφας πραγματικά με βοήθησε πάρα πολύ τους 6 μήνες που ήταν προπονητής μου στην Αλκή. Είναι ένας εξαίρετος άνθρωπος και σπουδαίος προπονητής. Πίστευε πάρα πολύ στις δυνατότητες μου και θέλω να τον ευχαριστήσω γι αυτό. Ήταν μια άσχημη περίοδος για μένα, με ενθάρρυνε στο ψυχολογικό κομμάτι αλλά κυρίως με βοήθησε να κρατηθώ γερός αγωνιστικά στο ποδόσφαιρο. Επίσημη πρόταση δεν δέχθηκα από την Ομόνοια.

Αγωνιστικά σε βοήθησε ο δανεισμός σου στην ΑΛΚΗ. Θα παρότρυνες και άλλους νεαρούς να προτιμούσαν τον δανεισμό σε μια μικρότερη ομάδα για να πάρουν τις απαιτούμενες συμμετοχές;
Σίγουρα ο δανεισμός μου στην Αλκή αγωνιστικά με βοήθησε. Μπορεί στην αρχή να μην το είδα με θετικό μάτι αλλά με το πέρασμα του χρόνου θεωρώ ότι έπρεπε να συμβεί για να πάρω παιχνίδια στα πόδια μου και να ωριμάσω ποδοσφαιρικά όσο γινόταν σε μια ομάδα όπως ήταν η Αλκή πέρσι. Θα παρότρυναν τους νεαρούς να προτιμούσαν μικρότερη ομάδα, αν και είναι μεγάλο ρίσκο. Θέλει προσοχή και πρόθεση να δουλέψουν.

laifis

Ήσουν στην ομάδα από την περσινή χρονιά. Κυρίως στο δεύτερο μισό ήσουν μέλος της ομάδας που δεχόταν την μία ήττα μετά την άλλη. Ποια η διαφορά της περσινής ομάδας με την φετινή;
Η φετινή Ανόρθωση δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα μου ήμουν από το μισό και μετά της περσινής χρονιάς. Έγινε “εκκαθάριση” του ρόστερ γενικά. Έφυγαν όλοι σχεδόν οι ποδοσφαιριστές και η ομάδα στελεχώθηκε από πολλούς νεαρούς. Είναι ξεκάθαρο ότι σκοπός είναι να μπουν τα θεμέλια και να δημιουργηθεί μια ομάδα με μέλλον. Το κλίμα στα αποδυτήρια είναι διαφορετικό, αισθανόμαστε μια ομάδα και μια οικογένεια με ένα κοινό στόχο. Όλοι γνωρίζουν σε ποια ομάδα ανήκουν και δίνουμε το 100% των δυνατοτήτων μας.

Διοικητικά. Τι άλλαξε; Πως μεταφέρεται αυτό, στους ποδοσφαιριστές;
Η διοίκηση φέτος μας βοηθάει πάρα πολύ, οικονομικά προβλήματα δεν υπάρχουν. Πληρωνόμαστε κανονικά, την ημέρα που πρέπει κι αυτό μας βοηθάει στη ψυχολογία καθώς μας δίνει μεγάλο κίνητρο.

Θα χαρακτήριζα τον μήνα Νοέμβριο, ως τον «μήνα του Λαΐφη». Αήττητο με την Ανόρθωση, ντεμπούτο με το εθνόσημο στο στήθος, επέκταση συμβολαίου με την «Μεγάλη Κυρία» μέχρι το 2018 και πρώτο γκολ. Πως νοιώθεις;
Πράγματι, τον προηγούμενο μήνα ήρθαν όλα τα καλά μαζεμένα και είμαι πολύ χαρούμενος γι αυτό. Φυσικά και για την απόδοση στην ομάδα μου αλλά και το χρόνο που πήρα στην Εθνική. Νομίζω ότι οι κόποι μου ανταμείβονται και παίρνω ότι αξίζω χωρίς να μου το χαρίζει κάποιος. Ευχαριστώ την οικογένεια μου που είναι πάντα δίπλα μου, τη διοίκηση της Ανόρθωσης και τους οπαδούς για τα ενθαρρυντικά τους σχόλια. Χωρίς τους παραπάνω δεν θα μπορούσα να πετύχω τίποτα.

Είδαμε τον Ολλανδό τεχνικό Αντρέ Πάους να σε τοποθετεί στο κέντρο του γηπέδου, σε ένα ρόλο περισσότερο ως κεντρικού μέσου. Ως γνωστόν ξεκίνησες την καριέρα σου ως αριστερό χαφ, ακολούθως ως αριστερό μπακ και ενίοτε κεντρικός αμυντικός.
Ο προπονητής μου νομίζω ξέρει καλύτερα που να με τοποθετεί σε κάθε παιχνίδι ανάλογα και με τις ανάγκες που δημιουργούνται.

laifis doksa

Ποια θέση πιστεύεις ότι σου ταιριάζει καλύτερα;
Η θέση που μου ταιριάζει πιστεύω είναι αυτή που αγωνίζομαι τώρα. Ως κεντρικός μέσος.

Ακούεται ίσως υπερβολικό αλλά κάποιοι φίλοι της Ανόρθωσης, βλέπουν στο πρόσωπο σου τον νέο Νίκο Νικολάου. Ένα φοβερό και πολυσύνθετο ποδοσφαιριστή, ένα εξαιρετικό χαρακτήρα που χάρισε αμέτρητες στιγμές συγκίνησης στους οπαδούς της Ανόρθωσης που τον λάτρεψαν. Πως νοιώθεις γι΄ αυτό, ου προκαλεί καθόλου άγχος;
Ο Νίκος Νικολάου είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της Ανόρθωσης. Νομίζω είναι υπερβολική ακόμη η παρομοίωση. Σίγουρα μου προκαλεί κάποιο άγχος να με συγκρίνουν με ένα θρύλο όπως ο Νίκος Νικολάου, αλλά από την άλλη δεν μπορώ να μην πω ότι είναι μεγάλη μου τιμή και περηφάνια. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις στο δρόμο που έχω ακόμη μπροστά μου να τους επιβεβαιώσω.

Προσωπικές φιλοδοξίες υπάρχουν; Υπάρχει κάπου στο μυαλό σου η διεθνής καριέρα;
Σίγουρα στο πίσω μέρος του μυαλού μου υπάρχει η φιλοδοξία της διεθνούς καριέρας. Ξέρω όμως ότι χρειάζομαι πολλή δουλειά. Προς το παρόν είμαι εδώ που είμαι και στόχος μου είναι να ανεβαίνω με σταθερά και αργά βήματα.

Δύο ήττες με το ίδιο σκορ (0-1) μέσα στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» από Απόλλωνα και Αποελ. Και στα δυο παιχνίδια η Ανόρθωση ήταν πολύ καλή και πήρε λιγότερα από ότι δικαιούταν.Δεν γίνεται να είμαστε ευχαριστημένοι από τα 2 αποτελέσματα. Η ομάδα μας άξιζε, για να μην πω την νίκη, το λιγότερο την ισοπαλία ιδιαίτερα στο τελευταίο παιχνίδι με Αποέλ. Όλοι είδαμε πως ακυρώθηκε το γκολ του Κάλβο και δεν χρειάζεται να πω περισσότερα για αυτό.
Παρουσιαστήκαμε έτοιμοι, τρέξαμε σ όλο το γήπεδο αλλά η ουσία είναι το γκολ, η νίκη και το βαθμολογικό κέρδος που δεν το πετύχαμε. Λείπει από την ομάδα η εμπειρία και αυτό φαίνεται όταν βρεθούμε υπό πίεση. Αν κρατάμε ένα θετικό από τα δυο ντέρμπι είναι η βελτίωση που παρουσιάζει η ομάδα μας σχετικά με τον πρώτο γύρο.

laifis

Ένα μήνυμα που θέλεις να στείλεις στο κόσμο; Από την μέχρι τώρα κίνηση στη διάθεση των εισιτηρίων φαίνεται ότι το γήπεδο θα είναι σχεδόν γεμάτο κάτι που έχει αρκετό καιρό να συμβεί. Τι θες να τους πεις; Ποιο το μήνυμα σου;
Χαίρομαι που επέστρεψε ο κόσμος στο γήπεδο. Κατανοώ την απογοήτευση του κόσμου από την προηγούμενη χρονιά, είναι όμως μια νέα αρχή. Πισωγυρίσματα δεν υπάρχουν και μπορώ να εγγυηθώ πως από μέρους των ποδοσφαιριστών πως υπάρχει πολλή όρεξη για δουλειά για να δικαιώνουμε κάθε Ανορθωσίατη. Εύχομαι μαζί να χαρούμε καινούριες νίκες και επιτυχίες!

Κωνσταντίνο σε ευχαριστούμε. Σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία με την Ανόρθωση!
Εγώ ευχαριστώ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ