Η ανασκόπηση του 1ου γύρου

Το τέλος του πρώτου γύρου βρίσκει την Ανόρθωση στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα, έχοντας μόλις 16 βαθμούς σε 12 παιχνίδια. Η συγκομιδή δεν ικανοποιεί κανένα στο στρατόπεδο της «Μεγάλης Κυρίας» χωρίς να σημαίνει όμως ότι η χρονιά τέλειωσε αφού στην θέση αυτή – επί της ουσίας – έχει τους ίδιους βαθμούς με άλλες 2 ομάδες (Ομόνοια- ΑΕΛ) και μόλις 2 βαθμούς από την 4η ΑΕΚ.

Ως εκ τούτου, η Ανόρθωση επιβάλλεται να ενισχυθεί ποιοτικά στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου αφού είναι μέσα στους στόχους της ενώ όπως είδαμε σε ολόκληρο το πρώτο γύρο, πέραν του Αποελ και Απόλλωνα – που είναι μια ταχύτητα πιο πάνω –, οι ομάδες που βρίσκονται από την 3η μέχρι την 7η θέση είναι της ιδίας δυναμικότητας και το φινάλε αναμένεται να είναι συναρπαστικό για το ποιες ομάδες τελικά θα περάσουν στην δεύτερη φάση του πρωταθλήματος και να διεκδικήσουν έξοδο στην Ευρώπη.

Ανασκόπηση 1ου γύρου
Στο πρώτο γύρο η Ανόρθωση μέτρησε 5 νίκες 1 ισοπαλία και 5 ήττες. Απολογισμός… επιεικώς απαράδεκτος για μια ομάδα του βεληνεκούς της Ανόρθωσης. Παρόλα αυτά όμως, άπαντες ενημερώθηκαν εξ´ αρχής για την οικονομική κατάσταση και τους στόχους για την ποδοσφαιρική χρονιά 2014-2015, για την ανανέωση του ρόστερ, την μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ποδοσφαιριστών και γενικά για την αναδόμηση του οικοδομήματος της Ανόρθωσης από την αρχή ως το τέλος.

Κακά τα ψέματα, η κατάσταση στην Ανόρθωση ήταν όντως χαώδεις ένεκα της τραγικής περσινής χρονιάς αλλά και των λαθών απο παλαιότερες σεζόν. Από την μια μέρα στην άλλη, αυτά δεν διορθώνονται. Και αν διορθώνονταν… θα ήταν απλά μια φούσκα όπως αυτές που πολλές φορές είδαμε να «πετούν» στους ουρανούς του Παπαδόπουλος.

Ο προγραμματισμός της χρονιάς κύλησε σε αργούς ρυθμούς αν και ξεκίνησε πολύ νωρίς. Ήρθαν ποδοσφαιριστές με όρεξη για μπάλα, όπως οι Καμίσνι, Νούχου, Αμπουρχάνια, Μαϊσουρατζε και Ιακοβένκο αλλά τα λάθη – και πάλι – δεν έλειψαν. Ο Ολλανδός τεχνικός διευθυντής χρεώνεται την υπερβολική αναμονή στην περίπτωση Τονούτσι – που τελικά ναυάγησε – την εμμονή στην περίπτωση Γκαρσία, την παταγώδη αποτυχία στην θέση του Τερματοφύλα με τον Βαλβέρδ να ανανεώνει διετές συμβόλαιο και να είναι εκτός πλάνων στην τελική, αλλά και στην περίπτωση του Εντέ, ο οποίος ακόμη δεν ικανοποίησε αυτούς που έκαναν οικονομική υπέρβαση για να το φέρουν στο «Παπαδόπουλος».

Πιστώνεται όμως στο γεγονός οτι μείωσε δραματικά τον μέσο όρο ηλικίας της ομάδας με νεαρούς και καλούς ποδοσφαιριστές.

Σε γενικές γραμμές όμως και με βάση το διαθέσιμο μπάτζετ ο προγραμματισμός κρίνεται καλός αν και θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερος αν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα καλύτερης στελέχωσης του ρόστερ.

laifis

Αγωνιστική παρουσία
Κατά την διάρκεια του πρώτου γύρου η Ανόρθωση παρουσίασε πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της – κάτι που άλλωστε ήταν φυσιολογικό – ένεκα των πολλών νέων ποδοσφαιριστών. Σε όλη αυτή την πορεία έχουμε να θυμόμαστε το πολύ κακό παιχνίδι που έκανε απέναντι στον Ερμή Αραδίππου – εκτός έδρας – και δέχθηκε την ήττα ενώ στα υπόλοιπα παιχνίδια ασχέτως αποτελέσματος είχε καλή εμφάνιση. Κάποτε πολύ καλή κάποτε απλά καλή, αλλά «ανυπόφορη» ήταν μόνον στον αγώνα με τους φτεροπόδαρους.

Το «χαρακίρι» ήρθε στον αγώνα με τον Εθνικό μέσα στο «Αντώνης Παπαδόπουλος». Αν και προερχόταν από συνεχόμενα επιτυχή αποτελέσματα, παραχώρησε ισοπαλία με την ομάδα της Άχνας και απώλεσε 2 βαθμούς οι οποίοι ατή την στιγμή – απλά – θα την έφερναν στην 4η θέση του πίνακα και όχι στην 7η.

Με τους «μεγάλους»
Στα παιχνίδια που χαρακτηρίζονται ντέρμπι, η Ανόρθωση είχε πολύ καλή παρουσία – αν εξαιρέσουμε τον αγώνα με τον Ερμή –, κρατούσε μπάλα, ήταν απειλητική αλλά στο τέλος πλήρωσε τα λάθη της. Λίγο η απειρία, λίγο η έλλειψη ποιοτικών ποδοσφαιριστών που θα έπαιρναν την ομάδα στις πλάτες τους – σε αυτά τα μεγάλα παιχνίδια – έφεραν την Ανόρθωση να μετρά 5 ήττες και 1 νίκη με ομάδες που αυτή την στιγμή βρίσκονται στις 6 πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Σκόραρε μόλις 5 γκολ ενώ δέχτηκε 12 με αντιπάλους τον Αποελ, Απόλλων, Ερμή, ΑΕΚ, ΑΕΛ και Ομόνοια.

Με τους «μικρούς»
Με τις ομάδες που βρίσκονται στις θέσεις 8-12 η Ανόρθωση άγγιξε σχεδόν το «απόλυτο». Σχεδόν γιατί ήρθε αυτή η ισοπαλία με τον Εθνικό η οποία στοίχισε ποικιλοτρόπως στην ομάδα. Σε αυτά τα παιχνίδια η Ανόρθωση επέδειξε σοβαρότητα και πήρε το ζητούμενο. 3 νίκες και 1 ισοπαλία ο απολογισμός με αντιπάλους την Σαλαμίνα, Εθνικό, Οθέλλο και Αγία Νάπα και με τα γκολ να είναι 8 υπέρ με 3 κατά.

makos kalvo abu

Η Βελτίωση στην άμυνα
Ουσιαστική βελτίωση παρατηρήσαμε – στην αμυντική λειτουργία – μετά την συντριβή από την ΑΕΛ στην Λεμεσό. Μετά το πέρας της συνάντησης στις 5 Οκτωβρίου μεσολαβούσε διακοπή και από ότι φαίνεται η τεχνική ηγεσία επιχείρησε να «σουλουπώσει» την αμυντική γραμμή που … παράπαιε, πράγμα που τα κατάφερε.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι προ της διακοπής Οκτωβρίου, και σε σύνολο 6 αγώνων η Ανόρθωση μετρούσε 12 τέρματα κατά και 9 υπέρ, ενώ μετά από την διακοπή – σε σύνολο 5 αγώνων – η Ανόρθωση δέχθηκε μόλις 3 γκολ ενώ πέτυχε 8. Στατιστικό που αν συνεχιστεί θα βοηθήσει σημαντικά και βαθμολογικά την Ανόρθωση στη συνέχεια.

Τι πρέπει να διορθώσει
Είναι πολλά αυτά που πρέπει να διορθωθούν για να ξαναγίνει η ομάδα, η Ανόρθωση του παρελθόντος. Πρέπει άμεσα να έρθουν οι νίκες στα ντέρμπι είτε ο αντίπαλος πάει για τον τίτλο είτε κυνηγά τους ίδιους στόχους με την Ανόρθωση. Επί της ουσίας η «Μεγάλη Κυρία» δεν κατάφερε να κερδίσει κανένα ντέρμπι – πλην της ΑΕΚ – και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της ομάδας. Αν το επιτύχει αυτό και διατηρήσει την ίδια «συνέπεια» που έδειξε στα παιχνίδια με τους θεωρητικά μικρούς, τότε με απλά μαθηματικά θα υλοποιήσει τους στόχους της και θα προετοιμαστεί για την επόμενη χρονιά με τους πιο καλούς οιωνούς.

laifis

Δυνατότητες
Δυνατότητες υπάρχουν και είναι αρκετές σε αυτή την ομάδα. Υπάρχει ο τσαμπουκάς, υπάρχει η θέληση και η δίψα για επιτυχίες από τους ποδοσφαιριστές της Ανόρθωσης. Η ομάδα υπολείπεται εμπειρίας ένεκα και τους γεγονότος ότι από την βασική 11αδα – πέραν από τους μισούς – είναι ποδοσφαιριστές κάτω από τα 22 χρόνια. Υπολείπεται όμως στήριξης και από τους ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν για να κάνουν την διαφορά. Η διαφορά αυτή, είναι και η ειδοποιός για το γεγονός ότι η Ανόρθωση βρίσκεται με το τέλος του πρώτου γύρου στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Εκφράζουμε όμως την αισιοδοξία ότι θα γίνει το «πάντρεμα» και στον 2ο γύρο η Ανόρθωση θα παρουσιαστεί πιο σοβαρή και απαιτητική. Εξάλλου ο χρόνος, η υπομονή και μερικές φορές «ανοχή» που ζητήθηκε από τους φιλάθλους της Ανόρθωσης, πρέπει να παρέλθουν για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων. Η βαθμολογική μας θέση είναι τέτοια που μας υποχρεώνει να δούμε με πάσα σοβαρότητα το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και να «απαιτήσουμε» πολύ περισσότερους από τους 16 βαθμούς του πρώτου γύρου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ