1,5 εκατομμύριο αλλιώς..

Πριν από λίγο τελείωσε η διάσκεψη τύπου που παρέθεσε ο πρόεδρος της Ανόρθωσις μαζί με τον πρόεδρο της εταιρίας, Χαράλαμπο Μανώλη. Ο κύριος Πουλλαίδης στα πολλά που αναφέρθηκε, εξήγγειλε οικονομική εκστρατεία 1,5 εκατομμυρίου, αν και το χρέος όπως είπε μειώθηκε στα 5-6 εκατομμύρια. Παρακάτω θα διαβάσετε πιο αναλυτικά τα όσα είπαν οι δυο πρόεδροι.

 

Χρίστος Πουλλαϊδης:

“Αγαπητοί φίλοι του Τύπου και της Ανόρθωσης καλή σας μέρα και καλωσορίσατε. Δεν κάνουμε συχνά διασκέψεις και δηλώσεις και σας ευχαριστώ που βρίσκεστε εδώ. Το κεντρικό θέμα της διάσκεψης έχει να κάνει με το φλέγον ζήτημα του οικονομικού. Θα δώσω πρώτα τον λόγο στον πρόεδρο της Εταιρείας Χαράλαμπο Μανώλη”.

Χαράλαμπος Μανώλη:

“Θα είμαι σύντομος και περιεκτικός αναφέροντας τα κύρια σημεία του έργου που έχουμε επιτελέσει. Το καλοκαίρι του 2014 σηματοδότησε σειρά από αλλαγές. Μετά τις αποτυχημένες πορείες των τελευταίων ετών ήταν αναγκαίο το κτίσιμο νέας ομάδας. Η διοίκηση προχώρησε έγκαιρα στην πρόσληψη τεχνικού διευθυντή. Τέθηκαν στόχοι με γνώμονα τις επόμενες χρονιές. Σκοπός όπως τέθηκε εξαρχής η στελέχωση ενός ρόστερ αποτελουμένου από ποδοσφαιριστές κυρίως μέχρι 25 ετών, αποκτήθηκαν παίκτες με ποιότητα και μεταπωλητικής αξίας. Μεγάλη προσοχή έχουμε δώσει στο κομμάτι των υποδομών. Δημιουργήθηκε νέο γυμναστήριο, ανασκευάστηκαν πλήρως τα αποδυτήρια. Η ποδοσφαιρική ομάδα αποδίδει καλό ποδόσφαιρο. Παρότι σε κάποια παιχνίδια δεν παίρναμε βαθμολογικό κέρδος αποσπούσαμε το χειροκρότημα των αντιπάλων. Να μου επιτρέψετε να σταθώ στους φίλους της Ανόρθωσης και τους οργανωμένους που με την επιστροφή τους δίνουν παλμό. Τους τιμά που αψηφούν τις προκλήσεις και μας κάνουν περήφανους”.

Χρίστος Πουλλαϊδης:

“Επειδή έρχονται Χριστούγεννα όλοι περιμένουν δώρα και το καλύτερο που περιμένουν κάποιοι είναι μεταγραφές. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο. Όπως είπαμε, μια δυο μικροδιορθώσεις στο ρόστερ. Έχει γίνει σοβαρή δουλειά όπως είπε ο κ. Μανώλη για να γίνει μια ομάδα με παρόν και μέλλον. Να ευχαριστήσω πρώτα τον κόσμο της ομάδας που δείχνει πρωτοφανή υπομονή, ενθαρρύνει τους νεαρούς ποδοσφαιριστές μας. Είμαστε ευτυχείς γιατί ειδικά στα τρία τελευταία παιχνίδια δήλωσε φροντερό παρών. Τα αποτελέσματα στην προσέλευση μετά τη δημιουργία πακέτων ήταν συγκινητικά, ο κόσμος μας δικαίωσε”.

“Η ομάδα φτιάχτηκε με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό. Δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2.7 εκατομμύρια τα έξοδα για μισθούς παικτών και προπονητών. Είμαστε όμως αναγκασμένοι να πληρώνουμε και άλλες υποχρεώσεις. Οι κρατικές οφειλές της περιόδου 2007-2013 που είμαστε υπόχρεοι να παρουσιαζόμαστε συνεπής. Μετά είναι οι υποθέσεις σε FIFA και CAS. Μεγάλο μέρος έχει εξοφληθεί ή τύχει διακανονισμού. Υπάρχουν δύο υποθέσεις που ακόμη εκκρεμούν. Τρίτον, υπάρχουν και υποθέσεις από το παρελθόν τις οποίες θέλουμε και πρέπει να τακτοποιήσουμε για να μην οδηγηθούν στη FIFA ή στα τοπικά δικαστήρια. Θα κάνω συναντήσεις στις επόμενες μέρες για να βρεθούν συμβιβαστικές φόρμουλες”.

“Το μεγάλο μας πρόβλημα είνα στα έσοδα, φαίνεται ότι πέσαμε έξω. Με τα νέα οικονομικά δεδομένα τα έσοδα μιας ομάδας του βεληνεκούς μας κυμαίνονται γύρω στα 2.1 εκ. ευρώ. Για να έχουμε μια πρωταγωνιστική πορεία στο πρωτάθλημα θέλουμε ένα συνολικό προϋπολογισμό περίπου 4.5 εκ για να πληρώνουμε και τις δόσεις και τις οφειλές. Δυστυχώς στην Κύπρο απλώνουμε το χέρι μας μέχρι εκεί που δεν φτάνει. Το ποδόσφαιρο όπως και άλλα πράγματα βασίζεται σε μια φούσκα, μοιραία κάποτε θα σκάσει. Ομάδες κάνουν προϋπολογισμούς δύο και τρεις φορές μεγαλύτερες από τις δυνατότές τους για να μπουν σε ομίλους και να απολαύσουν τα κέρδη, τις πλείστες όμως δεν συμβαίνει αυτό και μένει η μαύρη τρύπα. Θα δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε αυτό που λέω. Το σύνολο του προϋπολογισμού της πρώτης κατηγορίας είναι γύρω στα 40 εκ. ευρώ. Στη Μάλτα ο αντίστοιχος αριθμός είναι 11 με 12 εκ. ευρώ, δηλαδή το 25% της Κύπρου. Θα περίμενε κανείς ότι θα είμαστε λίγο πιο πάνω από τη Μάλτα, στα 15-20, αλλα φτάνουμε στο τετραπλάσιο. Πώς θα αντέξουν τα σωματεία τέτοια νούμερα; Δεν θα εξακολουθήσει όμως αυτό επ’ άπειρον. Αν δεν φτιαχτούν ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί τα σωματεία θα κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Προ μηνός είχαμε την πρώτη μεγάλη κρίση που ξεπεράστηκε αναίμακτα, την επόμενη φορά όμως τι γίνεται;”

“Υπάρχει εφησυχασμός στην Ανόρθωση. Το γεγονός ότι πληρώνουμε τους παίκτες και βγάζουμε υγεία, έχει παρερμηνευτεί. Όλοι περιμένουν από τον Πουλλαϊδη. Υπάρχει όμως ένα όριο που έχει τεθεί από τη Γενική Συνέλευση. Δεν ήρθα εδώ για να πανικοβάλω κανέναν. Στα μέσα του Μάρτη όμως θα χρειαστεί ένεση ρευστού. Για αυτό, θα ξεκινήσουμε από σήμερα οικονομική εκστρατεία τριών μηνών. Στόχος το 1,5 εκ. ευρώ μέχρι τις 15 Μαρτίου. Στόχος δύσκολος αλλά εφικτός. Έχουμε ετοιμάσει και επεξεργάσει μια σειρά από ενέργειες για να μαζευτεί αυτό το ποσό. Θα κινηθούμε στους τομείς των εισιτηρίων, της διαφήμισης, της εκμετάλλευσης των περουσιακών μας στοιχείων. Θα ανακοινωθούν οι ενέργειες και περιμένουμε από τον κόσμο να μας στηρίξει. Κάθε ποσό έχει την αξία του. Μελετούμε διάφορες προοπτικές για να αποκομίσουμε έξοδα. Έχουμε δηλώσει ότι πολιτική μας είναι ανάπτυξη και πώληση ποδοσφαιριστών. Έχουμε παίκτες που μπορούμε να πωλήσουμε στο εξωτερικό. Δεν μας αφήνει ασυγκίνητους και το να ακολουθήσουμε μοντέλο με ποδοσφαιριστές. Φτάνει αυτό να μειώνει το κόστος του ρόστερ μας και να φέρει όφελος. Δεν αποκλείουμε ξένος επενδυτής να αποκτήσει πακέτο μετοχών, πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί. Υπάρχει έπειτα η προοπτική ενός τραπεζικού δανείου, υπάρχουν όμως διάφορα ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψιν. Τέλος, η εκμετάλλευση των περουσιακών στοιχείων του συλλόγου προσφέρει κάποια διέξοδο. Μελετούμε ένα θεραπευτήριο που θα γίνει μέσα στο Α. Παπαδόπουλος που θα είναι στολίδι της Μεσογείου. Να έρχονται αθλητές που θα τυγχάνουν αποθεραπείας, σε ότι άθλημα κι αν είναι και θα έχουμε εδώ τους ειδικούς. Ήδη υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από επενδυτές. Το γήπεδο μας είναι στολίδι, φέτος έχουμε επενδύσει σε πράγματα που έχετε δει και άλλα που δεν φαίνονται”.

“Ο στόχος του 1.5 εκ. είναι δύσκολος αλλά όχι ανέφικτος. Καλώ όλους τους Ανορθωσιάτες, να προσφέρουν. Υπάρχει και το σχέδιο Β’, καθόλου ευχάριστο βέβαια, που προνοεί την ακόμη περαιτέρω συρρίκνωση του προϋπολογισμού, κοντά στο 1,2 εκ μισθολόγιο και 3 εκ. συνολικό προϋπολογισμό με τις παλιές οφειλές κλπ. Με όλες τις συνέπειες αγωνιστικές και όχι μόνο που αυτό θα επιφέρει. Ας μείνουμε όμως θετικοί και να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τα έσοδα της ομάδας για να μην χρειαστεί αυτό. Είμαι αισιόδοξος. Βλέπω χαμόγελα αισιοδοξίας και σπινθιροβόλα βλέματα. Αναμένω τη συμπαράσταση και τη συμβολή όλων. Μαζί θα τα καταφέρουμε. Είμαστε η Ανόρθωση και θα επικρατήσουμε”.

“Το χρέος μας έχει μειωθεί γύρω στα 5 με 6 εκατομμύρια”.

“Πάντοτε υπάρχει ενδιαφέρον, έχουμε ανθρώπους που κατά καιρούς μας κάνουν κρούση για ποδοσφαιριστές. Αναλύουμε όλα τα δεδομένα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό”.

“Έχουμε κάνει πολλές κινήσεις να φέρουμε πίσω τις οικογένειες, αλλά άλλοι τις διώχνουν. Είμαστε μακριά εμείς από ρατσισμούς, ακραίες θέσεις, στημένες διαιτησίες και στοιχήματα. Θέλουμε ένα ποδόσφαιρο που να παίζεται στο γήπεδο. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να δώσουμε”.

“Εμείς κάνουμε το καθήκον μας, μένουμε μακριά από όλα αυτά. Σε όποιο καφενείο πας αυτά λένε. Πως έγινε το τάδε πέναλτι. Όπου υπάρχει καπνός όμως υπάρχει και φωτιά. Αν με ρωτάτε εμένα αν ξέρω, δεν ξέρω. Αν ήξερα, ο πρώτος που θα πήγαινε στην Ομοσπονδία ή σε κάποιον φορέα είμαι εγώ”.

“Η Ανόρθωση είναι εδώ και θα βελτιώσει κάποια πράγματα. Οι αυτοκρατορίες πέφτουν, σε όλα υπάρχει άνθηση και μαρασμός. Η Ανόρθωση ήταν μια αδικημένη ομάδα βλέπω βελτίωση όμως και αυτό με χαροποιεί. Σε όλους τους τομείς. Και στην αντιμετώπιση από την Ομοσπονδία. Εμείς δεν έχουμε προσωπικά με κανέναν. Είμαστε η Ανόρθωση”.

“Έχουμε υπογράψει με τη Cytavision, αυτό είναι γνωστό. Αν έχουμε υπογράψει και με την ΚΟΠ; Αυτό δεν είναι ερώτηση. Είναι νομικό θέμα. Δεν θα γίνω νομικός ούτε και δικαστής. Αν η Ομοσπονδία θέλει να το πάρει μέχρι εκεί, έχουμε δώσει γραπτώς τη θέση μας και ξέρουμε και τις δικές τους. Έχουμε συμβουλευτεί τρεις νομικούς, όχι έναν”.

“Ο στόχος είπαμε από την αρχή, είναι να πάμε Ευρώπη. Με αυτό θα είμαστε ικανοποιημένοι. Πάντοτε όμως πιστεύω στο μότο που λέει, δεν υπόσχεσαι πολλά αλλά κάνεις περισσότερα”.

“Έχουμε έρθει σε διάφορους διακανονισμούς, ο καθένας είναι ξεχωριστός. Αυτός που θα πληρωθεί πιο αργά θα είναι σε τρία χρόνια αν δεν με απατά η μνήμη μου”.

“Αν βλέπετε στο οικοδόμημα της Ανόρθωσης, έγινε αλλαγή. Εκ βαθέων. Μία από αυτές, μια μικρή οντότητα είναι οι διακανονισμοί. Δεν επιτρέπεται να φεύγει άνθρωπος από εδώ, ποδοσφαιριστής ή εργοδοτούμενος και να αιωρείται κάτω. Πρέπει να τα βρίσκει με τη διοίκηση, να πληρώνεται, να πάει στο καλό και πάλι φίλοι θα είμαστε. Όσοι έχουν φύγει από εμάς έχουμε άριστες σχέσεις, ούτε κόντρες, δικαστήρια, προσφυγές ούτε τίποτα. Ξεκάθαρα πράγματα. Όταν είσαι εντάξει μαζί τους, θα γίνει ο συμβιβασμός. Φυσικά δεν θα τους δώσεις από τα 10 το 1, αλλά θα βρεθεί μια μέση λύση. Σε συμφέρει ή δεν σε συμφέρει; Δεν έχουν θέση οι κόντρες στην Ανόρθωση”.

“Ένα από τα μέτρα που επεξεργαζόμαστε είναι αυτό, να δημιουργήσουμε νέα πακέτα για να βοηθήσουμε τον κόσμο”.

“Ο κ. Κάκος έχει πρόθεση να βοηθήσει στο θέμα του Στόιλοφ. Ακόμη δεν έγινε κάτι αλλά το εκτιμώ αυτό”.

“Είμαστε μακριά από τα Χριστούγεννα για να μιλήσουμε για μεταγραφές. Για τις αποδεσμεύσεις, δεν θα διώξουμε άτομα με οικονομικό κόστος. Κάποιοι έχουν και μέσα στο συμβόλαιό τους ένα φιξ ποσό, προσυμφωνημένο. Τα βλέπουμε αυτά, δεν υπάρχει κάτι συμφωνημένο, αν υπήρχε θα ήσασταν οι πρώτοι που θα το μαθαίνατε”.

“Ο τεχνικός μας διευθυντής έχει ταξιδέψει το πρωί για το εξωτερικό για αυτόν τον σκοπό (να βρει ποδοσφαιριστές)”.

“O τεχνικός μας διευθυντής λέγεται Τεντ Φαν Λέουβεν και έχει τηλέφωνο, αυτά τα πράγματα τα βλέπουν οι τεχνικοί μας και τα χειρίζονται”.

“Να είστε καλά, καλά Χριστούγεννα σε όλους”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ