Τετ Φαν Λιούεν: Η αμφισβήτηση, ο σωστός προγραμματισμός, τα λάθη και οι ατάκες

Λήξη της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου είχαμε ψες 03/09 μιας και το «παραθυράκι» εγγραφής ανέργων ποδοσφαιριστών έκλεισε για την Κύπρο οριστικά. Πιο κάτω όμως, θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε με αντικειμενικότητα τα όσα ζήσαμε από την πρώτη μέχρι και την τελευταία μέρα των μεταγραφών και ουσιαστικά την πορεία του Ολλανδού Τετ Φαν Λιούεν.

Τεχνικός διευθυντής

Εδώ, από αυτό το βήμα αρθρογραφήσαμε πολλές φορές και με επιχειρήματα ως προς την αναγκαιότητα της μετάβασης της ποδοσφαιρικής ομάδας στα χέρια κάποιου που να κατέχει το ποδόσφαιρο, να έχει τις σωστές διασυνδέσεις για να αποκτηθούν ικανοί ποδοσφαιριστές, να γνωρίζει την πραγματική αξία του κάθε ποδοσφαιριστή ούτως ώστε να πληρώνεται με όσα πρέπει και γενικά να είναι ο απόλυτος άρχοντας στα ταλαιπωρημένα εδώ και χρόνια αποδυτήρια της ομάδας μας.

Ο πρόεδρος της Ανόρθωσης Χρίστος Πουλλαΐδης αντιλαμβανόμενος ότι δεν μπορούσε – και αυτό προς πίστη του –  να ανταπεξέλθει με επιτυχία σε τέτοιο επίπεδο, «παρέδωσε» στην κυριολεξία τα κλειδιά του Αντώνης Παπαδόπουλος σε ένα άγνωστο για εμάς πρόσωπο, αυτό του Ολλανδού Τετ Φαν Λίουεν.Το ρίσκο μεγάλο εξ’ αρχ’ης.

ted van lueween

Γεννηθείς στην χώρα της Τουλίπας, του ρομαντισμού, της σπουδαίας ποδοσφαιρικής παιδείας και των φιλελεύθερων ιδεών, ο Τεντ Φαν Λίουεν προσελήφθη για να δημιουργήσει την νέα Ανόρθωση. Τέθηκε ένα 3ετές πλάνο που είχε ως βασικούς άξονες την δημιουργία ενός ανταγωνιστικού συνόλου μέσα σε περιορισμένα οικονομικά μεγέθη και προϋπολογισμούς, την ηλικιακή σμίκρυνση του ρόστερ και την μεταπωλική – επενδυτική αξία του με σκοπό το οικονομικό όφελος στο μέλλον.

Χρονικά είναι μεγάλο λάθος να κρίνουμε από τώρα κατά πόσο το πλάνο του Ολλανδού, πέτυχε. Αυτό όμως που φαίνεται από τώρα και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι το γεγονός ότι ηλικιακά η ομάδα χαμήλωσε πολύ γεγονός που έχει πολλαπλά οφέλη. Τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά. Επίσης σε σχέση με την περσινή «ομάδα» η φετινή κατέγραψε μια αισθητή μείωση του προϋπολογισμού, ύψους €1.6εκ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αυτή την στιγμή ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής είναι κάτοχος συμβολαίου ύψους €130 000, ποσό που στο πρόσφατα παρελθόν ήταν αφετηρία διαπραγματεύσεων για να προσελκυστούν μαζικά οι υπερεκτιμημένοι ποδοσφαιριστές που προωθούνταν από τους διάφορους μάνατζερ.

Η αμφισβήτηση άγγιζε τα όρια του εξευτελισμού

Ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα του Ανορθωσιάτη οπαδού είναι η αμφισβήτηση και η ανυπομονησία. Δεν λέμε ότι άδικα την έχει μιας και ο πρότερος βίος των ανθρώπων που διοικούσαν την Ανόρθωση, έδιναν και με το παραπάνω την «αφορμή».

lueween valetta

Μια τέτοια κατάσταση βίωσε ο Ολλανδός τεχνικός διευθυντής. Πολλοί φίλαθλοι πίστευαν, το συζητούσαν και το κατέγραφαν ότι ο Λίουεν είναι η «γλάστρα» της διοίκησης για να μπορεί να κάνει τα δικά της στον προγραμματισμό, κάτι που βιώσαμε με τον χειρότερο τρόπο την περσινή σεζόν. Ο Ολλανδός αντιμετωπίστηκε με την περισσότερη καχυποψία που έζησε άνθρωπος που ενασχολήθηκε με τα της Ανόρθωσης γεγονός το οποίο μετακύλησε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στα ΜΜΕ με τα γνωστά υπονοούμενα σε άρθρα και εκπομπές που φυσικά καταγράψαμε.

Οι μεταγραφές διαδέχονταν η μια την άλλη αλλά δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να σύνδεε τα νέα αποκτήματα με τους διάφορους μάνατζερ. Επιπλέον, σε προηγούμενες μεταγραφικές περιόδους καταγράφονταν στον τύπο πέραν από τους 40 υποψήφιους ποδοσφαιριστές για να αποκτηθούν οι 12 ενώ φέτος διέρρευσαν ελάχιστα ονόματα με τα πλείστα να φορούν τελικά την φανέλα της Ανόρθωσης. Όλοι προσωπικές επιλογές του Τετ Φαν Λίουεν και των συνεργατών του. Στοιχεία που ποτέ στο παρελθόν δεν βλέπαμε, γεγονός που άρχισε να πείθει τον κόσμο ότι κάπου άλλαζε το πράγμα. Εντύπωση που ενδυναμώθηκε μετά το φιλικό με τον Απόλλωνα στην Λεμεσό που παρά την ήττα η ομάδα έδειξε αρκετά καλά στοιχεία αν και ήταν αρκετά νωρίς.

leouven sabala

Ανακοίνωση και «κέντημα» από τον Λίουεν

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι οπαδοί της Ανόρθωσης με αυτά που έγραφε η επίσημη Ανόρθωση ως στην πρώτη σκιαγράφηση – αιτιολόγηση της απόκτησης ενός ποδοσφαιριστή. Τακτική που αρχικά δεν «πολυάρεσε» μιας και δεν ξανασυνέβηκε στα χρονικά του κυπριακού ποδοσφαίρου. Μάλιστα έγινε και αντικείμενο χλευασμού από μερίδα ιστοσελίδων. Με αυτή την τακτική όμως ο Τετ Φαν Λίουεν έβαζε ξανά στο προσκήνιο και στον επικοινωνιακό χάρτη την Ανόρθωση την ώρα που οι ίδιες οι ιστοσελίδες έκλειναν τα μάτια σε όλα τα γελοία με τις «γλάστρες» τεχνικούς διευθυντές που διέθεταν άλλες ομάδες και δει Ομόνοια και Αποελ. Στο τέλος οπαδοί της Ανόρθωσης και μη ανέμεναν με ανυπομονησία την μεταγραφή για να διαβάσουν την σκιαγράφηση από τον Τετ Φαν Λίουεν.

Μερικές ατάκες του Τετ Φαν Λίουεν για:

Μαϊσουράντζε: Δεν είναι ένας διάσημος ποδοσφαιριστής με μεγάλο όνομα. Έιναι ένας νικητής, ένας δουλευτής ένας μαχητής και είναι γνώστης των δικών του περιορισμών.

Αμπουρχάνια: Ποίηση στην κίνηση. Είναι στα ραντάρ μου από τα 14 του. Εάν του παρέχουμε τα πάντα και μας τα δώσει όλα, έχει τη δυνατότητα όντως να εξελιχθεί στο νέο Chandli.

Νούχου: Στο σύστημά μας οι ακραίοι αμυντικοί πρέπει να είναι επιθετικοί διότι θέλουμε να παίζουμε περιπετειώδες ποδόσφαιρο. Είναι ποδοσφαιριστής που σκέφτεται επιθετικά και δεν με απασχολεί το ανεπιτυχές πέρασμα του από τον Απόλλωνα.

Ιακοβένγκο: Είναι μόλις 20 ετών, αλλά στο ένας εναντίον ενός με τον τερματοφύλακα, είναι τόσο ψύχραιμος και ακριβής όσο ένας χειρούργος.

Σερράν Πόλο: Ο Άλμπερτ δεν σκέφτεται προβλήματα, σκέφτεται λύσεις με ένα αισιόδοξο τρόπο «μπορώ να το κάνω».

Εντέ: «Τεντ, έχασες το μυαλό σου; Ο Τσινεντού στην Κύπρο; Στα όνειρά σου, μπορεί.»

Γκαρσία: Χρειάστηκαν αίμα, ιδρώτας και δάκρυα. Είμαι απλά χαρούμενος που οι δεσμοί που μας δένουν, είναι ακόμα γύρω μας. We belong together. Η Ανόρθωσις, ο Γκονζάλο κι εγώ.

Σαμπάλα: Ένα όνομα σαν ανατολίτικο κλάμα πολέμου. Σαμπάλα. Ακούγεται σαν μυστικό ξόρκι από την Ασία της Μέσης Ανατολής. Το στυλ του θυμίζει ελεύθερους σκοπευτές όπως ο Νίκος Μαχλάς, ο Ole Gunnar Solskjaer. Πάντα στη σωστή θέση, στον κατάλληλο χρόνο.

xolgerson anri

Χόλκερσον: Μέσα σε όλες μας τις προσπάθειες να αποκτήσουμε τον Τονούτσι, σχεδόν δεν παρατηρήσαμε την αρκούδα που περνούσε και είχε το όνομα Μάρκους Χόλγκερσον. Το ίδιο έκαναν και πολλοί άλλοι, αφού ήταν διαθέσιμος τέλη Αυγούστου, παρόλο που αγωνίστηκε σε κάθε παιχνίδι της Helsingborg.

Καμίνσκι: Βέλγοι τερματοφύλακες. Έγιναν το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, μαζί με τις βάφλες και τα όπλα.

Τα λάθη του Λίουεν

Ουδείς ανέμενε σε μια μεταγραφική περίοδο να κυλήσουν όλα ομαλά, να αποκτηθούν όλοι οι στόχοι και να παρουσιαστεί μια ομάδα έτοιμη για μεγάλα πράγματα. Αυτά δεν συμβαίνουν ειδικότερα όταν πρέπε να κινηθείς εντός συγκεγκριμένων οικονομικών πλαισίων. Όμως έγιναν 2 λάθη – σημαντικά – που μπορούσαν να αποφευχθούν κάλλιστα και με ευκολία. Αν μη τι άλλο αυτό να γίνει μάθημα για να αποφευχθούν απο την αμέσως επόμενη μεταγραφική περίοδο.

Το 1ο λάθος ακούει στο όνομα Ντένις Τονούτσι. Ο Ιταλός όντας σπουδαίος αμυντικός με παραστάσεις στην 1η κατηγορία της Γαλλίας έστησε τον Λίουεν για 40 μέρες ψάχνοντας πρόταση από καλύτερο πρωτάθλημα, έστω και με λιγότερα λεφτά. Τελικά παρέμεινε στην ανεργία – έχει ακόμη 38 ώρες να βρει ομάδα – αλλά η Ανόρθωση σπατάλησε χρόνο ώστε να προετοιμαστεί σωστότερα για το πρωτάθλημα. Με ένα πιο έτοιμο Χόλκερσον, το αποτέλεσμα στο ΓΣΠ θα ήταν σίγουρα διαφορετικό.

Το 2ο και πιο σημαντικό λάθος εντοπίζεται στον άσσο. Από τις πρώτες κινήσειςτου Τετ Φαν Λίουεν ήταν η ανανέωση του Μάριο Βέγκα. Προς το τέλος της μεταγραφική περιόδου ανανεώθηκε και επεκτάθηκε το συμβόλαιο του Μάθιου Βαλβέρδ την ώρα που ο Λίουεν – όπως δήλωσε στην σκιαγράφηση Καμίνσκι – το έψαχνε για τερματοφύλακα. Όπερ και εγένετο με τον Βέλγο νεαρό και πολλά υποσχόμενο τερματοφύλακα να αποτελεί την τελευταία κίνηση του φετινού προγραμματισμού αλλά με την «Κυρία» να σπαταλά από τις 15 διαθέσιμες θέσεις κοινοτικών/ξένων, τις 3 από αυτές για την 1 θέση του τερματοφύλακα. Τώρα αν αυτό ήταν επιλογή του Ολλανδού το θα δείξει η πορεία. Μπορεί και για αυτό να έχει τον λόγο του. Ποιος ξέρει με τέτοιο απρόβλεπτο άτομο.

tonuci

Ο ρόλος του Τετ Φαν Λίουεν
Αυτό που δεν είχαμε τόσα χρόνια το έχουμε ολοκληρωμένο. Τεχνικός διευθυντής και σκάουτερ. Με το που βρήκε 10 μέρες διακοπής μέχρι το επόμενο παιχνίδι δεν κάθισε στην Κύπρο. Πήρε το αεροπλάνο για να παρακολουθήσει αγώνες εθνικών U21 – κάπου εκεί ξαναβρήκε τον Αμπουρχάνια – για να εντοπίσει τους επόμενους μεταγραφικούς στόχους. Από τον Σεμπτέβρη για τον Γεννάρη ή ακόμη για το επόμενο καλοκαίρι.

Η συνέχεια δεν μπορεί να προδικαστεί ούτε και η θέση που θα τερματίσει αυτή η ομάδα. Ήταν και παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό του πρωταθλήματος. Αυτό που ήθελαν να δουν οι απαιτητικά φίλαθλοι της Ανόρθωσης ήταν μια ομάδα να αγωνίζεται με πάθος, στρωτό και ελκυστικό ποδόσφαιρο που να επιζητά την νίκη μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Αυτό ήθελε και ο ολλανδός Τετ Φαν Λίουεν και αυτό είδε από κοινού με τον κόσμο. Η συνέχεια είναι ευοίωνη και το μόνο που απομένει είναι ο κμεγάλος κόσμος της Ανόρθωσης να επιστρέψει μαζικά. Οι προϋποθέσεις και οι βάσεις για κάτι καλό, μπήκαν. Στο χέρι μας είναι πλέον.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ