Είναι αυτό το έμβλημα που μας δείχνει πάντα το δρόμο

Επιστολή στο Anorthosis24 – Οι επιστολές που δημοσιεύονται αντιπροσωπεύουν τις προσωπικές απόψεις των συγγραφέων τους και όχι κατ’ ανάγκην του Anorthosis24. Στείλτε μας κι εσείς τη δική σας επιστολή, στο [email protected]

«Πλανάσθε. Το πνεύμα της Ανορθώσεως δεν πτοάται, δεν καταστρέφεται και η ωραία μας Ανόρθωσις ως ο Φοίνιξ, αενάως αναγεννάται. Η ιστορική φράση του Αναστάσιου Οικονομίδη στον Άγγλο αξιωματικό που διέταξε την ανατίναξη του οικήματος μας στις 8 Ιουλίου 1958, έμεινε ριζωμένη στην ψυχοσύνθεση του κάθε Ανορθωσιάτη και στην ένδοξη ιστορία του συλλόγου μας.

Από τότε η φράση αυτή εμφανίζεται όποτε η ομάδα μας περνά άσχημες καταστάσεις και μας δίνει πάντα την αισιόδοξη νότα ότι αυτή η ομάδα δεν πρόκειται να χαθεί. Το 1974 η ομάδα μας πέρασε την προσφυγιά, με ποδοσφαιριστές που δεν είχαν να φορέσουν παπούτσια, που έκαναν προπονήσεις σε σχολεία και όμως στάθηκαν στο ύψος τους, τίμησαν με τη ψυχή τους το μεγαλείο του Φοίνικα και μας παρέδωσαν μια Ανόρθωση που ήταν έτοιμη να γράψει ιστορία.

Μετά από μια χρυσή 10ετία όπου η Ανόρθωση ήταν το απόλυτο αφεντικό στην Κύπρο, κατακτώντας 5 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα και φτάνοντας πολύ κοντά στην είσοδο σε Ευρωπαϊκούς Ομίλους, η κακομεταχείριση αλλά και τα λάθος άτομα που απάρτιζαν το οικοδόμημα της ομάδας, έφεραν την Ανόρθωση το 2004 στο χείλος του γκρεμού και τον παραλίγο υποβιβασμό της στη 2η κατηγορία λόγω χρεών.

Εκεί ανέλαβε δράση ο Αντρέας Παντελή, ο οποίος παρά το ότι παρέλαβε «καμένη γη», με χρέος που ξεπερνούσε τα €10εκ (6εκ. λίρες τότε), κατάφερε παρέα με τον Τιμούρ Κετσπάγια να κατακτήσει το πρωτάθλημα, να γράψουν το έπος της Τραπεζούντας ενώ στη συνέχεια η επιτυχημένη πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ επισφράγισε το «θαύμα» της «Κυρίας» και επιβεβαίωσε το σύνθημά της για ακόμη μια φορά ότι ο «Φοίνιξ Αενάως αναγεννάται».

Από τα Νοεμβριανά του 2008 και την εισβολή των ‘’ΣΩΤΗΡΩΝ’’ στα διοικητικά της ομάδας, ο Ανορθωσιάτικος κόσμος αλλά και το ιστορικό μας σωματείο βίωσαν την απόλυτη ξεφτίλα. Συνεχόμενοι αποκλεισμοί από ομάδες ‘’μπιραρίες’’ στην Ευρώπη, αποχή από τους εγχώριους τίτλους και διακρίσεις, μια έδρα που κάποτε δεν περνούσε ομάδα κατάντησε η παιδική χαρά του κάθε πικραμένου, παίχτες που ήρθαν για τουρισμό με παχουλά συμβόλαια, από τα οποία αρκετοί γύπες-μάνατζερς έκαναν χρυσές δουλειές και κατασπάραξαν τα ταμεία της ομάδας μας, αφήνοντας στο τέλος και €17,000,000 χρέος.

Ο περήφανος Ανορθωσιάτης είδε την ομάδα του για πρώτη φορά μετά από παρά πολλά χρόνια να μένει εκτός 4άδας, να μην βγάνει Ευρώπη, ενώ δέχθηκε και τη συντριβή από τον άλλοτε πελάτη ΑΠΟΕΛ με 8-1 στη Λευκωσία.

Εκεί που όλοι ‘’τελείωσαν’’ την Ανόρθωση ήρθε πάλι αυτό το ΜΥΘΙΚΟ πουλί της αρχαίας μυθολογίας που κοσμεί περήφανα το έμβλημα μας, να μας θυμίσει πως «Το πνεύμα της Ανορθώσεως δεν πτοάται, δεν καταστρέφεται και η ωραία μας Ανόρθωσις ως ο Φοίνιξ, αενάως αναγεννάται δια να συνεχίσει την ιστορικήν και μεγάλην πορεία της».

Αυτή την φορά ο Φοίνικας Αναγεννάται διά χειρός του κου Πουλλαίδη, ενός ανθρώπου που επικρίθηκε από πολλούς αλλά έκλεισε τα αυτιά του, γιατί είχε ένα και μοναδικό στόχο. Να μην χαθεί η Ανόρθωση… και τα κατάφερε. Παρά τα λάθη που έκανε στις προηγούμενες χρονιές, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσφορά του στην ομάδα. Έπαθε και έμαθε μέσα από τα λάθη του και ως ‘’κύριος’’ που είναι στη ζωή του πήρε την ‘’Κυρία’’ του από το χέρι και την οδηγεί σε παλιούς καλούς δρόμους.

Πλέον στην ομάδα μας φυσάει νέος αέρας και με αυτούς τους μικρούς χτίζεται κάτι καλό και υγειές απ’ όλες τις πλευρές, με στόχο η ομάδα μας να πάει εκεί που της αξίζει, στην κορυφή.

Η ιστορία μας, απέδειξε ότι η επιλογή του εμβλήματος μας ήταν προφητική. Η απεικόνιση του Φοίνικα να αναδύεται μέσα από την στάχτη του… μόνο τυχαία δεν ήταν. Να το πούμε πεπρωμένο; να το πούμε σύμπτωση; Ότι και να ‘ναι, ένα είναι σίγουρο… Είναι αυτό το έμβλημα που μας στα δύσκολα μπολιάζει τους πάντες με τα ιδανικά και την ιδέα της Ανόρθωσης… Είναι αυτό το έμβλημα που μας δείχνει πάντα το δρόμο και σε αυτόν τον δρόμο, συνοδοιπόροι πρέπει να είμαστε όλοι εμείς. Ο περήφανος Ανορθωσιάτικος κόσμος, ο περήφανος Βαρωσιώτης.

Αλέξανδρος Ηλία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ