Ο Τέντ που τους πήρε την πέννα και οι άλλοι που προστατεύονται

Στην ποδοσφαιρική Κύπρο του 2014 άρχισε να επικρατεί γενικώς σύγχυση πέριξ των αρμοδιοτήτων που έχουν οι τεχνικοί διευθυντές στις ομάδες που εργάζονται.

Σύγχυση που επικράτησε κυρίως στις τάξεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ στο νησί και αυτό διατυπώνεται είτε σε φυλλάδες είτε σε έγκριτες και «αξιόπιστες» ιστοσελίδες.

Τι είναι ο τεχνικός διευθυντής;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και από την σημασία της έννοιας «τεχνικός διευθυντής». Ο Τ.Δ λοιπόν σε μια ομάδα είναι το δύσε – λύσε. Είναι η αρχή και το τέλος, ο απόλυτος άρχων σε μια ποδοσφαιρική ομάδα. Είναι ο αρμόδιος για την επιλογή πλάνου που σε αυτό θα προσαρμόζεται και ο προπονητής. Είναι αυτός που θα πραγματοποιήσει τις μεταγραφές, τις αποδεσμεύσεις αλλά και τις διαπραγματεύσεις για αναπροσαρμογή των εν ισχύ συμβολαίων. Ακόμη είναι ο «τύπος» που οργανώνει τις ακαδημίες και τις εποπτεύει ούτως ώστε αυτές να ακολουθούν το συγκεκριμένο στιλ ποδοσφαίρου που αγωνίζεται η πρώτη ομάδα. Γενικά όλα παιρνούν απο το χέρι του.

poullaidis

Ήταν έτοιμη η «Κυρία»;

Η μετάβαση από το μοντέλο της κυριαρχίας του προέδρου της ομάδας ο οποίος «έβαζε» τα λεφτά (σε πολλά εισαγωγικά) στην κυριαρχία ενός μισθωτού επαγγελματία Τ.Δ ήταν πολύ δύσκολη απόφαση. Εντούτοις ο πρόεδρος της Ανόρθωσης αντιλαμβανόμενος πλήρως ότι δεν είναι της αρμοδιότητας του, τα του ποδοσφαίρου και όλα τα συναφή – παρασκήνια και άλλα – προχώρησε σε μια ριζοσπαστική για τα δεδομένα της «Κυρίας», κίνηση. Ο Χρίστος Πουλλαΐδης λοιπόν έδωσε τα «κλειδιά» του Παπαδόπουλος στον Ολλανδό Τεντ Φαν Λίουεν για να είναι ο απόλυτος άρχων της Ανόρθωσης. Η απάντηση στο ερώτημα αν η Ανόρθωση ήταν έτοιμη για μια τέτοια κίνηση – κατά των γράφων – είναι πως ναι. Για τον απλούστατο λόγο ότι στην μετά Κετσπάγια εποχή που ο κάθε ένας ανίδεος από ποδόσφαιρο έκανε κουμάντο στην Ανόρθωση με αποκορύφωμα τον πάτο της περσινής χρονιάς η πρόσληψη Τ.Δ ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.

Τι ισχύει όμως σήμερα;

Σήμερα στην Κύπρο παρουσιάζεται ένα μοναδικό φαινόμενο. Τα ΜΜΕ κρίνουν και κατακρίνουν τον μοναδικό Τεχνικό Διευθυντή που λειτουργεί και εφαρμόζει τόσα όσα οι αρμοδιότητές του. Στην αρχή με υποτιμητικά σχόλια στον τύπο και προ καιρού με χλευαστικά άρθρα σε ιστοσελίδες ή κουτσομπολιό σε εκπομπές τύπου καφενείου. Εν συντομία να δούμε ποιες άλλες ομάδες εργοδοτούν Τεχνικούς Διευθυντές: ΑΠΟΕΛ – Νασιμέντο, ΑΕΛ – Ρούι Τζούνιορ, Ερμής – Βέσκο Μιχαΐλοβιτς, Ομόνοια- Ρεϊ Κλάρκ, ΑΕΚ – Ρόχας και Σαλαμίνα – Μάκης Παπαϊωάννου.

 

apoel

Στο ΑΠΟΕΛ μέχρι σήμερα ο κύριος Νασιμέντο δεν πραγματοποίησε καμιά μεταγραφή. Η ομάδα κράτησε τον βασικό της κορμό και απλά επένδυσε σε μερικούς ακριβούς ποδοσφαιριστές καθ΄ υπόδειξη της διοίκησης. Ο ρόλος του είναι ανύπαρκτος αλλά αυτό δεν αποτελεί σημείο αναφοράς.

 

ael

Στην ΑΕΛ οι «κακές» γλώσσες κάνουν λόγο ότι οι αρμοδιότητες του Ρουι Τζούνιορ περιορίστηκαν κατά πολύ τον Μάιο όταν και ο προπονητής της ομάδας Ιβάηλο Πέτεφ προέβαλε τις απαιτήσεις του προκειμένου να παραμείνει στο πόστο του προπονητή. Με απλά λόγια ο «Βούλγαρος» θέλει να είναι ο απόλυτος άρχων παραμερίζοντας τον ομολογουμένως επιτυχημένο Ρούι Τζούνιορ.

 

omonoia

Στην Ομόνοια γίνονται όλα βάσει πλάνου. Στην αρχή προσλήφθηκε «τεχνικός διευθυντής» ο οποίος απολύθηκε εντός 24 ωρών λόγω διαφορετικής φιλοσοφίας. Λες και την προηγούμενη μέρα που υπέγραφαν η φιλοσοφία ήταν η ίδια. Το ίδιο έγινε και με δυο ποδοσφαιριστές ενώ το αποκορύφωμα ήταν η πρόσληψη Τεχνικού Διευθυντή μετά την 22η μεταγραφή. Πάντως κάποιες φήμες κάνουν λόγο ότι η πρόσληψη Κλάρκ ήταν υποχρεωτικός όρος από την ομογένεια στην Αγγλία για οικονομική ενίσχυση προς τον Λευκωσιάτικο σύλλογο.

 

ερμισ

Στον Ερμή από ότι φαίνεται εμπιστεύτηκαν κάποιους λάθος μάνατζερ. Εξού και ο προέδρος της ομάδας Λούκας Φανιέρος αποδέσμευσε τους συνδετικούς κρίκους με τους μάνατζερ και προσέλαβε τον «Βέσκο» στον ρόλο του Τεχνικού Διευθυντή. Για να είμαστε αντικειμενικοί δεν μπορούμε να κρίνουμε εκ των προτέρων.

 

zopt_img_6775  makis_papaiwannou11-12

Στην Σαλαμίνα και στην ΑΕΚ τα πράγματα κυλάνε κάπως καλύτερα από τις πιο πάνω μεγάλες ομάδες. Ρόχας και Παπαϊωάννου φαίνεται να αφήνουν το δικό τους στίγμα μιας και δεν παρουσιάστηκαν περίεργες μεταγραφές. Λίγο η κίνηση Κολαούτι από την ΑΕΚ μπορεί να ξενίσει αλλά από την άλλη δεν μπορεί κανένας να αρνηθεί στην ομάδα του τέτοιο ποδοσφαιριστή.

Εν κατακλείδι και με βάση τα πιο πάνω που αναπτύξαμε στη μόνη ομάδα που ο Τεχνικός Διευθυντής είναι ο απόλυτος άρχων είναι στην Ανόρθωση. Θα μπορούσαν κάλλιστα τα «παπαγαλάκια» των ΜΜΕ να ασχοληθούν και με τις κραυγαλέες περιπτώσεις και τεκταινόμενα στις άλλες μεγάλες ομάδες αλλά από ότι φαίνεται ο Ολλανδός τους πήρε την πέννα. Ο Ολλανδός πουλάει και το ότι ασχολούνται μαζί του μας αρέσει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ