Ένα από τα καθήκοντα που θα έχει ο Τεντ Φαν Λέουβεν στην Ανόρθωση, είναι και οι ακαδημίες της ομάδας. Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Anorthosis24, ο Ολλανδός είχε αναφέρει κάποια από τα προβλήματα που πρόσεξε στη λειτουργία των ακαδημιών, τόνισε όμως ότι και ο ίδιος και ο προπονητής της ομάδας Άντρε Πάους, αρέσκονται στο να δουλεύουν με νεαρούς ποδοσφαιριστές.
Στην προετοιμασία της ομάδας στην Ολλανδία, βρίσκεται και ο Τεχνικός Διευθυντής των ακαδημιών της ομάδας Γιώργος Μαρκίδης. Ο κ. Μαρκίδης, κατά την διάρκεια της εβδομάδας συμμετείχε στο καθημερινό πρόγραμμα της Ακαδημίας της Vitesse στο προπονητικό κέντρο της ομάδας Papendal για όλες τις αγωνιστικές ομάδες, λαμβάνοντας μέρος σε συναντήσεις με το τεχνικό επιτελείο, το υποστηρικτικό και διοικητικό προσωπικό.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, ο κ. Μαρκίδης επίσης παρακολούθησε τα φιλικά παιχνίδια των U19, U18 και U17 με αντιπάλους την Ali Ittihad, Portsmouth και Willem II αντίστοιχα, καταγράφοντας την αγωνιστική φιλοσοφία της Vitesse σε αυτές τις ηλικίες, ενώ συμφωνήθηκε όπως υπάρχει συνέχεια στην επικοινωνία και επισκέψεις μεταξύ των δύο συλλόγων σε επίπεδο Ακαδημιών.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, «ευχαριστεί θερμά την ομάδα της Vitesse για την φιλοξενία του τεχνικού μας διευθυντή καθ´ όλη την διάρκεια της εβδομάδας. Φιλοξενία, που εντάσσεται στα πλαίσια της γενικής αναδιοργάνωσης των Ακαδημιών μας και προσβλέπουμε σε περαιτέρω συνεργασία με τον ολλανδικό σύλλογο».
Επίσης, το κομμάτι της συνέντευξης του Τεντ Φαν Λέουβεν στο Anorthosis24 που αφορούσε τις ακαδημίες:
Βλέπουμε ότι οι Ακαδημίες της Ανόρθωσης δεν δούλευαν όπως θα έπρεπε τα τελευταία χρόνια. Έχετε εσείς πλέον τον έλεγχο των Ακαδημιών;
Όχι ακόμη. Τώρα έχω τον έλεγχο της πρώτης ομάδας. Απ’τον Σεπτέμβη θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στις Ακαδημίες.
Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις για το πώς δουλεύουν οι Ακαδημίες;
Απλώς πρόσεξα ότι έχουν κάποια προβλήματα. Επίσης έχουν μεγάλο αριθμό ποδοσφαιριστών αλλά δεν έχω δει παιχνίδι ακαδημιών. Αυτή τη στιγμή ασχολούμαι με το κτίσιμο της πρώτης ομάδας που είναι πάντα το πιο σημαντικό. Όμως δεν έχω τη ψευδαίσθηση ότι μπορώ να αλλάξω τις ακαδημίες επειδή μιλάμε για ολόκληρη τη χώρα, για πολλά παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο χωρίς καν να τα ξέρουμε όπως δεν ξέρουμε και την ποιότητα τους.
Αλλά σας αρέσει να δουλεύετε με νεαρά άτομα όπως και στον Αντρέ Πάους…
Φυσικά, φυσικά. Το να είσαι μεγαλύτερος (σε ηλικία) δεν σημαίνει ότι είσαι καλύτερος. Απλά έχεις περισσότερη εμπειρία και χρειάζονται και οι έμπειροι ποδοσφαιριστές σε μιαν ομάδα. Τώρα το θέμα στην Ανόρθωση είναι ότι προσπαθούμε να κάνουμε την ομάδα «οικονομική», δηλαδή η πρώτη ομάδα να «πληρώνει» για την ίδια, όπως κάναμε στην Ολλανδία όπου τα τηλεοπτικά δικαιώματα είναι πολύ χαμηλά. Έτσι «αναγκάζεσαι» να πάρεις νεαρούς ποδοσφαιριστές και να τους αναπτύξεις. Δεν βγάζεις όμως λεφτά από όλους τους ποδοσφαιριστές. Για παράδειγμα θα είσαι πολύ τυχερός να έχεις έναν 29χρονο ποδοσφαιριστή και τον πωλήσεις στα 31 του. Τα περισσότερα χρήματα έρχονται από τους νεαρούς. Το μειονέκτημα όμως είναι ότι κάποιες φορές τους παίρνει 2-3 χρόνια για να φτάσουν στο επίπεδο που πρέπει, κάποιες φορές εννέα μήνες κλπ, είναι δύσκολο να ξέρεις.