Έντονες αντιδράσεις για την κάρτα φιλάθλου

Δύσκολα θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο κατά της βίας ως έχει, καθώς σήμερα στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις για επιμέρους πρόνοιες και ιδιαίτερα για την κάρτα φιλάθλου. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Κωστάκης Κουτσοκούμνης τα είπε σε έντονο ύφος μαζί με εκπροσώπους των οργανωμένων που βρέθηκαν σήμερα στη Βουλή για τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Τα κυριότερα σημεία του επίμαχου νομοσχεδίου αφορούν:

1. Την εγκατάσταση συστημάτων αναγνώρισης φιλάθλων σε συνδυασμό με την έκδοση κάρτας φιλάθλου

2. Την άμεση εκδίκαση των συλληφθέντων για αδικήματα που αφορούν βία στα γήπεδα

3. Την χρόνια απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα, ανάλογα και με τα αδικήματα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εξάλειψη της ανωνυμίας όσων παρευρίσκονται στα γήπεδα, με την κάρτα φιλάθλου να επανέρχεται και πάλι το προσκήνιο. Βέβαια το εν λόγω μέτρο δεν αποτελεί Κυπριακή προϊόν αφού εφαρμόζεται σε χώρες με βεβαρυμένο ιστορικό χουλιγκανισμόυ όπως Αγγλία, Ολλανδία και Γερμανία.

Η ΚΟΠ από την πλευρά της παρουσιάζει ενστάσεις σε δύο κυρίως σημεία τα οποία αφορούν την εκμίσθωση αστυνομικών υπηρεσιών από τα ίδια τα σωματεία, γεγονός που αυξάνει τα έξοδα την ίδια στιγμή που η χορηγία του ΚΟΑ έχει μειωθεί. Σημείο τριβής αποτελούν και οι κανονισμοί που επιβάλλουν ποινές στα σωματεία και τα οποία έρχονται σε αντίθεση με ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ. Συγκεκριμένα, η ΦΙΦΑ θεωρεί τα σωματεία υπέυθυνα για οτιδήποτε συμβαίνει στο στάδιο, του οποίου οι οπαδοί προκάλεσαν επεισόδια. Απεναντίας το νομοσχέδιο προβλέπει ότι στην περίπτωση που αποδωθεί ατομική ευθύνη, η τιμωρία του σωματείου διαγράφεται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ