Όταν μιλάει η ψυχή

Ανόρθωση το μεγαλείο σου

Όταν μιλάει η ψυχή

Του Δημήτρη Σούγλη

Μια ιστορία απόλυτα συνυφασμένη με την ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Τα χρώματα, η ιδέα, η υπερηφάνεια, η έπαρση. Μια ιστορία τόσο παλαιά μα και τόσο γλυκιά. Τόσο χαρούμενη μα και τόσο πικρή. Με τόσες χαρές μα και με πολλές λύπες. Όπως ακριβώς και η ίδια η ζωή. Αυτή είσαι. Ζωή!

Πολλοί υποκλίθηκαν στο μεγαλείο σου. Πολλοί σε θαύμασαν μα και πολλοί σου έσπειραν φθόνο. Επιβίωσες. Όπως ακριβώς και το Έθνος. Αυτή είσαι Ανόρθωση. Μια μεγάλη ιδέα! Είσαι πια η μόνη μας ίσως Ένωση με την γη που μας γέννησε. Την Βασιλεύουσα Αμμόχωστο. Μας περιμένει κι αυτή, μαθαίνοντας νέα μας. Κάποτε παίρνει θάρρος και καρτερεί, κάποτε λυπάται και μαραζώνει.

Στιγμές γεμάτες. Άλλες ζήσαμε, άλλες μας είπαν και άλλες τόσες θα διηγούμαστε στα παιδιά μας. Πάντα μ´ εκείνο το βλέμμα της δικαίωσης, του πείσματος, του φωτός. Αυτό είσαι. Φως!

Είπαμε λόγια πολλά. Άλλα πίκραναν, άλλα ξύπνησαν. Ο Φοίνικας είναι καταδικασμένος να αναγεννάται πάντα από τις στάχτες του. Μπορεί να αργεί αλλά τα καταφέρνει. Είναι σύμβολο αγώνα! Αποφασιστικότητας! Δύναμης και υπερηφάνειας! Των πολλών και όχι των λίγων!

Αν μεταξύ μας υπερισχύσουν οι σοφότεροι και οι αγνότεροι, θα επιστρέψεις στον θρόνο σου. Όχι για τους τίτλους μόνο, μα γιατί το διψάει η αθάνατη Ελληνική ψυχή μας!

Τα δάκρυα λύπης θα γίνουν πάλι δάκρυα χαράς. Αυτό θάθελε κι ο Γρηγόρης και όλα τα άλλα παιδιά που γαλουχήθηκαν και ανδρώθηκαν δίπλα σου και έγραψαν με αίμα σελίδες της ευλογημένης ιστορίας αυτού του τόπου, αυτού του λαού.

Οι καιροί δύσκολοι. Τραγικά παράλογοι και παράλογα τραγικοί…

Στο κάλεσμα σου θα είμαστε όλοι παρόντες! Η ιστορία ανέδειξε περισσότερους ήρωες παρά εφιάλτες. Ο Θεός να μας δίνει φώτιση κι ας πούμε όλοι το ήμαρτον μας. Έμπνευση μας η γαλανόλευκη κι Ελληνική ψυχή σου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ