Ένα ταλέντο που δεν δικαίωσε τις προσδοκίες

Μετά από πέντε χρόνια, ο Βαλεντινός Σιέλης αποτελεί παρελθόν με τον υψηλόσωμο Παφίτη αμυντικό να αποτελεί μια από τις πιο διφορούμενες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που πέρασαν από το «Αντώνης Παπαδόπουλος». Πολύ εύκολα κάποιος θα μπορούσε να πει ότι τον κρίνουμε εκ του ασφαλούς τώρα που δεν είναι μέρος της ομάδας, αλλά κάτι που δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει είναι το γεγονός ότι πήρε ευκαιρίες όσο λίγοι ποδοσφαιριστές της ηλικίας του.

Η απόκτηση του τον Ιούνιο του 2009 δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα, ενώ την πρώτη του χρονιά ως ποδοσφαιριστής της Ανόρθωσης, κατέγραψε μόνο μερικές συμμετοχές σε φιλικές αναμετρήσεις ως αριστερός ακραίος αμυντικός, ερχόμενος από το ΘΟΙ Λακατάμιας έχοντας όμως προηγουμένως προϋπηρεσία σε ακαδημίες ομάδων της Premier League.

Οι πρώτες εμφανίσεις ήρθαν την διετία 2010-2011 επί Όγιος με τον Λατινοαμερικάνο προπονητή να εμπιστεύεται τον 21χρονο τότε αμυντικό για το αριστερό άκρο της άμυνας, ντεπουτάροντας στον Ευρωπαϊκό εντός έδρας αγώνα με την ΤΣΚΑ για το Europa League. Στις εγχώριες διοργανώσεις αγωνίστηκε για πρώτη φορά στις 25 Σεπτεμβρίου 2010 στην εντός έδρας νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό Λευκωσίας. Ολοκληρώνει τη χρονιά με συνολικά 17 εμφανίσεις, εκ των οποίων οι 10 στην βασική εντεκάδα, ωστόσο μόνο σε 4 εξ αυτών αγωνίστηκε σε ολόκληρο το ενενηντάλεπτο.

sielis

Την διετία 2011-2012 ξεκινά νωθρά την χρονιά μετρώντας 7 μόλις εμφανίσεις μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, με τον Ρόνι Λεβί να αναβαθμίζει σταδιακά τον ρόλο και τον χρόνο συμμετοχής του, δίνοντας του την ευκαιρία να αγωνιστεί σε 10 αναμετρήσεις το τρίμηνο Φεβρουάριος-Απρίλιος 2012. Την χρονιά αυτή δείχνει για πρώτη φορά και την έφεση του στις κάρτες συμπληρώνοντας 5 σε ουσιαστικά 720 αγωνιστικά λεπτά.

val

Το απροσδόκητο τέλος στην καριέρα του Μποαβεντούρα, δίνει στον Βαλεντίνο μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να καθιερωθεί σε μια χρονιά που η Ανόρθωση διεκδίκησε με αξιώσεις τον τίτλο μέχρι τέλους. Πράγματι μετά τις 29 Σεπτεμβρίου 2012 παίρνει τη φανέλα του βασικού σπίτι του, αποτελώντας μέλος της ομάδας που διέγραψε μια ξέφρενη πορεία τίτλου τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριου του 2013. Στον εντός έδρας αγώνα με την Αγία Νάπα αποχωρεί τραυματίας μόλις στο 22ο λεπτό και μια λάθος εκτίμηση στην αποθεραπεία που ακολούθησε της χειρουργικής επέμβασης, τον κρατά μακριά από τα γήπεδα για περισσότερο από έξι μήνες.

βαλ2013

Την τελευταία του χρονιά με τον φοίνικα στο στήθος, ξεκινά τη χρονιά αγωνιζόμενος σε πρωτάθληματα νέων, αγωνιζόμενος για πρώτη φορά με την πρώτη ομάδα στον αγώνα κυπέλλου με την Αναγέννηση Δερύνειας. Σε μια δύσκολη χρονιά με πολλές αλλαγές σε διοικητικό και αγωνιστικό επίπεδο, ο Βαλεντίνος πήρε περισσότερο χρόνο συμμετοχής από ποτέ αφού μέτρησε μέσα στο 2014, 12 ενενηντάλεπτα. Αγωνιζόμενος κυρίως ως κεντρικός αμυντικός, προκάλεσε εκ νέου ποικίλα σχόλια, άλλοτε θετικά, άλλο αρνητικά, ενώ αντίκρισε και μια φορά την κόκκινη κάρτα σε αγώνα απέναντι στην νέα του ομάδα.

sielaros

Σε τελική ανάλυση κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τον πρώην πλέον ποδοσφαιριστή της Ανόρθωσης, ως «πολυθεσίτη» ή «εργαλείο», με την ίδια ευκολία που κάποιος μπορεί να πει ότι δοκιμάστηκε σε πολλές θέσεις αλλά δεν στέριωσε σε καμιά. Αυτό που μπορεί να ειπωθεί με πάσα βεβαιότητα είναι αυτό που επισημάνθηκε και στον πρόλογο, δηλαδή το ότι ο Βαλεντίνος πήρε σε μια τετραετία ευκαιρίες που άλλοι δεν μπόρεσαν καν να ονειρευτούν με το αποτέλεσμα να μην είναι το αναμενόμενο.

Στην Κύπρο παρατηρείται το φαινόμενο του «αιώνιου ταλέντου» με τον Σιέλη σε ηλικία 24 χρόνων και μετά από τέσσερις χρονιές στην πρώτη κατηγορία, να θεωρείται ακόμα ένας ποδοσφαιριστής που δεν κατάφερε να κάνει μια γεμάτη χρονιά ή ένας ποδοσφαιριστής που κάποτε θα εξελιχθεί. Σε συνάρτηση με το μεγάλο συμβόλαιο που είχε ανάλογα με την προσφορά και το χρόνο συμμετοχής του, μπορούμε να πούμε με τα τωρινά δεδομένα ότι η Ανόρθωση βγαίνει κερδισμένη, ή τουλάχιστον όχι χαμένη από την μεταγραφή του έναντι ενός σεβαστού ποσού. Από εκεί και πέρα θα αποδειχθεί σε βάθος χρόνου αν χάθηκε μια αξιόλογη μονάδα που έτυχε να αγωνιστεί σε μια ομάδα με πολλά αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά προβλήματα ή απλά θα περάσει στην λίστα των ποδοσφαιριστών που θα αποτελούν απλή αναφορά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ