Τα υπέρ και κατά για τη σύσταση εταιρείας

Λίγες ώρες πριν από μια κρίσιμη και ιστορική Γενική Συνέλευση της Ανόρθωσης, τα μέλη του σωματείου καλούνται να αποφασίσουν εάν με την ψήφο τους δώσουν το πρόσταγμα στη διοίκηση Χρίστου Πουλλαίδη για τη δημιουργία εταιρείας ή παραμονή της ποδοσφαιρικής ομάδας υπό τον έλεγχο του Συλλόγου.

Το Anorthosis24.net επιχειρεί να παραθέσει τα επιχειρήματα υπέρ και εναντίον της σύστασης εταιρείας, έτσι όπως τα αλιεύσαμε από επιστολές, σχόλια και δηλώσεις. Απώτερος στόχος τα μέλη να πάνε στη ΓΣ με όσο το δυνατό καθαρό μυαλό για να ψηφίσουν αλλά και ο κόσμος της ομάδας που αγωνιά να έχει μια σφαιρική ενημέρωση μακριά από τα όποια συμφέροντα και σκοπιμότητες.

ΟΣΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

  • Με την δημιουργία της εταιρείας αυτόματα γίνεται επανεκκίνηση με το ποσό που θα μαζευτεί από την πώληση των μετοχών. Το ποσό θα είναι ακριβές και έτσι αναλόγως μπορεί να προγραμματιστούν καλύτερα οι διευθετήσεις για τις οφειλές, κυρίως για αυτές που συνδέονται άρρηκτα με τα επόμενα κριτήρια αλλά και αυτά που θα ακολουθήσουν.
  • Η ποδοσφαιρική εταιρεία προσελκύει ευκολότερα επενδυτές – μετόχους. Η εταιρεία δίνει το δικαίωμα στον επενδυτή – είτε αυτός προέρχεται από την Κύπρο είτε από το εξωτερικό – να επενδύσει χρήματα αγοράζοντας μετοχές και να περιμένει σε ανάλογο κέρδος μαζί με την διαφήμιση που παίρνει (εάν πρόκειται για εταιρεία) εν αντιθέσει με το Σωματείο που όποιος έδινε λεφτά ήταν ως χορηγία, εισφορά ή δάνειο  και το μόνο που του παρεχόταν ήταν η διαφήμιση (εάν πρόκειται για εταιρεία).
  • Ο επενδυτής ή ο μέτοχος, είτε ακόμη και ο απλός κόσμος της ομάδας που θέλει να συνεισφέρει κατοχυρώνεται περισσότερο με το να αγοράσει μετοχές παρά να δίνει χρήματα ως εισφορές. Ο έλεγχος που θα ασκείται και η νομοθεσία που διέπει την εταιρεία, είναι αυστηρότερη σε σχέση με το Σωματείο.
  •  Το Σωματείο θα επωφελείται κάθε χρόνο από την εταιρεία αφού όπως διασφαλίστηκε με τις πρόνοιες σύστασης της,  ποσοστό χρημάτων θα πηγαίνει στο σωματείο με στόχο να εξοφλούνται τα χρέη του.
  •  Ο ίδιος ο Σύλλογος θα καταστεί μέτοχος σε αυτή την Εταιρεία για να διαφυλαχθεί η φυσική συνέχιση της λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τµήµατος. Η συµµετοχή του Συλλόγου στην ποδοσφαιρική εταιρεία θα του εξασφαλίσει το 30% της ψήφου µέσω προνομιούχων µετοχών, που θα τον καθιστά ως το µεγαλομέτοχο της ποδοσφαιρικής εταιρίας.
  • Διασφαλίστηκε ότι η Κτηματική εταιρεία στην οποία ανήκει το στάδιο «Αντώνης Παπαδόπουλος» το οποίο αποτελεί σημαντική περιουσία της Ανόρθωσης δεν θα επηρεαστεί από τυχόν αποτυχία της εταιρείας.
  • Ξεκαθαρίστηκε ότι τα ονομαστικά/προσωπικά δάνεια δεν θα κεφαλαιοποιηθούν σε μετοχές.
  • Στην εταιρεία βαρύνουσα άποψη θα έχουν αυτοί που θα βάλουν τα περισσότερα χρήματα και άρα οι αποφάσεις τους θα κινούνται προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης των συμφερόντων της ομάδας.
  • Σε περίπτωση που εγκριθεί η σύσταση ποδοσφαιρικής εταιρείας αυτόματα θα γίνει αναδιάρθρωση του ποδοσφαιρικού τμήματος και απόκτηση τεχνικού διευθυντή διεθνούς εμβέλειας.
  • Η παρουσία και η εμπειρία του Χρίστου Πουλλαΐδη στην οργάνωση – διαχείριση εταιρειών εγγυάται ότι η νεοσύστατη εταιρεία θα είναι σε επαγγελματικά πρότυπα και θα διαφυλάττει την απρόσκοπτη λειτουργία του σωματείου.

ΟΣΟΙ ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

  • Η εταιρεία δεν είναι λαϊκής βάσης, ασχέτως αν η τιμή της μετοχής είναι χαμηλή, αφού δεν ισχύει το «ένας άνθρωπος – μια ψήφος» όπως στο Σωματείο, αλλά το «κάθε μετοχή – μια ψήφος». Οπότε υπερισχύει η άποψη των εχόντων και όχι της πλειοψηφίας του απλού κόσμου.
  • Δεν υπάρχει τρόπος να «ελεγχθεί» σε ποια χέρια θα καταλήξουν οι μετοχές της εταιρείας. Μπορεί κάλλιστα να αγοραστούν από μη Ανορθωσιάτες ή ακόμα μη Κύπριους ή να πωληθούν αργότερα σε αυτούς από τους μετόχους.
  • Εάν κάποια άτομα αποκτήσουν μέσω αχυρανθρώπων το 51% των μετοχών, θα έχουν πλήρη έλεγχο του ποδοσφαιρικού τμήματος.
  • Κανένας δεν εμποδίζει την χρηστή διαχείριση και επαγγελματική λειτουργία του Σωματείου ως τέτοιου, δίχως να γίνει εταιρεία. Γιατί δεν προσελήφθη τεχνικός διευθυντής τόσο καιρό;
  • Η αντιπαροχή της εταιρείας προς το Σωματείο θα είναι μικρότερη από το χρέος του, το οποίο σήμερα υπολογίζεται στα 15 εκατομμύρια, δίχως να έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το ύψος του.
  • Τα μέλη καλούνται να ψηφίσουν επί εγγράφων τα οποία έλαβαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και δεν πρόλαβαν να μελετήσουν.
  • Δεν έγινε η πολυπόθητη κάθαρση και να εξηγηθεί επακριβώς τι χρέη άφησε κάθε διοίκηση τα τελευταία χρόνια. Ούτε διαγράφηκε κάποιο από τα μέλη που οδήγησε σε αυτά. Τώρα ενδεχομένως να τους δούμε μεγαλομετόχους της εταιρείας.
  • Μια ιστορική, προσφυγική, ποδοσφαιρική ομάδα θα πρέπει να παραμείνει υπό την σκέπη του Σωματείου με τις αρχές και αξίες που αυτό πρεσβεύει και να μην μετατραπεί σε εταιρεία που έχει στόχο φυσιολογικά το κέρδος.
  • Μεγάλοι σύλλογοι του εξωτερικού (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Οσασούνα, Ατλέτικο Μπιλμπάο κλπ) δεν είναι εταιρείες.
  • Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες δίνουν λύσεις στο οικονομικό πρόβλημα του Συλλόγου δίχως τη δημιουργία εταιρείας.

* Εάν έχετε κάποιο επιχείρημα που θεωρείτε ότι δεν έχει συμπεριληφθεί, ευχαρίστως να το συμπεριλάβουμε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ