Ομπίκου, Γκόγκιτς, Πουρσαϊτίδης και άλλοι…

Το Anorthosis24.net σας παρουσιάζει τους κυριότερους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα τόσο της Ανόρθωσης όσο και του ΑΠΟΕΛ τα τελευταία 20 χρόνια. Από τους Γκόγκιτς και Σάμπουριτς μέχρι τον Πάολο Ζόρζε και τον Πουρσαιτίδη, η λίστα αυτή αποτελείται από ποδοσφαιριστές που άφησαν εποχή είτε στην μία εκ των δύο ομάδων, είτε και στις δύο! Ξεκινάμε λοιπόν:

Μάριος Νεοφύτου

Ο παλαίμαχος Κύπριος επιθετικός ήταν ένα από τα πιο καυτά ονόματα της προηγούμενης δεκαετίας. Ήρθε στην Ανόρθωση το καλοκαίρι του 1999 από την ΑΕΛ έναντι περίπου 300.000 λιρών. Αγωνίστηκε στην Ανόρθωση μέχρι το καλοκαίρι του 2003. Λόγω οικονομικών διαφορών είχε μείνει ελεύθερος μέσω προσφυγής το 2003 και πήγε στον ΟΦΗ. Στους Κρητικούς δεν έπιασε και την επόμενη χρονιά επέστρεψε στο νησί για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ. Αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο της ομάδας, πέτυχε πάρα πολλά τέρματα και άφησε το στίγμα του και σε παιγνίδια που έγραψαν ιστορία, όπως στο 4-3 με το ΑΠΟΕΛ στο Αντώνης Παπαδόπουλος.

Βόιτσικ Κόβαλτσικ

kovaltsik

Ήρθε στην Ανόρθωση το καλοκαίρι του 2001 κατόπιν προτροπής του Γιάννους Βούιτσικ. Λάτρης της… μπίρας και των τερμάτων, την πρώτη χρονιά ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ σπάζοντας την κυριαρχία του Ράουφμαν. Τη δεύτερη χρονιά δεν έμεινε για πολύ, καθώς ο Κίκης Κωνσταντίνου τον αποδέσμευσε από τον Οκτώβριο μετά την ήττα στο Παφιακό από την Α.Ε.Π. Το καλοκαίρι του 2003 επέστρεψε στην Κύπρο για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ, ωστόσο παρά το γεγονός ότι πανηγύρισε το πρωτάθλημα, δεν είχε και μεγάλη συνεισφορά σε αυτό.

Μάριος Αγαθοκλέους              

agathokleous    

Ο «Ρομάριο» της Κύπρου ξεκίνησε από την ΑΕΛ και στη συνέχεια πήγε στον Αθηναϊκό. Κάπου εκεί είχε γίνει μήλο της έριδος για Α.Ε.Κ και Άρη Θεσσαλονίκης. Τελικά αγωνίστηκε στον Άρη για 2μιση χρόνια. Το 2001 επαναπατρίστηκε για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ. Στους γαλαζοκίτρινους έμεινε για δύο χρόνια. Το 2003 έμεινε ελεύθερος και κατόπιν εισήγησης του Ανδρέα Μιχαηλίδη ήρθε στην Ανόρθωση, για να δώσει λύσεις στην επίθεση. Παρά το γεγονός πως σκόραρε 15 τέρματα, δεν κυλούσε… κρύο αίμα δολοφόνου στις φλέβες του, γεγονός που ανάγκασε τον Κετσπάγια να μην τον συμπεριλάβει στην νέα Ανόρθωση που έχτιζε.

Άντρος Σωτηρίου

Αποτελούσε ένα από τους πιο παραγωγικούς επιθετικούς της δεκαετίας του ’90. Γέννημα – θρέμμα Αποελίστας, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τον Κίκη Κωνσταντίνου να τον ντύσει στα κυανόλευκα. Το καλοκαίρι του 1998 υπέγραψε συμβόλαιο διετούς διάρκειας με την ομάδα μας. Αποτελούσε τον 12ο παίκτη και έδινε λύσεις από τον πάγκο. Αποδεσμεύτηκε παρέα με τον Ομπίκου τον Μάρτιο του 2000.

Μάικ Ομπίκου

ompikou

Στα χρόνια της αναγέννησης του Φοίνικα ο Ομπίκου ήταν εκ των πρωτοστατών. Το εκρηκτικό ταμπεραμέντο σε συνδυασμό με το ταλέντο του σαγήνευαν τον κόσμο της Ανόρθωσης που τον λάτρεψε παράφορα. Στην Ανόρθωση, στο πρώτο του πέρασμα παρέμεινε για τρία χρόνια, σημειώνοντας 33 τέρματα, που ωστόσο δεν αποδείχθηκαν αρκετά να οδηγήσουν την ομάδα μας στην κατάκτηση κάποιου τροπαίου. Την περίοδο 1991-92 μαζί τον τεράστιο Τιμούρ Κετσπάγια συνθέτουν ένα αχτύπητο δίδυμο. Πραγματοποιεί εκπληκτική χρονιά και τον Ιούνιο του 1992 μεταγράφεται στην Ολλανδική Φέγιενορτ έναντι 400.000 δολλαρίων! Το καλοκαίρι του 1999 ο Κίκης Κωνσταντίνου κάνει την υπέρβαση και ντύνει ξανά στα κυανόλευκα το μαύρο διαμάντι. Το ξεκίνημα της «μαύρης λάμψης» εντυπωσιακό, καθώς με τρία δικά του γκολ η Ανόρθωση αποκλείει την Σλόβαν Μπρατισλάβας και περνά στον γ΄προκριματικό γύρο του Champions League όπου αποκλείστηκε από την Χέρτα Βερολίνου. Στο πρωτάθλημα το ξεκίνημα του εξίσου εντυπωσιακό, ωστόσο στη συνέχεια δεν κατάφερε παρά μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις να δικαιολογήσει τη φήμη του. Παρά τα 14 τέρματα που πέτυχε – τα πέντε σε ματς με την ΑΕΛ – η Ανόρθωση αποφασίζει να μην ενεργοποιήσει το όψιον ανανέωσης, έτσι τον Μάρτιο του 2000 έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο Ομπίκου στην Ανόρθωση. Έτσι ο Ομπίκου βρήκε προσωρινά στέγη στον ΑΠΟΕΛ. Σκόραρε μάλιστα σε ένα ευρωπαϊκό αγώνα του Αυγούστου, ωστόσο από τον Σεπτέμβρη ήταν εκτός πλάνων και αποδεσμεύτηκε.

Σίνισα Γκόγκιτς

gogic

Οι διαφορές του με τον προπονητή του ΑΠΟΕΛ Γιάτσεκ Γκμοχ τον είχαν θέσει εκτός πλάνων του ΑΠΟΕΛ, έτσι το καλοκαίρι του 1993 ο Κίκης Κωνσταντίνου με κόλπο γκρόσο κλέβει τον Γκόγκιτς από την Ομόνοια και τον κάνει κάτοικο «Αντώνης Παπαδόπουλος». Ο Σερβοκύπριος τότε ίσως ήταν ο καλύτερος ξένος στο νησί. Τον Ιανουάριο του 1997 παίρνει μεταγραφή για τον ΟΣΦΠ και επιστρέφει στην Κύπρο το καλοκαίρι του 200 για λογαριασμό όμως του ΑΠΟΕΛ.

Τόζα Σάπουριτς

Το έτερο ήμισυ του Γκόγκιτς, ήρθε και αυτός στην Ανόρθωση το καλοκαίρι του 1993 και έμεινε για δύο χρόνια. Το καλοκαίρι του 1995 αποχώρησε πρωταθλητής και επέστρεψε πίσω στον ΑΠΟΕΛ.

Σάββας Πουρσαϊτίδης

Δεν ξέφυγε από το μάτι του Κετσπάγια, έτσι το σημαδιακό εκείνο καλοκαίρι του 2004 αποκτήθηκε από τον Εθνικό όπου αγωνιζόταν στο δεξί άκρο της επίθεσης. Στην Ανόρθωση έμεινε για τέσσερα έτη και αποτελούσε αναντικατάστατο μέλος της ομάδας ως δεξί μπακ! Στη συνέχεια για οικονομικούς λόγους προτίμησε να συνεχίσει την καριέρα του στον ΑΠΟΕΛ.

Χάρης Χαραλάμπους

xaris

Ο κορυφαίος αριστερός ακραίος αμυντικός της προηγούμενης δεκαετίας. Αποκτήθηκε από τον Διγενή Ύψωνα το 1989. Στην Ανόρθωση έμεινε για 12 έτη. Έζησε και κατέκτησε τα πάντα. Το 2001 δεν γλύτωσε από την σκούπα του Κίκη Κωνσταντίνου και παραχωρήθηκε στον ΑΠΟΕΛ.

Ρικάρντο Φερναντές

rikki

Ήρθε στο νησί το καλοκαίρι του 2006 για λογαριασμό των γαλαζοκίτρινων και μάγεψε το κυπριακό κοινό με τις παραστάσεις του. Τον Ιανουάριο του 2008 πήγε στην Μέταλουργκ. Αποτελούσε μια από τις επιθυμίες του Κετσπάγια που ωστόσο ήρθε στην ομάδα δίχως τον Κετσπάγια. Φόρεσε την φανέλα της Ανόρθωσης το δεύτερο μισό του 2009 προτού αποδεσμευθεί για να έρθει ο Μιγκέλ Πέδρο

Ουίλλιαμ Μποαβεντούρα

Πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Κύπρο για λογαριασμό της ΑΕΛ, και οι εμφανίσεις του ήταν άκρως πειστικές ως ακραίος επιθετικός, έτσι από τον Μάρτη του 2006 η ομάδα μας κινήθηκε αστραπιαία για να τον κάνει δικό της. Στο πρώτο του πέρασμα στην Ανόρθωση έμεινε σχεδόν δύο χρόνια, βρίσκοντας προς το τέλος νέο ρόλο στο γήπεδο, ως ακραίος αμυντικός! Τον Απρίλιο του 2008 μεταγράφηκε στην Μέταλουργκ Ντόνεσκ. Το καλοκαίρι του 2010 επέστρεψε στην Κύπρο για τον ΑΠΟΕΛ, εκεί όπου έζησε μεγάλες στιγμές. Το 2012 επέστρεψε πίσω στην Ανόρθωση όχι για πολύ όμως καθώς σταμάτησε πρόωρα την καριέρα του λόγω καρδιακού προβλήματος.

Παολο Ζόρζε

Ήρθε στον ΑΠΟΕΛ το 2009 και απετέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο των γαλαζοκιτρίνων. Το 2012 είχε εκλεγεί στην κορυφαία ενδεκάδα του Champions League. Το καλοκαίρι του 2012 οι διαπραγματεύσεις του με το ΑΠΟΕΛ δεν είχαν αίσιο τέλος και έτσι η ομάδα μας κινήθηκε για να τον αποκτήσει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ