Το ακριβές Χρέος της Ανόρθωσης – Το οικονομικό πλάνο της εταιρείας

Στη συνάντηση του Χρίστου Πουλλαΐδη με τον κόσμο της Ανόρθωσης στη Λεμεσό το πρωί του Σαββάτου, ο πρόεδρος της Μεγάλης Κυρίας άνοιξε τα χαρτιά του, σε μια συζήτηση που μεταδιδόταν ζωντανά από το Anorthosis24. Μίλησε για το πλάνο του για την εταιρεία αλλά και τα οικονομικά δεδομένα της ποδοσφαιρικής ομάδας.

Ξεκινώντας τη σύντομη ομιλία του, ο Χρίστος Πουλλαΐδης τόνισε ότι το πλάνο 2020 ισχύει έτσι όπως ακριβώς εξαγγέλθηκε στο περσινό δείπνο για τα γενέθλια της ομάδας. Παρουσίασε το νέο οικονομικό σύμβουλο του Σωματείου, Σταύρο Χ”Κυριάκο, ενώ απεκάλυψε ότι θα μετακληθούν ειδικοί από το Λονδίνο για να αναλάβουν τη μελέτη για σύσταση εταιρείας.

Χρέος

Το συνολικό χρέος της Ανόρθωσης σύμφωνα με τον πρόεδρο είναι €12,1 εκατομμύρια. Αυτό, αναλύεται σε τέσσερις κατηγορίες:

  • Προμηθευτές: €980 χιλιάδες.
  • Τράπεζες: €4,23 εκατομμύρια για το Σωματείο και €825 χιλιάδες για την Κτηματική (που δεν έχει έσοδα, άρα πληρώνει το Σωματείο)
  • Προσωπικά δάνεια σε τράπεζες: €2,42 εκατομμύρια.
  • Κράτος (ΦΠΑ, Κοινωνικές Ασφαλίσεις κλπ): €3,68 εκατομμύρια.

Προϋπολογισμοί πενταετίας

Το έλλειμμα της φετινής περιόδου, τελικά αναμένεται να κυμανθεί σύμφωνα με τον κ. Πουλλαΐδη κάτω από €3 εκατομμύρια. Για τους υπολογισμούς μας, θεωρήσαμε ότι θα είναι €2 εκατομμύρια.

Του χρόνου, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει έσοδα €3,75 εκ και έξοδα €6,5 εκατομμύρια, με το έλλειμμα να είναι στα €2,75 εκατομμύρια.

Την περίοδο 2015-16, έχουν προϋπολογιστεί έσοδα €3,83 εκ και έξοδα €5,9εκ, κατά συνέπεια θα έχουμε έλλειμμα €2,07 εκατομμύρια.

Για το 2016-17, τα έσοδα θα είναι στα €3,9εκ και τα έξοδα υπολογίζεται ότι θα πέσουν στα €3,8 εκ. άρα για πρώτη φορά θα έχουμε πλεόνασμα €100 χιλιάδων.

Τέλος, την περίοδο 2017-18, τα έσοδα θα είναι €4,2 εκατομμύρια και τα έξοδα στα €3,85 εκ, που αφήνει πλεόνασμα €350 χιλιάδων.

Συνολικά λοιπόν για την πενταετία θα έχουμε συσσωρευμένο έλλειμμα €6,37 εκατομμυρίων.

Πιο κάτω, σας δίνουμε μια γραφική αναπαράσταση των ελλειμμάτων/πλεονασμάτων της πενταετίας (μπλε χρώμα) και του χρέους (κόκκινο χρώμα) όπως αυτό θα διαμορφώνεται από τα συσσωρευμένα ελλείμματα:

Έλλειμμα & Χρέος wm low

(πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

Με τη δημιουργία της εταιρείας, η διοίκηση ελπίζει ότι θα εισπράξει 6 εκατομμύρια ευρώ (9 εκατομμύρια κεφάλαιο, μείον 30% του Σωματείου, μείον 300 χιλιάδες το Sandy Beach). Τα 6 εκατομμύρια ευρώ θα έρθουν σε 5 ετήσιες δόσεις, των €1,2 εκατομμυρίων. Ο κ. Πουλλαΐδης εξήγησε ότι τα 6 εκατομμύρια είναι το «cash injection», όπως το αποκάλεσε, που χρειάζεται η εταιρεία για να είναι βιώσιμη.

Έλλειμμα & Χρέος Cash Injection wm low

(πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση).

*Σημείωση: Το χρέος του Σωματείου/Κτηματικής θα παραμείνει στο Σωματείο/Κτηματική και θα αποπληρώνεται από τις δόσεις που θα παίρνει από την Εταιρεία. Στα πιο πάνω διαγράμματα αναλύεται το χρέος της Εταιρείας μόνο, όχι του Σωματείου ή/και της Κτηματικής.

Τα δύο ΑΝ

Για να γίνει πραγματικότητα το δεύτερο διάγραμμα και άρα η εταιρεία να καταστεί βιώσιμη, υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις:

Πρώτιστα, να μπορέσει η εταιρεία να αντλήσει τα 6 εκατομμύρια ευρώ από τον κόσμο και τους πιθανούς επενδυτές.

Δεύτερο, θα πρέπει οι προϋπολογισμοί που αναφέρθηκαν να τηρηθούν για τα επόμενα πέντε χρόνια, ανεξαρτήτως του αν θα είναι ο κ. Πουλλαΐδης στην ηγεσία της Εταιρείας ή όχι.

 

* Σημείωση: Τα πιο πάνω ποσά αναφέρθηκαν δημόσια από τον πρόεδρο της Ανόρθωσης, γι’ αυτό και τα δημοσιοποιούμε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ