Τελικά… υπήρχε μέθοδος στην τρέλα!

Πριν λίγο καιρό η ομάδα μας δοκίμασε κάτι πρωτοποριακό για τα κυπριακά δεδομένα το οποίο προκάλεσε αρκετή συζήτηση, όχι μόνο μεταξύ των φιλάθλων αλλά ακόμα και μεταξύ καθηγητών διαιτησίας που προσπαθούσαν να βρουν απάντηση στη σπαζοκεφαλιά του κατά πόσον υπήρχε οφσάιντ ή όχι. Αναφερόμαστε φυσικά στην τακτική του ‘επιθετικού’ τείχους που δοκιμάστηκε στα παιχνίδια με Ένωση και Αέλ.

anoenpfk
Το ‘επιθετικό’ τείχος εναντίον της ΕΝΠ
anoaelfk
Το ‘επιθετικό’ τείχος εναντίον της ΑΕΛ

Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη κίνηση χλευάστηκε από ορισμένους, μεταξύ αυτών και από τον γράφοντα. Μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο όμως έδειξε ότι αυτή η μέθοδος δεν ήταν αποκύημα της ευρηματικότητας του Ζόρζε Κόστα και των βοηθών του, αλλά ιδέα του ‘γκουρού’ των στημένων φάσεων Gianni Vio, του οποίου οι μεθόδοι έχουν πλέον αντιγραφεί όχι μόνο από την Ανόρθωση αλλά και από ομάδες όπως οι Γρανάδα στην Ισπανία (βλ. βίντεο) και Κιλμάρνοκ στη Σκωτία.

Ο Vio μέχρι τα πενηντακάτι του ήταν ένας απλός υπάλληλος τράπεζας που ασχολείτο μόνο ερασιτεχνικά με το ποδόσφαιρο, έχοντας μάλιστα γράψει και ένα βιβλίο με ένα φίλο του, το ‘Συν 30%’, στο οποίο επιχειρηματολογούσαν με παραδείγματα πως μέσω των στημένων φάσεων μια ομάδα θα μπορούσε να αποκτήσει σημαντικό αγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων.

Τον Vio ανακάλυψε το 2005 μέσω του διαδικτύου ο Βάλτερ Ζένγκα, προπονητής τότε του Ερ. Αστέρα Βελιγραδίου και πάλαι πότε θρυλικός πορτιέρε της  Ίντερ και της Εθνικής Ιταλίας. Όταν ο Ζένγκα πήγε το 2008 στην Κατάνια, έπεισε τον πρόεδρο του συλλόγου της Σικελίας να συνεργαστούν με το Vio. Η επίδραση του ‘γκουρού’ ήταν καταλυτική από το πρώτο κιόλας παιχνίδι, όπου η Κατάνια κέρδισε τη Νάπολι με 3-0 σκοράροντας όλα της τα γκολ από στημένες φάσεις, οι οποίες στημένες φάσεις έγιναν το σήμα κατατεθέν της ομάδας του Ζένγκα εκείνη τη χρονιά. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της επιτυχίας της δουλειάς του Vio ήταν στις νίκες επί των Κάλιαρι και Τορίνο αντίστοιχα, όπως μπορείτε να δείτε στα πάρακατω βίντεο:

Ασφαλώς το γκολ-φάουλ εναντίον της Τορίνο μας θυμίζει τα δικά μας απέναντι σε Ένωση και Αέλ, με τη διαφορά –εκτός του ότι κατάφεραν και σκόραραν φυσικά!–   ότι την ώρα της εκτέλεσης το ‘επιθετικό’ τείχος εδώ μετακινείται ούτως ώστε να μην βρεθούν σε θέση οφσάιντ, σε αντίθεση με το δικό μας στατικό τείχος. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ένας από τους παίκτες που σχημάτισαν το τείχος κατεβάζει το σορτσάκι του (!!!) για να αποσπάσει την προσοχή του αντίπαλου τερματοφύλακα.

Ο Ζένγκα παρομοίασε το ότι είχε το Vio στο τεχνικό του τιμ ωσάν να είχε ένα επιθετικό των 15-20 γκολ τη χρονιά που ούτε τραυματίζεται ούτε τιμωρείται και τα στατιστικά τον δικαιώνουν. H ‘ιδιοφυία των στημένων’ (όπως είναι επίσης γνωστός ο Vio) ανήκει πλέον στο τεχνικό τιμ της Φιορεντίνα υπό τον Βιντσένζο Μοντέλα και πολλοί του αποδίδουν ότι έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην αναγέννηση της ομάδας της Φλωρεντίας, η οποία πέρσι είχε πετύχει το μεγαλύτερο ποσοστό γκολ από στημένα σε όλη τη Serie A. Στο προχθεσινό ματς με την Τορίνο (όπως μπορείτε να δείτε από τη φωτογραφία) οι ‘Βιόλα’ επιχείρησαν ένα πανομοιότυπο με τα δικά μας τρικ (με τη διαφορά ότι και πάλι οι παίκτες μετακινήθηκαν και ήταν καλυμμένοι την ώρα της εκτέλεσης).

fiofreekick
To ‘επιθετικό’ τείχος της Φιορεντίνα

Μέσα σ’ όλα συμβαίνουν στην Ανόρθωση φυσικά το τελευταίο που απασχολεί τον κόσμο είναι οι εφευρετικές εκτελέσεις των στημένων. Εδώ ορισμένοι παίκτες μας για μεγάλα διαστήματα στους αγώνες μας δεν μπορούν να κάνουν ούτε τα βασικά, πόσο μάλλον να πετύχουν εξαιρετικά δουλεμένες εκτελέσεις φάουλ ή κόρνερ. Όμως είναι δείγμα ότι προπονητής και παίκτες έχουν τουλάχιστον τη θέληση και το μυαλό να δουλέψουν, αλλά και την τόλμη να δοκιμάσουν καινούρια πράγματα, φτάνει τα υπόλοιπα στην ομάδα να λειτουργούν φυσιολογικά… 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ