Λάβρος ο Στ. Χαραλάμπους: «Ο κόσμος θα κρίνει τα επικίνδυνα»

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε χθες μια πρόταση που κατέθεσε γραπτώς ο πρώην εκτελεστικός Σύμβουλος της Ανόρθωσης Στέλιος Χαραλάμπους, ως εναλλακτική αντιπρόταση στο θέμα ίδρυσης εταιρείας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του SuperSportFM το μεσημέρι, ο σύμβουλος επικοινωνίας της ομάδας χαρακτήρισε την πρόταση επικίνδυνη ενώ απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον του ΔΣ κάνοντας λόγο για έλλειψη σοβαρότητας.

Το Anorthosis24 επικοινώνησε με τον Στέλιο Χαραλάμπους για διευκρινίσεις:

Κ. Χαραλάμπους, μιλάτε για αντιπρόταση. Ωστόσο ακόμα δεν έχουμε δει την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί την επόμενη βδομάδα. Πώς απορρίπτετε κάτι πριν το διαβάσετε;

Η δική μου πρόταση είναι προσβάσιμη σε όλο τον κόσμο της Ανόρθωσις προς μελέτη από χτες.  Απλή πρόταση και κατανοητή από όλους.  Το Δ.Σ. έθεσε χρονοδιάγραμμα συνέλευσης και ακόμη δεν έχει δώσει τίποτα στον κόσμο, ειδικότερα για μια πρόταση πολύ πιο πολύπλοκη.  Αυτό από μόνο του υποδεικνύει ότι κάποια πράγματα θα τεθούν προ τετελεσμένων.  Είναι ίσως η σημαντικότερη τοποθέτηση της Γ.Σ. από την ίδρυση του Σωματείου.

Θεωρώ ότι οποιαδήποτε σημαντική, ιστορική από τις περιστάσεις απόφαση, θα πρέπει να έχει και κάποια εναλλακτική λύση.  Η πρόταση μου μπορεί να θεωρηθεί και ως εναλλακτική λύση στη περίπτωση που το αίτημα ποδοσφαιρικής εταιρείας απορριφθεί.  Επιτρέψετε μου να αντιστρέψω την ερώτηση σας και να ρωτήσω ξανά τους διοικούντες: ποια η επόμενη μέρα αν η Συνέλευση δεν δώσει το 75% για έγκριση ποδοσφαιρικής εταιρείας;  Προσωπικά ο λόγος που εν μέρει απορρίπτω την πρόταση για ποδοσφαιρική εταιρεία, είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχω ακούσει κανένα επιχειρηματικό λόγο για τη σύσταση αυτής της εταιρείας.  Αν όποιος χρειάζεται χρήματα συστήνει εταιρείες για να πουλήσει μετοχές και να μαζέψει χρήματα, τότε πιστέψτε με όλοι θα είχαμε συστήσει από 2-3 μέχρι σήμερα.  Ο επιχειρηματικός λόγος που αναφέρθηκα και στην πρόταση μου έπρεπε να είχε ήδη παρουσιαστεί από την πρώτη μέρα που αποφασίσαμε να μελετήσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Λέτε ότι είναι αντιπρόταση στη δημιουργία εταιρείας. Ωστόσο, μιλάτε για ενεργοποίηση της Κτηματικής. Δεν είναι εταιρεία κι αυτή;

Η Κτηματική είναι δημόσια εταιρεία που ανήκει στο Σωματείο Ανόρθωσις Αμμοχώστου ως επί το πλείστον και σε μέλη του Σωματείου.  Η νέα εταιρεία σε ποιους θα ανήκει;  Γιατί το Σωματείο θα κατέχει μειοψηφικό πακέτο (30% μας έχουν αναφέρει);   Γιατί δεν παραχωρούν το 51% στο Σωματείο;  Έχουν κάνει αναφορές ότι το μέγιστο ποσοστό συμμετοχής θα καθοριστεί (5, 10, 15, 30%).  Γιατί δεν λένε στον κόσμο ότι σε μια δημόσια εταιρεία δεν υπάρχει κανένας νόμος που να περιορίζει το ποσοστό συμμετοχής και ότι μετά τη σύσταση αυτό το μέγιστο ποσοστό δεν μπορεί να ελεγχτεί;  Πώς θα διαφυλάξουν το “στημένο” της αγοράς μετοχών;  Ότι δηλαδή κάποιος μπορεί να παραχωρήσει χρήματα για την αγορά μετοχών προς όφελος του;  Ποιος τα διασφαλίζει όλα αυτά;  Η Κτηματική, λόγω του γεγονότος ότι ιδρύθηκε κάτω από πιο υγιείς περιστάσεις, όλα αυτά τα έχει διαφυλάξει και τα έχει εξασφαλίσει.

Δηλαδή η Ανόρθωσις παραμένει Σωματείο και το ποδοσφαιρικό τμήμα μένει ως έχει, τμήμα του Σωματείου;

Η πρόταση είναι ξεκάθαρη, αλλά φαίνεται ότι οι παραλήπτες της δεν μπήκαν καν στον κόπο να της ρίξουν ούτε και βλέφαρο.  Η Κτηματική δεν θα έχει καμία απολύτως εμπλοκή με το Ποδοσφαιρικό Τμήμα.  Αντιθέτως, το Ποδοσφαιρικό Τμήμα παραμένει στο Σωματείο, το οποίο θα συνεχίσει να το διαχειρίζεται, και η Κτηματική θα αναλάβει όλα τα άλλα όπως φυσιοθεραπευτήριο, κυλικεία/καντίνες, μπουτίκ και μάρκετινγκ, αγοράζοντας τα δικαιώματα από το Σωματείο, έναντι του ισόποσου ποσού που θα προκύψει από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ούτως ώστε να διατηρήσει το σημερινό ποσοστό του 68%.  Η Κτηματική απλά θα ξεκινήσει να είναι ο αιμοδότης του Σωματείου όπως αλλιώς ήταν και ο αρχικός της σκοπός.

Το Σωματείο όμως τα τελευταία 5 χρόνια δεν δουλεύει σωστά. Δεν ασκείται επαρκής έλεγχος, δεν αναζητούνται ευθύνες για τα λάθη που γίνονται, υλοποιούνται εγκληματικά ελλειμματικοί προϋπολογισμοί. Πώς θα το εμποδίσετε αυτό από το να συνεχίσει να συμβαίνει; Η εταιρεία κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα το απέτρεπε.

Στην εισήγηση αναφέρεται ότι 3 μέλη του Σωματείου θα συμμετέχουν στο Δ.Σ.Κ..  Σκοπός είναι ο έλεγχος και η συνεννόηση στο θέμα προϋπολογισμού.  Κτηματική και Σωματείο θα πρέπει να ταυτίζουν έσοδα και έξοδα καθώς και το κάθε ευρώ του προϋπολογισμού και μαζί θα τα παρουσιάζουν στην Γ.Σ.  Το θέμα που θίγετε είναι επίσης ύψιστης σημασίας και θα πρέπει οι πιο πάνω δικλείδες να καταγραφούν και καταστατικά.  Ότι δηλαδή κανείς δεν μπορεί να κάνει την οποιαδήποτε υπέρβαση στον προϋπολογισμό.  Εξάλλου αυτό είναι και η φετινή μας καταστροφή.  Το νυν Δ.Σ. πήρε εντολή για 1.5εκ προϋπολογισμού ποδοσφαιρικού τμήματος.  Αντ’ αυτού και χωρίς έγκριση ανέβασαν τον προϋπολογισμό στα 6εκ.  Κι ας μην μας πουν κάποιοι ότι δεν γνώριζαν.  4εκ ελλειμματικό προϋπολογισμό και 6εκ σε προσωπικά δάνεια, κάντε τα μαθηματικά και βρείτε γιατί χρωστάμε.  Απίστευτο και όμως αληθινό.  Αυτά θα έπρεπε να μπουν στο Καταστατικό ως αλλαγές και όχι αν ο απερχόμενος πρόεδρος θα συμμετέχει στο επόμενο Δ.Σ….

Όταν ο κόσμος ακούει ενεργοποίηση της Κτηματικής, ανησυχεί. Φοβάται μήπως ενδεχόμενα νέα χρέη που θα προκύψουν, θέσουν σε κίνδυνο το γήπεδο. Αντιλαμβάνομαι ότι και ο κ.Αλεξάνδρου για το λόγο αυτό χαρακτήρισε την πρότασή σας επικίνδυνη.

Η Κτηματική δεν πρόκειται να εργαστεί με κανένα δάνειο.  Μόνο με χρήματα που προκύπτουν από τα αρχικά κεφάλαια, τα έσοδα από επενδύσεις, τις πωλήσεις μετοχών και τη διαχείριση των καντινών/κυλικείων, φυσιοθεραπευτήριο, μπουτίκ, και μάρκετινγκ.  Το Σωματείο με το πλειοψηφικό του πακέτο μετοχών που έχει σήμερα θα έχει τον πλήρη έλεγχο της περιουσίας και του γηπέδου.  Αυτό θα εδραιωθεί ακόμη περισσότερο αφού ο κόσμος και τα μέλη του Σωματείου με κάθε εισφορά του θα παίρνει και μετοχές της Κτηματικής.  Το Σωματείο και ο Ανορθωσιάτικος κόσμος θα έχουν πλήρη έλεγχο!

Ας μας παρουσιάσουν τις διασφαλίσεις της καινούργιας ποδοσφαιρικής εταιρείας και ο κόσμος θα κρίνει τα επικίνδυνα κ. Αλεξάνδρου.  Τα επικίνδυνα έχουν ήδη διαφανεί.  Προκήρυξη κανόνων που θα διέπουν όλα τα επίπεδα του Συλλόγου.  Πλήρης αναρχία κ. Αλεξάνδρου.  Στις πιο κρίσιμες οικονομικές στιγμές του Σωματείου, διαβαίνουμε αδιάβατα μονοπάτια χωρίς οικονομικό σύμβουλο κ. Αλεξάνδρου, κι αν τ’ αυτού διορίζουμε προσωπικό οικονομικό σύμβουλο του προέδρου, μέλος που εγγράφηκε Σεπτέμβρη του 2013.  Χωρίς αναπληρωτή πρόεδρο για 3 μήνες και τον πρόεδρο να απουσιάζει στο εξωτερικό τον περισσότερο του χρόνο.  Να πουλάμε στο κόσμο οράματα για αναρρίχηση και σε τρεις μήνες και μισό να του λέμε πτωχεύσαμε, δεν ξέραμε και τώρα χρωστάμε 15εκ.  Αυτά κι αν είναι επικίνδυνα κ. Αλεξάνδρου.  Να παρουσιάζουμε στην συνέλευση ένα Πρόεδρο για τα επόμενα 3 χρόνια και μέσα σε ενάμιση μήνα να τοποθετούμε καινούργιο πρόσωπο για την προεδρία.  Να παρουσιάζουμε ένα 3ετές πλάνο εξυγίανσης του Σωματείου τον Σεπτέμβριο, με πλεόνασμα στον τρίτο χρόνο, και σε ένα μήνα να το εκπαραθυρώνουμε και να απαιτούμε εταιρεία.  Αυτά είναι τα επικίνδυνα κ. Αλεξάνδρου.  Να ζητώ εντολή για μελέτη εταιρείας και να μη βάζω κάλπες.  Αυτό κι αν είναι επικίνδυνο.  Να ζητώ εντολή, αλλά να καταχωρώ θέμα της Γ.Σ. “Έγκριση Εταιρείας”.  Αυτός είναι εμπαιγμός κ. Αλεξάνδρου.

Την κάθε εισήγηση θα την κρίνει ο κόσμος, τα μέλη και η Γ.Σ. κ. Αλεξάνδρου.  Ούτε εσείς, ούτε το Δ.Σ..  Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να αποφασίζετε για τις τύχες του Σωματείου και ειδικά εσείς που αμφιβάλλω αν είστε καν μέλος.

Η πρόταση σας φαίνεται να είναι αξιόλογη, είναι σίγουρα πολυσέλιδη και με αρκετά επί μέρους σημεία. Πλην όμως απουσιάζουν οι αριθμοί. Είναι αυτή η τελική πρόταση;

Η πρόταση μου είναι πολύ πρόχειρη και σίγουρα θέλει ενδελεχή μελέτη από ειδικούς, νομικούς και λογιστές.  Να είστε σίγουροι ότι ο κόσμος θα έχει δεύτερη επιλογή πολύ πιο ακίνδυνη στην Γ.Σ. και αρκετά τεκμηριωμένη.  Θα καταβληθεί προσπάθεια να υπάρχει μια δεύτερη πρόταση στη Γ.Σ. και ο κόσμος ας επιλέξει την καλύτερη για το συμφέρον του ιστορικότερου Σωματείου και της διατήρησης αυτού.

Θα ζητήσετε να τεθεί και η αντιπρόταση σε ψηφοφορία στη Συνέλευση; Το μοναδικό θέμα της όπως αντιλαμβανόμαστε θα είναι η πρόταση που θα υποβάλει το ΔΣ. Εάν απορριφθεί, θα θέσετε τη δική σας σε επόμενη ΓΣ;

Θα προσπαθήσω να παραθέσω ολοκληρωμένο πλάνο.  Στη Συνέλευση θα παρουσιαστεί ως πρόταση μόνο εφόσον το ζητήσει ο κόσμος.  Προσωπικά, εισήγηση κάνω προς τα συμφέρον του ιστορικότερου Σωματείου.

Σε ότι αφορά τα κυλικεία, την μπουτίκ, το φυσιοθεραπευτήριο, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν κάποιες συμφωνίες. Ενδεχομένως κάποια χρήματα να έχουν ήδη εισπραχθεί ως προκαταβολές και δαπανηθεί, όπως γίνεται με τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Μήπως αυτό ανατρέπει την πρόταση σας, αν ισχύει;

Θα πρέπει όλες οι συμφωνίες να τηρηθούν.  Ένα σοβαρό Δ.Σ. Κτηματικής γεμάτο ενεργούς επιχειρηματίες, είμαι σίγουρος ότι μπορούν να επαναδιαπραγματευτούν, ή και να αποδεσμευτούν από συμβάσεις.  Ας μη ξεχνούμε ότι το φυσιοθεραπευτήριο φτιάχτηκε με σύμβαση της νυν Διοίκησης η οποία τερματίστηκε προτού ξεκινήσει.  Είμαι σίγουρος ότι κάποια πράγματα μπορούν να διορθωθούν και να αναπτυχθούν.

Κάτι που δεν έχουμε δει στην πρόταση σας, είναι τα προσωπικά δάνεια.  Τι γίνεται με αυτό τον… βραχνά; Έχετε κάποια σκέψη;

Ίσως αυτό να είναι μια αιτία η αφορμή δημιουργίας εταιρείας.  Η νυν Διοίκηση (δεν την ξεχωρίζω από την προηγούμενη μιας και η σύσταση της είναι η ίδια) ζήτησε από όλους να χαρίσουν τα δάνεια τους προς το Σωματείο.  Πήραν τηλέφωνα, έστειλαν επιστολές και email με σκοπό τη διαγραφή.  Κάποια όμως παραμένουν στα βιβλία και αυτά ανέρχονται περί των 6εκ.  Κανένα δάνειο πέραν των €500.000 δεν αναγνωρίζεται χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Γ.Σ., και αυτό βάσει καταστατικού.  Ζητήσαμε 1.5εκ προϋπολογισμό, ως Γ.Σ..  Αν οι Διοικούντες έκαναν 6εκ και δάνεισαν το Σωματείο, αυτό δεν είναι πρόβλημα του Σωματείου.  Κανείς δεν τους το ζήτησε.

Έχετε μιλήσει με άτομα του διοικητικού συμβουλίου, τον πρόεδρο Πουλλαΐδη; Τους την θέσατε υπόψιν;

Δυστυχώς από την επίσημη Ανόρθωση, καμία ανταπόκριση.  Απέρριψαν προτού καν την μελετήσουν.  Ο κ. Αλεξάνδρου, εκπρόσωπος του Σωματείου με επίσημη δήλωση του απέρριψε την εισήγηση ως επικίνδυνη εντός 24 ωρών.  Πιστεύω ότι σε κανένα δεν δόθηκε.

Θα επιδιώξετε να συναντηθείτε με την αντιπροσωπεία της Duff & Phelps ή την KPMG σχετικά με την πρόταση σας;

Θα επιδιώξω την παρουσίαση μιας συμπληρωμένης πρότασης πριν την Γ.Σ..  Μέσα σε λίγες μόνο μέρες, καμιά Duff & Phelps δεν μπορεί να αγκαλιάσει τα τεράστια διαχρονικά προβλήματα του Σωματείου. Αν στηριχτούν στις δικές μας πληροφορίες τότε πάρτε παράδειγμα το φετινό έλλειμμα.  Από 2.2εκ, στα 4εκ, στα 3εκ και τώρα με όλα τα κεκλεισμένων πιθανότατα πίσω στα 4.5εκ.  Ποιος μπορεί να βγάλει άκρη.  Η KPMG σίγουρα θα μπορούσε να προσθέσει πολλά στη δική μου εισήγηση.

Κ. Χαραλάμπους, ο Πρόεδρος Πουλλαΐδης δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Ανόρθωσις θέλει κάθε 13 του μήνα 440 χιλιάδες ευρώ. Εάν απορριφθεί η εταιρεία, πού θα βρεθούν τα λεφτά αυτά;

Ο κ. Πουλλαΐδης καλεί τους πρώην Προέδρους να συνεισφέρουν στα χρέη τους.  Κάθε μήνα ο ποδοσφαιρικός προϋπολογισμός θα έπρεπε μετά από απόφαση της Γ.Σ. να ήτανε 150 χιλιάδες συν το προσωπικό.  Ποιοι έχουν πάρει τον προϋπολογισμό στα ύψη;  Εάν όμως γίνει η εταιρεία που θα βρεθούν τα έσοδα;  Έχετε εσείς δει κάποιο πλάνο εσόδων της ποδοσφαιρικής εταιρείας.  Τα έσοδα που έχουμε σήμερα από το ποδοσφαιρικό τμήμα θα μεταφερθούν στην εταιρεία.  Τι θα αλλάξει αφού φροντίσαμε να κατασπαράξουμε το κάθε ευρώ μέχρι και το 2016;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ