Κυριάκος Κούσιος για εταιρεία: «Ως θέμα αρχής είμαι κατά – Μόνο ως αδήριτη ανάγκη και υπό προϋποθέσεις»

Με τον πρώην πρόεδρο του Σωματείου και νομικό, Κυριάκο Κούσιο, επικοινώνησε το Anorthosis24, θέλοντας να πάρει μια πρώτη άποψη σχετικά με την πρόθεση της διοίκησης για σύσταση εταιρείας.

Πρόεδρε, θα θέλαμε ένα πρώτο σχόλιο σχετικά με το σημείωμα αρχικών θέσεων για τη δημιουργία ποδοσφαιρικής εταιρείας.

Ως θέμα αρχής, δεν είμαι υπέρ των εταιρειών, για πολλούς λόγους. Πρώτιστα, διότι παύει να υπάρχει λαϊκή βάση. Η πληθώρα των οπαδών και των φίλων του Σωματείου μοιραία θα είναι εκτός, διότι ο καθένας πλέον θα εκπροσωπείται με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες. Δεύτερο, όταν συσταθεί μια εταιρεία, αυτή θα ελέγχεται από τους μετόχους ή τους μεγαλομετόχους, όποιοι κι αν θα είναι αυτοί.

Τώρα, εάν συζητώ αυτό το θέμα, το συζητώ απλά και μόνο για να διαπιστώσουμε αν μπορεί να οδηγήσει την Ανόρθωση έξω από τα προβλήματα της. Θα πρέπει να ακούσουμε κάποια επιχειρήματα που να δίνουν τη λύση. Οι προσεγγίσεις οι οικονομικές ποιές είναι; Με το να κάνεις μια εταιρεία δεν λύνεις το πρόβλημα σου. Για να λυθεί το πρόβλημα, πρέπει να υπάρχει ένα οικονομικό πρόγραμμα, συγκεκριμένο.

Δεν δόθηκε οικονομικό πλάνο και κάποια δεδομένα στους πρώην προέδρους; Υπήρξαν κάποιες συναντήσεις εξ όσων γνωρίζουμε…

Η αλήθεια είναι ότι έγινε μια συνάντηση, από την οποία εγώ απουσίαζα. Μπορεί να εδόθησαν κάποια στοιχεία, έχω την εντύπωση όμως ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο. Απλά εξ όσων γνωρίζω οι σχεδιασμοί στηρίζονται σε μια μελέτη, την οποία δεν έχω δει, ούτε ξέρω το περιεχόμενο της.

Η πείρα στην Κύπρο από παρόμοια εγχειρήματα να γίνουν εταιρείες;

Είναι γνωστό ότι και άλλα σωματεία δημιούργησαν εταιρείες και συνήθως υπάρχουν προβλήματα μεταξύ εταιρείας και σωματείου. Δεν θα ήθελα να δω αυτό στην Ανόρθωση, αντίθετα θα ήθελα να δω πως διασφαλίζεται ότι δεν υπάρξουν τέτοιες προστριβές.

Σε σχέση με τα προσωπικά δάνεια, η άποψη σας;

Εκ πρώτοις όψεως δεν μπορώ να δεχτώ να κεφαλαιοποιηθούν στη νέα εταιρεία οι εισφορές ή τα λεφτά που έχουν δοθεί ήδη. Αν είναι για να κεφαλαιοποιηθούν, δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε εταιρεία

Το πλάνο που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας αναφέρει ότι δεν θα κεφαλαιοποιηθούν, αλλά θα μείνουν οφειλές του Σωματείου προς τα άτομα αυτά

Δεν είναι αυτό που έχω υπόψιν μου. Στην πρόταση την οποία εγώ έχω πάρει, αναφέρεται ότι τα λεφτά που έχουν δοθεί θα κεφαλαιοποιηθούν, δηλαδή θα πάρουν μετοχές αυτά τα άτομα. Επιπλέον έχω μια διαφωνία στο μέγιστο ποσοστό μετοχών που μπορεί κάποιος να έχει, το οποίο θεωρώ πάρα πολύ υψηλό είτε είναι τελικά 30% είτε 15%. Και σε αυτό πρέπει να προστεθεί το «άμεσα ή έμμεσα», κατά την άποψη μου. Διαφορετικά, μπορεί λόγου χάριν η γυναίκα μου, ο γιος μου, η κόρη μου κι εγώ να πάρουμε από 15% και να γίνουμε μεγαλομέτοχοι!

Μακάρι να βρεθεί κάποιος να βάλει τα λεφτά, αλλά μιλούμε για το ιστορικότερο Σωματείο της Κύπρου, το αρχαιότερο του τόπου, δεν μπορώ να το διαγράψω έτσι απλά. Πρέπει να πεισθώ και για τον οικονομικό προγραμματισμό. Εάν μιλούμε για μια εταιρεία η οποία συζητά ήδη για μεταγραφές και έξοδα, διερωτώμαι πως θα τα καλύψουν.  Μετά πρέπει να βεβαιωθώ ότι η εταιρεία με τη δημιουργία της θα μπορεί να αντεπεξέλθει τουλάχιστον στα κριτήρια.

Αυτές είναι οι προϋποθέσεις, τα ερωτήματα, τα οποία ελπίζω να έχω μέχρι τη Γενική Συνέλευση. Αν και ως θέμα αρχής, σας τονίζω, διαφωνώ.

Στο παρελθόν έγινε ξανά προσπάθεια να συσταθεί εταιρεία…

Όχι μία, αλλά τρεις φορές! Μάλιστα γράφτηκε και μια εταιρεία, την οποία αν ψάξετε θα δείτε ότι είμαι και μέτοχος. Σε όλες τις συζητήσεις που έγιναν διεφάνη ότι δεν είναι η λύση η εταιρεία.

Εάν πεισθώ ότι η εταιρεία είναι η μοναδική λύση και υπό τις προϋποθέσεις που σας ανέφερα, σημαίνει δεν έχουμε άλλη επιλογή, εδώ που έφεραν το Σωματείο. Αλλά για μένα θα είναι απαράδεκτο να μη συμμετέχει ο κόσμος, οι φίλοι της Ανόρθωσης και απλά να έχουν την πλειοψηφία 5-10-20 άτομα, τα οποία να έχουν την απόλυτη εξουσία. Δεν θα κάνουμε το Σωματείο ιδιωτικό κλαμπ.

Δεν πρέπει να τεθεί και θέμα ευθυνών για το πως φτάσαμε ως εδώ;

Μα το έχω ζητήσει αυτό το πράγμα όχι μόνο προφορικά στη Γενική Συνέλευση αλλά και γραπτώς. Φαίνεται ότι δεν είμαστε έτοιμοι να πούμε τα σύκα – σύκα και την σκάφη – σκάφη…

Για τον κ.Πουλλαΐδη

Θέλω να προσθέσω κάτι. Πραγματικά εκτιμώ τις προσπάθειες του κυρίου Πουλλαΐδη. Αυτά τα οποία είπα, δεν έχουν τίποτε να κάνουν με τον κ. Πουλλαΐδη, τον οποίο βλέπω σαν τη μοναδική σανίδα σωτηρίας της Ανόρθωσης στο σημείο που φτάσαμε. Ο άνθρωπος κάνει κάποιες προσπάθειες τις οποίες εκτιμώ, καλή του διάθεση και πρόθεση. Αυτό που λέω, εάν έχουμε άλλες λύσεις, θα ήταν προτιμότερες.

Δεν ξέρω πως θα εξελιχτούν τα πράγματα, οφείλω όμως να ομολογήσω ότι δεν είμαι καθόλου ευτυχής. Μόνο σαν αδήριτη λύση ανάγκης είμαι έτοιμος να το συζητήσω.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ