Κόουτς, μπορείς και πρέπει να τους εμπνεύσεις

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα με την ΑΕΚ, ο Ζόρζε Κόστα απέδωσε την εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου στην πίεση και την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Συγκεκριμένα είπε: «Ίσως η πολλή πίεση και το γεγονός ότι οι ποδοσφαιριστές δεν είχαν αυτοπεποίθηση να επηρέασε». 

Η πραγματικότητα είναι πως η Ανόρθωσις είναι μια ομάδα που διαχρονικά κάνει πρωταθλητισμό και η πίεση θα υφίσταται. Προσπαθώντας να την αφαιρέσουμε, απλά μικραίνουμε την ομάδα και συμβιβαζόμαστε με τα λίγα και τα… εύκολα. Οι παίχτες μας λοιπόν, θα πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτή και να την χρησιμοποιούν δημιουργικά, ώστε να βελτιώνουν την απόδοσή τους και να γίνονται καλύτεροι. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως η πίεση αυξάνεται χωρίς ιδιαίτερο λόγο, όταν μετά από αποτυχίες ο προπονητής τους βγάζει στη σέντρα. Ακόμα κι αν έχει δίκαιο, θα πρέπει να τους προστατεύει για να τον προστατεύσουν κι αυτοί.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο στάθηκε ο Πορτογάλος τεχνικός, είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Όντως, αυτό δυστυχώς ισχύει σε αρκετές περιπτώσεις και ίσως είναι και αποτέλεσμα της… υπερβολικής αυτοπεποίθησης που υπήρξε σε προηγούμενα παιχνίδια και στοίχισε. Παρατηρούμε ότι στην εντεκάδα δεν υπάρχει ο παίχτης εκείνος που με τις εμπειρίες και την προσωπικότητα του θα κερδίσει παιχνίδια μόνος. Δεν έχουμε ένα Κετσπάγια, ένα Βόουτερς, ένα Σάβιο, ένα Φρούσο στην ομάδα. Άρα, η έμπνευση, η ψυχολογική υποστήριξη, θα πρέπει να έρθει από αλλού: από τον πάγκο.

Κόουτς, είσαι μια τεράστια ποδοσφαιρική προσωπικότητα. Ένας άνθρωπος που στην ποδοσφαιρική του καριέρα, έζησε και πρωταγωνίστησε σε πράγματα που εμείς είδαμε απ’ την τηλεόραση. Δεν ήσουν απλά παίχτης της σπουδαίας Πόρτο, αλλά αρχηγός! Αυτό μπορεί να πείσει κι εκείνους που δεν σε είδαν αγωνιζόμενο, ότι είχες προσωπικότητα και εξακολουθείς φυσικά να έχεις.

porto

Ένας άνθρωπος που κέρδισε 24(!) τίτλους, μεταξύ αυτών 8 πρωταθλήματα Πορτογαλίας και το Τσάμπιονς Λιγκ του 2004 όντας αρχηγός της ομάδας, συμμετείχε σε Euro και Μουντιάλ, μόνο τυχαίος δεν είναι. Αν καταφέρεις να εμφυσήσεις το πνεύμα του πρωταθλητισμού και στους παίχτες σου, αν κατορθώσεις να τους εμπνεύσεις, εάν μπορέσεις να τους τονώσεις την αυτοπεποίθηση και να τους βοηθήσεις να μην πνίγονται από την πίεση, έχεις τα φόντα να γίνεις κι ένας σπουδαίος προπονητής.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ